dijous, 15 de desembre de 2016 11:19

El flagell dels empresaris

Ludmila Vinogradoff
Ludmila Vinogradoff
Corresponsal internacional

William Contreras

William Contreras amb la seva samarreta vermella chavista.



A Veneçuela les botigues viuen terroritzades pel flagell de William Contreras, el superintendent Nacional per a la Defensa dels Drets Socioeconòmics (Sundde). La venda decembrina, que és la zafra de tot comerciant, s'ha convertit en un malson per obra i gràcia dels atacs de la revolució chavista contra la iniciativa privada.


William Contreras llança el seu operatiu nadalenc en els comerços amenaçant als empresaris amb ficar-los presos si no baixen els preus dels productes entre un 30% i 50%. Així a la brava. És el populisme més ranci d'aquest règim d'esquerra que s'aprofita del sector privat per guanyar punts entre els consumidors.


oferta sundde

A tots els encanten les rebaixes. Però aconseguir que els comerços baixin els preus de manera obligatòria i forçada sota pena d'anar presos és l'estil violent i agressiu dels chavistes. Les més afectades van ser les sabateries i les botigues de joguines.


El funcionari Contreras arriba cridant als centres comercials: "Bájame els preus o vas preso¡". L'acompanyen els agents per revisar les factures i els policies per detenir als que ofereixin resistència.


Quan els empleats intenten mostrar-li les factures perquè revisin els costos i el marge de guany el superintendent no els vol veure perquè al·lega que això és mentida, "tots fiquen coba (mentida)" per acusar-los de que estan especulant amb els preus.


Contreras també crida als propis subalterns de l'Sundee que, guardant les formalitats, exigien documents als encarregats dels locals. "Què estàs fent tu?", Va preguntar a una noia, "revisant la factura", li va respondre aquesta, però no li va permetre acabar la frase per ordenar-: "No, no, em baixen els preus, no treguin compte, no demanin factura perquè em cauran a coba ".


Davant el pànic alguns locals del bulevard de Sabana Gran a Caracas van intentar tancar per evitar sancions però els va ser pitjor. Els fiscals van reobrir les portes a la força i els seus empleats van ser detinguts.


"Tots aquests carajos s'estan menjant la llum. Et duus al senyor aquest pres ", deia William Contreras.


El seu objectiu és complaure el president Nicolás Maduro que va ordenar rebaixar els preus a la força. "No permetrem un nadal trist sense regals a preus justos."


Però el gremi ha protestat l'agressió en contra seu. El vicepresident del Consell Nacional del Comerç i els Serveis (Consecomercio), Alfonso Riera, ha qualificat com un nou "dakazo" el procés d'inspecció dels locals comercials que ha executat la Sundde.


Va advertir que aquests operatius es traduiran en més establiments comercials tancats i que és poc probable que després puguin tornar a obrir. Va denunciar que hi va haver "maltractament, humiliació i vexació" contra els comerciants durant aquests processos. Delimitar que s'ha respectat l'estat de dret que a Veneçuela va deixar d'existir amb el chavisme.


El règim odia als empresaris. Riera va acusar el govern de Maduro d'arruïnar al sector comercial: "El 1998 hi havia més de 700.000 ocupadors i avui només queden 230.000", ha precisat.


"Els comerciants estem a la mercè del capritx dels que estan al poder. Negoci que tanquen no torna a obrir ", ha advertit.




"En una societat d'enganys dir la veritat és un acte revolucionari", George Orwell.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1