dilluns, 16 de gener de 2017

El PSOE, més fracturat que mai, celebrarà el seu Congrés Federal al juny

|

PSOE 1


El PSOE posa finalment aquest dissabte data al seu 39 Congrés federal, un cop que el Comitè Federal aprovi la proposta que faci la gestora i que previsiblement portarà aquesta cita a mitjans de juny, el cap de setmana del 17 i el 18, segons diferents fonts socialistes. Sense conèixer encara quan seran les primàries --aquest dia es fixarà en una altra cita previsiblement a l'abril-- tots els ulls estaran posats aquest dissabte a qui ja es mira com dos possibles candidats a la Secretaria General: la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l'exlehendakari Patxi López.


Els socialistes arriben a la cita amb la mateixa fractura que va esclatar a la dimissió de l'exsecretari general Pedro Sánchez , però els dirigents crítics amb la Gestora assumeixen que han perdut la batalla d'avançar el Congrés com pretenien. En aquests mesos, el nivell de bel·ligerància ha caigut a nivell de federacions i han estat moviments encapçalats per militants de base els que han provocat més maldecaps a la direcció provisional.


Les plataformes sorgides per demanar 'Congrés Ja' --que han donat veu a molts dels seus actes a diputats del 'no' a Mariano Rajoy- han mantingut la seva activitat i, de fet, s'han citat aquest divendres a Madrid per deixar clares la seva reivindicació i les seves crítiques a la gestió de Ferraz. Han demanat que el PSOE tingui ja una adreça triada al maig, per estar "preparats" per si hi hagués avançament electoral.


No obstant això, la confrontació més dura ha estat amb una altra iniciativa de militants que es va posar com a objectiu promoure les afiliacions que, deien, estaven sent dificultades per la gestora. Els seus impulsors van decidir llogar un local al mateix carrer Ferraz, anunciant sota el lema 'Recupera PSOE' que va enfurismar a la Gestora, que va anunciar mesures legals contra ells.


En qualsevol cas, la direcció provisional s'espera que a partir d'aquest dissabte, un cop fixat el Congrés, s'acabi el soroll i "totes les energies" es dediquin al projecte. La seva intenció és centrar els debats en la preparació de la ponència política, un cop s'ha descartat fer una Conferència Política, encara que hi ha pocs dubtes que servirà també de tret de sortida perquè es parli més de candidats.


ES MIRA A TRES CANDIDATS


Si bé la gestora apunta que el moment de parlar d'aspirants serà quan es convoqui el Congrés, en els cercles socialistes es mira a tres possibles aspirants: Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López. Tot i que les apostes difereixen sobre si hi haurà tres, dos o una única candidatura.


Aquesta última opció l'han defensat en públic dirigents com el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que ha apostat en públic per Susana Díaz, i el portaveu dels socialistes a l'Eurocambra, Ramón Jáuregui, entre d'altres.


Mentrestant, Díaz no ha revelat encara les seves intencions sobre si optarà o no a la Secretaria General, tot i que, segons dirigents socialistes, tot apunta que finalment podria donar un pas endavant.


Per la seva banda, l'últim secretari general tampoc ha aclarit què farà i, més enllà d'alguns tuits, es manté en silenci. Des de la seva entorn s'assegura que està més animat després que en el passat nadal els 'sanchistas' sortissin a la palestra per demanar-li que es presenti, un missatge que, asseguren, el segueix arribant també des de les bases.


Això sí, a les seves files hi ha hagut ja algunes desercions: hi ha antics 'sanchistas' que creuen que la solució del PSOE no pot estar en algú que va encapçalar un dels dos sectors enfrontats. Entre els que s'han allunyat ja de l'exsecretari general estan el que va ser el seu número dos i líder del PSOE a la Rioja, César Luena, i la secretària general del PSE, Idoia Mendia.


Des d'aquestes federacions es mira ja a un altre possible candidat, Patxi López, tot i que s'insisteix que el moment dels pronunciaments públics serà quan hi hagi candidats.


El exlehendakari tampoc s'ha avançat en públic si està disposats a presentar-se però, segons fonts socialistes consultades per Europa Press, està sondejant quins suports podria concitar entorn a ell si donés el pas. Perquè, si finalment fes un pas al capdavant, no voldria anar a un congrés de crítics contra 'oficialistes'.


EL PSC PROMET A SER "NEUTRAL", MENTRE QÜESTIONA EL SEU VOT


En aquest escenari, el PSC no ha volgut pronunciar-se, encara que el seu primer secretari, Miquel Iceta , fa setmanes que marca distàncies amb Sánchez. En plena revisió de les seves relacions amb Ferraz i amb la possibilitat que els seus militants no puguin participar en les primàries per elegir el nou secretari general del PSOE, els dirigents socialistes catalans s'han compromès aquesta setmana per escrit a garantir la "neutralitat" al procés.


A la gestora del PSOE s'assegura que no hi ha cap decisió presa al respecte, però s'admet que aquest canvi està damunt de la taula com una de les conclusions de la comissió bilateral que està examinant el protocol que regula la seva relació des de 1978.


Mentrestant, el PSC no vol augmentar la tensió i els seus missatges són en clau positiva. Aquest divendres, Iceta ha assegurat en una reunió interparlamentària que el PSC vol "contribuir activament en la recuperació" del PSOE, com una manera de dir que vol seguir participant en els seus processos. Segons fonts del PSC, aquest serà el missatge que portarà aquest dissabte al Comitè Federal.


La possibilitat que els socialistes catalans votin o no en les primàries preocupa també a l'entorn de Pedro Sánchez, ja que consideren que els vots dels seus voltant de 18.000 militants --en el PSOE només els supera en afiliats la federació andalusa-- són claus per poder fer front a Susana Díaz.


ELS CRÍTICS DEMANARAN EXPLICACIONS: VINE EL TERMINI "EXCESSIU"


Els que sí que abundaran en les seves crítiques a Ferraz seran les federacions que creuen que portar al Congrés a juny és allunyar massa, un missatge que han traslladat al president de la gestora, Javier Fernández, els secretaris generals del PSOE a Madrid, Sara Hernández; Castella i Lleó, Luis Tudanca; Euskadi, Idoia Mendia; Navarra, María Chivite; Múrcia, Rafael González Tovar; La Rioja, César Luena; la presidenta de la Gestora a Galícia, Pilar Cancel·la, i la presidenta de Balears, Francina Armengol.


Armengol és l'única dels set presidents autonòmics del PSOE que no comparteix els plans de la gestora. Sí veuen bé el calendari de Ferraz a Andalusia, Castella-la Manxa, la Comunitat Valenciana, Extremadura i Aragó.


Encara que assumeixen que el calendari que oferirà la direcció --després de reunir-se a les 9.00 hores per aprovar el seu propuesta-- i que després sortirà aprovat sigui portar-lo fins juny, els crítics insistiran aquest dissabte en què aquest termini és "excessiu" i demanaran explicacions pels motius que han portat a aquest calendari.


Des d'aquestes federacions es remarca que la Gestora va explicar que el Congrés del PSOE necessitava temps perquè abans cal debatre sobre el projecte del partit però "no s'ha fet res" i no hi ha hagut "cap debat polític".


Però, a més, insistiran que la seva defensa que el Congrés federal es faci com més aviat és per resoldre la resta de congressos (regionals i provincials) també abans de l'estiu. Sostenen que si el conclave federal és a mitjans de juny, els terminis seran molt justos per poder fer les seves primàries i congressos abans d'agost.


I lamentaran que de la cita d'aquest dissabte no surti ja la convocatòria del Congrés. Segons la seva opinió, aquesta és l'única obligació que té una gestora i, amb el de demà, seran ja dos Comitès Federals sense aquest resultat.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH