dimecres, 15 de març de 2017

El radicalisme islàmic s'apodera de Catalunya

|


Catalunya acull la comunitat islàmica més radical d'Espanya, segons l'informe anual de Seguretat Nacional de l'any 2015. De fet, 44 dels 129 gihadistes detinguts des de 2012 han estat en aquesta comunitat.


En aquest informe s'assenyala a més que experts en intel·ligència realitzen tasques a Síria i l'Iraq per conèixer els plans dels jihadistes que es van desplaçar a aquestes zones de conflicte procedents del territori espanyol.


"Catalunya és la zona en la qual els processos de radicalització detectats han estat més ràpids, i que un sector de la comunitat islàmica allà implantada es caracteritza per ser la més radical d'Espanya i amb més vincles amb altres extremistes d'Europa", assenyala aquest informe.


Per fer front a aquest creixent problema de seguretat, hi ha hagut un increment de la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i les forces i cossos de seguretat de l'Estat.


Una part de l'estratègia de l'Estat en la lluita contra el terrorisme està enfocada a "facilitar l'erosió de les capacitats dels grups terroristes, que controlen amplis territoris des dels quals es dediquen a planificar l'execució d'atacs terroristes a Europa i Espanya".


L'última detenció s'ha produït aquest mateix dimarts, quan la Policia Nacional ha arrestat a Catalunya a un ciutadà pakistanès acusat de difondre propaganda d'Estat Islàmic a les xarxes socials.


DOBLE OBJECTIU


Segons s'explica en el document, "això ha determinat també les activitats d'intel·ligència al llarg de 2015, principalment a Síria i l'Iraq". L'objectiu d'aquestes investigacions sobre el terreny és "obtenir informació concreta i específica sobre llocs i persones vinculades amb Espanya i altres països europeus, que s'han integrat en grups terroristes en el citat àmbit geogràfic".


"Aquest seguiment s'ha fet amb un doble objectiu: tractar de conèixer les seves possibles intencions de retornar per executar atemptats i avaluar si els grups en què estaven integrats formen part dels que tenen la missió de preparar aquesta classe d'atacs".


Espanya està sota una amenaça similar a la resta de països de l'entorn. No obstant això, "en una dimensió més específica, emergeixen factors com la confluència de les seves particularitats històriques, socials, demogràfiques i geogràfiques o el significat d'Al Andalus en l'imaginari gihadista".


CONNEXIÓ ENTRE EL GIHADISME I EL CRIM ORGANITZAT


L'abril passat, el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha assenyalat que la relació entre gihadisme, narcotràfic i crim organitzat és més gran de la que esperava el seu Departament quan va crear el Centre d'Intel·ligència per al Terrorisme i Crim Organitzat.


En la línia del que indica l'informe anual de Seguretat Nacional, Martínez ha indicat que "no és cap novetat que Espanya està sota l'amenaça terrorista perquè forma part dels països occidentals".

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

1 Comentaris

1

Catalunya païs d'acollida i de portes obertes per a tothom. Axí ens va.

escrit per Vicenç 01/jun/16    14:37 h.

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH