dimecres, 15 de març de 2017

El populisme com a tragèdia

Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

Kirchnerchavezevo


Contràriament a la tesi d'Ernesto Laclau (1935-2104) sobre el populisme com a forma republicana d'organització política, que donaria major lloc i representativitat a les classes socials relegades i permetria la participació de majors grups socials en la pugna de poder i recursos, en la pràctica, no podem sinó concloure que precisament s'ha convertit en la principal causa de la tragèdia econòmica i social que avui recorre Amèrica Llatina i que amenaça els Estats Units i a Europa.


La condició per assolir l'electorat i per després mantenir-se al poder no és altra que l'oferta enganyosa i la modificació permanent del discurs en la mesura que s'exerceix el poder. L'existència d'un candidat carismàtic (Chávez, Kirchner, Morales, Ortega) i un discurs encès i revolucionari, amb ben definits enemics comuns, es digui imperi, església, oligarquia, emigrants o musulmans, contribueixen al fet que aquests romanguin en el poder mentre de mica en mica van destruint les seves economies, minimitzant els seus sectors privats i convertint a l'estat en omnipresent en totes les activitats productives mentre es depura la creació individual.


Bé ho resum A. Kaiser i G. Álvarez en una recent publicació, el populisme menysprea la llibertat individual, els nostres mals són culpa d'altres, rebuig als professionals de la política i desconfiança en les institucions públiques existents quan assumeixen el poder. Els governs que se sustenten en aquests paràmetres han de mutar permanentment d'acord a la seva realitat econòmica. La seva retòrica i demagògia es guiés d'acord a les circumstàncies i la disfressa democràtic ho usessin d'acord a conveniències. La retòrica de l'igualitarisme, l'antiliberalisme, el poble estimat i el discurs antielitista seran part dels comodins que estan sempre presents. Mentrestant les noves elits s'enriqueixen, s'aprofiten de les necessitats del poble donant pas a la corrupció i a la repressió mentre tracten de mantenir la mobilització de les masses contra els opositors. A Veneçuela hem vist concentrada totes les variacions possibles d'aquest fenomen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH