dimecres, 15 de març de 2017

Esquerra treu múscul com a força hegemònica i avisa Rajoy que hi haurà referèndum

|

OriolJunqueras 1


El vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat al president del Govern, Mariano Rajoy, que la Generalitat farà el referèndum amb o sense el seu aval: "Mai renunciarem a la democràcia. Mai renunciarem a les urnes ia les paperetes".


Ho ha dit en l'acte d'ERC 'Guanyem la república. Fem-ho'-, on els republicans han buscat reivindicar que estan disposats a convocar un referèndum d'independència ja culminar el procés sobiranista malgrat l'oposició que ofereixi l'Estat.


Junqueras fins i tot s'ha dirigit a Rajoy com si Catalunya ja fos la república independent que anhela ERC i li ha estès la mà al president perquè els catalans volen tenir "la millors relacions bilaterals amb tots els països del món" i en especial amb un amb l' comparteix tant com Espanya.


Sense al·lusions al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que qüestiona que el Govern pugui destinar recursos a un referèndum, Junqueras ha proclamat que el procés sobiranista té una dimensió internacional i que la victòria del dret a vot a Catalunya serà "la victòria de la democràcia a tot el món ".


Celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) davant una multitud de persones, 5.000 segons l'organització, ha demanat a l'espai polític dels 'comuns' i de Podem que, si volen "transformar la realitat", s'oblidin d'intentar canviar l'Estat i se sumin al projecte sobiranista.


Junqueras els ha demanat "no mirar cap a un altre costat", i els ha dit que, si col·laboren amb la independència, la seva partits referents a la resta de l'Estat, Podem i IU, tindran en la independència de Catalunya com una palanca de canvi per transformar políticament i socialment la resta del Espanya.


Encara que tampoc els ha citat explícitament, el diputat d'ERC Gabriel Rufián ha reivindicat que l'únic canvi possible és la independència i no com els 'comuns', que aspiren a canviar l'Estat sense anar més enllà: "No hi ha major canvi possible que un procés d'autodeterminació".


Junqueras també ha buscat situar ERC a la centralitat del mapa polític català, reivindicant que el partit busca "assemblar-se al màxim a la diversitat de la societat catalana", i ha recordat que entre les seves files hi ha democristians i persones nascudes a l'estranger com la diputada Ana Surra (Uruguai) i el senador Robert Masih (Índia).


"UN GOVERN DEL SEGLE XIX"


La secretària general d'ERC, Marta Rovir a, ha estat l'encarregada de carregar contra l'Estat per negar-se a negociar un referèndum pactat amb la Generalitat i ha fet aquesta diagnosi: "Un Govern espanyol del segle XIX no deixa votar als catalans en ple segle XXI".


Ha citat Escòcia, Quebec, Sudan del Sud, Islàndia i Montenegro com a exemples recents i no tan recents de referèndums d'independència i ha conclòs: "Catalunya es quedarà per vestir sants? I una rave. A Catalunya votarem i decidirem el nostre futur".


Rovira ha parlat en tot moment que el referèndum serà al setembre, evitant el debat sobre si s'ha d'avançar o no, i ha conclòs que es farà amb la llei de transitorietat jurídica perquè li donarà "legalitat i fonament" --la CUP reclama que es faci amb una llei específica i no amb aquesta--.


"PACÍFICAMENT I INSUMISAMENTE"


El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que el sobiranisme està davant d'una oportunitat única per convocar un referèndum i proclamar la independència i ha vaticinat que aquesta opció política guanyarà "cívicament, pacíficament i, si cal, insumisamente".


ERC també ha buscat fer pinya amb el seu soci de govern i de causa sobiranista, el PDeCAT, i un exemple d'això ha estat quan Tardà demanat "un aplaudiment" per al Govern i per a president de la Generalitat, Carles Puigdemont, àmpliament correspost pel públic.


La consellera de Treball, Afers Socials, i Famílies, Dolors Bassa, han reivindicat el paper d'ERC al Govern com a força bolcada en les polítiques socials i el de Salut, Toni Comín, ha assegurat que sense independència no hi haurà més justícia social: "sense república no hi haurà un país més just, que no us enganyin".


ERC ha convidat a ponents internacionals com el 'pare' de la constitució d'Eslovènia Peter Janbrek, que ha explicat que el seu país va persistir per ser independent malgrat fins i tot a una invasió militar de deu dies, mentre que el líder del Partit Quebequès, Jean François Lisée , ha conclòs: "Quebec estarà al costat dels catalans sigui quina la seva elecció".


Entre el públic ha destacat la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; els consellers Carles Mundó i Meritxell Serret; l'exlíder d'ERC Joan Puigcercós, i també el dirigent del PDeCAT Albert Batet, entre d'altres.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH