dimecres, 15 de març de 2017

En l’aniversari de l'assassinat de Salvador Segui, el Noi del Sucre

Rosa Sans
Directora de la Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya


Salvador SeguEl 10 de març de 1923, és la data tràgica en la que els pistolers del Sindicat Lliure a sou de la patronal van matar d'un tret al carrer Cadena de Barcelona a Salvador Seguí, el Noi del Sucre, un dels màxims exponents de l'obrerisme català de principi del segle XX. Per recordar aquest fet i el que representa la seva figura, les CC.OO de Catalunya li retrem homenatge en el 94è aniversari del seu assassinat.


Salvador Seguí, nascut en el si d’una família treballadora i de formació autodidacta va mostrar des de molt jove una gran preocupació social. Va ser un dels millors oradors i organitzadors de la central sindical cenetista. Detingut i empresonat moltes vegades per les seva activitat anarcosindicalista, participà activament en la vaga general de 1917 i va intervenir públicament en la vaga de La Canadenca, amb la que es va aconseguir la jornada laboral de 8 hores. En el Congrés de Sants de 1918 va ser escollit secretari general de la CNT a Catalunya.


Aquestes experiències el convenceren que calia una organització sindical forta i la participació política de la classe treballadora, impulsant la creació d’un partit obrer català.


Salvador Seguí es convertí en un dels dirigents obrers més respectats per la lluita per la emancipació social de la classe obrera catalana, i la figura del qual àmpliament respectada pel conjunt del moviment obrer.


Històricament, a Catalunya, les primeres organitzacions obreres han estat molt lligades a la realitat nacional, i des de sempre en el sindicalisme català hi ha hagut importants corrents que alhora que reivindicaven drets laborals, també participaven en les reivindicacions nacionals.


Des del nostres orígens, Comissions Obreres de Catalunya, vam saber recollir l'herència d’aquest sindicalisme, que representa entre d’altres, el Noi del Sucre i hem estat compromesos en la lluitar pels drets socials i per les llibertats nacionals de forma indestriable.


Per aprofundir, actualitzar i estendre les reflexions sobre el model de sindicat de classe i nacional de CCOO de Catalunya, el 1999 varem crear el Seminari Salvador Seguí que al llarg d'aquests anys ha contribuït amb propostes i anàlisis a l'extensió al conjunt de treballadors i treballadores de la utilitat del sindicat de classe i nacional per la construcció d’una Catalunya socialment més justa, cohesionada i integradora.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH