La hipertensió mata a Espanya gairebé el doble que fa 10 anys

|

Hipetensin


La Fundació Espanyola del Cor, pertanyent a la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), alerta que les malalties hipertensives han doblat el nombre de defuncions a Espanya en l'última dècada, passant de 6.661 a 2.005-12.674 el 2015.


Així es desprèn d'una anàlisi de les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) realitzat pels cardiòlegs amb motiu del Dia Europeu de la Prevenció del Risc Cardiovascular, que se celebra aquest dimarts 14 de març.


"Recordem a més que la hipertensió és factor de risc d'altres malalties cardiovasculars com l'infart i l'ictus, pel que segurament és causant de moltes més defuncions", ha alertat el president de la FEC, Carlos Macaya, recordant l'elevada prevalença d'aquesta malaltia, que afecta un 42,6 per cent de la població, i també el seu infradiagnòstic, ja que un 37,4 per cent està sense diagnosticar.


Aquesta patologia suposa una major resistència per al cor a l'hora d'exercir pressió sobre les artèries perquè aquestes condueixin la sang als òrgans del cos. Per tant, el cor augmenta la seva massa muscular (hipertròfia ventricular esquerra) per fer front a aquest sobreesforç, el que pot desembocar en insuficiència coronària i angina de pit.


A més, el múscul cardíac es torna més irritable i es produeixen més arítmies, i també propicia l'arteriosclerosi (cúmuls de colesterol a les artèries) i fenòmens de trombosi (poden produir infart de miocardi o infart cerebral), d'aquí la necessitat de mantenir els nivells ben controlats, amb un màxim de pressió arterial sistòlica entre 120-129 mmHg i la diastòlica (mínima) entre 80 i 84 mmHg.


Per combatre l'elevada prevalença i reduir les morts, Macaya ha reconegut que la reducció de la sal afegida en els aliments ha de ser una prioritat i, més enllà de les mesures que adoptin les autoritats, defensa que "retirar el saler de la nostra taula és una mesura que podem, i hem, fer cada un de nosaltres en el nostre dia a dia ".


Així mateix, veu fonamental l'adherència al tractament dels pacients que tenen la hipertensió arterial establerta i necessiten teràpia adequada per a això.


L'INFART I EL ICTUS BAIXEN, PERÒ ENCARA SÓN LES MÉS MORTALS


D'altra banda, l'anàlisi a deu anys de les últimes dades de mortalitat a Espanya mostren que les malalties isquèmiques (infart, angina de pit, etcètera) i les cerebrovasculars (ictus) van ser les més mortals el 2015 però en els últims deu anys es ha aconseguit una important reducció en les morts per aquestes causes.


Així, el 2015 ha mort un 32 per cent menys de persones per infart i un 18 per cent per accident cerebrovascular en relació a l'última dècada. "Això no vol dir que hi hagi menys persones malaltes, sinó que des de 2005 hi ha hagut una millora en el tractament i organització de l'atenció hospitalària d'aquestes malalties", ha explicat Macaya.


En canvi, la insuficiència cardíaca segueix provocant pràcticament els mateixos morts que el 2005 i més és la primera causa d'ingrés hospitalari a Espanya. A més, ha recordat el president de la FEC, hi ha una "important iniquitat" en el tractament d'aquesta malaltia entre comunitats autònomes, el que explica que la variabilitat de mortalitat intrahospitalària entre comunitats arribi a ser del 80 per cent.


A nivell general, les malalties cardiovasculars mantenen la seva tendència a la baixa dels últims anys i les comunitats que tenen la taxa de mortalitat més alta són Andalusia (32,67%), Astúries (32,38%) i Aragó (31,61) . En canvi, la menor proporció de morts d'aquest tipus es donen a Madrid (25,86%) Navarra (26,37%) i País Basc (26,92%).


Per disminuir la incidència i malaltia de la malaltia cardiovascular, resulta imprescindible controlar els seus factors de risc (diabetis, hipertensió, sedentarisme, tabaquisme, sobrepès, obesitat i abús de l'alcohol entre d'altres) doncs tenir un augmenta molt significativament les possibilitats de patir una malaltia cardiovascular, però tenir més d'un factor de risc multiplica exponencialment aquestes probabilitats.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH