El Dia Mundial del Comerç Just reivindica un altre model econòmic contra les desigualtats

|

Comerciojustomundosolidario


El Dia Mundial del Comerç Just se celebra aquest dissabte a més de 70 localitats espanyoles amb l'objectiu de reivindicar un model econòmic alternatiu que superi les desigualtats i cobreixi les necessitats bàsiques de la ciutadania.


La Coordinadora Estatal de Comerç Just, la plataforma espanyola que agrupa 27 organitzacions, ha convocat la jornada en to reivindicatiu amb el lema 'Som rebels amb causa. Som Comerç Just, i tu? '.


Una campanya que es va presentar el passat 9 de maig i que es plasmarà en nombrosos actes reivindicatius i festius a Andalusia (Cadis, Còrdova, Huelva i Granada), Aragó (Osca, Terol i Saragossa), Castella-la Manxa (Albacete), Castella i Lleó (Burgos i Zamora), Catalunya (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), Comunitat Valenciana (Alacant, Castelló i València), Extremadura (Badajoz), Galícia (Lugo), Illes Balears, La Rioja, Madrid, Navarra, País Basc (Àlaba, Guipúscoa i Biscaia).


"Volem que sigui un dia per rebel·lar-se per les desigualtats actuals, però també per celebrar que hi ha una alternativa possible per canviar aquesta realitat", va explicar la presidenta de la Coordinadora Estatal de Comerç Just, Mercedes García de Vinuesa, en una roda de premsa celebrada a Madrid.


Així mateix, García de Vinuesa va recordar que, tot i la disminució dels índexs de pobresa, 836 milions de persones no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques i la desigualtat és cada vegada més gran: "Gairebé el 80% de la població només posseeix el 6% de la riquesa mundial mentre que l'1% més ric posseeix la meitat de la riquesa ".


També ha incidit que el moviment de comerç just porta gairebé 60 anys defensant que "un altre model econòmic és possible", un model que "no maximitzi el benefici sinó que posi en el centre a les persones, els drets humans i al medi ambient ". A més, ha destacat que actualment hi ha més de 2.000 organitzacions camperoles, artesanes i productores d'aliments en 75 països d'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina en què treballen més de dos milions de persones.


Per la seva banda, Marc Godillo, vocal d'Incidència Política de la Coordinadora d'ONG per al Desenvolupament, ha assegurat que "si alguna cosa aporta el comerç just és mostrar que és possible, en aquest món, generar desenvolupament econòmic en les comunitats més pobres del món i , al mateix temps, ser socialment justos i ambientalment sostenibles ".


ACTES PROGRAMATS A MÉS DE 50 PAÏSOS


Per això, en el Dia Mundial de Comerç Just, les organitzacions demanen a la població que es rebel·li davant d'aquestes injustícies i que es festegi que altres alternatives són possibles. La celebració es farà de forma simultània en més de 50 països del món i en més de 70 localitats espanyoles s'organitzaran activitats infantils, exposicions, parades informatives i de venda i altres activitats reivindicatives i lúdiques.


A més, han llançat una campanya a les xarxes socials sota el hashtag # RebélateConCausa on conviden els usuaris a explicar què és per a ells el comerç just. L'agenda completa dels actes està disponible a la pàgina web de la Coordinadora, www.comerciojusto.org.


"Demanem a la població que es rebel·lin davant d'aquestes injustícies però que no ho facin des del sofà, no només amb un 'clic', sinó que s'apropin a les seves localitats per veure i palpar tot el que està fent el comerç just", va afirmar García de Vinuesa.


A més, Godillo, recordant els compromisos de l'Agenda 2030 per aconseguir un món més sostenible i inclusiu, va incidir en la importància de canviar els patrons de producció de consum "de manera radical". "Un món més just necessita noves formes de consumir i produir i cal transmetre a cada ciutadà que el consumir no només és un acte econòmic, sinó també polític, perquè quan es tria on es compra i què es compra, s'està decidint quin tipus de societat volem ", va afirmar.


A Espanya, el consum de comerç just en 2015 va arribar als 35 milions d'euros, dos milions més que l'any anterior. Els productes d'alimentació representen el 93% de les vendes mentre que els d'artesania un 5% i els de cosmètica natural un 2%. No obstant això, tot i l'augment en el consum, Espanya continua a la cua respecte a altres països europeus on la despesa mitjana per habitant i any en comerç just és 16 vegades més gran.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH