Els empresaris de la trama del 3% utilitzaven noms en castellà per evitar que s'identifiqués els càrrecs de CDC

|

GermaGordoenelParlament 2


Els empresaris implicats en el 'cas 3%' van utilitzar una tàctica per evitar que es reconegueren els noms del alts càrrecs de Convergència (CDC): inventar noms clau en castellà. Així, i segons ha pogut saber 'El País' pel sumari del cas, l'exgerent del partit i diputat Germà Gordó era "Gerardo" o "Gregorio". A més, Andreu Viloca era conegut com "Antonio" i al responsable de règim intern, Francesc Sánchez, se li va assignar el nom de "Fernando".


Aquesta informació s'ha pogut conèixer perquè el jutge de El Vendrell ha aixecat parcialment el secret de sumari. El sistema que es seguia era otorgar noms castellans, la primera lletra del qual (G , A o F) es corresponia amb els seus noms reals. D'aquesta forma, evitaven que s'identifiqués els polítics amb els que pactaves les comissions.


Segons la investigació del jutge, empreses adjudicatàries van pagar donacions a les fundacions afins al partit (CatDem i Fòrum Barcelona) a canvi que aquests càrrecs mitjancessin davant d'organismes públics per aconseguir adjudicacions públiques milionàries.


EXTENS INFORME AMB ELS INDICIS


El passat mes de febrer es van produir una sèrie d'escorcolls i detencions a conseqüència d'un extens informe de la Fiscalia Anticorrupció. En aquesta van resultar implicats el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra i l'extinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, el convergent Antoni Vives.


Segons l'informe, Cambra va participar en dues adjudicacions que estan en el punt de mira. Aquestes són el reforç del dic Est (36 milions) i els accessos de l'ampliació sud.


Tal i com s'especifica el 7 de febrer de 2012, "després de la publicació de l'anunci de licitació", Cambra es va reunir amb Viloca (extresorer de CDC) gràcies a la mediació del conseller delegat de Copisa, Xavier Tauler (un dels empresaris implicats).


Finalment, la obra va ser adjudicada a un UTE formada per Copisa, Comsa, Acsa i Benito Arnó i Fills. Copisa va pagar per ella, presumptament, una donació de 50.000 euros.


La segona obra del port va estar precedida per una reunió, al maig del 2016, entre Cambra, Viloca i Francesc Sánchez, quan aquest ja era "responsable econòmic del partit". Segons la Guàrdia Civil, els empresaris identificaven Sánchez amb el nom en clau de "Fernando" i li definien com "el substitut de Gerardo".


TESTIMONIS CLAU


Els empresaris de la mercantil Oproler, Sergio Lerma i Josep Manuel Bassols van ser els responsables d'atorgar els noms. Els dos van ser clau perquè el TSJC decidís obrir la investigació contra Gordó, qui ha acabat abandonant el grup de Junts Pel Sí. Ells van ser també els que van explicar que en les anotacions on apareix "Gregorio" o "Gerardo" s'està referint l'exconseller.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH