El Govern tornarà a escudar-se en els voluntaris per celebrar el referèndum

|

Govern 9


El president de la Generalitat ha promès davant el ple del Parlament que en uns 15 dies presentarà "tots els detalls tècnics i legals" que avalaran el referèndum d'independència.


Carles Puigdemont ha assegurat que aquest tindrà totes les garanties i que no farà participar als funcionaris de l'administració catalana. Aquests podran col·laborar per decisió pròpia. En el seu lloc, formarà "agents electorals" entre els ciutadans voluntaris. Per ser "agent electoral" un haurà de apuntar-se en una bossa que s'obrirà en uns dies: "ningú serà forçat a res", ha apuntat Puigdemont. Aquest ha afegit que "poden estar absolutament tranquils pel que fa referència a l'organització del referèndum".


Els funcionaris podran col·laborar en l'organització del referèndum com "treballadors voluntaris" siguin o no funcionaris. En les últimes setmanes hi ha hagut polèmica sobre el paper dels treballadors públics. Els sindicats UGT i CC.OO. van anunciar dilluns que preguntarien seu paper en el referèndum a Carles Puigdemont.


La promesa del President sobre l'anunci de tots els detalls no ha convençut la CUP. Benet Salellas, diputat de la formació, li ha reclamat saber tots els detalls sobre la votació: "Si el que volem fer és un referèndum a l'octubre i que sigui creïble, necessitem des de ja les garanties". Puigdemont ha assumit que crearà una comissió de experts internacionals formada per juristes. Els membres de la CUP li han recordat que això va haver de fer-se abans d'acabar l'any 2016.


RETRETS DE ARRIMADAS


Inés Arrimadas, líder de Cs a Catalunya, ha acusat d ' "amenaçar als funcionaris que no volen seguir-los en les seves il·legalitats al Govern". Ella ha exigit a Puigdemont que aclareixi quan donarà les pagues als treballadors públics que els deu la Generalitat.


Acostades ha advertit al Govern d ' "estar en un Titanic que s'està enfonsant". I ha acusat personalment Puigdemont de no saber contestar res que no tingui a veure amb la independència.


LLUÍS RABELL I GARCÍA ALBIOL


Lluís Rabell, líder de SíQueEsPot, ha preguntat a Puidgemont si el referèndum s'adaptarà als paràmetres de la Comissió de Venècia. Aquest ha respost que sí, que tots s'adaptaran "a la perfecció als estàndards de la immensa majoria de referèndums d'autodeterminació que hi ha hagut en els països més democràtics".


El líder del PP, Xavier García Albiol, ha preguntat sobre la presència d'urnes. Al que el President ha contestat que "efectivament, com en tots els referèndums". Al seu torn, el popular l'ha acusat a ell i al vicepresident Oriol Junqueras de "piròmans de la política". En acabar, ha reiterat que el Govern del PP no permetrà el referèndum i que donarà una resposta adequada i proporcional però contundent.


Carles Puigdemont ha defensat l'ex entrenador Josep Guardiola i ha lamentat que es recorri "al cosí de Zumosol de les clavegueres de l'Estat" per in en contra del referèndum.


MIQUEL ICETA I JORDI TURULL


El líder de la formació socialista creu que Puigdemont promet un referèndum que no pot garantir ni està en condicions de fer. Ha demanat que el President no tregui les institucions catalanes de la legalitat.


"¿Es semblarà a unes eleccions? ¿A 9N de 2014? ¿Repetim un procés de consulta que no tindrà eficàcia política i jurídica? No veiem viable el seu camí ", ha conclòs.


Jordi Turull, el líder d'JxSí al Parlament, ha lamentat la querella i ha criticat que la Fiscalia la ampliï arran de l'anunci de la data i la pregunta del referèndum. Turull considera que és l'Estat qui amenaça els funcionaris catalans i no la Generalitat.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH