El Govern culpa l'Estat de no poder lluitar millor contra la pobresa a Catalunya

|

CarlesPuigdemont 3


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat que la independència de Catalunya és l'eina clau per "poder donar resposta a les necessitats més bàsiques, per aconseguir una societat més cohesionada i per a un millor repartiment de la riquesa".


Ho ha dit en una compareixença davant el ple del Parlament per retre comptes del que ha fet el Govern fins ara per complir amb les mesures que li va encarregar la Cambra en el ple sobre la pobresa de març de 2016.


Puigdemont ha defensat que Catalunya genera prou recursos per millorar el seu Estat de Benestar fins als millors nivells europeus, però el problema és un dèficit fiscal pel qual un 8% de la seva riquesa "se'n va i no torna".


Ha repassat diversos indicadors per defensar la tasca del Govern per combatre la pobresa; el principal, que el Pressupost de la Generalitat vigent dedica un 75% a polítiques socials, incloses la sanitat i l'educació.


Puigdemont afirma que perquè l'Estat de Benestar català pugui ser més potent es necessitarien 5.300 milions addicionals en salut; 5.000 per a ensenyament i 1.100 milions per a polítiques socials, i conclou que aquests recursos podrien obtenir del dèficit fiscal que té respecte al que aporta i després rep de l'Estat.


"El dèficit fiscal impedeix que la capacitat productiva de Catalunya millori el repartiment de la riquesa i és un fre a la cohesió social. El dèficit fiscal és un dèficit social", segons el president, que acusa l'Estat de no voler millorar la situació financera de Catalunya.


Citant un estudi de la CE, ha assegurat que Catalunya és la regió nombre 68 sobre 272 de tot Europa pel que fa a PIB per càpita, i és la 163 de 272 en progrés social, i la conclusió a què arriba és que el responsable és el dèficit fiscal.


Puigdemont també ha reivindicat algunes polítiques de la Generalitat dins les seves competències autonòmiques, com recaptar 18,5 milions d'euros amb un impost als habitatges buits i augmentar els recursos per a habitatge dels 50 milions del 2012 als 109 de l'actual pressupost.


Ha afirmat que la seva voluntat és atacar la "arrel del problema" pel que fa a la pobresa i la cohesió social, i que per això JxSí es va presentar a les passades eleccions amb la proposta d'un Estat propi i amb un programa que va fer inseparable el projecte sobiranista de la millora en les polítiques socials.


"Viure millor és l'objectiu principal de disposar de les eines d'un Estat. Per viure millor necessitem un Estat, un país més just", i ha reiterat que les pensions en una Catalunya independent estarien garantides.


ARRIMADAS: "ELS ENEMICS DE CATALUNYA SÓN L'ATUR, LA POBRESA I LA DESIGUALTAT"


La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha criticat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi vinculat la independència i la lluita contra la pobresa en la seva compareixença: "Els enemics de Catalunya són l'atur, la pobresa i la desigualtat".


acostades juny


Puigdemont ha comparegut aquest dimecres al ple del Parlament per retre comptes de l'aplicació de les mesures aprovades fa un any a la Cambra catalana contra l'emergència social, i Arrimadas ha dit que esperava "que no es parlés d'independència: però no, si Puigdemont surt al faristol i no parla d'independència no seria Puigdemont i no sabria de què parlar".


Considera irresponsable que s'hagi referit a la solidaritat territorial en parlar de la lluita contra pobresa, i li ha preguntat si quan era alcalde de Girona "anava als barris rics a criticar els barris pobres ja dir-los que els estaven robant".


Arrimadas ha reivindicat a Cs com l'oposició responsable i ha dit que entén que és molt difícil per a un govern afrontar un creixement de les necessitats socials mentre cauen els recursos econòmics, però donar suport al Govern en aquesta lluita és molt complicat perquè, segons ha dit, "només pensa en una cosa", la independència.


"Intenten construir un Estat mentre desballestan l'Estat del Benestar, i és més important garantir el benestar dels catalans de crear un Estat nou", ha defensat, i ha urgit a lluitar contra una pobresa que va en augment i que afecta principalment a les dones.



ICETA DIU QUE PUIGDEMONT DESATÉN LA POBRESA


El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu Govern "vibren quan parlen del referèndum i la independència" i, per contra, no tenen el mateix nervi ni intensitat a l'hora de lluitar contra la pobresa i en favor del progrés social.


MiquelIceta maig


Mentre el Govern ha assegurat que està complint amb el 87 per cent de mesures del ple de pobresa, Iceta ha replicat que una de cada quatre ni tan sols s'han començat a aplicar, i ha demanat centrar les actuacions del Govern en àmbits com la infància , la creació d'ocupació i l'accés a l'habitatge.


Iceta ha assenyalat el que considera mancances del Govern en polítiques socials: haver tancat els menjadors dels instituts públics; haver permès que augmentés la llista d'espera per a la prestació de dependència i no haver revertit les retallades en la prestació de la Renda Mínima d'Inserció.



El dirigent socialista ha lamentat que el Govern plantegi la independència com aquell instant màgic en què tot "es resoldrà", i li ha advertit que un Estat propi no és garantia de res, recordant que està demostrat que tenir la condició de país no vol dir que no hi hagi pobresa en ell.


SÍQUEESPOT LAMENTA INCOMPLIMENTS "HUMANAMENT INJUSTIFICABLES"


La diputada de SíQueEsPot al Parlament Marta Ribas ha lamentat incompliments "humanament injustificables" de les mesures que acordades en el ple de 2016 sobre pobresa, ja que eren mesures d'emergència i que ja ha passat un any i tres mesos.


MartaRibas


En el ple que ha abordat el grau de compliment del Govern sobre els encàrrecs que li va fer la Cambra, ha criticat que segueix existint la Renda Mínima d'Inserció (RMI) "retallada pel Govern Mas" que l'actual Executiu va dir que anava a reformar.


"S'han fet coses, no ho neguem", però ha dit que no s'han aconseguit mesures com les beques menjador, la recuperació de les llars d'infants a càrrec de la Generalitat i la dotació d'un reglament per a la Llei 24/2015 de l'emergència habitacional i la pobresa energètica, ni s'han expropiat pisos a bancs.



Ribas ha acusat el Govern de "passar la pilota" als ajuntaments per afrontar l'emergència social, la qual cosa ha multiplicat per mil els esforços a nivell local i de la societat civil --ha dit--, i també ha deixat clar que el Govern ha accedit a retre comptes en aquest ple obligat per una moció de SíQueEsPot.


També ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer "malabarismes" amb les dades al fer balanç dels compliments, i ha assegurat que se segueix incrementant la pobresa a les llars de Catalunya, tot i l'augment del PIB del que ha parlat el vicepresident, Oriol Junqueras, en un discurs que ha qualificat de liberal.


ALBIOL ACUSA EL GOVERN DE DESTINAR DINERS PER A LA INDEPENDÈNCIA I NO A POLÍTIQUES SOCIALS


El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, ha acusat el Govern de destinar diners al seu projecte per a la independència de Catalunya i no per a polítiques socials.


Albiol juliol


"No tenen diners per a polítiques socials, però sí destinen milions a crear estructures d'estat, oficines exteriors amb aparença d'ambaixades ja regar amb subvencions entitats afins al projecte separatista", ha lamentat en la seva intervenció al Parlament.


Per a Albiol, la Generalitat ha abandonat les seves responsabilitats en aquest àmbit i es limita a culpar de manera sistemàtica al Govern central en aquesta i altres matèries: "No passin la responsabilitat a tercers, perquè capacitat de gestió i recursos tenen de sobres".


En la seva opinió, el Govern ha deixat de banda els catalans no independentistes i també als que ho han passat pitjor durant la crisi, i creu que per això no han estat a l'altura de les circumstàncies.


També ha assegurat que el sorprèn la "falta de sensibilitat" de Puigdemont i del vicepresident català, Oriol Junqueras, tenint en compte el seu passat com a alcaldes.


LA CUP RECORDA QUE LA POBRESA AFECTA UNA CINQUENA PART DELS CATALANS


La diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra ha advertit aquest dimecres al Govern que "la realitat és tossuda i la pobresa afecta una cinquena part dels catalans" encara que el Govern asseguri desenvolupar moltes de les mesures proposades pel ple de pobresa de març de 2016.


GabrielaSerra


Serra ha dit que coincideix amb la valoració de la líder de l'oposició, Inés Acostades (Cs), quan afirma que la pobresa és un problema estructural, però ha assegurat que la cronificació de la pobresa ve de les "polítiques neoliberals" dels últims anys.


Ha demanat al Govern canviar les polítiques a la república que volen construir, aplicant mesures per les quals considera que es necessiten ingressos gravant més les rendes més altes: "Lamentem que el Govern s'oposi a tocar privilegis a les classes altes".



També ha retret a l'executiu de per Puigdemont que publiciti als diaris "pagant pàgines senceres" la llei de la Renda Garantida de Ciutadania quan encara no està aprovada, sinó en discussió, pel que ha demanat respecte als promotors de la ILP.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH