Guatemala: indígenes i camperols exigeixen avançament d'eleccions i procés constituent plurinacional

Ollantay Itzamná

Guatemala


Els dies 12 i 13 de juliol d'enguany, comunitats indígenes i camperoles organitzades en resistència, i articulades en el moviment indígena camperol Comitè de Desenvolupament Camperol (CODECA), van ocupar i van paralitzar els principals camins del país (en 19 punts diferents) exigint la renúncia de l'actual Govern nacional, i avançament d'eleccions generals.


Entre les raons que argumenten indígenes i camperols mobilitzats van ser:

L'actual President de la República, Jimmy Morales, no va fer més esforç per frenar la regnant corrupció evident en l'administració pública. El seu fill gran i el seu germà (qui era o és assessor del president) van ser denunciats i lligats a procés penal per estafa a l'Estat comesos ja quan ocupaven la Casa Presidencial.


El president va condonar milionaris deutes fiscals a 216 grans empreses, mentre el país llangueix en dèficit financer, i les empreses grans evadeixen impostos.


Denúncies públiques lliguen al president Jimmy Morales per l'assassinat de més de 40 nenes a la Llar Assegurança, sota l'administració estatal. Actualment hi ha iniciada una sol·licitud d'avantjudici contra el President per aquest acte criminal.


La bancada legislativa del partit del President (FCN-Nació) està conformada per 37 diputats, dels quals, només 10 van ser electes sota aquesta sigla política, la resta són "trànsfugues" de partits polítics dissolts per actes de corrupció. Del total d'aquesta bancada oficial, 12 diputats es troben amb processos de avantjudici en contra seu. El fundador i ideòleg d'aquest partit, Diputat Ovalle, es troba pròfug de la justícia per delictes de lesa humanitat.


Les condicions de vida i la incertesa social han empitjorat al país.

Els serveis bàsics i sistema caminer es troben en complet abandó. El govern actual, per als sectors organitzats i mobilitzats, és qualificat com "inepte i corrupte". Al grau que el mateix president en una televisió internacional manifestat que la "corrupció és una cosa normal a Guatemala".


A això, se sumen els sistemàtics actes de corrupció del "repudiat" Congrés de la República. Es té coneixement que 110 dels 158 diputats van ser subornats per l'empresa constructora Odebrech per deixar obres inacabades al país. D'aquests diputats impunes, ara, més de 40 continuen legislant al Congrés, fins i tot els diputats de l'esquerra.


L'actual corrupció pública, fins i tot és molt més evident que el que se sentia durant el defenestrat govern d'Otto Pérez Molina, però, només sectors rurals organitzats són els que es mobilitzen. La marea d'indignats del 2015, pel que sembla maneja menys informació pública que els exclosos del camp.


Davant d'aquesta realitat, les comunitats en resistència articulades en CODECA van ocupar amb els seus cossos per dos dies consecutius els principals camins del país, exigint la renúncia del Govern i diputats.

Els empresaris, militars i polítics van expressar el seu rebuig, i van obligar el Govern a desallotjar als manifestants en el seu segon dia.


Des de fa 5 anys enrere, CODECA és l'únic moviment social que es manté mobilitzat als carrers exigint canvis estructurals a l'Estat i en les relacions socials del país. Plantegen i treballen visiblement en la construcció d'un procés d'assemblea constituent popular i plurinacional per crear un Estat Plurinacional dels pobles.


Als observadors externs a Guatemala, ens sorprèn els impactes negatius que han sembrat la paternalista cooperació internacional, el providencialisme del neo pentecostalisme evangèlic i catòlic, l'hegemonia cultural neoliberal. No obstant això, contemplar processos de resistència i el despertar de comunitats desposseïdes, amb una claredat política fins i tot molt per sobre de la capacitat de comprensió d'analistes i escriptors progressistes o revolucionaris del país, també sorprèn.


Les comunitats indígenes i camperoles van buidar momentàniament els camins, no sense abans deixar el missatge clar que no tot el país està adormit. Van anunciar prendre noves mesures de pressió per foradar al sistema violent i corrupte regnant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH