Augmenta la preocupació dels catalans per la relació Catalunya-Espanya

|

banderes 3


Un 32,9% de catalans assenyala l'atur i la precarietat laboral com el problema principal de Catalunya, mentre que el 25,6% assenyala les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya, i un 23,3% esmenta la insatisfacció amb la política i amb els polítics.


Així es desprèn d'una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), que ha presentat aquest dijous en roda de premsa el seu director, Jordi Argelaguet, i amb una mostra de 1.700 persones i un marge d'error de + -2,95.


En l'última enquesta de referència que preguntava el mateix, feta el 2011, el 67,2% de catalans consideraven l'atur i la precarietat laboral com a principal problema, mentre que les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya ho assenyalava el 10,9 %.


Els altres problemes que assenyalen els catalans són millorar les polítiques socials (15,2%); el funcionament de l'economia (15%); l'educació, la cultura i la investigació (14,8%); la sanitat (14,3%); la immigració (8,1%); l'accés a l'habitatge (5,2%) i la falta d'infraestructures (5,1%).


Els ciutadans també citen com problemes el sistema de finançament (3,8%); "l'excessiva pressió" fiscal (3,2%); els serveis deficients i males instal·lacions públiques (2,4%); la inseguretat ciutadana (2,1%); l'incivisme i la violència (0,8), mentre que el 9% assenyala altres problemes i el 7,4% no assenyala cap problema.


Les xifres que llança aquesta enquesta sumen més del 100% perquè la pregunta formulada és de resposta múltiple: els enquestats poden assenyalar els "tres problemes principals" de Catalunya.


Argelaguet ha exposat que els enquestats que assenyalen com a principal problema les relacions de Catalunya amb la resta d'Espanya no són només els independentistes, sinó també aquelles persones a les que "el debat els incomoda o no els agrada com s'està abordant".


COMPARATIVA


En l'última enquesta de referència que preguntava el mateix, feta el 2011, el 67,2% de catalans consideraven l'atur i la precarietat laboral com a principal problema -30 punts més que ara-, mentre que la relació de Catalunya amb la resta de Espanya la assenyalava el 10,9%.


Argelaguet ha explicat que llavors no existia el procés sobiranista, de manera que els enquestats no responien explícitament que hi havia problema entre Catalunya i la resta de l'Estat, sinó que hi havia un problema de "crisi de la identitat catalana".


El 2011, a part de l'atur i la precarietat laboral, els altres dos problemes que més assenyalaven els ciutadans eren el funcionament de l'economia (36,3%) i la sanitat (25,6%), amb dues xifres que han disminuït en aquests cinc anys.


SENTIMENT DE PERTINENÇA


L'enquesta també pregunta sobre el 'sentiment de pertinença' dels catalans: un 38% diu sentir-se tan català com espanyol; un 20,5% més català que espanyol; 19,8% només català; un 6,3% més espanyol que català, un 4,9% només espanyol; un 4,4% no sap i un 6,1% no contesta.


Respecte a l'última enquesta de referència feta en 2011, les xifren han oscillat així: llavors es sentia sol espanyol el 5,1%; més espanyol que català el 9%; tan espanyol com català el 41%; més català que espanyol el 24%, i només català el 12%, de manera que puja sol aquest últim valor.


Dels 1.700 enquestats, 647 ho són de la província de Barcelona; 370 de Girona; 312 de Lleida i 371 de Tarragona, i el qüestionari es va fer del 10 de l'novembre al 19 de desembre del 2016.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH