Paralajes estel·lars: distàncies astronòmiques

José Vicente Díaz


Les estrelles properes a la Terra semblen moure pel que fa al fons d'estrelles més distants a causa del moviment de la Terra al voltant del Sol, observant aquesta estrella amb 6 mesos d'diferència sembla tenir un fons diferent d'estrelles. Aquest moviment aparent (que no és "veritable") es diu Paralaje estel·lar.


A la imatge superior, la línia de visió amb l'estrella observada és diferent al desembre i al juny, quan la Terra està a l'altra banda de la seva òrbita. Com es veu des de la Terra, l'estrella propera subtendeix un determinat angle. La meitat d'aquest angle, és la paralaje, pàg. Com més lluny estigui l'estrella més petit serà aquest angle.


Si s'empra el radi de l'òrbita terrestre com a línia de base (en diem r), i sabent que P és l'angle de canvi de posició aparent de la nostra estrella, llavors per trigonometria deduïm que tan P = r / d, on d és la distància a l'estrella.


El paralaje permet establir una altra unitat de mesura de distàncies, el parsec. El parsec (pc) es defineix com la distància des de la qual una unitat astronòmica subtendeix un angle d'un segon d'arc (1 ") quan se situa perpendicular a la línia de visió.


Per tant, 1 pc = 206.265 au = 3.26 anys llum

Per l'enorme llunyania de totes les estrelles, els paralajes observades són tots ells inferiors a 1 ".


Com a conseqüència d'això, es pot realitzar la següent aproximació: tanP = P, després d = a / P (en radiants). Després la distància a una estrella és inversament proporcional a la seva paral·laxi. Si aquesta distància s'expressa en parsecs i l'angle en segons d'arc, l'equació es queda d'una forma molt senzilla: d = 1 / P. Sabent l'angle sabrem la distància.


Exemples: Antares: 0.019 ", per tant aquesta estrella es troba a 52,632 parsecs o 171,66 anys llum. Proxima Centauri, 0.76 "i, per tant, situada a una distància de 1.31 pc o 4.26 anys llum.


Article publicat originalment a 'Univers Bloc'

LO MÁS LEÍDO

logo insolito
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH