Una despesa limitada en pensions suposaria una baixada de fins al 17% del poder adquisitiu

|

Carlos Bravo CCOO 1

Carlos Bravo (CC.OO.) ha anunciat que en 10 anys s'ha perdut un 2,15% del poder adquisitiu


El secretari de polítiques públiques i protecció social de CCOO , Carlos Bravo, ha advertit que augmentar les pensions només un 0,25%, d'acord amb el terra mínim de l'índex de revaloració, provocaria una pèrdua de poder adquisitiu en els propers deu anys d'entre el 15% i el 17% si la inflació oscil·la entre el 1,5% i el 2%.


Així ho ha assenyalat Bravo durant la presentació del quadern d'informació sindical 'El sistema de protecció social a Espanya 2017', on també ha afirmat que les pensions segueixen sent el "eix central del sistema de protecció social" i on ha recordat que, en general, aquestes han patit una pèrdua de poder adquisitiu del 2,15% entre 2007 i 2016.


Tot i això, ha insistit que el sistema públic de pensions ha estat el que millor ha suportat la crisi, tot i que ha alertat que si no es reverteixen de manera "urgent" les reformes de 2013, passarà a estar en situació de "risc" .


Per Bravo, és necessari modificar aquesta reforma per garantir la suficiència de les pensions , alhora que ha advertit que la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions "no ha tingut efecte abans per la inflació negativa", però es començarà a veure a partir d'aquest any.


El conjunt de prestacions econòmiques públiques cobreixen a gairebé 14 milions de persones. En aquesta línia, també ha destacat que hi ha hagut un canvi de tendència en el sistema i que en l'actualitat la majoria de les prestacions han passat de ser contributives a assistencials.


Segons Bravo, la cohesió social és "una prioritat" i el creixement econòmic sense cohesió genera desigualtat. "Creixem, però es basa en un increment de la desigualtat dins i fora del mercat de treball, de manera que cal reforçar els sistemes de distribució de renda a través del sistema fiscal i de les polítiques públiques", ha afegit.


PLANS DE PENSIONS PRIVATS


D'altra banda, ha destacat que els plans de pensions privats "no tenen ni tindran un efecte substitutori" de les pensions públiques, perquè el seu abast és mínim, ja que només 1 de cada 10 espanyols té un pla complementari d'una quantia que sigui rellevant. No obstant, ha apuntat que el desenvolupament de la previsió social complementària "està estancat" i seguirà així mentre "la devaluació salarial continuï".


També ha destacat que cada any a Espanya hi ha menys pressupost per donar cobertura a la desocupació. De fet, ha insistit que hi ha hagut un deteriorament de la qualitat de la protecció social. En l'actualitat, 2 de cada 3 beneficiar-vos per prestacions són temporals i la taxa de cobertura se situa en el 56,6%. A més, ha apuntat que el 43% dels aturats (gairebé 2,5 milions de persones) no tenen cap prestació.


Segons CCOO, els aturats pateixen cinc vegades més el risc de pobresa que un jubilat, atès que ara hi ha menys aturats que cobren prestació i més de menor quantia perquè gairebé dos terços de les prestacions per desocupació són ara assistencials quan abans eren contributives .


Bravo creu que s'ha de frenar l'avanç de la desigualtat a Espanya i que cal recuperar eines del sistema de pensions que avui estan "paralitzades", com és el diàleg social i el Pacte de Toledo.


En aquesta línia, ha fet una crida al Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social perquè millori l'eficàcia del diàleg social i aposti per la concreció d'acords. "És veritat que les taules existeixen i que fins i tot aquest matí hem estat en una reunió de la taula de pla de xoc per a l'ocupació", ha afirmat Bravo, que també ha destacat que cal que els processos de negociació siguin "reals" i tinguin objectius concrets.


En matèria sanitària, ha afirmat que Espanya està vivint un procés de privatització del sistema nacional de salut "suau, però continuat en el temps". A més, ha recriminat que el Ministeri de Sanitat hagi donat per desapareguda la negociació amb interlocutors socials.


Segons CCOO, els objectius i grans reptes són preservar el sistema públic de pensions, revertir la reforma de desocupació de 2012 per millorar l'ocupació dels joves i garantir una renda mínima estatal per a totes les persones que "volen treballar i no poden fer-ho ". "Amb aquestes iniciatives seríem capaços que el sistema de protecció social millorés enormement i es reduís el risc de pobresa", ha afegit.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH