Referèndum

MINUT a MINUT La mobilització permanent pel referèndum, en directe

Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre

| 24/09/2017 a les 09:00h
Arxivat a: Política, referèndum
« Entrades més recents
 13:07 Mas i els encausats pel 9-N deleguen en els advocats la citació al Tribunal de Comptes.
 12:42 Lluís Rabell, president de CSQEP: "No es pot emmordassar tot un poble. No hi haurà democràcia a Espanya si les llibertats dels catalans són trepitjades".
 12:37 La plaça Sant Jaume de Barcelona crida "independència" després de cantar els Segadors.
 12:35 Miguel Urbán, eurodiputat de Podem, crida a la vaga general de Catalunya el dia 3 d'octubre.
 12:33 Ernest Urtasun, a l'assemblea d'electes de Saragossa: "El que passa a Catalunya és una crisi profunda d'Espanya. D'aquesta, o en sortim junts o no en sortim".
 12:29 L'Audiència Nacional investiga el diputat de la CUP Albert Botran per «enaltiment del terrorisme».
 12:28 En el tradicional brindis amb les cases regionals, representants de comunitats autònomes i províncies de fora de Catalunya, Ada Colau destaca que són "símbol de la diversitat de la ciutat". Colau afegeix: "Estimem molt la llibertat, els drets i la diversitat, que és característica essencial i que ens fa ser la ciutat que som".
 12:27 La plaça Sant Jaume de Barcelona, de gom a gom, també entona "votarem" quan Carles Puigdemont i Ada Colau han sortit al balcó de l'Ajuntament.
 12:26 Els sobiranistes responen massivament a la convocatòria per encartellar i bustiar Manresa. La plaça Major s'omple de voluntaris que fan cua per recollir material per treballar.
 12:14 Crida de les entitats a la desobediència pacífica: «Votarem per dignitat»; per Roger Tugas. 
 12:14 Més de 3.000 persones desborden la plaça del Vi de Girona responent la crida de la Marató per la Democràcia.
 12:03 
 12:03 VÍDEO Crits de "votarem" davant la basílica de la Mercè durant l'actuació castellera.
 11:58 Puigdemont, Forcadell, Colau, Millo i Forn es troben fora de la basílica de la Mercè abans del seguici d'autoritats.

Les autoritats a l'exterior de la basílica de la Mercè Foto: Jordi Bes

 12:02 
 11:53 VÍDEO Els periodistes desplaçats a Saragossa, víctimes d'insults d'ultres amb banderes espanyoles. Una trentena de persones els increpen al crit de "xusma" o "traïdors".
 
 11:42 Resposta massiva dels terrassencs i terrassenques a la crida de les entitats sobiranistes per defensar l'1-O. El raval de Montserrat, desbordat. No hi cap ni una agulla. Ara, enganxada de cartells i cercavila fins al Parc de Vallparadís, on es conclourà la jornada amb un acte d'Òmnium Cultural.
 11:41 L’Audiència Nacional obre diligències contra quatre militants de Poble Lliure. L’organització ho considera un nou atac a la llibertat d’expressió.
 11:38 Els universitaris tancats a la UB repartiran un milió de paperetes de votació de l'1-O entre els assistents a la Marató de la Democràcia perquè es facin córrer per Barcelona.
 11:36 "La nostra arma més perillosa són les urnes i els cartells", assegura Cuixart, que demana repartir paperetes de l'1-O. "No podran contra la nostra democràcia!", exclama el president d'Òmnium Cultural.
 11:33 
 11:32 Cuixart, en una intervenció especialment abrandada, ha garantit que no aconseguiran posar un comandant espanyol al capdavant dels Mossos d'Esquadra, i ha advertit l'Estat que tampoc podrà situar Enric Millo com a president de la Generalitat.
 11:32 
 11:30 El president de l'ANC insisteix que l'1-O es votarà perquè així ho ha garantit el Govern, i reclama "no caure en provocacions". Torn ara per a Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural.
 11:29 Sànchez assegura que el delicte de sedició prové del codi penal franquista de l'any 1973 i insisteix que l'1-O, al vespre, "Catalunya serà els vots i les urnes que haguem col·locat".
 11:28 Omella crida a actuar amb «seny» davant del referèndum; informa Jordi Bes. 
 11:27 "Ens volen provocar, volen que sortim al carrer per generar incidents, però només tenim un camí: caminar directament cap a l'1-O", assenyala Sànchez.
 11:25 Sànchez assegura que el delicte de sedició "prové del codi penal franquista", i destaca que el relat de la Fiscalia és "ple de falsedats". "Sabem que la setmana vinent podem tenir situacions gens agradables", avisa el president de l'ANC.
 11:25 "Perseguir les urnes és antidemocràtic, per tant vostès [el govern espanyol] són antidemocràtics", manifesta el president de l'ANC.
 11:22 Sànchez posa de manifest que la Guàrdia Civil encara no ha trobat les urnes, i avisa l'Estat que Catalunya disposa no només de les urnes, sinó també d'un "poble alçat".
 11:23 Els ultres concentrats a la porta de l'assemblea d'electes de Saragossa increpen els periodistes. La policia obliga els periodistes a entrar i no els deixa informar. 
 11:21 "Mentre nosaltres volem votar, ells actuen per la porta del darrere. Rajoy no ha tingut la valentia ni l'honor d'anar al Congrés dels Diputats, amagat de la gent. El que estan fent és un autèntic cop d'estat, són ells els qui estan enderrocant l'estat de les autonomies", assenyala el dirigent independentista.
 11:20 El president de l'ANC acusa el govern espanyol d'actuar "sense respectar els drets de la gent", i demana que els Mossos mantinguin les competències per "garantir que no hi hagin desordres".
 11:19 Crits de "Votarem, votarem" a la Plaça Universitat de Barcelona durant la intervenció de Forcadell, que demana participar en l'1-O "per dignitat". Ara és el torn de Jordi Sànchez, president de l'ANC.
 11:16 Forcadell: "Diumenge, 1 d'octubre, ens veiem a les urnes!". La presidenta del Parlament crida a votar "per parar els peus al PP", i garanteix que no hi haurà violència a Catalunya.
 11:15 Contundent intervenció de Carme Forcadell a la plaça Universitat. "El govern espanyol parla de democràcia, però està actuant igual que la dictadura franquista", assegura la presidenta del Parlament.
 11:13 Berga farà una Patum extraordinària si guanya el «sí» a la independència; informa Aida Morales.
 11:09 Pintada de cartells davant l'Ajuntament de Terrassa per defensar les institucions catalanes i el referèndum. El raval de Montserrat s'està omplint de gom a gom per l'encartellada "massiva i festiva" convocada per l'ANC i Òmnium.
 

Pintada de cartells a Terrassa Foto: Sergi Ambudio

 11:07 Albano Dante Facin: "A ningú li agrada fer política amb la Guàrdia Civil trepitjant-li els talons". El líder de Podem Catalunya defensa que l'1-O és una "aportació a la llibertat dels catalans i a la resta de l'Estat". "Els que persegueixen l'1-O són els mateixos que impedeixen que puguin decidir la resta de pobles", recorda. 
 11:08 La plaça Universitat de Barcelona està plena de persones fent manualitats per crear pancartes, penjar cartells o crear altres materials relacionats amb l'1-O en la Marató de la Democràcia. Per qui no tingui tanta traça, pot demanar un cartell a les fotocopiadores instal·lades.
 11:06 L'alcalde d'Agramunt està citat el dia 28 a la Fiscalia Superior de Catalunya pel seu suport a l'1-O.
 11:04 Omella reclama evitar "la confrontació, la violència i el menyspreu pels altres".
 11:03 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, crida a actuar amb «seny» davant del referèndum, segons expressa durant l'homilia de la missa de la Mercè, la Festa Major de Barcelona.
 10:54 Antonio Maíllo (diputat andalús d'IU) insta el PSOE a decidir si vol ser "al bloc reaccionari centralista" o al de la "democràcia i la llibertat". 
 10:51 Turull: "La coordinació màxima dels Mossos és la Generalitat i seguiran funcionant com han fet fins ara".
 10:49 Les festes de Santa Tecla obliguen a posposar la «Marató per la Democràcia» a Tarragona. La plaça de la Font durant el matí acollirà diferents actes festius, com el pilar caminant de les colles de la ciutat. La concentració tindrà lloc a les 19h., a les portes del consistori.
 10:41 Carles Puigdemont i Joaquim Forn s'han saludat amb l'inspector general de l'Exèrcit, Fernando Aznar a la missa de la Mercè. 
 10:40 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha arribat a la missa de la Mercè just després d'iniciar-se i s'ha saludat amb el president Puigdemont. 
 10:36 Càrrecs electes de Galícia, Balears, País Valencià, Euskadi, Andalusia o Madrid donen suport a la celebració d'un referèndum a Catalunya.
 10:36 El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, coincideix amb Pablo Iglesias a l'assemblea d'electes de Saragossa.
Entrades anteriors »

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Milers de persones es van concentrar davant del TSJC per demanar que fossin alliberats els detinguts en l'operació contra el referèndum. | Josep M. Montaner
Pep Martí
01/01/1970
Relació de conceptes i personatges que protagonitzen l'actitud de l'Espanya oficial respecte a Catalunya
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 18:48 Fins a 825.000 immigrants obtindrien la nacionalitat catalana si el «sí» s'imposa l'1-O. Així ho preveu la llei de transitorietat.
 18:42 Les Terres de l'Ebre se sumen a la «Marató per la Democràcia» el darrer diumenge abans del referèndum. 
 18:41 ÀUDIO La contundent homilia a Montserrat en contra de la «repressió» i a favor del referèndum.
 18:05 CRÒNICA Podem estreny el cèrcol al PSOE perquè accepti el dret a decidir de Catalunya; per Sara González.
 18:03 La «Marató per la Democràcia» s'ha fet notar al Ripollès aquest diumenge amb diverses concentracions a partir de les 11h del matí. Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Ripoll han estat els escenaris de mobilitzacions davant els ajuntaments. Per Xevi Pujol. 
 17:54 GALERIA DE FOTOS Marató pel referèndum a Sabadell; per Juanma Peláez.
 17:52 VÍDEO Increpen uns joves independentistes: «Fuera, esto es un barrio de españoles».
 17:41 El diccionari de la repressió: de l'A d'Audiència Nacional a la Z d'un Zapatero alineat amb Aznar. Pep Martí recopila els instruments que té l'Estat per aturar l'1-O i els representants política que hi estan alineats.
 17:41 Citat a declarar el creador del web «marianorajoy.cat», sobre l'1-O, que haurà de declarar a les dependència de la Policia Nacional espanyola de la Verneda el proper dilluns
 17:19 Ábalos (PSOE): "Ni Catalunya és l'independentisme ni Espanya és el PP”. El socialista aposta per abordar els problemes de tots els territoris amb una mirada "que ha de ser igual per a tothom".
 16:47 CRÒNICA «Votarem»: el clam a favor del referèndum acapara la Mercè; per Jordi Bes.
 16:26 Fernando Aramburu, autor del best-seller Patria, assegura que qualsevol incident a Catalunya pot desfermar una "tragèdia col·lectiva".
 16:25 El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sobre la repressió de l'Estat: "Si algú se salta la llei, les conseqüències són inevitables".
 16:13 GALERIA DE FOTOS Referèndum 1-O: «Marató per la Democràcia» a Vic; per Adrià Costa.
 15:45 Puigdemont contrasta l'agressió a Violeta Barba a Saragossa amb els anys de mobilitzacions a Catalunya sense incidents.
 15:45 La contundent homilia a Montserrat en contra de la «repressió» i a favor del referèndum.
 15:45 Clam massiu a Terrassa en defensa de la democràcia i l'1-O: «Ni un pas enrere»; informa Sergi Ambudio.
 15:13 La policia evacua l'assamblea d'electes de Podem. Des de Saragossa, Sara González explica com s'ha viscut la protesta dels ultres, que han agredit la presidenta del Parlament aragonés i han violentat els periodistes.
 14:57 JP Morgan recomana oferir a Catalunya ser «un estat semi-independent en una federació». 
 14:55 José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern espanyol, reclama "acabar amb el mite de les bondats" d'un referèndum que "divideix".
 14:47 CRÒNICA Iglesias crida el PSOE a pactar un govern «d'unitat plurinacional» que accepti el dret a decidir; per Sara González.
 14:33 La policia desallotja els participants de l'assemblea d'electes de Saragossa juntament amb els periodistes davant l'amenaça dels grups ultres que s'hi han concentrat des del matí. 
 14:32 ERC respon a Omella que votar és una «manera molt assenyada de resoldre les coses».
 14:31 Fracàs estrepitós de l'operació ultra per alimentar la Guàrdia Civil al Port.
 14:28 Nervis a l'assembea d'electes a Saragossa pel setge dels ultres: "Que ningú surti sol del pavelló. Esperin els avisos de seguretat".
 14:23 Finalitza l'assemblea d'electes amb la lectura del manifest i l'Estaca de Lluís Llach.
 14:22 Iglesias reivindica un "govern d'unitat plurinacional": "Sánchez, no caiguis en la trampa d'un front amb el PP".
 14:21 Apareix una enorme pintada amb el lema «Independència» a la C-13, a Guàrdia de Noguera.
 14:11 Pablo Iglesias demana a Rajoy que l'1-O permeti “la societat catalana expressar-se” i reivindica un referèndum acordat.
 14:10 Intervé ara Pablo Iglesias, que assegura que els demòcrates "no tenen por dels feixistes que practiquen la violència".
 14:08 Berga avala la desobediència per celebrar el referèndum: «No hi ha marxa enrere»; informa Aida Morales. 
 14:04 Creix la preocupació a l'assemblea d'electes de Saragossa pel setge dels manifestants ultres. No poden sortir del recinte.
 13:59 Tot i que la concentració per la «Marató de democràcia» a Tarragona s'ha posposat fins a les 19 h, per no coincidir amb actes festius de Santa Tecla, més de tres-centes persones s'han personat a la plaça de la Font. L'ANC de Tarragona acaba d'anunciar que els han arribat 1.000.000 de paperetes per anar a votar l'1-O.
 13:57 Xavier Domènech denuncia des de Saragossa que s'està aplicant l'article 155 "per la porta del darrere" i avisa que les llibertats de Catalunya "són les d'Espanya".
 13:46 Pengen una pancarta de democràcia a la façana de la rectoria de Vallgorguina dies després que el rector obligués a retitar una banderola del Sí d'una finestra de l'Associació Cultural Vallgorguina.
 13:45 VÍDEO Augmenta la tensió a Saragossa i la policia argumenta que li falten reforços perquè «són a Catalunya»; informa Sara González. 
 13:34 La CUP Manresa celebrarà dilluns l'acte central pel referèndum amb Ebri Knight. 
 13:34 FOTOS Mobilització massiva al territori per defensar el referèndum. Imatges d'Adrià Costa i Juanma Peláez.
 13:34 El líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona i segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, considera, davant la crida al seny de Joan Josep Omella, que "no hi ha cap altra solució que no sigui el diàleg", i discrepa de C's i PP quan critiquen que s'ha polititzat la Mercè: "No crec que s'hagi polititzat. És senzillament un reflex del que en aquests moments està passant en aquest país".
 13:28 Ada Colau felicita els barcelonins per combinar "perfectament" el dret a la protesta amb el dret a la festa. Afirma que la crida al seny de Joan Josep Omella és compartida "amb la immensa majoria de la població que s'està expressant lliurement", i subratlla que els veïns reivindiquin la independència "però des del respecte a la diversitat i els altres" que no pensen el mateix.
 13:22 El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, dona les gràcies a Pablo Iglesias i avisa que "s'estan creuant totes les línies vermelles inimaginables".
 13:21 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, destaca "la participació massiva" a les festes de la Mercè i que no s'ha produït "cap incident remarcable".
 13:21 El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, critica "aquells que volen politzar-la i convertir-la en element de confrontació", i defensa que el seny que ha demanat l'arquebisbe, Joan Josep Omella, és "allò obligat per a qualsevol responsable públic".
 13:20 Un miler de blanencs es mobilitzen en la Marató per la Democràcia.
 13:15 Els independentistes del Baix Montseny tornen a omplir les places.
 13:14 Granollers i el Vallès Oriental tornen a sortir al carrer per la Marató de la Democràcia.
 13:14 Carina Mejías adverteix a l'ANC i Òmnium que "qui comet il·legalitats i es comporta com un delinqüent haurà d'assumir les responsabilitats que li corresponen", davant del fet que es reparteixin paperetes del referèndum.
 13:13 La líder de C's a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, critica que "s'ha intentat politizar" les festes de la Mercè perquè l'alcaldessa, Ada Colau, "s'ha sumat al full de ruta de Junqueras i Puigdemont". Celebra la crida al seny de Joan Josep Omella, però creu que l'única sortida que veu ara és "si Puigdemont rectifica" i desconvoca el referèndum.
 13:13 El líder del grup Demòcrata a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias (PDECat), afirma que el seny és "bàsic", i que Joan Josep Omella "fa bé" de demanar-ne. Segons Trias, no significa renunciar a les pròpies creences.
 13:07 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el seny és democràcia, votar és seny". En la seva opinió, "resoldre les coses a les urnes és una manera molt assenyada de resoldre les coses", segons afirma en resposta a l'homilia de la Mercè de l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que ha demanat actuar amb "seny" davant l'1-O.
Entrades anteriors »
01/01/1970
El pare Sergi d'Assís Gelpí denuncia que aquests dies es veu amenaçat "un dret tan senzill com el de ser consultats"
Cospedal no ha cridat a files els espanyols per evitar l'1-O | Ministeri Defensa
01/01/1970
Els manifestants independentistes tampoc han robat armes a la Guàrdia Civil, ni Cospedal ha cridat a files a tots els espanyols per aturar l'1-O
La corredora de curses de muntanya Núria Picas, després de l'entrevista. | Josep M. Montaner
01/01/1970
La corredora de curses de muntanya, sempre compromesa amb la independència, no descarta tornar a competir pel primer lloc a l'Ultra Trail del Mont Blanc