Terrassa

La CUP de Terrassa sorteja dos passis per veure els castells de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament

La regidora Maria Sirvent s'absentarà dels actes religiosos però participarà al Seguici d'Autoritats si no hi participa el bisbe

La CUP es mostra satisfeta amb algunes millores introduïdes però continua criticant alguns aspectes, com ara els concerts

, Terrassa | 22/06/2017 a les 17:43h
Arxivat a: Actualitat, CUP Terrassa, Maria Sirvent, Ander Zurimendi, Festa Major de Terrassa 2017
Zurimendi i Sirvent, durant la roda de premsa sobre la Festa Major. | Albert Prieto
La CUP de Terrassa, tal com ve fent des que té representació a l'Ajuntament, participarà a la Festa Major a la seva manera. Per tercer any consecutiu, el grup municipal de la CUP posa a disposició de la ciutadania els dos passis que els corresponen per seguir la diada castellera de diumenge de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament.

La regidora de la CUP, Maria Sirvent, considera que seguir l'esdeveniment des del balcó de l'Ajuntament és un "petit privilegi" que tenen els regidors, i per això el "socialitzaran" entre la ciutadania. Tothom qui vulgui podrà participar al sorteig d'aquests dos passis: només caldrà utilitzar l'etiqueta #PerFestaMajorElPobleAlBalcó als perfils de la CUP a les xarxes socials Facebook o Twitter, o amb un correu electrònic a [email protected] El termini del sorteig es tancarà dijous 28 de juny a la nit. La persona guanyadora dels dos passis s'anunciarà l'endemà.

El sorteig és una iniciativa que la CUP Terrassa realitza des de la Festa Major del 2015, el primer any en què el partit anticapitalista va entrar a l'Ajuntament. En la primera edició van participar 72 persones, i l'any passat la iniciativa es va repetir amb 68 participants.

Al marge dels actes religiosos "uniconfessionals"

Pel que fa als actes protocol·laris de diumenge de Festa Major, la CUP ha decidit que la seva regidora assisteixi al Seguici d'Autoritats que tindrà lloc des de l'Ajuntament de Terrassa a la Catedral del Sant Esperit, amb la condició que no hi participi el bisbe de Terrassa. Si hi assistís, Sirvent no participaria en el Seguici. L'any passat el bisbe de Terrassa ja es va absentar d'aquest acte, després de la forta pressió rebuda per part de la CUP i altres sectors progressistes que demanen separar la religió de la festa.

"La CUP respecta les creences religioses de totes les persones, però considera que han de quedar en l'àmbit privat d'aquelles mateixes persones", afirma Maria Sirvent. La regidora no entrarà a la Catedral ni participarà en la missa solemne. La CUP critica la corporació municipal per participar d'un acte "uniconfessional".

Felicitacions per millores a la Festa Major
 
Al marge de la ja coneguda posició de la CUP en aquests afers, els cupaires estan satisfets en molts punts de la Festa Major d'enguany que els agraden "i també toca dir-ho". El membre del grup municipal Ander Zurimendi ha felicitat la regidoria de Cultura per exposar tots els Capgrossos de l'Any a la Casa Alegre de Sagrera durant tot el mes de juny i no només durant els dies de la festa. També ha felicitat les entitats de cultura popular, "cor i esperit de la Festa Major".

Sí que ha plantejat una demanda per als propers anys: trobar un nou espai per exposar la imatgeria de cultura popular, ja que l'atri de l'Ajuntament s'ha quedat petit i un passadís interior de l'edifici "no sembla la millor alternativa". En aquest sentit, han fet seva la demanda de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional de Terrassa de trobar un espai cèntric i emblemàtic com a seu.

Un altre element pel qual la CUP s'ha mostrat contenta és pel cartell de la Festa Major d'enguany, obra de l'alumna de l'Escola Municipal d'Art i Disseny Clàudia Rodríguez. "Moltes vegades els cartells són polèmics", ha reconegut Zurimendi, "però enguany és estrictament bonic i té una sensibilitat adequada".

Des de la CUP també s'han referit al protocol elaborat pel Servei de Polítiques de Gènere davant d'eventuals agressions sexistes, tot i que "segurament no serà el protocol que faria la CUP". A més, l'Esquerra Independentista ha elaborat una falca musical amb el grup Roba Estesa amb un missatge contra les agressions sexistes, per tal que soni en els espais d'oci nocturn, com ara El Jove o la festa alternativa que tindrà lloc a la plaça de Lluís Companys. Les entitats que instal·lin paradeta i vulguin fer-la sonar, podran fer-ho.

Gots ecològics 

Precisament, espais com El Jove potencien l'ús de gots reutilitzables, un dels aspectes que la CUP creu que s'han de millorar. Els seus representants han anunciat que treballaran en una proposta per tal que aquesta pràctica es faci extensiva a altres esdeveniments multitudinaris de la Festa Major de l'any vinent. En aquest sentit, demanen a l'Ajuntament el compromís per afavorir conductes responsables amb el medi ambient i reduir els residus a la via pública.

Malgrat la CUP és conscient que no serà possible posar-ho en marxa enguany, a causa de la falta de temps, consideren que sí és possible emprendre el compromís de mantenir reunions amb els principals responsables dels bars de ciutat, durant el tercer trimestre de 2017. I així, poder fer una extensió massiva del got reutilitzable al llarg del 2018.

Crítica als concerts

Finalment, en la seva exposició sobre la Festa Major de Terrassa 2017 la CUP no s'ha estat de criticar, novament, la "manca de pluralitat" en la programació musical de la Festa Major. Segons la CUP, pocs concerts com els de David Bustamante, Los Manolos o Los Chichos s'enduran prop de la meitat del pressupost del total de concerts.

"Ens veureu a molts de nosaltres en qualsevol concert, no és qüestió de gustos", avisen des de la CUP, i indiquen que "només cal mirar els estils i els pressupostos". A més, apunten que tots els concerts estrella estaran protagonitzats per homes. "La primera artista dona important que trobem és a D'Callaos, que és un grup local".

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Agustí Forné conduïrà la vint-i-tresena temporada del Quarts de Nou | CCMA/ACN
01/01/1970
El periodista tarragoní, actual cronista casteller al 3/24 i al Telenotícies Cap de Setmana, s'estrena aquest dijous al capdavant del programa
Els Minyons de Terrassa han carregat el 3 de 10. | Joaquim Albalate
Joaquim Albalate
01/01/1970
Els malves carreguen el 3 de 10 més matiner de la història i descarreguen el 2 de 9 | La Colla Jove de Tarragona carreguen el 5 de 9 i els Castellers de Terrassa estrenen els castells de vuit
4 de 8 amb el pilar descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls | ACN
01/01/1970
La calor i l'ensopegada dels rosats condicionen una diada de Sant Joan amb poc ritme
Les retransmissions castelleres, en perill. | Castells en Xarxa
01/01/1970
Les tres colles han demanat una reunió amb el president de la CCCC per tractar la polèmica
Zurimendi i Sirvent, durant la roda de premsa sobre la Festa Major. | Albert Prieto
Albert Prieto
01/01/1970
La regidora Maria Sirvent s'absentarà dels actes religiosos però participarà al Seguici d'Autoritats si no hi participa el bisbe | La CUP es mostra satisfeta amb algunes millores introduïdes però continua criticant alguns aspectes, com ara els concerts