Barcelona: Glòries

​Barcelona dona llum verda al projecte modificat dels túnels de Glòries

Els nous vials subterranis compten amb un pressupost de 149 milions d'euros i l'objectiu és reprendre l'obra a principis de 2018

| 26/09/2017 a les 18:26h
Especial: Barcelona
Arxivat a: Societat, Glòries, urbanisme, Ajuntament de Barcelona, Barcelona

Les obres del túnel de Glòries s’endarreriran més d’un any del previst Foto: Jordi Jon Pardo


L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat en la Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat el projecte refós dels túnels de Glòries, amb un pressupost de 149,2 milions d'euros. El projecte inclou el projecte modificat del túnel situat entre els carrers Badajoz i Castillejos (96,7 milions) i el projecte executiu actualitzat dels túnels viaris, entre el carrer Badajoz i la Rambla del Poblenou (52,4 milions), després que els errors detectats fa mesos fessin que el govern municipal optés per rescindir el contracte, modificar el projecte i licitar-lo de nou.

El nou projecte s'ha aprovat amb els vots a favor del govern municipal (que formen BComú i el PSC), del grup Demòcrata, ERC, C's i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. Només el PP s'ha abstingut mentre que la CUP no ha assistit a la comissió. El govern municipal treballa ara per treure a licitació el projecte el pròxim mes d'octubre amb l'objectiu que les obres es puguin reprendre les obres a principis de 2018. Paral·lelament, també s'ha aprovat en Comissió de Govern el projecte d'urbanització de la plaça de les Glòries per convertir-la en un gran parc urbà. La primera fase està dotada amb un pressupost de 19,7 milions.

Pel que fa als túnels, el projecte modificat del primer tram incorpora diversos canvis tècnics, com un canvi de geometria de les pantalles de formigó, una millora en l'execució del túnel sota els túnels ferroviaris, noves estructures pel desviament del clavegueram o una nova definició de les lloses de la coberta i de l'apuntalament. El projecte actualitzat del segon tram preveu una adaptació del mateix a l'obra realment executada del primer tram, així com la posada al dia de costos i criteris d'intervenció.

En el seu conjunt, l'actuació consisteix en la construcció d'uns túnels urbans –dos tubs independents amb circulació unidireccional- amb una longitud de gairebé un quilòmetre que recolliran el trànsit de la Gran Via, amb un trànsit mitjà de 90.000 vehicles diaris. Els túnels segueixen la traça de Gran Via i passaran per sota de quatre túnels de metro i de Rodalies.

A partir de l'aprovació inicial del nou projecte, el govern municipal treballa per licitar, mitjançant lots i de manera conjunta, la construcció dels dos trams de túnels el proper mes d'octubre. L'objectiu és reiniciar les intervencions a principis del 2018, amb una durada prevista de l'obra civil de 32 mesos. D'acord amb el calendari establert, es preveu la posada en funcionament de tota la infraestructura el primer trimestre de l'any 2021, un cop licitades i executades les obres complementàries d'instal·lacions i acabats.

D'altra banda, actualment s'estan finalitzant els tràmits per a la liquidació del primer contracte d'obres, després que el 24 d'abril de 2017, el Consell d'Administració de BIMSA notifiqués la resolució del contracte a la unió temporal d'empreses formada per Comsa, SAU, Copisa Constructora Pirenaica, SA, Benito Arnó e Hijos, SAU; Romero Gamero, SAU, a conseqüència dels endarreriments previstos per causes imputables al contractista i en aplicació del que preveia el propi contracte d'obra.

El futur parc urbà, també en marxa

En paral·lel, la Comissió de Govern també va aprovar inicialment dijous passat el projecte d'urbanització de l'àmbit Clariana de la plaça de les Glòries. Es tracta de la primera etapa del projecte global Canòpia Urbana, que convertirà la plaça en un gran parc urbà. En concret, la Clariana comprèn l'espai que queda entre els carrers Independència i Cartagena. Pel nord, l'àmbit s'estén fins als edificis existents del carrer de Consell de Cent, i pel sud, fins al vial provisional de la Gran Via. En total, una superfície de 45.860 metres quadrats.

El projecte comptarà amb una inversió de 19,7 milions i està previst que les obres comencin el gener de 2018 i finalitzin al cap d'un any. La intervenció preveu una gran esplanada de gespa, un nou passeig per vianants i bicicletes a la rambla dels Encants, jocs infantils, una zona lúdica i esportiva amb una pista polivalent o una àrea per a gossos, així com una àrea pel manteniment i la gestió dels espais verds.

Més enllà del projecte que ja s'ha aprovat, la Canòpia Urbana preveu desenvolupar també en el futur nous espais en l'àmbit de tota la plaça.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Carles Puigdemont durant el ple del Parlament | Adrià Costa
Oriol March | 7 comentaris
01/01/1970
Rajoy, Sánchez i Rivera avalen el requeriment al president català per encetar la via de l'article 155 i es neguen a buscar un mediador internacional | Puigdemont ofereix "diàleg sense condicions prèvies" i que es formi un equip negociador Estat-Generalitat que triï un interlocutor extern
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 22:20 Puigdemont reacciona a l'activació del 155: «Demanes diàleg i et responen posant el 155 damunt la taula. Entesos». El president a lamentat la decisió del govern espanyol a través de Twitter. 
 21:52 Colau celebra els "senyals de distensió" però demana a Rajoy que descarti del tot el 155 i retiri el desplegament policial. L’alcaldessa creu que el discurs de Puigdemont va ser un "punt d'inflexió" i insisteix que l'única via possible és el diàleg.
 21:51 L'eurodiputat eslovè Igor Šoltes critica que la Comissió Europea s'ha "posicionat" amb el govern espanyol. El parlamentari, del grup dels Verds, descarta que l'executiu comunitari pugui exercir de mediador davant la situació a Catalunya.
 21:22 El PSC celebra la viabilitat de la tercera via després de l'entesa Sánchez-Rajoy. Per Sara González
 20:58 Mont-roig del Camp dedicarà un carrer a l'1-O per «condemnar la repressió policial». El canvi de topònim afecta el camí que acull l'Institut Antoni Ballester, un dels col·legis electorals on va actuar la Guàrdia Civil.
 20:56 CRÒNICA L'última oferta de Puigdemont topa amb el búnquer constitucional. Rajoy, Sánchez i Rivera avalen el requeriment al president català per encetar la via de l'article 155 i es neguen a buscar un mediador internacional. Per Oriol March. 
 20:43 La CEOE donarà suport a les mesures del govern espanyol per a la "tornada a la legalitat" de la Generalitat, mentre CCOO avisa que aplicar l'article 155 dificultaria l'escenari de negociació i diàleg que reclama que s'obri "de forma immediata"
 20:41 PRIMÍCIA Les seccions sindicals de CCOO i UGT a Catalana Occident aplaudeixen el canvi de seu. Les dues organitzacions envien una comunicació interna als treballadors de l'empresa on justifiquen el trasllat per la inseguretat jurídica existent o per la "tensió" i "crispació" que afirmen que patien els empleats. Per Roger Tugas.
 20:33 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, celebra els "senyals de distensió" però demana a Mariano Rajoy que descarti del tot l'aplicació de l'article 155 i retiri el desplegament policial
 20:23 VÍDEO Clatellot de Campuzano a Rivera: «Ha fet una intervenció pròpia d'un falangista». El diputat del PDECat al Congrés assegura que el líder de C's vol tornar Catalunya "als temps de Franco".
 20:15 ANÀLISI L'1x1 del debat al Congrés: de l'enyorança que Rajoy té de CiU al «susanisme» del PSOE; per Joan Serra Carné i Roger Tugas. 
 20:03 Els Mossos afirmen que policia espanyola i Guàrdia Civil es van saltar els acords de coordinació l’1-O. La policia catalana assegura que va impedir la votació en gairebé 450 col·legis electorals i va requisar unes 400 urnes en locals ja oberts.
 19:55 La CUP de Tarragona denuncia que els assessors dels grups municipals no podran entrar a l'Ajuntament el 12-O. Els regidors cupaires, que aniran a treballar perquè "no hi ha res a celebrar", lamenten que els canvis en la política d'accés del personal a les dependències municipals en dies no hàbils afecti els assessors i també als funcionaris. 
 19:54 Mariano Rajoy diu a Albert Rivera que "no comparteix" una part de la seva intervenció, en la qual ha carregat contra el catalanisme
 19:53 La manresana Indústries Ponsa es trasllada a Madrid per la situació política que viu Catalunya. Asseguren que ho fan amb l'objectiu de guanyar estabilitat i donar garanties als seus clients i treballadors.
 19:51 Decisió insòlita de la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Albert Rivera s'ha queixat d'haver estat titllat de "falangista" per part del portaveu del PDECat, Carles Campuzano, que s'ha negat a retirar aquest qualificatiu. Davant d'aquesta situació, Pastor ha ordenat que la paraula "falangista" sigui retirada del diari de sessions
 19:53 Applus trasllada la seu social de Catalunya a Madrid. La firma certificadora pren la decisió per "mantenir les operacions normals" i "protegir el conjunt dels seus interessos generals".
 19:49 Dura crítica del portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, al líder de Ciutadans, Albert Rivera: "Vostè ha fet una intervenció pròpia d'un falangista"
 19:45 El PDECat avisa Rajoy: "L'amenaça de suspendre l'autonomia no és la resposta intel·ligent a la proposta de diàleg" 
 19:38 Aitor Esteban, del PNB, planteja que es creï una llei de la claredat per resoldre el conflicte català
 19:34 El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, avisa el PSOE: "Estan donant suport a la resposta autoritària del PP. Si detenen Puigdemont, en seran corresponsables" 
 19:35 El País acomiada John Carlin per no seguir la línia editorial. En els darrers dies, la marxa d'articulistes d'El País ha estat constant per com el diari està tractant la qüestió catalana.
 19:31 Albert Rivera: "No s'ha de reformar la Constitució perquè surtin guanyant els que han donat un cop a la democràcia" 
 19:29 Albert Rivera: "La televisió pública de Catalunya sembla el NO-DO"
 19:26 Albert Rivera demana a Mariano Rajoy que actuï ja amb el 155 amb independència de la resposta de Puigdemont 
 19:25 Pablo Iglesias avisa Mariano Rajoy que Espanya "no sobreviurà" si els catalans no volen formar part del "projecte col·lectiu" 
 19:22 Pablo Iglesias, a Mariano Rajoy: "De vegades és necessari crear noves lleis per resoldre els problemes polítics" 
 19:19 Pablo Iglesias recorda a Mariano Rajoy que el PP ha "incomplert" la llei en moltes ocasions 
 19:11 Margarita Robles, portaveu del PSOE, celebra que el PP s'hagi "sumat a les tesis" del PSOE
 19:09 Mariano Rajoy: "No estic d'acord amb la tremenda generositat del senyor Puigdemont" 
 19:10 DOCUMENT «Puigdemont ha posat en greu risc l'ordre constitucional»: així justifica Rajoy l'aplicació del 155. Per Oriol March i Pep Martí.
 19:10 El fre a la declaració d'independència anima l'Ibex-35. El selectiu espanyol tanca amb una pujada de l'1,34%. Totes les empreses catalanes registren números verds i destaquen Colonial (+2,44%) i Cellnex (+2,14%).
 19:07 Mariano Rajoy defensa les càrregues policials durant l'1-O per garantir "l'imperi de la llei" 
 19:05 Mariano Rajoy, a Joan Tardà: "Vostès no volen dialogar, volen imposar. No acceptaré cap lliçó de democràcia del seu partit" 
 19:00 Rajoy, al portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà: "Conec molta gent espantada, amb por i assetjada" 
 18:58 Mariano Rajoy presumeix d'una Espanya que, al seu judici, és el país "més descentralitzat del món" 
 18:56 Mariano Rajoy assegura que l'extrema dreta del Parlament europeu i Maduro són els suports de l'independentisme català 
 18:53 Mariano Rajoy assegura que no pot acceptar un "xantatge perpetu" dels partidaris del dret a l'autodeterminació 
 18:50 Mariano Rajoy avisa el líder de Podem, Pablo Iglesias, que "sense la llei" es viuria "a la selva" i que "sense la llei no hi ha democràcia". Els diputats del PP esclaten en aplaudiments
 18:50 Àngel Ros veu més propera la via federal després de la suspensió de la declaració d'independència. El president del PSC i alcalde de Lleida assegura que "veu llum al final de túnel" en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Informa Àlvar Llobet. 
 18:48 Mariano Rajoy recorda que Puigdemont té el termini d'una setmana per respondre el requeriment previ a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució
 18:47 El president espanyol, Mariano Rajoy, assegura que els catalans tenen dret a saber si s'ha declarat o no la independència
 18:45 Mariano Rajoy: "Mai m'he negat a dialogar i no ens neguem a parlar d'una reforma de la Constitució" 
 18:43 Mariano Rajoy: "No hi ha ningú que pugui afirmar que el que va passar ahir al Parlament va ser normal o raonable" 
 18:39 Mariano Rajoy convida Carles Puigdemont a assegurar amb claredat que no ha proclamat la independència
 18:36 Rafael Hernando acusa el Govern de la Generalitat de no haver "volgut dialogar" perquè busca "imposar" el seu projecte 
 18:34 Dur discurs del portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que també acusa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, d'encapçalar "assetjaments" als tribunals
 18:33 Bimbo trasllada la seu social de Granollers a Madrid per «mantenir la seguretat jurídica per treballar amb normalitat». La companyia garanteix que el canvi no afectarà l'activitat de les oficines i centres de producció de Catalunya. 
 18:33 Rafael Hernando acusa "el totalitarisme independentista" d'adoctrinar els nens a les escoles i de "menystenir" la senyera
 18:30 Rafael Hernando, portaveu del PP al Congrés: "Espero que Ada Colau demani perdó a la policia de l'Estat i a les dones víctimes de violència masclista"
Entrades anteriors »
Roger Tugas | 2 comentaris
01/01/1970
Les dues organitzacions envien una comunicació interna als treballadors de l'empresa on justifiquen el trasllat per la inseguretat jurídica existent o per la "tensió" i "crispació" que afirmen que patien els empleats
Mariano Rajoy en una compareixença a la Moncloa. | Sergi Cámara
Pep Martí | 5 comentaris
01/01/1970
El govern espanyol analitzarà avui com colpeja Catalunya just en vigílies d'una Festa de la Hispanitat que es presenta sorollosa a Madrid
Expectació medàtica seguint el discurs de Carles Puigdemont | Adrià Costa
Ferran Casas | 4 comentaris
01/01/1970
El president espera que el món econòmic i la comunitat internacional valorin la “suspensió” de la declaració d'independència mentre ell intenta mantenir la unitat interna
Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball | Foment
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
La Cambra i el Cercle es reuneixen enmig de la "desolació", mentre que Foment creu que havia d'haver estat més dur contra el procés
Enric Millo entrevistat a «Els Matins» | TV3
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«No deixava preguntar, anava a la seva, deixava anar el seu discurs suposadament preocupat per la situació creada i Heredia se'n feia creus del que estava escoltant, de les justificacions, mitges veritats i relativitzacions que sortien de la boca del polític»