Referèndum

Jordi Fàbrega s'acull al dret a no declarar per l'1-O: «Ja no reconeixem la justícia espanyola»

L'alcalde de Sant Pere de Torelló apunta que només ha de donar explicacions als veïns del municipi que "mereixen el meu compromís"

Una cinquantena de persones acompanyen l'únic batlle d'Osona que ha rebut la citació

| 05/10/2017 a les 15:20h
Arxivat a: Política, Jordi Fàbrega, Fiscalia, referèndum
Fàbrega, als jutjats de Manresa | ACN
L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (ERC), s'ha acollit al dret a no declarar aquest dijous al migdia davant de la fiscalia de Manresa per haver signat el decret de suport al referèndum de l'1-O. Tal com ha explicat Fàbrega, s'ha pres aquesta decisió perquè ja ho està instruint el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). D'aquí a sis mesos se sabrà si s'obre un procés judicial o si finalment s'arxiva. Fàbrega ha volgut donar la cara, tot i estar convalescent.

"Tenia moltes ganes de fer declaracions", deia Fàbrega en sortir dels jutjats de Manresa, apuntant que finalment només s'ha presentat un escrit explicant-ne els motius. L'alcalde ha apuntat que el fiscal li ha posat "fàcil" perquè "no m'ha carregat de preguntes" i ha tingut "una actitud molt correcta i objectiva".

L'alcalde, però, ha carregat contra l'administració: "estem un moment que ja no reconeixem la justícia espanyola". "Anem a construir un nou país on no siguin cridats els seus electes per fer política", ha sentenciat. Precisament, abans d'entrar als jutjats, Fàbrega apuntava que l'Estat Espanyol és l'únic país "on es persegueix els càrrecs electes senzillament per practicar la democràcia", criticant la falta d'indecència dels tres poders legislatiu, executiu i judicial. "La justícia hauria d'estar als serveis dels ciutadans i no al revés", ha remarcat.

Fàbrega també ha afegit que als únics que els hi ha de donar explicacions és el poble de Sant Pere de Torelló: "mereixen el meu compromís". "Els alcaldes i regidors som els electes més propers a la ciutadania, l'Estat Espanyol no ho té en consideració, que ho judicialitza", ha conclòs. "Cada gra de sorra suma, per això som on som", deia Fàbrega apuntant que moltes persones que dubtaven què votar, ho van tenir clar després de les càrregues policials de l'1-O. "No defallim. Venen setmanes decisives pel país".

L'únic alcalde d'Osona

Fins al moment, Fàbrega és l'únic alcalde d'Osona que ha rebut la citació pel suport al referèndum. Es mostra "sorprès" i sospita que pugui tenir a veure amb la seva trajectòria a favor de la independència, des de declarar Sant Pere territori lliure a no voler posar la bandera espanyola.

Agraïment a la cinquantena de persones

Fàbrega no ha anat a declarar sol. Abans de la una del migdia, una cinquantena de persones han vingut expressament des d'Osona i d'altres punts del territori per donar-li suport. A més d'habitants de Sant Pere que s'han desplaçat en un autocar, també hi havia altres representants polítics, com la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, alcaldes d'Osona com el de Prats de Lluçanès (Isaac Peraire), Seva (Xavier Rierola), Montesquiu (Elisabet Ferreres) o l'exalcalde de Manlleu, Pere Prat. Fàbrega ha agraït "de tot cor" el suport de tots aquells que l'han acompanyat.
 

Una cinquantena de persones han acompanyat Fàbrega a Manresa. Foto: ACN

 

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Ju, durant la seva participació al concurs | Facebook @JUonStage
01/01/1970
La gurbetana opta a l'enregistrament i edició d'un disc amb la direcció d'un productor professional
Fàbrega, als jutjats de Manresa | ACN
01/01/1970
L'alcalde de Sant Pere de Torelló apunta que només ha de donar explicacions als veïns del municipi que "mereixen el meu compromís"| Una cinquantena de persones acompanyen l'únic batlle d'Osona que ha rebut la citació
01/01/1970
L'estudi ha estat elaborat per l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació conjuntament amb personal de l'ajuntament

01/01/1970
José Antonio Zarzalejos, Fernando Ónega, Raúl del Pozo i Javier Aroca analitzen per a NacióDigital la situació a Catalunya vista des de Madrid | Rajoy no genera adhesió total però no es dona cap viabilitat a una independència unilateral
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 18:24 ÚLTIMA HORA Confirmat: el Banc Sabadell aprova el trasllat a Alacant. El consell d'administració de l'entitat aprova el canvi de domicili social arran dels efectes de l'1-O.
 18:03 Madrid aguanta la respiració mentre a Catalunya es cuina la DUI; un reportatge de Pep Martí. José Antonio Zarzalejos, Fernando Ónega, Raúl del Pozo i Javier Aroca analitzen per a NacióDigital la situació a Catalunya vista des de Madrid. Rajoy no genera adhesió total però no es dona cap viabilitat a una independència unilateral.
 17:33 El govern escocès espera que es respecti el dret a decidir dels catalans i condemna la violència "impactant i innecessària" de la policia espanyola contra ciutadania. La secretària del Gabinet d'Afers Exteriors, Fiona Hyslop, assegura també que la situació a Catalunya és una "qüestió bàsica de drets humans i democràcia".
 17:27 Cospedal i Rivera ja apel·len a l'exèrcit per defensar la unitat d'Espanya. La ministra de Defensa recorda que la Constitució encomana a les forces armades "defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional" i diu que això és "un orgull". El líder de Ciutadans insta Rajoy a aplicar l'article 155 per no haver de prendre després "decisions penals, decisions militars o d'altre tipus".
 17:27 Ada Colau està reunida amb una vintena de cònsols de països europeus, la cap de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Maite Calvo, i el director de la Representació de la Comissió Europea a la capital catalana, Ferran Tarradellas.
 17:11 La CUP de Tarragona demana a Ballesteros que sol·liciti l'expulsió de la policia espanyola de la ciutat. Els anticapitalistes volen que segueixi l'exemple d'alcaldes com el de Reus, Calella o Pineda de Mar, governada pel PSC. Informa Jonathan Oca. 
 16:56 La Guàrdia Civil veta l'entrada a la premsa a la subdelegació del govern espanyol a Lleida. Els agents de la policia espanyola tampoc no hi han deixat entrar al personal dels grups municipals de la Paeria. Ho explica a Àlvar Llobet.
 16:48 L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, s'acull al dret a no declarar per l'1-O: "Ja no reconeixem la justícia espanyola". Assegura també que només ha de donar explicacions als veïns del municipi que "mereixen el seu compromís". Ho explica Carles Fiter. 
 16:43 Àngel Ros diu ara que els milers de persones que criden la seva dimissió estan manipulats pels partits. L'alcalde de Lleida acusa el PDECat, ERC i la CUP d'orquestrar un linxament contra ell. Informa Àlvar Llobet.
 16:35 La reacció de Carme Forcadell a la suspensió del TC: "Suspendre Plens que no estan ni convocats és la nova oferta de diàleg".
 16:33 Jordi Cuixart, sobre la decisió del TC de suspendre el ple del Parlament: "La doctrina preventiva contra la democràcia: volen suspendre un Parlament abans que es convoqui i s'expressi". 
 16:33 Andrés Iniesta trenca el seu silenci sobre el procés amb una petició als polítics. Els demana "diàleg" perquè els ciutadans mereixen "viure en pau".
 16:30 CRONOLOGIA «Ara marxo, ara no»: les anades i vingudes del Sabadell amb el procés. Des del 2014, Josep Oliu ha anat variant les seves declaracions sobre si el banc traslladaria la seu central o no, i el març de 2017 va negar-ho rotundament.
 16:24 Zoido retirarà les condecoracions als mossos que no prometin formalment "lleialtat als principis constitucionals". El Ministeri "bolcarà els seus recursos" per "identificar" els agents de la policia catalana que van actuar amb "passivitat, obstruccionisme i desistiment de les seves funcions".
 16:20 El PDECat trenca el pacte de govern amb el PSC a Mataró per l'1-O i obre la porta a presentar una moció de censura.
 16:03 Albano Dante Fachin, líder de Podem a Catalunya: "La gent ens va posar al Parlament i només la gent ens en pot treure. Ni la Guàrdia Civil ni el Tribunal Constitucional".
 15:57 La presidenta de la Diputació de Barcelona Mercè Conesa ha enviat una carta als edils de 78 ciutats europees i als presidents de set organismes internacionals on apel·la a traslladar a les institucions de cada país "la necessitat real i urgent que la mediació internacional al conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol, sol·licitada pel president Puigdemont, es produeixi de forma imminent".
 15:44 Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló (Osona), s'acull al dret a no declarar per l’1-O: «Ja no reconeixem la justícia espanyola», informa Carles Fiter.
 15:41 L'Ajuntament de Callús (el Bages) demana la dimissió d'Enric Millo per les carregues policials. El ple municipal, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat una declaració en la que condemna "el brutal atac de què va ser objecte el nostre poble per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional".
 15:40 El diputat de CSQP, Joan Giner, reacciona a la decisió del TC de suspendre el ple del Parlament: "Jo dilluns seré al ple. Per indignació, per deure i per orgull".
 15:38 L'ANC fa una crida a la «mobilització màxima» de cara al ple del Parlament de dilluns. L'entitat sobiranista dona per fet que el ple se celebrarà malgrat la suspensió del TC.
 15:37 DOCUMENT La interlocutòria íntegra per la qual el Tribunal Constitucional suspèn el ple del Parlament de dilluns.
 15:25 ÚLTIMA HORA El Tribunal Constitucional suspèn el ple del Parlament que ha d'aplicar el resultat de l'1-O. La suspensió es produeix a petició del PSC.
 14:45 Investigat un jutge per titllar de «terroristes uniformats» els policies que van reprimir l'1-O. El CGPJ obre diligències contra Federico Vidal, que va recordar que l'actuació contra el referèndum va deixar 890 ferits en un fòrum de jutges.
 14:16 CCOO veu «d'absolut sentit comú» que bancs catalans es plantegin canviar el domicili social. El secretari general Unai Sordo apadrina la decisió del Banc Sabadell i reclama "obrir espais de negociació".
 13:50 ÚLTIMA HORA Mariano Rajoy amenaça Carles Puigdemont "amb mals majors" si declara la independència. El president espanyol ha concedit una entrevista a l'agència EFE.
 13:40 La Diputació condemna la violència de la policia espanyola i demana la seva retirada de Lleida. Tensió amb les portaveus de C's i el PPC que acusen els independentistes de ser "cínics i hipòcrites" mentre Reñé els retreu que els seus partits no han fet res pel diàleg.
 13:34 El testimoni d'una irlandesa que va viure la repressió policial de l'1-O a la Ràpita, per Sofia Cabanes. “Torno a casa i quan arribe portaré este esperit del poble català amb mi. No importa quantes vegades us peguen, no poden colpejar el vostre esperit. Seguiu lluitant”, manifesta.
 13:10 Gironella treu 300.000 euros del Banc Sabadell arran de «l'amenaça» d'un canvi de seu fora de Catalunya, informa Aida Morales. L'alcalde David Font afirma que l'Ajuntament "és lliure" i seguirà "la mateixa política" amb altres entitats.
 12:31 El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, compareixeran aquest divendres a l'Audiència Nacional després de ser citats en qualitat d'investigats per un presumpte delicte de sedició. Així ho han explicat a Europa Press fonts de les dues entitats, al marge que després s'acullin al seu dret a no declarar.
 12:23 El PDECat surt del govern de Palau-solità, al Vallès Occidental, per la negativa del PSC a col·laborar en l'1-O. La situació deixa l'executiu en una fràgil minoria.
 12:26 Un escorta de Roses denuncia l'alcaldessa Montse Mindan a títol individual per haver donat suport a l'1-O. A l'escrit, demana al jutjat que investigui si la seva conducta és "constitutiva d'il·lícits penals".
 12:20 L'oposició de la Paeria exigeix la retirada dels policies espanyols dels hotels de Lleida. El PDECat, ERC, la Crida i el Comú consideren que genera inseguretat ciutadana.
 12:04 VÍDEOS Una versió «heavy» d'«Els Segadors», des dels EUA i contra la repressió policial de l'1-O. La iniciativa de la filla d'una exiliada catalana triomfa a les xarxes.
 11:59 FOTOS i VÍDEO Els policies espanyols marxen dels hotels de Reus i Pineda de Mar després de dies de polèmica.
 11:46 El Banc Sabadell estudia un canvi de seu fora de Catalunya si es declara la independència. El consell d'administració de l'entitat es reunirà aquesta tarda per valorar un trasllat del domicili social a Madrid, Alacant o Oviedo.
 10:53 Colau crida els espanyols a defensar la democràcia: «Si justifiquem la vulneració de drets estem perduts». L'alcaldessa de Barcelona carrega contra la dreta espanyola per manipular els fets de l'1-O: "Va haver-hi violència, brutalitat i acarnissament".
 10:46 Montblanc retira els honors que té la Casa Reial espanyola. El consistori vol que Elionor de Borbó no faci servir el títol de duquessa de Montblanc.
 10:45 La direcció del PSC descarta la moció de censura per fer fora Rajoy; ho explica Sara González. Els socialistes consideren que no es pot comptar amb el vot d'ERC i el PDECat al Congrés perquè mantenen la declaració d'independència. Iceta ofereix negociació, però la direcció la dona per impossible abans de dilluns i porta el ple al TC.
 10:12 L'Íbex 35, el selectiu de la borsa espanyola que va tancar aquest dimecres amb la caiguda més important (-2,85%) des del 24 de juny de l'any passat amb el Brexit, ha obert de nou amb número vermells i s'ha deixat el 0,38%, situant l'índex en 9.926 punts. Tot i aquest descens inicial, en els primers minuts de la sessió, l'indicador recuperava el color verd superant la línia dels 10.000 punts. En l'obertura, CaixaBank i Banc Sabadell protagonitzaven les caigudes amb descensos de l'entorn del 2% i del 3%, respectivament.
 10:11 La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat que farà "tot el que estigui a les seves mans" per evitar que dilluns al Parlament es visqui una situació com la del 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Forcadell ha garantit que afavorirà que tots els grups parlamentaris parlin. No ha volgut entrar però en valorar si dilluns el Parlament declararà la independència assegurant que això està en mans dels grups parlamentaris.
 09:52 «Per què ens haurien de pegar? Potser m'hi hauria tornat, eh?», un reportatge de Sofia Cabanes des de les Terres de l'Ebre. Les germanes Teresa i Trini Forés s'han convertit en una de les imatges icòniques de la dura repressió de l'1 d'octubre a la Ràpita.
 09:18 El Ministeri d'Interior ha creat un gabinet jurídic per centralitzar totes les denúncies dels policies i guàrdies civils desplegats a Catalunya en el marc del referèndum del passat 1-O pels "episodis d'assetjament patits en els darrers dies en l'acompliment de les seves funcions".
 09:11 VÍDEO Les urnes del referèndum van arribar des d'Elna pels camins de l'exili. La petita localitat de la Catalunya Nord, vuitanta anys després, torna a escriure una nova pàgina de la recent història de Catalunya.
 08:45 L'agència e qualificació Standard & Poor's ha afegit aquest dimecres la ''perspectiva negativa'' a la qualificació de ràting català (B+/ B), equivalent a un bo ''altament especulatiu'' o bo porqueria en el rànquing d'aquesta agència. L'agència explica que de moment es limita a afegir la perspectiva negativa a la nota que manté la Generalitat, tot i que adverteix que el 24 de novembre pròxim decidirà si rebaixa encara més la qualificació de les finances catalanes que podrien quedar en l'últim esglaó del tram de bo porqueria (B-).
 08:00 L'Ajuntament de Fonollosa (el Bages) declara persona «non grata» el rei, Rajoy, Millo, la Guàrdia Civil i tots els ministres. El ple municipal valora en 7.000 euros els danys que va provocar la policia espanyola a les dependències municipals el passat 1-O.
 07:50 PORTADES «Puigdemont, al rei: 'Així, no'», destaca la premsa catalana. Les repercussions del referèndum continuen ocupant les portades de tots els mitjans de paper catalans com espanyols.
 07:34 Noves rodes punxades a Girona, aquest matí, segons informa RAC1. Ahir van aparèixer 142 cotxes amb les rodes punxades a Verges, Llagostera, Medinyà, Sarrià de Ter i Girona.
 07:15 VÍDEO Una manifestació unionista a Lleida acaba amb crits d'«a por ellos». Unes 200 persones s'han passejat pels carrers de la ciutat clamant a favor de la unitat d'Espanya.
 07:13 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 5 d'octubre: algú a la sala per mediar? (i la resta de claus del dia). "Per ara no hi ha cap oferta potent per mediar i Rajoy, que compta amb el suport del PSOE i el rei, no emet cap senyal d'estar-hi disposat", assenyala el subdirector de NacióDigital. Puigdemont va deixar en evidència Felip VI mentre es prepara amb prudència la DUI. També són notícia Ada Colau, el plebiscit de Pinochet i Václav Havel
Entrades anteriors »
01/01/1970
El ministeri retirarà les condecoracions als mossos que no prometin formalment "lleialtat als principis constitucionals" | Els sindicats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional denuncien que Trapero "no pot estar ni un minut més al capdavant d'un cos de seguretat"
01/01/1970
L'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana preveuen que l'operador publicoprivat activarà en sis anys la construcció de fins a 4.500 pisos d'arrendament assequible
01/01/1970
La presidenta de la Diputació de Barcelona ha enviat una carta als edils de 78 ciutats europees i als presidents de set organismes internacionals per «la greu situació» que viu Catalunya
Fotograma de «La forma del agua», pel·lícula inaugural de Sitges 2017
01/01/1970
El festival comença aquest dijous, 5 d'octubre, i et proposem una tria amb fantasia, terror, esdeveniments sobrenaturals i les darreres novetats catalanes de gènere