Finances públiques

Els catalans aporten a la UE més que els alemanys i el doble que els francesos

Les balances fiscals del Ministeri d'Hisenda revelen que Catalunya va aportar a Brussel·les 1.699 milions més dels que va rebre el 2014, el doble que el 2012

Montoro admet un dèficit fiscal català d'uns 10.000 milions d'euros

| 18/09/2017 a les 12:00h
Especial: Nació Data
Arxivat a: Política, procés català, dèficit fiscal, Unió Europea, finances públiques, balances fiscals
Banderes estelada i europea, en una manifestació de la Diada. | ACN
La Unió Europea (UE) ha corregut a situar-se al costat del govern espanyol arran de la convocatòria del referèndum català. El el president del Parlament Europeu, el popular Antonio Tajani, ha asseverat que "actuar contra la Constitució d'un Estat membre suposa anar "en contra del marc legal de la UE", mentre que el portaveu en cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha assegurat que "un territori que surt d'un dels estats membres signataris del tractat d'adhesió ha de reintroduir una petició d'adhesió com a candidat, i tots els procediments se li apliquen", donant per fet que una Catalunya independent quedaria inicialment fora de la UE.

Malgrat tot, la Generalitat replica sovint que, si la independència pren cos finalment, les institucions internacionals, i amb elles les comunitàries, actuaran de forma pragmàtica, com han fet en casos interiors. El repartiment del deute espanyol, la presència d'empreses europees en territori català o la necessitat de controlar les duanes catalanes són raons de pes que sostenen aquesta posició. Ara bé, també n'hi ha un altre de més directe, i és que Catalunya és un aportador net de recursos a la UE.

I aquesta és una realitat certificada pel mateix Ministeri d'Hisenda espanyol. I és que les balances fiscals que encarrega el departament de Cristóbal Montoro a l'economista Ángel de la Fuente detallen tant els fluxos de recursos que també es poden consultar aquells que van i tornen (o no) a Brussel·les. De fet, la darrera edició d'aquest informe, feta pública aquesta setmana i relativa al 2014, assenyala que el dèficit fiscal amb la UE creix, igual que ho fa respecte a l'Estat. En concret, Catalunya va aportar aquell any a Brussel·les 1.699 milions més dels que va rebre'n o, el que és el mateix, a cada català li va costar 229,6 euros ser europeu. Una quantitat que duplica l'aportada per cada francès (107,9 euros) i que supera la de cada alemany (190,9 euros). Tan sols els holandesos i els suecs aporten més que els catalans a la UE.
 
SALDO FISCAL CADA PAÍS AMB LA UE, EL 2014 (EN EUROS PER CÀPITA)

 
De fet, aquests 1.699 milions que va aportar Catalunya li van molt bé a Brussel·les per cobrir els 1.543,2 milions que va rebre de més Lituània o quasi els 1.824,3 que van anar a Bulgària. A més, és una quantitat que ha anat creixent els darrers anys, segons les mateixes balances fiscals del Ministeri d'Hisenda. De fet, gairebé duplica els 859,4 milions del 2012 -una xifra inferior a la del 2011- i supera clarament els 1.412 milions del 2013.
 
DÈFICIT FISCAL DE CATALUNYA AMB LA UE (MILIONS D'EUROS)

 
En una línia similar al dèficit fiscal que té cada territori amb l'Estat, Catalunya és el segon que més en pateix respecte la UE, tan sols superat per Madrid (on va ser de 2.091,4 milions el 2014, malgrat que cal tenir en compte tots els efectes de la capitalitat, que distorsionen aquestes xifres). En una quantitat força inferior que Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears són també territoris que aporten més a Brussel·les del que reben, el tercer i quart que més ho fan, respectivament. Per contra, on la proporció és inversa és sobretot a Andalusia, seguida de Castella-la Manxa, Extremadura i Castella i Lleó.
 
SALDO FISCAL DE CADA TERRITORI AMB LA UE, EL 2014 (EN MILIONS D'EUROS)

 
Amb aquestes xifres, perden raó alguns arguments com els que asseguren que la pagesia perdria les ajudes europees, en cas que Catalunya s'independitzés i quedés fora de la UE. I és que la República catalana podria cobrir de sobres per si sola aquests fons per ajudar el sector primari propi, i encara sobrarien 1.699,3 milions. De fet, les balances de De la Fuente també revelen que, dels 6.679,3 milions en ajudes a l'agricultura i la ramaderia que va rebre l'Estat el 2014, tan sols 356,5 milions van arribar a Catalunya, un 5,3% del total. En canvi, Andalusia va acaparar un 29,5% del total.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Pot ser una oportunitat
Anònim, 18/09/2017 a les 12:15
+6
-0
A un estat com Catalunya estar a la UE no li aporta beneficis: contribuïriem sense contrapartides ja que no podriem decidir les grans polítiques. Seriem un pais petit amb pocs eurodiputats, en una UE que legisla pels grans i tampoc no ens defensa (inclús donaria suport a la repressió espanyola si fos discreta). Més valdria buscar-se la vida a la EFTA, aliar-se militarment als EUA (i passar d'aliances militars amb França i Alemania) i fer tractats de lliure comerç amb qui volguessim.
Els Països Catalans sempre extorsionats
Anònim, 18/09/2017 a les 12:22
+3
-1
Quants diners ens ha robat Madrid i diuen que no, qualsevol resum econòmic té dèficit fiscal contra Catalunya. Els diners de la UE passen de llarg de Catalunya. en canvi els pagaments cap a la UE s'han de fer al dia. A la pagesia ja li podrem duplicar o triplicar el que ara rep. HEU VIST, QUE TRET DE ADRID (QUE VA DAVANT PERÒ QUE REP MOLT, MOLT SEMPRE ELS PAÏSOS CATALANS CASTIGATS A PRIMERA FILA Pobres lles CanàriesCastella i LleóExtremaduraCastella-la ManxaAndalusia amb el mal govern, sempre vivint de caritat. S'hauran d'espavilar.
Realitat espanyola
Anònim, 18/09/2017 a les 12:23
+7
-0
Realitat espanyola:
• Catalunya és una nació que representa el 16% del total de la població espanyola.
• En canvi, s´hi recapta el 23% d’impostos reals de tot l’Estat espanyol (que se’n van a Madrid). Xifra reconeguda pel propi Estat.
• A més, Catalunya aporta a Espanya un altre + 8% d’impostos addicionals per les recaptacions que xuclen les empreses espanyoles amb altres domicilis fiscals. Els imports que facturen d’IVA i d’I.S. (a usuaris catalans) de: Renfe, Iberia, Vueling, Aena, Ports, REE, Endesa, Iberdrola, Cepsa, Repsol, BP, Ferrovial, FCC, ACC, Telefònica, Vodafone, Orange, Tabacalera, Ikea, Corte Inglés, Mercadona, Consum, Dia, Alcampo, Carrefour, Leroy Merlin, BBVA, Santander, Bankia, Mapfre, Ford, Peugeot, Opel, Citröen, Renault, Mercedes, BMW, Avis, Hertz, Zara, H&M, Primark, Mediaset, Antena 3, Telecinco, Coca Cola, obres públiques, diaris nacionals, cadenes audiovisuals, .... són recaptacions encobertes que també surten “legalment” de Catalunya.
• En total, Catalunya suporta un total del 31% d'impostos (directes i indirectes) que Madrid recapta de tot l'Estat espanyol.
• ...I com que diuen que els catalans hem de ser solidaris, Madrid només ens retorna el 14 % (menys del 16% que li tocaria per la seva població).
• O sigui, Catalunya regala a Espanya un 17% anual del total d’impostos recaptats. En dades de l’any 2.015, són 28.882 milions d’euros !.
En resum, per terme mig, un català aporta més del doble d’impostos que qualsevol altre espanyol.
Van entenen el perquè Madrid està intentant no perdre la colònia catalana ?.
El més curiós de tot és que hi hagin tants assimilats catalans a les files locals dels PP, PSOE, Ciutadans i Comuns (Albiols, Icetes, Riveres, Colaus) que encara intentin defensar aquest greuge causat a la seva pròpia població representada. És inexplicable.
Concretament, una Catalunya independent gaudirà anualment de 52.667 milions (any 2.015) per cuidar a la seva gent i a les seves empreses.
A més, des d’ Espanya ens diuen que som insolidaris, garrapes, parlem raro, separatistes, corruptes, sediciosos, malgastadors, retallem, eduquem malament, curem pitjor, la seguretat dels mossos és dubtosa, que ens enviaran tancs, que serem expulsats de la galàxia, que ningú ens voldrà, ......
Vist el panorama, ens aboca a una sola alternativa: més val sols (lluny de la capital del imperi que "no se ponía el sol") que mal acompanyats. Ja aprendrem a viure sense el síndrome d'Estocolm.
conclusión
Anònim, 18/09/2017 a les 12:29
+2
-4
Alemania y Francia tambien nos roban
Cambio de tercio
Anònim, 18/09/2017 a les 12:40
+1
-2
Como parece que eso de la legalidad catalana no "cuela" , ahora hablamos de "pelas". No creo yo que, sobre el presupuesto total de la UE, la aportación de Catalunya les quite el sueño.
Sempre a pagar
Anònim, 18/09/2017 a les 12:42
+2
-0
Aplicant la regla de tres, la UE ens roba més que Ejpanya, volem la independència de la UE també
La UE...
Conde Duque de Olivares, 18/09/2017 a les 12:45
+2
-0
...ens roba
A 12.23 - argumento qu no se sostiene
Anònim, 18/09/2017 a les 13:14
+0
-0
Siguiendo el argumentario indepe, si la recaudación de empresas españolas en Cataluña es déficit fiscal, la recaudación de impuestos por la venta de empresas catalanas en el resto de España también se debería reducir del déficit fiscal actual, en cifras, unos 7.000 millones de euros, que en caso de independencia iría para la Hacienda española. Resten esa cifra a los 10.000millones de déficit fiscal y ya sólo os quedan 3.000millones.

Ante una independnecia a las bravas, como preveen los fans de JxS, reste a la cifra anterior el previsible efecto negativo del comercio entre Cataluña y el resto de España (pregunte que pasó entre Chequia y Eslovaquia) y los 3.000 millones de euros quedan muy mermados.

Le recomiendo que lea otras opiniones cualificadas además de los panfletos de la ANC.


Copio el extracto del gran razonamiento divulgado por la ANC:
...A més, Catalunya aporta a Espanya un altre + 8% d’impostos addicionals per les recaptacions que xuclen les empreses espanyoles amb altres domicilis fiscals. Els imports que facturen d’IVA i d’I.S. (a usuaris catalans) de: Renfe, Iberia, Vueling, Aena, Ports, REE, Endesa, Iberdrola, Cepsa, Repsol, BP, Ferrovial, FCC, ACC, Telefònica, Vodafone, Orange, Tabacalera, Ikea, Corte Inglés, Mercadona, Consum, Dia, Alcampo, Carrefour, Leroy Merlin, BBVA, Santander, Bankia, Mapfre, Ford, Peugeot, Opel, Citröen, Renault, Mercedes, BMW, Avis, Hertz, Zara, H&M, Primark, Mediaset, Antena 3, Telecinco, Coca Cola, obres públiques, diaris nacionals, cadenes audiovisuals, .... són recaptacions encobertes que també surten “legalment” de Catalunya.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Banderes estelada i europea, en una manifestació de la Diada. | ACN
Roger Tugas | 8 comentaris
01/01/1970
Les balances fiscals del Ministeri d'Hisenda revelen que Catalunya va aportar a Brussel·les 1.699 milions més dels que va rebre el 2014, el doble que el 2012
01/01/1970
Pablo Casado, vicesecretari de comunicació dels populars, critica que el sobiranisme aculli el líder de l'esquerra abertzale després dels atemptats d'ETA a Catalunya
Albert Segura
01/01/1970
L'exalcalde de Sabadell i l’excap de la policia, Josep Miquel Duran, estan acusats d’uns delictes de tràfic d’influències i prevaricació, entre d’altres
L'escriptor manlleuenc Jordi Puntí | Esteve Plantada
Esteve Plantada
01/01/1970
L'escriptor osonenc torna a l'actualitat amb "Això no és Amèrica", nou històries que són travessades per les raons imprevisibles de la vida, per personatges en trànsit i per molta música
Raphael Minder, corresponsal del ''The New York Times'' a Espanya i Portugal | ND
Bernat Surroca | 12 comentaris
01/01/1970
El corresponsal del "The New York Times" a Espanya i Portugal publica el llibre "The Struggle for Catalonia" sobre les causes que han dut Catalunya a voler celebrar el referèndum de l'1 d'octubre
Mariano Rajoy, aquest divendres a Barcelona | Flickr PP
Pep Martí | 5 comentaris
01/01/1970
El president espanyol se la juga amb el referèndum: els noms clau per entendre la seva trajectòria, des orígens franquistes, les opinions sobre el canvi climàtic i la igualtat, als escàndols de corrupció i les seves amistats perilloses
Dan Brown, en la seva darrera visita a Barcelona | ACN
01/01/1970
La Pedrera i la Sagrada Família són alguns dels altres escenaris d'"Origen" | El llibre es posa a la venda el 5 d'octubre, en el marc d'un llançament internacional