Procés català

Puigdemont afina la proclamació de la independència

El president de la Generalitat estudia una fórmula que situa Catalunya com un estat que apel·la a la comunitat internacional per al seu reconeixement

Dirigents del PDECat insisteixen en la necessitat de fer una declaració per fases, mentre que altres sectors aposten per eleccions

L'empresariat pressiona Puigdemont per no declarar la independència

| 06/10/2017 a les 06:58h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Política, referèndum, Govern, DUI, Mariano Rajoy, Carme Forcadell, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, declaració d'independència, Parlament, Felip VI, independència
Carles Puigdemont, a la manifestació de la Diada | Josep M. Montaner
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està rebent aquests dies a porta tancada la plana major del sobiranisme. Escolta el seu parer, els fa preguntes i els transmet que el proper pas del procés és declarar la independència al Parlament, segons diverses fonts consultades per NacióDigital. Hi ha experts nomenats per redactar versions de la proclamació -algunes d'elles ja esmenades per membres del Govern- i el càsting final compta amb dues opcions definitives. La primera es basa en una declaració "amb totes les conseqüències", és a dir, amb el control efectu del territori "des de les primeres hores" de l'aprovació. La segona, que és la més ben vista per Puigdemont, parla explícitament d'obrir "un procés de negociació amb la comunitat internacional" pel reconeixement del nou Estat i deixa clar l'ordenament jurídic estatal que seguirà vigent -o no- en el futur ordenament legislatiu català.

Les negociacions, en les quals estan implicades les entitats del sobiranisme civil i tots els partits independentistes, encara han d'arribar a un acord definitiu. Dirigents del PDECat, segons diverses fonts nacionalistes, insisteixen en fer una DUI "per fases" i que deixi sempre la "porta oberta al diàleg" amb la vista posada a Madrid i a Europa. També n'hi ha d'altres -una minoria, però influent- que defensen la celebració immediata d'eleccions. El motiu? "Hem de recordar que mig Catalunya no creu en el nostre ordenament ni en la nostra legitimitat", sosté un alt dirigent governamental consultat. En la declaració quedarà clares quines són "exactament" les conseqüències de la decisió del Parlament, entrant al detall sobre qüestions concretes.

L'independentisme negocia les conseqüències concretes de la declaració, que aspira a aconseguir que Catalunya parli "de tu a tu" amb l'Estat per negociar els termes de la separació i la mediació

"Puigdemont no dubtarà, és partidari de proclamar la independència", ressalta una font coneixedora dels contactes. Està convençut, segons el seu entorn, que l'única manera de negociar amb Mariano Rajoy i l'Estat és fer-ho "de tu a tu", en plànol d'igualtat. La mediació, en aquest sentit, només és possible -així ho sostenen els dirigents consultats- si Catalunya proclama la independència. El rei Felip VI està completament alineat amb el PP i ha renunciat a jugar cap paper mediador, i la Unió Europea (UE), en l'actual context autonòmic, ja ha demostrat que no vol jugar cap paper negociador. La manera de canviar-ho, segons el president de la Generalitat, és "fer un pas més".

Un alt dirigent de Junts pel Sí, en aquest sentit, garanteix que Puigdemont "va a fons". Al llarg d'aquestes últimes hores està rebent pressions per totes bandes i ha vist com el Banc Sabadell ha traslladat la seu social fora de Catalunya, concretament a Alacant. L'empresariat, per exemple, està trucant a Palau per frenar la declaració de la independència i promoure un espai de diàleg que, de moment, Mariano Rajoy no atén. De fet, el president del govern espanyol es limita a amenaçar amb "mals majors" si es procedeix a la proclamació de l'estat català. El màxim dirigent del PP ja sap que la FAES que dirigeix José María Aznar li exigeix actuar ja o bé convocar eleccions generals. L'aplicació de l'article 155 apareix molt a prop en l'horitzó de la Moncloa, que ja ha deixat clar que es pot aplicar en només cinc dies. Una urgència pràcticament inèdita.
 

Membres del Govern en la concentració de dilluns a la Plaça Sant Jaume Foto: Martí Albesa


Debat i resultats

En la reunió extraordinària del Govern d'aquest dilluns, bona part dels consellers del PDECat van abordar la situació. N'hi va haver que van demanar "moderació" en l'aplicació dels resultats -declarar la independència "per fases" i apel·lant al diàleg fins a l'últim moment, com fa Santi Vila en un article a l'Ara-, mentre que els dirigents d'ERC van mantenir un perfil baix. Qui va ser especialment clara en la lectura dels resultats de l'1-O va ser la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que va reclamar procedir a la declaració de la independència. Ponsatí va ser una de les persones agredides per la Policia Nacional espanyola durant la jornada del referèndum.

Els resultats definitius del referèndum seran proclamats aquest divendres. Segons la llei de la consulta vinculant, aprovada amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, la independència s'ha de proclamar 48 hores després. El Tribunal Constitucional ha suspès preventivament el ple previst per dilluns, però fonts de la majoria sobiranista insisteixen que se celebrarà igualment. "Si cal, es pot fer diumenge", sosté un dels consultats. Aquest divendres serà un dia mogut a la cambra catalana, on s'estudia com sortejar les traves que posarà l'oposició i que ja han plantejat els lletrats del Parlament.

El president es reuneix amb la taula de mediació impulsada per l'ICAB, que de moment no ha estovat la posició de Mariano Rajoy sobre la negociació amb Catalunya

Puigdemont assisteix avui, a partir de les sis de la tarda, a la mesa de mediació que promou l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i que han apadrinat mitjans com La Vanguardia. El missatge de dimecres al vespre del president, amb una porta oberta al darrere -l'escenografia no era casual-, anava destinat a oferir conciliació després del posat amenaçador de Felip VI. Un posicionament, per cert, que va servir per inquietar les borses: l'Íbex-35 va patir la pitjor caiguda des del Brexit. "Europa negociarà quan vegi que el procés és un problema per als mercats", pronostica un dirigent governamental consultat per NacióDigital.

"Si fos per Puigdemont, la nit del referèndum s'hauria estat més clar en la proclamació de l'estat català", sosté la mateixa font, que menysté les pressions de l'empresariat. "En el fons què són, quinze persones? Això significa que són quinze vots", ironitza. El que genera més temor, a hores d'ara, és la reacció de l'Estat a la proclamació dels propers dies. "Aniran a sac", sostenen a l'entorn del president. La detenció és ara un origen plausible, especialment si se li apliquen els càrrecs de sedició i rebel·lió. El xoc de trens ha entrat, ara sí, en una dimensió completament desconeguda.
 

Manifestació «No tinc por» a Barcelona amb el rei Felip VI i Mariano Rajoy Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Indendencia ja
Anònim, 06/10/2017 a les 08:38
Interessant
+91
-26
INDEPENDENCIA. JA
Que el ramat no s´espanti.....
Anònim, 06/10/2017 a les 08:43
+43
-70
Será per fases, i trigarà més o menys uns 18 mesos en complatarse. m´ho veig venir.
Indepes!! que no veiu que us prenen el pel?
Aneu Béeeee.........
Siempre piensa uno que es primero y,.... más guapo
JCDM, 06/10/2017 a les 08:51
+23
-63
Me encanta ver cómo cada vez que alguien hace algo (sea lo que sea) se arroga la originalidad del acto, de ser el primero y el más perfecto. Pero no, siempre hay alguien que ya ha recorrido ese camino. Os gustará saber que Cataluña en el caso de ser independiente no será el primer caso de país que formaba parte de la UE y que ya no está en la UE.
Queréis ver el caso sólo tenéis que buscar el caso de Chipre Norte, curioso curioso
Els unionistes estan sortint de l'armari.
Anònim, 06/10/2017 a les 08:58
+61
-17
Ahir a la feina - entorn unionista total - parlaven de a ver si meten a Trapero en a cárcel . Error total no haver proclamat la DUI dilluns amb l'escalfor de les càrregues a la retina, això va passant i ja es parla també d'exageracions i propaganda entre unionistes. I gran part dels meus companys no son fanàtics espanuyolistes del PP sino la majoria més bé socialistes i dels comuns. El comité es de CCOO i crec que només un d'ells va fer vaga.

També hi ha desafecció entre ells vers els mossos, alguns els consideren traidors però d'altres simplement covards i els han perdut el respecte. Parlen en veu alta i sense amagar-se cosa que abans no feien. També m'ha passat de sentir aquestes converses al bar on faig el cafè.

Independencia ja
Anònim, 06/10/2017 a les 09:15
Interessant
+72
-18
INDEPENDENCIA. JA
Realitat
Anònim, 06/10/2017 a les 09:15
+30
-72
Un altre que afina?? Mare meva ja s'asemblen en tot!
No es pot fer la DUI amb un 43% de participació i un 38% de Si en un referendum no reconegut ni validat.
Si proclamen la DUI (encara que sigui per fascicles o episodis), perdran molt del soport que tenen i la economia caurà, com de fet ja ho està fent només per veure la posibilitat de que això passi.
Visca La Republica Catalana
Anònim, 06/10/2017 a les 09:23
Interessant
+74
-24
Final del regim franquista a Catalunya , i a caspanya que s,ho facin mirar si volen continuar oprimits o volen llibertat
Visca la Republica Catalana
Quin
Anònim, 06/10/2017 a les 09:29
+24
-51
Será per fases, i trigarà més o menys uns 18 mesos en complatarse. m´ho veig venir.
Indepes!! que no veiu que us prenen el pel?
Espero que no
Antoni Ferret, 06/10/2017 a les 09:40
+14
-55
1) No m'ho crec. Espero que aquesta tarda s'arribarà a un acord al Col·legi d'Advocats, si és veritat que hi va. / 2) Alerta amb aquestes subtileses que es faci per parts i després es negociï. Es pot esdevenir la Desgràcia que molts temem. Llavors ja no hi hauria massa solució, perquè s'hauria engegat una màquina repressiva que no pararia. / 3) I, naturalment, seria una greu injustícia, perquè tenen 2 milions de vots, però en tenen 3 i mig en contra. Tot el procés ha sigut fals i injust. No hi ha hagut ni un sol aspecte que fos normal. Ara farien el súmmum de la injustícia, i, si els reprimien durament, hauríem de callar. / 4) Que aquesta tarda el convencin i no ho hàgim de lamentar fortament.
DUI
lluisetó, 06/10/2017 a les 09:40
Interessant
+87
-16
Qualsevol cosa que no sigui una declaració d'independència clara i formal, apart d'un frau, serà una falta de respecte a tots els que es van jugar la cara i van atonyinar el passat 1 d'octubre. Serà com dir-lis que no va servir de res
Una veu de seny
Antoni Ferret, 06/10/2017 a les 09:45
+10
-46
Una veu de seny és la de CCOO. Una de les entitats més representatives de la població. Diu així (entre altres coses):
"Entenem que Catalunya ha de decidir democràticament el seu futur i que Espanya necessita negociar un nou marc constitucional que protegeixi els drets d’una ciutadania plural i que respongui a unes realitats socials, econòmiques i culturals que canvien molt de pressa.

Per això proposem obrir dues línies de negociació paral·leles i simultànies:
- Un nou marc d’autogovern per a Catalunya, que podria ser simultani a una ponència constitucional, que en el seu cas abordés la reforma de la Carta Magna.
- La forma de referèndum o consulta que s’hauria d’arbitrar perquè la ciutadania de Catalunya pogués pronunciar-se legalment i lliurement.

Aquestes negociacions han de partir del reconeixement de totes les parts. En tots dos espais de negociació, les forces polítiques han de plantejar lliurement les seves propostes. L’única exigència prèvia hauria de ser no precipitar accions unilaterals per cap de les parts i restablir la normal convivència."
Proclamación de Independencia?
Anònim, 06/10/2017 a les 10:12
+32
-48
Hola,

Que se supone que está afinando?, Pero todavía no se ha dado cuenta que sin apoyo económico el process se acaba ya?

No se ha tenido el apoyo internacional que tanto se buscaba, no se ha tenido ese apoyo mayoritario en el referendum que se buscaba, mas de 3 millones de votantes, y por último lo que he comentado las grandes empresas y motor económico de la sociedad catalana ha dicho basta...

Qué es lo que está afinando?

Supongo que una salida digna que no fragmente mas a la sociedad.

Suerte a todos
"Hem de recordar que mig Catalunya no creu en el nostre ordenament ni en la nostra legitimitat"
Pragmático, 06/10/2017 a les 10:29
+23
-44
¿Como? Pero no habiamos quedado que "el poble català" había hablado?

Nada de medias tintas ahora, no a las declaraciones descafeinadas, no al "somos una nacion pero no controlamos nuestro territorio", etc

Declaración total, y los mossos y las milicias de la ANC y Omnium (si es necesario armadas) a ponerse las pilas tomando el control de las zonas clave, y desarmando y expulsando a las malvadas fuerzas opresoras!
El discurs de l'odi troba impunitat...complicitat i patrocini dins el mateix Govern de la Generalitat
Anònim, 06/10/2017 a les 10:32
+19
-37
Ja ho pot afinar amb la fiscalia si ho vol. caura per nacionalista fanatic
Adéu Espanya
Juan ignacioo, 06/10/2017 a les 10:34
+63
-22
Es evidente que no es sostenible un Estado que impone de manera unilateral la unidad de España a sus ciudadanos. Vista la mayoría parlamentaria independentista en Cataluña está claro que como mínimo la mitad de los catalanes no aceptamos la imposición unilateral que nos obliga a pertenecer a España. Dado que el gobierno no permite que votemos de manera pactada para resolver el conflicto, la única salida que le queda a Rajoy es pedir perdón por tanto daño causado, indemnizar a los heridos el 1-0, retirar los procesos judiciales contra gente inocente y reconocer el nuevo país que nace. Adiós, vecinos.
La comunitat internacional no mourà un dit...
Anònim, 06/10/2017 a les 10:42
+64
-16
... fins que Catalunya sigui de fet un estat independent i digui "ara els diners de Catalunya els controlen nosaltres, ara les fronteres de Catalunya les controlem nosaltres, ara nosaltres decidim que les companyies aerees puguin aterrar al Prat en lloc d'haver d'anar a Barajas obligatoriament com abans, ara nosaltres decidim els tractats comercials amb altres paisos..." etc.

Llavors tothom correrà a reconeixer-nos i a fer tractes amb nosaltres, però mai abans. A arribar a la independencia no ens ajudarà ningú, ningú s'enfrontarà a Espanya per a que deixi anar Catalunya, aquest camí l'haurem de fer sols, sembla que no hi ha forma de que la gent entengui aixó.
DUI i proclamció formal d'independència
Miquel Soler, 06/10/2017 a les 11:25
+51
-12
O declares la independència o no ho fas. No es pot fer a mitges, per "fases". I el reconeixement internacional nomès es pot obtenir si prèviament has proclamat la independància. Abans ni es pot obtenir ni es pot demanar. I fer eleccions seria una estupidesa. Eleccions, per a què? Per tornar a començar? Qui tingui por, que plegui. Qui no tingui prou patriotisme que plegui i no destorbi.
quan anunciareu l'arrancada de les milícies assassines?
Jep dels Estanys, 06/10/2017 a les 11:28
+16
-18
la purga política "democràtica", no en parleu dels plans de les milícies armades?

qui dóna aquestes armes? Rússia?

a matar!!! perdó, a "educar en democràcia"

a matar!!!! perdó a "respectar la diversitat"

això no pot acabar bé...
"L'article 155 es pot aplicar en només 5 dies"
Manel Roure, 06/10/2017 a les 11:40
+32
-16
De la manera que estan actuant els jutges i fiscals també es pot aplicar en 5 hores, ho decideixen tot al seu aire, autoritarisme total.

L'actuació brutal de la policia nacional el passat diumenge "no va afectar la convivència" diuen. La gent demanant que marxin del poble els policies nacionals i el jutge o jutgesa ho veu com un "odi" col·lectiu punible. Els crits de "a por ellos" no els veu sediciosos. Etc, etc. Podriem posar exemples flagrants sense parar. No és qüestió de lleis, és qüestió d'interpretació totalment sesgada i partidista per part de jutges i fiscals. Per això dic que amb aquesta actitud poden sentenciar qualsevol cosa que interessi.

L'ombra del franquisme planeja per tot aquesta gent, la prioritat ara resulta que no és la democràcia, ja diuen obertament que és "la unidad nacional".

Com molt bé deia Mn. Sr. Escribà de Balaguer: "a esta gente no los intenteis convencer, ¡apartaros de ellos!"

És l'opció millor, marxar. Jo crec que quan més aviat millor, menys temps sota la pressió d'aquests jutges i fiscals posats pel PP.

Els resultats electorals del diumenge van ser clars i contundents: 90% SI i 42% registrats. Tenint en compte la pressió brutal de jutges, policía i Gobierno perquè la gent no hi anés, les urnes que van retirar els policies, la pluja que va caure, els continuats talls informàtics provocats que van enlentir el procés, tenint en compte tot això, un 42% és increïble. Els tramposos sempre veuen "pucherazos" perquè és el que fan ells. No s'aguanta, si s'agués fet un "pucherazo" (que insisteixo no és possible pel que tothom va poder veure) s'hagués publicat un 80% de participació com a mínim, ningú fa una trampa així per després publicar un justet 42%.

Per mi i molta gent el Govern està perfectament legitimat per decretar l'estat independent, als que els interessa criticar-ho ho faran sempre, a base de mentides i manipulacions.
¿Incluyen el Valle de Arán?
Aranés, 06/10/2017 a les 11:43
+15
-13
¿Qué hemos votado aquí?.
Puigdemont afina...
Anònim, 06/10/2017 a les 12:18
+14
-15
Puigdemont afina...
Los de la CUP le han dejado la flauta.
catalanet emprenyat
Anònim, 06/10/2017 a les 12:20
+22
-32
Pero no teníamos que ser ya independientes???

Empiezo a pensar que todo esto ha sido una tomadura de pelo de los del junts pel 3%.... Si es que nos lo tenemos bien merecido.
Vist com va l'estat espanyol: a per totes i amb trampes
Manel Roure, 06/10/2017 a les 12:22
+29
-10
Jo crec que quan més aviat es validi l'estat independent millor ens podrem moure per anar muntant les estructures d'estat.

L'estat espanyol té i utilitza tot el poder d'un estat, a totes les entitats internacionals, per xafar al Govern. Si ara sortim amb una declaració solemne però dient alguna cosa com: aspirem a ser un nou estat, qui ens ajuda? La veritat, farem pena.

Per a mi, si ha de ser "fraccionat" hauria de ser alguna cosa com: Ens constituïm com un nou estat d'Europa i a partir d'aquest moment anirem edificant les nostres estructures d'estat propi.

Així queda clar que la qüestió deixa de ser interna. S'haurà de lluitar molt amb un estat espanyol autoritari i prepotent, però ja essent nosaltres i parlant de tu a tu. Una declaració així possibilita adhesions d'altres països.

Ànims, determinació, inspiració i sort!
Que penaa
Anònim, 06/10/2017 a les 13:21
+25
-11
Siento pena por españa cuando se declara la independencia de Cataluña por que luego estaran de mierda hasta las rodillas, muchos no tendran donde caer muertos y a la vez pienso la barbaridades que hicieron estos fascistas y cambio de opinion y pienso que se lo merecen y mas.
Ser valents
Anònim, 06/10/2017 a les 13:39
+32
-9
Tinc una total confiança en els nostres capdavanters polítics. Si hem arribat fins aquí, seguim endavant !!
SER INDEPENDENT A BUSINETS O NO
Anònim, 06/10/2017 a les 14:52
+31
-7
Sres. A que juguem no varem votar el diumenge INDEPENDENCIA SI o NO i va sortir que SI, donçs, es proclama la INDEPENDENCIA i a començaxr a negociar, perque si u fem a bosinets aixo no acabaría ni el any de la MARIA CASTANYA, esté que fer con diuen "SIN PRISAS PERO SIN PAUSAS", i endevant que el país resistirá, sen cuidaran prou de mimar-nos, el que es tindrá que estudiar si entrem o no entrem a la UE i tenen mes a perdre la UE que nosaltres. este que meditar pros i contras. VISCA LA NOVA REPUBLICA CATALANA.
quines fases, companys del PDECat ?
Catalunya Triomfant, 06/10/2017 a les 16:13
+23
-6

Quines fases voleu ara els convergents? Potser que el dillluns proclamem la IN, el dimarts la DE i el dimecres la pendència?? Au, va, siem seriosos. La independència ES DECLARA DE COP i sortim tots al carrer a defensar-la.
Ni represión, ni leches.
f b, 06/10/2017 a les 16:21
+10
-20
'L'actuació brutal de la policia nacional el passat diumenge "no va afectar la convivència"'

La actuación ni fue brutal, ni afectó la convivencia. Yo estuve en Barcelona ese día y vi gente paseando, riendo y disfrutando, todo ello en cantidades industriales. Sólo hubo problemas en los colegios donde se realizaba un referéndum ILEGAL. En este tipo de actos ILEGALES, siempre hay heridos, por resistirse a la autoridad, que luego se convierten en mártires de manera TORTICERA, que es lo que pasó. Punto y final.
El voto porrazo
Anònim, 06/10/2017 a les 16:30
+14
-8
Ahora resulta que la democracia se basa en los porrazos que dan los antidisturbios. Espero que en esa nueva Cataluña no se imponga esa nueva forma de votar...
El sufragio es una cosa y la violencia de los antidisturbios otra... Ambas cosas no van unidas
Zasca!
Anònim, 06/10/2017 a les 17:48
+8
-15
Directo independencia Cataluña: Artur Mas dice que Cataluña no está preparada para una «independencia real»
CAT-ALON-IA
Anònim, 06/10/2017 a les 18:09
+11
-3
no més presa de PèlDeCat
Ai ai els intoxicadors interessats
Anònim, 06/10/2017 a les 21:33
+11
-4
L'expresident Artur Mas ha desmentit aquesta tarda el diari Financial Times, que li havia atribuit l'afirmació que Catalunya encara no està preparada per a una independència real. Mas ha assegurat que no ha fet en cap moment de l’entrevista aquesta afirmació. I el diari britànic ha reconegut que el titular es prestava a males interpretacions i s'ha mostrat disposat a canviar-lo, segons l'Oficina del president.
Lo estoy gozando
Anònim, 06/10/2017 a les 22:23
+10
-14
Es una pena que no os vayáis a independizar nunca, indepes, porque sería genial ver cómo os tenéis q comer vuestras esteladas...
LO DIMARTS VINENT
lo trabucaire del Priorat, 07/10/2017 a les 10:21
+10
-6
serà un dia per recordar: mos llevarem encara dins lo Reino de España i mos anirem a dormir en la República Catalana. Superior!
LA INDEPENDÈNCIA INEVITABLE.
Jordi Romaguera i Cubedo, 07/10/2017 a les 13:04
+9
-3
President Puigdemont. Abans que res us felicito i encoratjo. Felicitats per a portar a bon port el referèndum tot i les adversitats espanyoles que vau tenir. I després us encoratjo per continuar anàlogament fins arribar a la independència. Crec precisament que la independència no pot trigar gaire. És evident que les coses s´han de fer ben fetes, però ara Catalunya ha mostrat ja estar madura per tal d´obtenir-la. Al Parlament tenim majoria i al referèndum tambñe hem guanyat. No falta res, doncs, per tenir lícitament la llibertat nacional a fi de recobrar-la novament. Han estat 300 anys d´oprobi de part d´Espanya independentiment del govern que hagin tingut. Per tant, ja han fet tard si algú creia en alguna política d´encaix, com deia el President Pujol. S´ha demostrat que sempre n´hem sortit desencaixats. Si algú empresari creu que vós i els espanyols heu de tornar a parlar és que no han entès res o bé han fet tants diners en l´època franquista que volen que tot continuï igual. Doncs no, ara també toca que els més pobres puguin tenir diners o almenys una vida digna i només amb la independència nacional es pot obtenir. Ho diu una persona que s´hi ha dedicat 60 anys d´una vida. Però també economistes com Mas-Colell, Sala-Martín, Oriol Amat, Elisenda Paluzié, ho han explicat força vegades la mar de bé. Però no tot és economia, també la part de la cultura, amb el perill real de perdre la llengua que segons els lingüistes més acreditats, està a punt de passar. Jo mateix que vaig en Metro puc garantir que es parlava més en català a l´època del franquisme que ara. Per tant, si es vol recuperar la llengua perseguida, anorreada, vilipendiada, emmordassada, cal la independència des d´ara mateix. Però també hom cal que ho miri des d´un punt de vista de la dignitat. Francesc Pujols o Alexandre Deulofeu ja van pronosticar que la independència catalana era inajornable com ho és d´inevitable. Que hi hagi enemics de Catalunya potes endins no fa que la nació no tingui el dret de ser lliure. Sempre n´hi hauran i per tant cal fer el pas endavant d´una vegada. Només així començaran a venir els reconeixements dels països democràtics, que són els que ens interessen. Amb el cap ben fred us convido i us ajudo si cal, -suposant que jo pogués ajudar un Presient, que no ho crec-, però sí que sóc a la vostra disposició a fi i efecte de posar-me a les vostres ordres des del moment en què proclameu la anhelada independència nacional. Em sembla que ja tenim tots els ingredients per ser lliures, per tant, ben fet, però ara sí que podeu proclamar-la als 4 vents, abans que no s´acabi el mes a tot estirar. Vostre i de Catalunya.
@10:21
Anònim, 07/10/2017 a les 13:51
+1
-3
em sembla que hauràs de surtir amb el trabuc per fer aquesta republica catalana... i no hi ha el s'ha de tenir.
Sang
Anònim, 07/10/2017 a les 17:50
+2
-2
Com us agrada la sang despres d'un bon cop de falç.No sou gens pacifistes
hasta nunca
Anònim, 07/10/2017 a les 17:53
+3
-2
a mi me da lastima , que tengáis una gente que vota por irse i nadie se pregunta porque.
que habéis hecho que mucha gente se quiera ir de vuestra manera de entender vuestra España, llena de corruptos entre bancos, preferentes, bankia , panamá, etcccc i vosotros los volveis a votar os gusta tener el país asi , a nosotros nos da vergüenza , entonces decidimos que no podemos ni queremos formar parte de vuestro gobierno i nos vamos a contruir algo mejor porque peor no se puede i no sufráis por nuestra economía ya nos quejaremos mientras vosotros estaréis en el limbo... entonces si vosotros vivis mejor
que problema teneis
solo os pediremos SOLIDARIDAD la misma que habéis tenido vosotros durante 40 años.
gracias i hasta nunca
PDCAT. Lllei 19/2017 .
Vilalta, 07/10/2017 a les 20:35
+4
-0
La LLEI 19/2017 del 6 de Setembre de 2017 del Parlament de Catalunya ( i ara ratificada en referèndum el 01/10/2017 ) diu:
Article 4: 4. Si en el recompte dels vots vàlidament emesos n'hi ha més d'afirmatius que de negatius, el resultat implica la independència de Catalunya. A aquest efecte, el Parlament de Catalunya, dins els dos dies següents a la proclamació dels resultats oficials per la Sindicatura Electoral, celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya,
ARA NO VINGUEU AMB DECLARACIÓ PER PARTS, ni la llei ho diu ni ho vàrem votar l' 1-0
Compliu i declareu-ho la Independència segons vàrem votar i defensar posant la integritat física en perill.


Independència ? Siiiiiiii
Anònim, 07/10/2017 a les 21:36
+7
-1
Clar que s’ha de proclama la independència ,sense cap mena de dubte ,despres de tenir que aguantar durant anys ,els insults,l’odi ,les nentides i tota clase de abusos per part del estat espanyol ;i tant que s’ha proclama la indendencia,perquè del contrari,....es que seria un error que ens farie molt de mal
Les represàlies serien terribles en aquest estat feixista i ple d’odi al poble català
Despres del que va pase el pasat dia 1 ,no cal donar-hi mes voltes ...
Independència unilateral i a partir d’aquí a negocia em l’estat espanyol de tu a tu
Del contrari ,seria la gran estafa del pdcat,ERC i de la cup
Visca Catalunya lliure i independent !!!!
HI HA MOLTA GENT QUE NO S'HA PRONUNCIAT NI PARTICIPAT EN RES QUE TAMBÉ VOL UN NOU ESTAT INDEPENDENT
Anònim, 08/10/2017 a les 00:14
+5
-1
EL GOBERN DE CATALUNYA NO POT RETARDAR ETERNAMENT UNA DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA, PERQUÈ LA SITUACIÓ ESDEVINDRÀ RAPIDAMENT INGESTIONABLE.

PER TANT, NO HI HA ESCAPATÒRIA NI GAIRE DILACIÓ POSSIBLE.
I HO SAP TOTHOM.
Anem bé
Joan Jaume, 08/10/2017 a les 10:02
+1
-1
Junts, alegres, determinats i pacífics seran els nostres certificats d'entrada dins el món dels Estats. Nos costarà encara unes setmanes de mobilitzacions per rompre les cadenes, no és res mirant el benefici que en treuran els nostres fills.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La capçalera de la manifestació unionista | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 350.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, vingudes d'arreu de l'Estat s'apleguen al centre de la ciutat, convocats per Societat Civil Catalana, i criden consignes contra Puigdemont i els Mossos | La protesta compta amb la presència d'alts càrrecs del PP i C's, i també d'alguns membres del PSC com Salvador Illa i Josep Maria Sala
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum
 18:48 Abertis podria decidir aquest dilluns si també trasllada la seu social fora de Catalunya.
 18:35 Xavier Domènech creu que la DUI seria un error: «Ara cal intel·ligència política». El coordinador general de Catalunya en Comú demana al Govern que treballi pensant en el 80% de la societat catalana que s'aplega en la defensa del dret a decidir.
 18:26 
 18:18 Així es van fer els ciberatacs contra el referèndum, per Mercè Molist. Internet va ser el lloc perfecte per defensar l'1-O. El govern espanyol va intentar tancar la xarxa i la revolta dels ciberactivistes es va fer visible.
 17:44 Desenes de manifestants escridassen Pablo Iglesias a Sants: «Fora, traïdor». El líder de Podem respon en una piulada que qualsevol polític ha d'assumir que l'increpin i assegura que seguirà demanant diàleg.
 17:43 L'1-O a anàlisi: la pressió policial va empènyer la participació a la baixa, per Marc Guinjoan i Toni Rodon. En aquells municipis on hi va actuar la policia nacional o la guàrdia civil, la participació va ser quasi 7 punts percentuals més baixa.
 17:42 
 17:21 «Puigdemont i Trapero a la presó»: el clam que ha arribat a la Generalitat i el Parlament. Desenes de manifestants exigeixen davant les institucions catalanes endurir la repressió per l'1-O i davant una possible DUI. Crònica de Jordi Bes
 16:40 
 16:39 Diversos periodistes de TV3 han estat agredits o intimidats per grups reduïts d'ultres. Una d'elles ha estat colpejada amb un pal, enmig d'insults i crits. 
 16:33 Vidres trencats, agressions i setge als Mossos, alguns dels incidents de la manifestació unionista.
 16:17 
 15:56 VÍDEO Un manifestant trenca un vidre d'un edifici ple de senyeres i estelades. Ha estat just davant d'Arc de Triomf, on una desena de manifestants s'havia aturat davant la façana i cridava "esta bandera no nos representa".
 15:38 
 15:35 
 15:30 
 15:22 
 15:10 Dos Mossos s'han hagut de refugiar en un establiment, primer, i després a la comissaria, increpats pels manifestants, segons informa La SER. 
 
 15:08 El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, afirma des de Toledo que no s'aturarà "fins que tots els que han faltat al respecte a la policia i la Guàrdia Civil ho paguin".
 15:05 L'exfiscal Villarejo afirma abans de llegir el manifest de la manifestació de SCC que els membres del govern de la Generalitat i la mesa del Parlament són "descarats i ignorants" i uns "presumptes delinqüents".
 15:04 El manifest de la manifestació unionista proclama que Barcelona és avui "la capital sentimental" d'Espanya.
 14:55 El periodista Alberto Castillon: "Com torni a escoltar algú a parlar de la majoria silenciosa li tanco la boca".
 14:54 La Guàrdia Urbana xifra en 350.000 persones la manifestació unionista al centre de Barcelona. Segons els organitzadors, 900.000.

 14:23 Vargas Llosa, contundent al seu discurs: "El nacionalisme ha omplert la història d'Europa i d'Espanya de guerra, sang i cadàvers. Estem aquí totes aquestes persones per combatre el nacionalisme". I ha afegit: "La passió pot ser destructora i feroç quan la mouen el fanatisme i el racisme". Els manifestants que han participat a la crida són, considera, els que volen la democràcia i l'Estat. També ha agraït als "milers de persones vinguts d'arreu d'Espanya" la seva presència i ha traslladat la seva preocupació per l'escenari econòmic que s'obre a partir d'ara.
 14:20 Carter, Desmond Tutu i altres líders mundials reclamen diàleg entre Catalunya i l'Estat. El grup "The Elders", fundat per Nelson Mandela, condemna la violència i considera que la "crisi constitucional" que s'està vivint a Espanya requereix negociació i no pas "confrontació".
 13:56 VÍDEO «Traïdors, no sou la nostra policia»: els manifestants increpen els Mossos. La policia catalana no ha estat ben rebuda pels milers de persones que es manifesten a Barcelona en defensa de la unitat d'Espanya. Desenes de manifestants criden contra la policia catalana davant el Parlament, informa Jordi Bes.
 13:48 A l'escenari on es faran els parlaments els manifestants demanen "presó" per a Puigdemont ¡ pregunten també "on és" Ada Colau, informa Sara González.
 13:35 Crits i insults contra TV3 a la manifestació unionista. El periodista Òscar Dalmau respon amb ironia. 
 13:24 
 13:24 Crits de "Trapero dimissió o a la presó", davant la Generalitat, en referència al major dels Mossos.
 13:16 
 13:15 
 13:10 
 13:06 Un alt comandament de la Policia Nacional espanyola surt al balcó de la comissaria de Via Laietana i l'ovacionen, informa Jordi Bes.
 12:52 
 12:52 La manifestació compta amb la complicitat del PP i C's, i també amb la presència de dirigents del PSC com el secretari d'Organització, Salvador Illa, i el secretari nacional, Josep Maria Sala. Dirigents del PP com Xavier García Albiol, Enric Millo, Dolors Montserrat o Alberto Fernández Díaz, llueixen una bandera espanyola sobre les espatlles. També hi ha Albert Rivera i Inés Arrimadas.
 12:43 
 12:35 Alguns manifestants es fan fotos amb agents de la policia espanyola i els animen, a la prefactura de la Via Laietana.  Crits de "no estáis solos", "esta es nuestra policia" i "viva la policía nacional". També contra TV3, per "manipuladora".
 12:24 
 12:11 Els dirigents del PP duen una bandera espanyola sobre les espatlles: entre ells Xavier García Albiol, Enric Millo, Dolors Montserrat i Alberto Fernández Díaz.
 12:08 La capçalera de la manifestació comença a avançar per Via Laietana, informa Jordi Bes. Es criden consignes contra la "manipulació" de TV3.
 12:03 ÚLTIMA HORA L'unionisme crida a aturar el full de ruta independentista una setmana després de l'1-O. Ciutadans d'arreu de l'Estat s'apleguen al centre de Barcelona, convocats per Societat Civil Catalana, i criden consignes contra Puigdemont i els Mossos. La protesta compta amb la presència d'alts càrrecs del PP i C's, i també d'alguns membres del PSC com Salvador Illa i Josep Maria Sala.
 11:57 Alguns dirigents del PSC, com Salvador Illa o Josep Maria Sala, han assistit a la manifestació unionista.

Salvador Illa, secretari d'organització del PSC, a la manifestació unionista. Foto: Sara González

 11:57 Pablo Iglesias ha estat fortament escridassat a Sants quan agafava l'AVE cap a Madrid. Alguns dels manifestants amb els que s'ha creuat li han dit "traïdor" i l'instaven a ser a la manifestació espanyolista.
 11:53 VÍDEO «Puigdemont a la presó», el crit més utilitzat a la manifestació unionista.
 
 11:41 Cristina Cifuentes (PP), a la manifestació unionista: "Eentre tots pararem el cop a la democràcia".
 11:18 Diversos advocats de Girona presentaran tres querelles col·lectives per les càrregues de l'1-O. Demanaran responsabilitats als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional però també a caps operatius i polítics.
 11:18 Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Professional, participa a la manifestació unionista a Barcelona, amb una bandera espanyola penjada al coll.
 10:55 Molts manifestants arriben en tren o autobús. De busos n'hi ha vinguts d'indrets com Madrid, Valladolid i Palència.
 

Manifestants arribant en tren. Foto: Jordi Bes

 10:47 
Entrades anteriors »
01/01/1970
El coordinador general de Catalunya en Comú demana al Govern que treballi pensant en el 80% de la societat catalana que s'aplega en la defensa del dret a decidir
Antonio Franco, llegint «El Periódico» | Adrià Costa
Pep Martí | 23 comentaris
01/01/1970
Pel periodista, exdirector d'"El Periódico", "la mobilització del 3-O és tan important com la de l'1-O" | Es mostra decebut per la intervenció del monarca i assegura que "el discurs del rei, sense fer cap esment als ferits, estendrà el sentiment republicà"
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez sortint de l'Audiència Nacional | Isaac Meler
Isaac Meler | 5 comentaris
01/01/1970
La investigació contra el major dels Mossos i els presidents d'ANC i Òmnium queda en suspens després que la Guàrdia Civil aporti un atestat relatiu a l'1-O | El ministeri públic posposa una temuda petició de mesures cautelars que podria incloure presó preventiva
Un dels espectacles de la darrera Fira Mediterrània de Manresa | Àlex Gómez Ribera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona LiberisLiber de Besalú, la Fira Mediterrània de Manresa, la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, l'exposició "Cinema i emocions. Un viatge a la infància", i la Firagós
Dues persones abraçant-se enmig d'antiavalots de la policia espanyola | Sofia Cabanes
Toni Vall | 14 comentaris
01/01/1970
«Algú que està obligat a escriure una notícia o a muntar un vídeo en què s'informa que els ferits per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van ser quatre, pot dormir bé?»