Procés català

L'ANC reclama aixecar ja la suspensió de la declaració d'independència

L'entitat insta el Parlament a fer el pas després de la negativa de l'estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg i també demana al Govern que apliqui la llei de transitorietat

Jordi Sànchez demana per carta a la militància "calma" i que vetllin per la "unitat"

| 12/10/2017 a les 22:06h
Arxivat a: Política, procés català, ANC, Assemblea Nacional Catalana, suspensió, declaració d'independència
Concentració independentista dimarts al passeig Lluís Companys | Josep Maria Montaner
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit aquest dijous instar el Parlament a aixecar la suspensió de la declaració d'independència que va dur a terme Carles Puigdemont aquest mateix dimarts. El secretaria de l'entitat assegura que ja no té "cap sentit" mantenir-la suspesa davant "la negativa de l'estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg".

Per últim, un cop aixecada, demanen també al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al Govern, "a implementar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República". Ho ha decidit el màxim òrgan de decisió de l'entitat sobiranista en una reunió extraordinària per analitzar la situació política actual.

El president de l'entitat, Jordi Sànchez, ha enviat als militants una carta en que explica la decisió "per l'horitzó de reacció antidemocràtica que s'intueix" i afirma que la decisió de Puigdemont, que l'entitat que presideix ha demanat revertir, va ser "honesta però arriscada". Demana, en tot cas, fer "confiança" als líders del procés i mantenir "la unitat". Aquest és el text de la carta:

"Benvolgudes amigues i amics,

Després de molts moments intensos arribem al moment de la veritat. El poble va parlar l'1 d'octubre, la majoria parlamentària i el govern han assumit el mandat i han dissenyat una estratègia guanyadora.

S'ha optat per oferir diàleg i entesa al govern espanyol per fer més transitables aquests darrers passos cap a la República. Malgrat això l'horitzó que s'intueix és una reacció antidemocràtica del govern espanyol.

La decisió de donar dimarts passat una oportunitat al diàleg va ser una aposta arriscada però honesta. Ningú sap del cert si el diàleg arribarà a bon port, però hi ha el convenciment que calia haver-ho intentat. Així ho demanen els actors internacionals que en aquests moments intenten obrir canals de comunicació entre els governs català i espanyol.

La premsa internacional ha recollit i valorat aquesta voluntat de diàleg. El govern espanyol i els principals partits no han valorat el gest i s'han refugiat en la intolerància que els caracteritza.

Els propers dies seran determinants. Ningú ha de témer; la mà estesa al diàleg és absoluta i honesta, però en cap cas amaga cap renúncia a la proclamació de la República, ni menys encara es pot interpretar com una via al reformisme constitucional. Els nervis i neguits són comprensibles. Però aquests no ens poden portar ara a desconfiar d'aquells que fins ara tan bé ens han representat.

Dilluns serà un dia determinant. Al matí l'Audiència Nacional decidirà com procedir sobre les denúncies per sedició contra la meva persona, el president d'Omnium, el major i una intendent dels Mossos d'Esquadra. Tinc la sensació que estem sent utilitzats com a ostatges per part de la fiscalia i altres altes instàncies espanyoles. També dilluns el govern Rajoy decidirà amb molta probabilitat dinamitar les institucions de la Generalitat per posar-les sota el seu control.

Passi el que passi les properes hores, us emplaço perquè:

1. Mantinguem la cadena de confiança que ens ha fet tan forts fins al dia d'avui. Mantinguem la certesa que no hi ha marxa enrere en la nostra determinació de construir un nou Estat independent en forma de República.

2. Estiguem atents als canals de comunicació davant possibles mobilitzacions i no descartem novament aturades massives del país.

3. Mantinguem sempre una resposta no violenta i pacífica davant la més que probable actitud repressiva i violenta de les forces policials. Ells necessiten un relat violent per justificar les seves decisions i repressió. No els hi donarem. Som gent pacífica.

4. No defallim. Si ens mantenim units i ferms, dirigents polítics i poble, la fortalesa que tenim és immensa i guanyadora.

Gràcies pel vostre compromís. Amb l'esforç i generositat de tots guanyarem. Una abraçada!
"

De fet, tant l'ANC com Òmnium ja van reclamar el mateix dimarts fixar un termini màxim pel qual havia de durar la suspensió de la declaració, a l'espera d'una eventual mediació, però la primera ja creu que no té sentit esperar més. La resposta de l'Estat que justifica aquesta presa de posició ha estat l'inici dels passos per aplicar l'article 155 de la Constitució i intervenir l'autonomia de la Generalitat, així com la resposta del Congrés, que va tancar la porta a qualsevol negociació que passés per l'exercici de l'autodeterminació.

El requeriment que va enviar Mariano Rajoy provocarà que, si Puigdemont no es retracta -i no té previst fer-ho-, s'activi el 155 en el Senat i, en pocs dies, l'executiu central controli la Generalitat. Hores després de fer aquest anunci, el president espanyol ja va rebutjar qualsevol tipus de negociació o mediació, postura en la qual va rebre el suport entusiasta del primer partit de l'oposició, el PSOE. Només Podem feia crides a l'entesa i al referèndum pactat, un suport insuficient per fer tombar l'hermetisme del govern espanyol. És en aquest marc que l'ANC no veu marge per al diàleg.

Una postura, a més, que té el suport de la CUP, mentre que ERC també reclama limitar el període de la suspensió. El seu exeurodiputat Ernest Maragall també pressiona des del seu compte de Twitter per aixecar ja la suspensió, petició a la que el vicepresident català i líder dels republicans, Oriol Junqueras, hi està "totalment d'acord", cosa que es pot interpretar com un aval a aixecar fer efectiva ja la declaració d'independència:
 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

No teniu 5 dies de temps
Anònim, 12/10/2017 a les 23:04
+3
-0
Ja han pres el pas previ per ferla efectiva.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Puigdemont parla amb Turull i Junqueras mentre Arrimadas se'ls mira | Adrià Costa
01/01/1970
Creixen les veus que aconsellen Puigdemont evitar els subterfugis i, a l'espera dels detalls que es negocien, pot assumir la validesa de l'1-O en una "resposta política" al requeriment | PDECat i ERC volen sumar la CUP a la negociació i implicar-la mentre Junqueras se suma a la petició per aixecar la suspensió a la declaració d'independència
Xavier Gens, director de «La pell freda» | Esteve Plantada
Esteve Plantada
01/01/1970
"Vaig treballar durant cinc anys fins que vaig trobar la fórmula per portar el llibre a la pantalla", explica el director de l'adaptació, el francès Xavier Gens, en aquesta entrevista amb NacióDigital
El Molino, al Paral·lel | Toni Vall
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«Voldria haver-hi passejat en les seves èpoques esplendoroses, quan s’hi respirava una llibertat que el país no posseïa. Perquè aquesta avinguda ha sigut lliure sense demanar permís a ningú»
El detectiu Harry Hole arriba al cinema amb l'adaptació d'«El ninot de neu»
01/01/1970
La cartellera també compta amb "Fe de etarras", "Operació Cacauet 2" i el nou film del director de "The Artist", que presenta un biopic de Jean-Luc Godard
Carles Puigdemont durant el ple del Parlament | Adrià Costa
Oriol March | 38 comentaris
01/01/1970
Rajoy, Sánchez i Rivera avalen el requeriment al president català per encetar la via de l'article 155 i es neguen a buscar un mediador internacional | Puigdemont ofereix "diàleg sense condicions prèvies" i que es formi un equip negociador Estat-Generalitat que triï un interlocutor extern
L'actriu Aura Garrido, una de les protagonistes de «La pell freda» | Sitges 2017
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
L'actriu interpreta el personatge d'Aneris a l'adaptació al cinema de "La pell freda", que es projecta aquests dies al Festival de cinema de Sitges
Carles Puigdemont i Anna Gabriel, durant el ple del Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
La negociació dels termes de la declaració, consensuada fins dimarts al matí, s'altera just abans del ple, i genera incomoditat a la CUP i el sobiranisme civil | Els canvis d'última hora en el discurs del president obren un període incert i provoquen escenes d'improvisació, com la signatura del text de la independència al Parlament
Mariano Rajoy en una compareixença a la Moncloa. | Sergi Cámara
Pep Martí | 5 comentaris
01/01/1970
El govern espanyol analitzarà avui com colpeja Catalunya just en vigílies d'una Festa de la Hispanitat que es presenta sorollosa a Madrid
El document | NacióDigital
01/01/1970
El text, que Puigdemont ha deixat en suspens per obrir un període de negociació i mediació, apel·la a l'obertura del procés constituent
Expectació medàtica seguint el discurs de Carles Puigdemont | Adrià Costa
Ferran Casas | 4 comentaris
01/01/1970
El president espera que el món econòmic i la comunitat internacional valorin la “suspensió” de la declaració d'independència mentre ell intenta mantenir la unitat interna
Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball | Foment
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
La Cambra i el Cercle es reuneixen enmig de la "desolació", mentre que Foment creu que havia d'haver estat més dur contra el procés
Enric Millo entrevistat a «Els Matins» | TV3
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«No deixava preguntar, anava a la seva, deixava anar el seu discurs suposadament preocupat per la situació creada i Heredia se'n feia creus del que estava escoltant, de les justificacions, mitges veritats i relativitzacions que sortien de la boca del polític»
El ple del Parlament, en una foto d'arxiu | Parlament
01/01/1970
La demanda, a la qual ha tingut accés NacióDigital, denuncia la vulneració del dret a la llibertat d’expressió i a la participació política