BARCELONA

​Les entitats socials només es van endur una cinquena part de les externalitzacions de Barcelona del 2015

Durant l’any de transició entre l'ex-alcalde Xavier Trias i Ada Colau, les empreses privades van obtenir el 65% dels contractes externs de l'Ajuntament de Barcelona i els autònoms un 15,18%

Malgrat la voluntat de BComú, no hi ha hagut encara un canvi substancial en els concursos públics que beneficiï el tercer sector

Consulta totes les externalitzacions a la base de dades que ha creat NacióDigital a partir del document original

| 12/03/2017 a les 21:00h
Especial: Nació Data
Arxivat a: Societat, contractació pública, entitats socials, tercer sector, Barcelona, externacionalitzacions, externalitzacions
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un ple municipal | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El tercer sector es va endur només un 20% del pressupost per a externalitzacions durant el 2015, l’any de traspàs entre el govern de l’ex-alcalde Xavier Trias i el d’Ada Colau. Així es desprèn del document sobre externalitzacions que va difondre el consistori a petició de la CUP i que NacióDigital disposa en exclusiva en un format obert que facilita la seva anàlisi.
 
Malgrat la demanda del tercer sector, que reclama al Govern que les prioritzi en els contractes públics tal com aconsella la directiva europea, el cert és que gairebé el 65% dels contractes que el consistori va externalitzar el 2015 van beneficiar empreses privades, algunes de les quals són multinacionals poc arrelades al territori.
 
A més, tot i la voluntat del govern de Colau de beneficiar les entitats socials, tal com va anunciar en el seu Pla d’impuls de l’economia social i solidària (2016-2019), no hi ha hagut encara un canvi substancial en els concursos públics que hagi beneficiat el tercer sector, tot i que s’han introduït clàusules socials i criteris per mantenir l’anonimat de les empreses que hi participen. Alhora, el govern de Colau admet ara, malgrat les promeses electorals, que li serà difícil remunicipalitzar algunes de les partides més importants, com ara la gestió dels serveis d’atenció domiciliària de la ciutat, tal com va avançar NacióDigital.

LES EXTERNALITZACIONS SEGONS EL TIPUS D'ENTITAT

 
Els contractes externs, una bossa de treball per als autònoms
 
Més enllà de les empreses privades i el tercer sector, de l’anàlisi de les dades sorprèn la gran rellevància que té la bossa d’autònoms per realitzar tasques externes de l’Ajuntament. Així, el 2015, van representar fins a un 15,18%. Però, quina mena de tasques desenvolupen aquests autònoms i amb quins imports? La major part d’aquests contractes ho són per a elaborar informes de preparació, implantació, seguiment o conceptualització en àmbits força especialitzats, com ara sanitat, urbanisme, infraestructures o mobilitat.
 
A més, els contractes (la majoria al voltant dels 18.000 euros) són contractes menors que no requereixen cap concurs públic. Tanmateix, n’hi ha també un bon grup l’import dels quals supera aquesta quantitat mínima. És el cas dels llocs de gerència, direcció de comunicació o coordinació dels premis de la Fundació Mies Van der Rohe, els treballs de suport a l’elaboració d’informes de patrimoni de Gerència d’Urbanisme o la gestió del projecte Radars, dedicat a la gent gran que viu sola.
 
Un document imprecís que no permet l’anàlisi
 
Tot i que les xifres que NacióDigital ha desglossat en exclusiva ofereixen una panoràmica prou precisa de com es van distribuir les externalitzacions durant el 2015, el cert és que el document presenta un seguit d’imprecisions que dificulten la seva anàlisi. Hi ha almenys una vintena de partides que no especifiquen el nombre de les empreses beneficiàries.
 
Així, per exemple, hi ha fins a 13 files on el concepte és un vague “diversos”, juntament amb el nombre d’empreses beneficiàries del contracte. Totes elles són gestionades per l’Institut Municipal de Serveis Socials, d’entre els 20.000 euros als 4.000 euros. Sobre els motius pels quals no han detallat el nom de les empreses, al·ludeixen des del consistori, hi ha “la impossibilitat de citar-les totes en el document, perquè seria massa extens”, malgrat que alguns d’aquests conglomerats només apleguen tres, quatre o cinc entitats.
 
Alhora, hi ha també les UTE, unions temporals d’empreses que s’apleguen per realitzar una tasca concreta i es presenten juntes als concursos. La gran majoria d’aquestes unions són entre empreses privades i és fàcil esbrinar de quines es tracta. En altres casos, saber qui hi ha al darrere de la UTE és una tasca complicada. Així mateix, també hi ha un seguit de partides que no estan ni tan sols detallades, que estan en blanc o sense adjudicar. 
 

Consulta el document d'externalitzacions de l'Ajuntament de Barcelona en format obert

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Sóc una pyme
Anònim, 12/03/2017 a les 21:38
+28
-5
I estic fart de que TOTS els diaris parleu malament de l'externalització,
Perque també fem coses MOLT bones, donem molts llocs d treball i optimitzem molt mes els recursos que els serveis publics, amb uns pressupostos molt mes ajustats,

Nació Digital, i tota la resta d mitjanç d comunicació, prou demagogia no?

Se que no ho fem tot be, pero nació digital ho fa tot tot be? O tsmbé te fallos?

Donsc tot som humans, però no ho publiquem cada dia a tots els mitjans d comunicació

Publiqueu el comentari sisplau
Govern d’esquerres ?
Anònim, 13/03/2017 a les 08:34
+27
-2
El mes dèbil es el que paga els plats trencats.

Ara li toca als de classe mitja i baixa, els autònoms i els jubilats que tenen que desfer-se del seu cotxe de mes de 20 anys i evidentment no es podran comprar un altre de nou.

Govern d’esquerres ?

I els creuers i els avions que contaminen immensament molt mes que els cotxes, ¿Quins son els que NO podran entrar a port o aterrar al aeroport?

I els vaixells dels ports esportius ?

Per assolir gradualment els nivells recomanats, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha tingut en conte de recomanar que no es llencin coets al espai ¿O es que no contaminen?

O tots frares o tots canonges. ¿Que pensa fer EEUU, i Xina ?

El president de EEUU ja ha dit que lo de la contaminació no va amb el seu país ni amb el seu mandat. (Crec que no es d’esquerres)

Sempre toca rebre als que menys tenen, tot i que el govern municipal es d’esquerra.

!!! A tenir present el dia de anar a votar. !!!

Realment paga la pena marxar de la gran ciutat, en aquest cas de Barcelona.
precariedad
Anònim, 13/03/2017 a les 09:25
+7
-0
resucita despues de muerta
Sobre el Debat de Fons
Anònim, 13/03/2017 a les 18:24
+3
-0
tant de bo es fes el mateix anàlisi crític amb les promeses de la resta de governs..

En tot cas, és un bon debat:
- REMUNICIPALITZEM: quines empreses o organismes públics volem? com es controlen? com evitem sous estratosfèrics i garantim sous dignes? com garantim la transparència? com hi podem participar els ciutadans que no són càrrecs electes?
- EXTARNALITZEM: quines empreses prioritzem? cooperatives? petites empreses? tercer sector? qui ens ofereixi un preu més "barat"? les empreses només d'aquí? qui garanteixi condicions laborals dignes i forquilles salarials d'1:4? qui es porti bé aquí i a fora (vaja, que no es dediqui al comerç d'armes i a destrossar l'Amazones..)?
- PÚBLICO-PRIVADES: com assegurem un control públic? com garantim condicions laborals? etc, etc, etc.

Obrim debats! Que el joc del "i tu més" és curt de mires ;-)
No en treureu l'entrellat.
Anònim, 13/03/2017 a les 20:09
+16
-0
Es noten Ia incompetència i les penques del govern municipal de Barcelona quan pren decisions i, en particular, en fer els contractes .

Brunzeixen tothora: "szoszial", "szoszial", per escalar i paparrejar però, a l'hora de fer polítiques socials, els ve l'amnesia. Només algun que altre simulacre i més pa que formatge.
Allà on no n'hi ha, no en raja ni en pot rajar.

Aquests "lleztoz" fan una colla de contractes "a dit" als amics i endollats que, per tal de torejar el concurs prescriptiu, es fraccionen en tantes "petites" factures com calgui i així poden escapar de de tot control i de tota norma.
Praxis de la dreta, a voltes de l'extrema
Alexandre Pineda Fortuny, 14/03/2017 a les 10:27
+9
-0
El nou consistori, d'Ada Colasu, no ha complert el programa electoral. En els contractes d'empreses externes, està perjudicant associacions de caire social, d'atenció als treballadors etc. i ai las! hi ha Clece. S.L. de serveis socials? propietat de Florentino Perez. El pacte amb el pscPSOE, mostra fefaent, que amb la màfia, corrupta, els va bé, i d'un calat de nacionalisme espanyol de criminal protèrvia com ho és Collboni, Massa contradiccions que els allunya, d'una República catalana, que representarà el benestar social, la devolució dels Drets vigents del XII al XVIII, molt avançats per l'època, destruïts, per Felipe V, amb mètodes ultres, de'un absolutisme que ha arribat al XXi, com el primer feixisme on s'inspiraren Hitler, Mussolini, Franco etc.
Bones intencions
Jaumot el Bruixot, 15/03/2017 a les 12:31
+4
-0
Tal i com deia la meva àvia, de bones intencions l'infern n'és ple.
Pels seus actes els coneixereu.
Anònim, 30/03/2017 a les 21:58
+3
-0
Algunes coses potser les impedeix de fer la llei de contractes, però la transparència en la informació només despén d'ells. És molt sospitós que no aclareixin a quines empreses donen els contractes. Això permet dissimular molt bé les possibles males pràctiques. Molt de discurs bonic de lo públic però algú es fixa en el cost ( més alt a la pública) i el resultats/satisfacció (millor a la privada)?. Dons com diu el primer comentari, ja n,hi ha prou de malparlar sempre de la iniciativa privada.!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Puigdemont, a Brussel·les | EP
01/01/1970
El fiscal demana l'execució parcial de l'ordre de detenció i descarta el delicte de corrupció | L'advocat de Puigdemont assegura que el fiscal vol analitzar si el delicte de rebel·lió pot ser equivalent al "delicte de coalició de funcionaris"
Jordi Turull, Josep Rull, en una imatge d'arxiu. | ACN
01/01/1970
Els cinc primers llocs de la candidatura del cap de l'executiu pel 21-D, on cal afegir Jordi Sànchez, estaran ocupats per personalitats empresonades o exiliades | Cardús, Requejo, Bayés i el pare Manel s'incorporen en llocs simbòlics
Una sessió del cicle de cinema per a infants El Meu Primer Festival | El Meu Primer Festival
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira del Pa i de la Xocolata, el Meu Primer Festival de Cinema, el Temporada Alta, el Dau 2017, i el festival Som Cultura a Girona
Pep Palau | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
Del 19 al 21 de novembre, Girona torna a convertir-se en un gran referent de la cuina amb la celebració del Fòrum Gastronòmic | "El restaurant del futur serà sostenible o no serà", afirma el director del certamen
Jofre Font i Júlia Bertran, a | TV3
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«No pot ser que un programa de cultura sigui cancel·lat una, dues, tres i les vegades que calgui per posar al seu lloc una tertúlia política. Què hi ha més important que la cultura? Res. Ni presons, ni manifestacions, ni Bèlgica, ni res»
La pobresa, un fenomen també femení | Jordi Jon Pardo
Guillem Genovès | 1 comentari
01/01/1970
Tant a Catalunya com a la resta del món, les dones tenen majors dificultats per tenir una feina digna | La nova estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat a Barcelona pretén acabar amb la pobresa femenina i aconseguir una equitat real entre homes i dones
Imatge del consell nacional del PDECat | PDECat
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El consell nacional atorga plens poders al president català per bastir una candidatura amb fitxatges de la societat civil i poca presència orgànica | Mas demana "generositat" en una reunió on no hi ha hagut intervencions en contra de la fórmula per anar a les eleccions del 21-D