Procés català

El govern espanyol aplicarà el 155 encara que Puigdemont convoqui eleccions

Catalá, Casado i Maroto avisen que Puigdemont hauria de fer-se enrere en el full de ruta sobiranista en la seva compareixença en el Senat

El PSOE no comparteix la posició del PP i afirma que si Puigdemont convoca eleccions caldria frenar el 155

| 24/10/2017 a les 12:39h
Arxivat a: Política, Javier Maroto, Pablo Casado, Rafael Catalá, Carles Puigdemont, article 155, Senat, procés català
Rafael Catalá, ministre de Justícia, al Congrés dels diputats. | Europa Press
Encara que Carles Puigdemont convoqui eleccions, el govern espanyol mantindrà l'aplicació de l'article 155. Així ho va avançar dilluns el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, i hi han insistit membres de l'executiu central i dirigents estatals del partit, que han deixat poques escletxes al president català per escapar-se de la suspensió de l'autonomia i el seu cessament i el de tots els consellers.

Així, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat a RNE que "les coses no se solucionen exclusivament convocant eleccions". "Un procés electoral no convalida les irregularitats dels mesos passats", ha insistit posteriorment, i ha considerat que és "un bon camí per buscar solucions" que Puigdemont vulgui anar al Senat però li demana que digui "explícitament" que complirà les lleis i acatarà la Constitució i les resolucions judicials. També ha assegurat que, si al Parlament es vota una declaració d'independència, no només haurà d'assumir responsabilitats el president, sinó també la resta de diputats que ho facin a favor. "Emetre opinions no és delictiu, però aprovar o adoptar acords sí té transcendència jurídica i pot portar responsabilitats", alerta.

Sigui com sigui, el ministre assegura que la decisió de paralitzar o no la tramitació del 155 ja no recau en el govern espanyol (que dissabte ja va aprovar les mesures per Consell de Ministres) sinó al Senat, on està previst que el detall de totes les accions s'aprovin en un ple extraordinari divendres. "És allà al Senat on s'ha de mantenir el debat sobre com s'acaba aplicant el 155", afegeix. 

La compareixença al Senat

El ministre de Justícia ha remarcat que, fins ara, ha estat Puigdemont qui "s'ha negat al diàleg" però creu que seria "un bon pas" que aposti per comparèixer al Senat. Ara bé, Catalá espera que no sigui per "ratificar posicions sobre la independència" sinó per "trobar solucions dins la Constitució". Sigui com sigui, ha defensat que el disseny que han fet del 155 és "moderat i gradual" i que, tot i que s'han fixat tres àrees prioritàries (economia, seguretat i mitjans de comunicació), no totes les mesures s'aplicaran des del primer dia. "Les mesures es poden adoptar en el període que hem fixat de sis mesos i no tenen perquè estar totes vigents des del primer dia, serà en funció de les necessitats", ha apuntat. Catalá reconeix que l'aplicació de l'article és "complexa i sense precedents". 

Al seu torn, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha coincidit que una convocatòria d'eleccions no atura el 155, ja que aquest article és un mecanisme "per evitar la independència" i considera que Puigdemont ja ha tingut "prou oportunitats" fins al moment per renunciar a la declaració. "Quant abans tornin a la legalitat millor, ja han tingut diverses pròrrogues i no poden seguir jugant intentant veure un altre termini on no n'hi ha", ha manifestat. Casado assegura que el president pot venir al Senat a explicar-se però treu valor al que pugui aportar. "Ell veurà què ha de dir, si és tan intel·ligible com les declaracions que fa als mitjans o com la correspondència epistolar que falta el respecte a tots els espanyols", ha declarat.

Els detalls, a la cambra alta

Tanmateix, reconeix que encara falta que el Senat tramiti l'aplicació de l'article, que ja compta amb el vistiplau del consell de ministres, avalat també pel PSOE i C's. "El 155 ja està en marxa però depèn del Senat el seu abast i les conseqüències que pugui tenir", remarca Casado. El PP, però, compta amb la majoria absoluta a la cambra alta. 

Igualment, el vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha apuntat que, si Puigdemont rectifica "tot el què ha dit en els darrers mesos", el Senat "veuria quina resposta li dona". El dirigent popular ha dit que el president català encara "hi és a temps" i ha desitjat que "tant de bo" canviï el seu posicionament, i l'ha acusat de "parlar de diàleg i fer just el contrari".

L'estratègia del govern espanyol i del PP, però, no és del tot compartida pel PSOE. Els portaveus socialistes, començant per Margarita Robles, han subratllat que si Puigdemont convoca eleccions caldria frenar l'aplicació del 155. Robles no considera indispensable la rectificació que el PP exigeix a la Generalitat. La cap de files dels socialistes al Congrés ha recordat que les lleis del referèndum i de transitorietat ja han estat suspeses pel Tribunal Constitucional.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Volien una excusa per poder aplicar el 155 i deixar anar el seu odi contra tot lo català , ara ja ho tenen
Anònim, 24/10/2017 a les 13:23
+12
-4
Doncs així, per què hem de fer cap pas enrere? ... endavant amb la independència!
molts espanyols
Anònim, 24/10/2017 a les 13:25
+10
-4
no serveixen per a res més que robar i insultar
Pell de brau
Anònim, 24/10/2017 a les 14:14
+11
-4
No et pots fiar mai d'un espanyol, no compleixen res del que diuen. No hi ha seguretat jurídica, foten el que volen. Fa quatre dies deien que amb eleccions es podria recular el 155, ara ja no. Tenen molta por, que tremolin els espanyols, ara se senten poderosos i ens perjudicaran a tots, catalans, bascos, navarresos, castellano manxecs... Si no els agrada quecom, cap al 155 i el poderos feixisme imperant sobre la pell de brau.
Jo no hi aniria
Miquel angel, 24/10/2017 a les 15:13
+9
-4
President, odien veurens superiors a la seva supramacia y ara que s adonen que han quedat com el cul davant del món el primer d octubre, la venjansa pot ser tan terrible que la invitació al Senat pot ser el parany o esqué per enxampar al president Puigdemont, i perque els importa un rabe el que pensi la UE i el mon.
La seva disposició de "morir matant", com uns kamikaços i al marge de la OTAN fins i tot, la ensumo cada vegada amb mes fortor. Jo d ell no aniria a Madrid, te justificació per fer ho per incompatibilitat horaria. No s enten que un procediment fet ad hoc al aplicar el 155, el gobierno no doni marge per que es compleixi amb totes les garanties. Si tot i anar a eleccions l article 155 es posa en marxa dissabte, millor que el presi no vagi divendres perque el retindran fins a mitja nit i son capaços d empresonar-lo per rebeliø com preten el fiscal Maza.
Aquesta és aquella Espanya anterior a la transició del 78
Anònim, 24/10/2017 a les 15:48
+10
-4
En la transició del 78, els hi feia nosa Catalunya i es van inventar aquest mal anomenat estat de les autonomies. Per encaixar les demandes de Catalunya com a comunitat diferenciada, és van inventar aquest estat de les autonomies, on la Rioja o la Comunitat de Madrid que no deixa de ser una comarca té els mateixos drets polític identitaris de Catalunya. Així, amb aquesta formula magistral per part del centralisme, Catalunya va quedar desvirtuada quedant relegada a una sucursal més al servei de l'absolutisme.
Ara s'està veient el procediment àrduament treballat en la Constitució perquè l'estat espanyol sigui la continuació del franquisme.
Només una revolta de Catalunya pot capgirar els designis de Castella. i com que els castellans ho saben, intentaran igual que els seus avantpassats castellans i monàrquics que perduri el Decret de Nova Planta, on el 155 és el màxim exponent.
De fet el 155 ja va estar aplicat a Catalunya per Montoro el 20 de setembre, El poder dels armats amb la represió de l'1 d'octubre ja el té el ministre d'interior. El poder de la "justicia" sempre l'ha tingut l'estat.
Els brots del 155, sempre han estat presents a Catalunya.

De que os quejáis si es lo que estabais buscando?
Anònim, 24/10/2017 a les 18:07
+1
-9
En un programa en "La Tuerca", allá por el año 2012, Joan Tardà y Pablo Iglesias llegaron a la conclusión de que si provocaban al Estado amenazandolo con la DUI y le obligaban a aplicar el 155, podrían ver al soberanismo duplicar sus fuerzas hasta los 3 mill de catalanes.

Lo han planeado y provocado todo para traernos hasta aquí, así que menos victimización y que cada cual asuma sus responsabilidades. Ahora el Govern siente miedo y tiene vértigo de saltar, se ven solos en España y sin apoyo internacional al haberse situado en contra del orden constitucional español.

Han mentido y manipulado a la gente para ilusionarles, para salir a la calle y reforzarse en un acto de rebeldía politico-popular secesionista, cuanta más gente mejor.

Pero se ha evidenciado que en la Europa de los Estados Democráticos de Derecho, solo cabe el imperio de la ley, no hay sitio para la anarquía ni para la rebeldía, ni tampoco para los nacionalismos secesionistas que ignoren o contradigan la Constitucion y las leyes de nuestra democracia.

Al independentismo solo le interesaba la confrontación política y ha basado su discurso en falsas esperanzas, en medias verdades y en mentiras. Se ha engañado y fanatizado a mucha gente de buena fe, gente pacífica y de izquierdas que, estoy seguro, ya empezaron a darse cuenta de que no existen los viajes low-cost al paraíso republicano de Cataluña.

Por el contrario, solo han conseguido poner en riesgo la convivencia, la cohesión y la paz social, y también la recuperación económica, a pesar del enorme sacrificio realizado para superar la peor crisis desde 1929.

Buscando el dorado de la independencia, están perdiendo el preciado autogobierno, victimizándose por ello, cuando una vez más lo buscan y lo provocan.

Si tan seguros están de ser mayoría, ¿por qué no se da la ultima palabra a la ciudadanía en unas elecciones autonómicas, democráticas y con garantías?

En el s. XXI lo que nos toca es consolidar la Unión Europa y para ellos los Estados tienden a ceder soberanía, en definitiva se va hacia una mayor integración europea. Los nacionalismos secesionistas se han quedado desfasados, forman parte definitivamente del pasado.
Aquí hay censura
Anònim, 24/10/2017 a les 18:20
+1
-7
Ya veo que no dejáis argumentar a los no independentistas, censurais opiniones contrarias a la vuestra, aunque sean educadas y respetuosas.
Eleccions? Perquè?
Vicenç Ramoneda, 24/10/2017 a les 20:24
+4
-0
Si hi ha eleccions tornarem a guanyar els independentistes per golejada. Desprès farem un referèndum que els absolutistes diran que no es pot fer i que no hi hauran ni urnes ni paperetes. Quan anem a votar tornaran els quillos amb les porres repartint llenya. Un com hàgim fet el recompte i proclamat el resultat de 88% SI i 7% no ,...... Cony! Aquesta peli ja l'he vist! Cal tornar-la a veure?
@ 18:07
Mje, 25/10/2017 a les 09:49
+0
-0
Veure per creure, el maltractador i repressor violent, dient que la culpa es del maltractat i reprimit, típic raonament del maltractador “la mate porque era mia”. Aquest es el vostre raonament, es clar no en teniu d’altre, res a fer no doneu per a més, s’entesten en que els catalans restem per la força en un estat, corruPPte, autoritari i repressor dels drets fonamentals, com son el vot i la llibertat d’expressió. Doncs serà que NO, els catalans, a pesar de la vostra repressió violenta i feixista, hem votat en referèndum, i el resultat ha sigut clar, ara, com a demòcrates que som, implementarem el resultat i per fi Cat serà lliure de la vostres urpes.
Visca Cat lliure!!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació del 155
 18:38 BComú i el PSC busquen que el ple extraordinari de Barcelona d'aquest dijous rebutgi la DUI. Els dos socis de govern pacten una proposta perquè els socialistes puguin mostrar l'oposició a "l'activació" de l'article 155; informa Jordi Bes.
 18:28 ÚLTIMA HORA El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà a partir de les 19 hores amb representants dels partits independentistes per ultimar la resposta a l'aplicació del 155.
 18:23 Els senadors del PDECat i ERC presenten un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra el 155. Denuncien que se'ls han vulnerat drets fonamentals. "Anem a l'únic tribunal que podem anar. Esperem que ens doni resposta", ha dit el nacionalista Josep Lluís Cleries.
 18:22 Les principals localitats pallareses rebutgen l'article 155 de la Constitució, entre ells el municipi de Torre de Cabdella, amb alcalde socialista. 
 18:17 El TC també suspèn la llei de voluntats digitals i la llei contra els desnonaments. El govern espanyol va presentar un recurs d'inconstitucionalitat a finals de setembre contra aquestes dues lleis i la de l'Agència Catalana de Protecció Social.
 18:17 
 18:08 El ple de Barcelona d'aquest dijous l'havien forçat el PDECat i ERC amb una proposició que ja rebutja l'aplicació del 155, però els socialistes no se sentien còmodes amb aquell text perquè no inclou un rebuig a una DUI. BComú sí que pensa donar suport a la proposta del PDECat i els republicans.
 18:07 El PSC de l'Ajuntament de Barcelona rebutja l'activació de l'article 155 al Senat. Els socialistes i els seus socis de govern, BComú, pacten una proposició que es votarà en el ple extraordinari d'aquest dijous convocat per explicitar l'oposició del consistori al 155, i que també inclou el rebuig a una declaració unilateral d'independència (DUI).
 18:02 La Generalitat facilita l'e-residència perquè empreses estrangeres operin a Catalunya. La identificació digital permetrà posar en marxa i administrar un negoci sense que l’empresa s’hi hagi d’establir físicament. El departament d’Economia també vol aprofitar els avantatges de la tecnologia blockchain per enfortir i dinamitzar l’entorn empresarial català
 17:52 FOTO La BBC organitza a Barcelona un macrodebat sobre la independència. Aquest dimecres es grava el programa a Mediapro amb 300 participants.
 17:44 ÚLTIMA HORA Acaba la reunió de Junts pel Sí al Parlament després de pràcticament una hora i mitja. 
 17:26 Els mitjans públics catalans es planten contra la intervenció de l'Estat. TV3, Catalunya Ràdio i ACN defensen la "professionalitat" i "compromís amb el periodisme veraç" dels seus treballadors. Informa Isaac Meler des de Sant Joan Despí. 
 17:08 Dos articles a El País trenquen amb la línia del diari, de mà dura contra el procés i alineat amb el govern espanyol.
 16:57 Acaba la roda de premsa dels mitjans públics catalans per rebutjar l'article 155 i la pretesa intervenció del govern espanyol
 16:57 VÍDEO EN DIRECTE Roser Mercader, del comitè d’empresa de TV3, justifica el pressupost de la televisió pública: "No som només un mitjà, també som el motor audiovisual de Catalunya".
 16:45 Pablo Iglesias lamenta que Puigdemont no comparegui al Senat perquè "qualsevol espai de diàleg seria positiu”. El líder de Podem afirma que una declaració d'independència seria "il·legal i il·legítima”.
 16:40 VÍDEO EN DIRECTE Gordillo mostra el llibre d’estil: "Tot una organitzacio des de l’any 83 és fidel a aquest llibre d’estil. No sé si això es pot canviar de la nit al dia".
 16:40 VÍDEO EN DIRECTE Saül Gordillo critica que si s’aplica el 155 els òrgans de govern de TV3 i Catalunya Ràdio "deixaran de dependre del Parlament i passaran a dependre d’un govern que no és el de Catalunya". 
 16:35 La Taula per la Democràcia convoca concentracions dijous en contra del 155. Les entitats fan una crida a mobilitzar-se davant dels ajuntaments de les capitals de comarca a les 7 de la tarda per defensar l'autogovern.
 16:32 Vicent Sanchis assegura que l’"única barricada" contra el 155 és "el treball que es fa cada dia". "Passi el que passi, els treballadors continuaran treballant igual", assegura. Seguiu la roda de premsa en directe aquí. 
 16:24 Els tres directors dels mitjans públics catalans, Vicent Sanchis, Saül Gordillo i Marc Colomer, responen ara les preguntes dels periodistes i critiquen que es posi en qüestió la seva professionalitat. 

 16:11 Treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN llegeixen en diferents idiomes un manifest conjunt de rebuig al 155 i contra la intervenció estatal: "Des de fa 34 anys i en català, expliquem allò que passa aquí i al món buscant la màxima veracitat". 
 16:10 Comença la roda de premsa conjunta de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN contra la pretesa intervenció dels mitjans públics per part del govern espanyol.
 15:57 El conseller de Justícia, Carles Mundó, reitera el seu compromís "inequívoc" amb el Govern.
 15:56 La CUP convoca una manifestació a les 19.30 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per anar cap al Parlament. 
 15:47 ÚLTIMA HORA La presidenta del Parlament, Carme Forcadell anuncia que el ple de resposta al 155 s'endarrereix fins dijous a les quatre de la tarda.
 15:17 ÚLTIMA HORA Puigdemont rebutja finalment comparèixer al Senat. Fins aquest migdia es donava per fet que el president català intervindria a la cambra alta dijous a les 17.00.
 14:48 La Guàrdia Civil deté un veí de Sant Joan de Vilatorrada acusat de llençar-los una cadira. L'acció va tenir lloc el dia del referèndum a l'institut Quercus quan els agents rebentaven la porta del centre.
 14:34 Les imatges de Felip VI "desapareixen" de la sala de plens de Tortosa. Segons fonts municipals, van patir un "contratemps".
 14:24 L'Ajuntament de Granollers no farà un ple extraordinari sobre l'aplicació de l'article 155 com demanaven els partits i entitats sobiranistes.
 14:23 El PP Terrassa respon als independentistes i declara Millo persona «molt grata». El grup municipal transmet a través de les xarxes socials tot el seu "suport i reconeixement" al delegat del govern espanyol a Catalunya.
 13:42 Méndez de Vigo nega ara l'adoctrinament a l'escola catalana i el limita a «casos concrets». El ministre d'Educació assegura que s'han vist "situacions xocants" en alguns centres però que no es poden "estendre a tot el sistema".
 13:40 ENTREVISTA Antón Costas: «Unes eleccions no suposen cap derrota ni humiliació»; per Pep Martí. L'expresident del Cercle d'Economia creu que "si s'aplica el 155, serà difícil recuperar algunes institucions d'autogovern". "Quan li vaig demanar a Rajoy que fos més proactiu a Catalunya, em va contestar: ara el més urgent és esperar", explica l'economista.
 13:28 «Tots som Catalunya», el lema de Societat Civil Catalana per tornar a convocar l'unionisme. L'entitat no es mostra ni a favor ni en contra del 155 però defensa que serveix per "recuperar" l'autonomia de Catalunya.
 12:36 L'ANC convoca una concentració davant del Parlament per al divendres, a les 12h, coincidint amb la segona jornada del debat sobre les conseqüències del 155 i de la previsible proclamació de la República. El lema de la mobilització és precisament "Fem la República!".
 12:31 L'Àrea Metropolitana avisa que els efectes de la incertesa política s'estenen com "una taca d'oli". El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Collboni adverteix d'un possible "efecte espiral" per la marxa d'empreses i exigeix a Puigdemont que convoqui eleccions per acabar amb la incertesa, però evita revelar què votaran els socialistes en el ple municipal d'aquest dijous per rebutjar l'article 155; informa Jordi Bes.
 11:54 L'Ajuntament de Berga demana a la Guàrdia Civil que deixi d'ocupar la vorera que envolta la caserna. Els pares i mares de l'escola que hi ha al costat manifesten un "profund descontent".
 11:53 Jaume Collboni i Núria Marín han encapçalat una cimera metropolitana per valorar el trasllat de les seus d'empreses fora de Catalunya, i asseguren que la incertesa derivada de la tensió política està perjudicant l'economia. "No és una qüestió aïllada. És una taca d'oli que s'està estenent", ha assegurat Marín.
 11:52 El segon tinent d'alcalde de Barcelona i líder socialista a la ciutat, Jaume Collboni, afirma que està en contra d'una declaració unilateral d'independència (DUI) i de l'aplicació de l'article 155, i reclama a Carles Puigdemont que convoqui eleccions. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha especificat que, si Puigdemont convoca els comicis, "significa que automàticament que torna a la legalitat" i que no s'hauria d'aplicar el 155.
 11:43 La Generalitat pagarà les nòmines de l'octubre amb tresoreria pròpia. Els treballadors públics començaran a cobrar a partir del dijous.
 11:06 El ple de Manresa es posiciona contra el 155 i a favor de la declaració d'independència, amb l'abstenció del PSC; informa Pere Fontanals.
 10:54 Rajoy reafirma la voluntat que hi hagi eleccions en sis mesos. El president espanyol considera que el 155 és "l'única resposta possible" i que l'aplica "davant el menyspreu a les lleis, la Constitució i l'Estatut".
 10:51 ​L'Ajuntament de Sabadell es prepara per respondre a l'article 155. Els grups municipals preparen una resposta conjunta de cara al ple municipal previst per aquest dijous al matí en defensa de les institucions catalanes.
 10:50 El ple d'Olot rebutja l'aplicació de l'article 155 contra l'autogovern. La moció de l'AMI i l'ACM ha rebut els vots favorables de tots els grups, excepte el PSC i OEC, que s'han abstingut.
 10:49 ​El PSC de Tortosa s'absenta del ple que reclama aturar l'aplicació del 155. Amposta i Deltebre també aproven la moció promoguda per AMC i l'AMI que demana aturar la suspensió de l'Autonomia de Catalunya.
 10:36 CRÒNICA Estrasburg, escenari d'una batalla de propaganda sobre Catalunya; ho explica Pep Martí des del Parlament Europeu.
 10:11 VÍDEO La Guàrdia Civil torna al càmping on a l'estiu va fer maniobres amb l'exèrcit. Centenars de persones han rebut els agents amb una cassolada i amb crits de "fora les forces d'ocupació".
 10:09 Collboni acusa Trias i Bosch de voler dividir Barcelona en dues meitats «irreconciliables». El socialista veuria un error de greus conseqüències que la ciutat "sucumbís a l'espiral independentista".
 09:54 ICV de Berga defensa la «dignitat» de les institucions catalanes, però critica el «full de ruta» del Govern. Així justifica la seva decisió de votar en contra de la moció de l'AMI i l'ACM que ha aprovat l'Ajuntament de Berga per demanar la suspensió de l'article 155.
 09:37 Albiol assegura que els funcionaris que no obeeixin el 155 "podrien perdre la feina". El líder del PP català també creu que "alguna cosa ha de canviar de l'ensenyament a Catalunya", entri o no en vigor l'article.
Entrades anteriors »
Carles Puigdemont, durant un ple del Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, comunica als grups la decisió del president i anuncia que el ple de resposta al 155 s'endarrereix fins dijous a les quatre de la tarda
01/01/1970
Entre les personalitats signants destaca l'exjutge Baltasar Garzón, Kiko Veneno o actors com Salvador Távora, Benito Zambrano, Juan Diego i Antonio de la Torre, i reclamen també pel "diàleg i la mediació"
El cap dels serveis informatius de TV3, David Bassa | CCMA
Jaume Ventura | 4 comentaris
01/01/1970
El cap dels serveis informatius de TV3 es mostra decebut amb la campanya de desprestigi que estan vivint | Insisteix que donen veu a tothom i reconeix que desconeixen com els pot afectar l’aplicació de l’article 155
Mariano Rajoy, a San Siro, a la final de la Champion's del 2016, entre el Reial Madrid i l'Atlètic, junt a Felip VI o Florentino Pérez. | La Moncloa
Roger Tugas | 4 comentaris
01/01/1970
L'Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades | La confiança en els polítics és inferior que a Tailàndia, Uganda, el Congo o Turquia
Merkel i Rajoy, en una imatge d'arxiu | La Moncloa
Pep Martí | 19 comentaris
01/01/1970
L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure | Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència