Procés català

Interior rectifica i agrupa els consellers en dues presons

Tots els homes ingressaran a Estremera mentre que les dones ho faran a Alcalá Meco

| 02/11/2017 a les 19:25h
Arxivat a: Política, procés català, Govern
Una furgoneta de la Guàrdia Civil amb els consellers empresonats a Estremera | ACN
El Ministeri de l'Interior ha decidit rectificar i, finalment, ha agrupat els consellers empresonats en dos centres penitenciaris. Concretament, tots els homes aniran a Estremera –on inicialment només s'hi havien de traslladar Joaquim Forn i Oriol Junqueras- i les dues dones, al mòdul femení d'Alcalá Meco.

Inicialment, Institucions Penitenciàries havia optat per dispersar els consellers empresonats en cinc centres penitenciaris de Madrid.

Alcalá Meco: Meritxell Borràs i Dolors Bassa
Valdemoro: Jordi Turull i Raül Romeva
Navalcarnero: Josep Rull
Aranjuez: Carles Mundó i Santi Vila –si acaba entrant a la presó-
Estremera: Joaquim Forn i Oriol Junqueras

El canvi de criteri, segons fonts d'Interior, és "per facilitar les defenses dels interns ja que alguns comparteixen advocat". A més, segons les mateixes fonts, "Estremera és el centre més modern i disposa d'un sistema de videoconfe`rencia que pot ser d'utilitat".

Inicialment, Institucions Penitenciàries havia descartat Soto del Real –on hi ha ingressats des fa 17 nits Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- argumentant que no està capacitat per rebre nou presos preventius de les característiques dels consellers.

Es dona la circumstància, tanmateix, que fins i tot els dos presidents d'Òmnium i l'ANC estan en mòduls diferents.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb la declaració d'independència i l'aplicació del 155
 21:17 Audiència Nacional, una pesada herència franquista. Els penalistes Jordi Nieva (UB) i Mariona Llobet (UPF) critiquen el paper jugat per l'organisme judicial des de la seva creació. Per Pep Martí. 
 21:12 L'exlletrat del TC Joaquín Urías afirma que l'ordre de presó causa «vergonya aliena». El professor andalús de dret constitucional qualifica de "repressió pura" la decisió de la jutge Carmen Lamela. 
 21:00 L'Ajuntament de Barcelona convoca un ple extraordinari per aquest divendres a les 9.30h per aprovar un text de rebuig a l'empresonament del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i set consellers del Govern. Informa Jordi Bes.
 20:55 

Pancarta de ''Llibertat presos polítics'' Foto: NacióDigital


L'Ajuntament de Barcelona penja al balcó una pancarta que exigeix "llibertat presos polítics" i un llaç groc per reclamar l'alliberament dels dirigents sobiranistes empresonats. La decisió s'ha pres per acord de tots els grups excepte Ciutadans i PP. La pancarta ja l'havia col·locat fa uns dies la CUP però va durar 10 minuts perquè no tenien permís.
 20:55 L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), diu que no entén l'«extrema duresa» de les acusacions i troba «fora de lloc» les mesures cautelars contra els consellers. El batlle ha fet aquestes declaracions a través del compte oficial de Twitter de l'Ajuntament de la capital del Vallès Oriental. 
 20:55 Puigdemont carrega contra el «cop» a les eleccions del 21-D i exigeix a Europa que reaccioni. El president de la Generalitat, en una declaració institucional des de Brussel·les, assegura que la repressió serà "llarga i ferotge" i reclama l'alliberament dels consellers empresonats. Informa Oriol March. 
 20:50 ÚLTIMA HORA L'Ajuntament de Barcelona calcula que 20.000 persones s'han concentrat davant el Parlament, segons fonts municipals.
 20:49 Puigdemont: "Entre barrots, el Govern de Catalunya és infinitament més digne que els seus empresonadors". 
 20:49 Puigdemont: "La llibertat de Catalunya no és possible si hi ha catalans que no poden defensar les seves idees".
 20:49 Puigdemont: "No podem defallir. Ho hem de combatre sense violència, en pau i respecte per a tothom". 
 20:49 Puigdemont: "Ens espera una repressió llarga i ferotge".
 20:48 Puigdemont envia un missatge de suport a les famílies dels consellers "empresonats per un delicte inexistent". 
 20:47 Puigdemont: "Exigeixo l'alliberament dels consellers i el vicepresident, el respecte a totes les opcions polítiques i la fi de la repressió".
 20:47 Carles Puigdemont, des de Bèlgica, assegura que l'empresonament del Govern és un cop a les eleccions del 21-D. 
 20:46 
 20:38 Concentració d'esperit combatiu a Puigcerdà per l'empresonament del Govern. Més de 400 persones s'apleguen davant la casa consistorial de Puigcerdà i plantegen accions "més contundents" per fer front al moment polític actual. Informa Ivan Sanz
 20:35 Els discursos del davant del Parlament acaben amb Els Segadors i una part dels manifestats han cantat L'estaca. 
 20:34 Agustí Alcoberro defensa que la base de la mobilització és el poble. "Catalunya només ens té a nosaltres", destaca.
 20:30 Agustí Alcoberro afirma que l'empresonament pretén posar fi a la realitat de Catalunya com a nació. "No ho tolerarem", adverteix, i obra la porta a una "aturada de país". El dirigent sobiranista espera que l'aturada tingui el suport de totes les organitzacions i sindicats que formen part de la Taula per la Democràcia. 
 20:27 Colau denuncia l’”autoritarisme” d'Espanya. L’alcaldessa de Barcelona titlla l'empresonament dels membres del Govern de "despropòsit jurídic sense precedents". Informa Sara González.
 20:24 Agustí Alcoberro (ANC) afirma que ha vist "molta gent plorar", però que s'ha passat dels rostres de tristesa a d'indignació i després de coratge. "El coratge és el que ens va permetre guanyar l'1 d'octubre", subratlla.
 20:23 Marcel Mauri diu que s'inicia una onada de mobilitzacions "per fer sentir a Europa i el món que Espanya no és una democràcia", i vaticina que el 12-N serà la mobilització "més gran" que han fet mai les entitats sobiranistes.
 20:18 Marcel Mauri (Òmnium) afirma que aquesta és la causa "per intentar acabar amb allò que som". Afegeix que cal "conjurar-se" perquè "la ràbia i la tristesa siguin la moral de la nostra victòria". "Ho farem tot perquè tots ells tornin a casa". 
 20:16 José Montilla, expresident de la Generalitat, troba "totalment desproporcionat" l'empresonament dels membres del Govern. Malgrat això, destaca que "acata" la decisió judicial.
 20:15 Neus Munté (PDECat): "Sento molta ràbia, molta indignació, també molt dolor". L'exconsellera afirma que la ràbia es canalitzarà amb mobilitzacions i aturades, i assegura: "No ens aturarem fins aconseguir l'objectiu".
 20:12 EDITORIAL «Amb el Govern legítim de Catalunya»: editorial conjunt de NacióDigital i una vintena de mitjans catalans en suport del govern català. 
 20:10 Alfred Bosch (ERC) promet mantenir la mobilització, i reclama fer-la com ha ensenyat els consellers a la presó: "Ferms, sense rendir-nos mai, amb civisme".
 20:07 EH Bildu ha demanat que el Parlament basc suspengués la seva sessió com a mostra de protesta davant dels empresonaments. La resta de grups s'hi han negat i l'esquerra abertzale ha abandonat la cambra. 
 20:06 Albert Botran (CUP): "Si es pensen que escapçant Govern o el moviment popular ens aturarem, és que no ens coneixen". Albert Botran apel·la a la vaga general u demana als sindicats estar "a l'alçada" per fer un altre 3-O o els dies que calguin fins que els empresonats surtin  carrer. 
 20:06 Més de 10.000 gironins es concentren a la plaça del Vi contra la repressió espanyola. L'Ajuntament suspèn els concerts previstos a La Copa com a mostra de rebuig per l'empresonament dels consellers destituïts. Tampoc no s'obriran les barraques i queda anul·lat el concurs per a bandes emergents 
 20:06 Puigdemont: "El clan furiós del 155 ens vol a la presó; el clam serè dels catalans és de llibertat". El president de la Generalitat és a la capital belga acompanyat de Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret.
 20:00 
 19:58 Elisenda Alamany (Catalunya en Comú) recorda al PSC, que torna a ser xiulat, que "no hi ha hagut cap proporcionalitat en el segrest a la democràcia" i defensa que és hora de demostrar que "som un sol poble".
 19:56 Albano Dante Fachin (Podem), el polític més ovacionat davant Parlament, exigeix "fer tremolar els fonaments de l'Estat" des d'ara fins al 21-D.
 19:56 L'ex-presidenta del Parlament, Núria de Gispert (Demòcrates), considera que és el moment d'"actuacions determinants", i els concentrats criden "vaga general, i demana "arrassar" el 21-D.
 19:54 Magda Casamitjana, de Moviment d'Esquerres, assegura que no han enganyat a ningú, ja que no hi hauria ningú a la presó. "Si ens volen empresonats, que vinguin", afirma.
 19:52  
 19:52 La concentració de Puigcerdà reuneix unes 400 persones en un clima de ràbia continguda i ganes de reaccionar amb més ganes i mesures de caràcter econòmic per respondre a l’empresonament del Govern. La més emotiva de les concentracions fetes fins al dia d’avui a Puigcerdà.
 19:51 Joel Joan i Carme Sansa llegeixen un manifest a la concentració del Parlament que exigeix "la llibertat i reinstauració immediata del Govern legítim". El manifest considera la presó del Govern "un abús de poder", i els concentrats criden "vergonya d'Europa".
 19:50 La Intersindical-CSC convoca una vaga general per la setmana vinent. El sindicat farà públic divendres els detalls de l'aturada i la seva data, que serà entre dilluns i dijous vinent, i formalment reclamarà millores en les condicions laborals a Catalunya. Per Roger Tugas. 
 19:50 
 19:42 Milers de persones es concentren a la Porxada de Granollers (Vídeo: Jaume Borràs)
 19:41 Un miler de berguedans surten al carrer per defensar el Govern «legítim» de Catalunya 
 19:37 Milers de persones surten des de la plaça Major de Vic en una marxa cap a Gurb, on viu Carles Mundó, per afegir-se a un acte de suport al conseller empresonat.
 19:36 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional posposa la decisió sobre l'ordre de detenció de Puigdemont. L’euroordre demanada per la Fiscalia també afecta els consellers Comín, Serret, Puig i Ponsatí, que no han comparegut a l'Audiència Nacional. Per Isaac Meler i Joan Serra Carné. 
 19:36 Elisenda Alamany també demana  PSC que escolti molts dels seus alcaldes i "deixi de ser definitivament la crossa del PP".
 19:36 Besalú aplega la indignació de la Garrotxa per l'empresonament del Govern. Més d'un miler de persones vingudes d'arreu s'apleguen al Prat de Sant Pere i criden per la llibertat dels presos i la vaga general.
 19:36 Elisenda Alamany (Catalunya en Comú) considera que amb l'empresonament del Govern "s'ha segrestat la democràcia", i creu que ningú pot concórrer al 21-D sense incloure al programa electoral l'amnistia pels encausats i l'anul·lació del 155.
 19:33 Més de 300 persones omplen la plaça de l'ajuntament de Solsona en la concentració d'aquest dijous a les 7 del vespre
 19:32 El diputat de la CUP Carles Riera condemna que hi hagi presos polítics, crida a la vaga general i a la mobilització permanent fins al seu alliberament.
Entrades anteriors »
Consellers arribant a l'Audiència Nacional | ACN
01/01/1970
L'Audiència Nacional espanyola ordena presó sense fiança per als vuit consellers de l'executiu català que han declarat per rebel·lió, sedició i malversació | L'exconseller Santi Vila també hi ha d'ingressar fins que ingressi una fiança de 50.000 euros | Interior rectifica la decisió inicial de dispersar -los i els agrupa finalment en dos presons
01/01/1970
En un article a l'"Ara" reclama "que cada partit s'esforci en fer el millor resultat possible" mantenint "la unitat d'acció i una estratègia compartida
Els membres del Govern a l'exili van oferir una roda de premsa dimarts a Brussel·les | NacióDigital
01/01/1970
Puigdemont, Comín, Borràs, Serret, Puig i Ponsatí no acudiran a l'Audiència Nacional i demanen explicar-se des de l'estranger | La resta de membres de l'executiu, encapçalats pel vicepresident Oriol Junqueras, viatgen a Madrid i respondran exclusivament les preguntes dels seus advocats
El despatx de Paul Bekaert, l'advocat belga de Carles Puigdemont, a Tielt | NacióDigital
Oriol March
01/01/1970
El president de la Generalitat evita compareixences públiques des de Brussel·les després d'una jornada marcada per una presumpta roda de premsa a Tielt amb el seu advocat | La incògnita sobre on dorm i amb qui es reuneix a la capital belga augmenta el secretisme i la guàrdia dels mitjans de comunicació
Agents de la Guàrdia Civil, a l'interior del Departament d'Economia el passat 20 de setembre | Adrià Costa
Sara González
01/01/1970
A través de seguiments personals amb lectures subjectives i escoltes telefòniques, els agents van teixir una xarxa per desmantellar l'organització del referèndum
Miquel Buch | José M. Gutiérrez
Oriol March
01/01/1970
El president de l'Associació Catalana de Municipis, en una entrevista a NacióDigital, assegura que l'independentisme té el repte de "guanyar" l'Estat a les urnes | Troba "legítim" que Santi Vila vulgui encapçalar la llista del PDECat, però ressalta que en el seu "marc mental" no hi ha llistes separades