igualtat

Les dones guanyen un 26% menys que els homes, la diferència més alta des del 2008

En les franges salarials més baixes, la diferència arriba al 42,6% en perjudici de la dona

La consellera de Treball, Dolors Bassa, assegura que “en el camí cap a la República catalana, la igualtat entre homes i dones és un pilar”

| 15/02/2017 a les 13:13h
Especial: Nació Data
Arxivat a: Societat, desigualtat, Departament de Treball Afers Socials i Famílies, bretxa salarial, dones, salaris, Dolors Bassa, igualtat
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/02/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Les dones cobren un 26% menys que els homes. Foto: ACN


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat aquest migdia el primer informe elaborat per la Generalitat sobre “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones”, que aporta una radiografia objectiva sobre la bretxa salarial, i que està referenciat a l’any 2014. Segons l’estudi, les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes, el que suposa la bretxa més alta des del 2008, en què era del 24,4%. Aquest percentatge arriba fins al 42,6% quan s’analitzen les franges salarials més baixes. Les desigualtats, per tant, no són uniformes en tots els nivells de salari. Si s’estudia per nombre d’hores treballades, la desigualtat és del 15,9% en perjudici també de les dones.


El salari mitjà anual masculí va situar-se en els 27.477 euros i el femení en els 20.324 euros, és a dir, una diferència de 7.123 euros inferior. Segons l’informe, els homes guanyen més que les dones en tots els trams d’edat, i la diferència es fa més evident en la franja de més de 55 anys, alhora que també guanyen més en tots els nivells de formació. La bretxa és més acusada en les tasques a temps complet que en temps parcial. S’amplia entre els que treballen amb un contracte indefinit i és favorable a les dones en contractes temporals (la dona cobra una mica més per hora que l’home quan ho fa temporalment).

També es percep que hi ha menys dones en ocupacions que exigeixen major qualificació, i n’hi ha més en sector serveis. On es dóna més bretxa salarial és en sectors com el comercial, la restauració, assegurances i activitats financeres. En comparació amb les empreses públiques, el sector privat mostra més diferències salarials.    

L’estudi del departament també mostra que les diferències salarials són més reduïdes a Catalunya (amb un 14,7%) que a l’estat espanyol (amb un 14,9%) i del conjunt de la Unió Europea (que és del 16,7%).
 

La consellera Dolors Bassa presentant avui l'informe sobre la bretxa salarial. Foto: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies


La consellera: “Unes xifres intolerables”

La consellera Dolors Bassa, acompanyada avui de la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, i de la responsable de l’Observatori del Treball i Model Productiu, Manuela Redondo. Bassa ha denunciat la desigualtat entre homes i dones en el camp laboral i ha afirmat que l’informe mostra “unes xifres intolerables que evidencien una xacra laboral que el Govern té el ferm propòsit de combatre”. La consellera ha explicat que l’informe expressa “la infravaloració de les tasques fetes per dones, en l’escassa presència de dones en els llocs de lideratge i en les enormes dificultats per compaginar la vida personal i laboral”. Per Dolors Bassa, “en el camí cap a la República catalana, la igualtat entre homes i dones és un pilar essencial”.

Des del Govern s’han engegat moltes mesures per combatre la desigualtat. S’ha fet una tasca d’assessorament a empreses i organitzacions per implantar plans d’igualtat, s’han engegat programes de formació  per eliminar situacions de discriminació, s’ha creat una guia de diagnosi i aplicació informàtica de seguiment i avaluació de plans d’igualtat, s’ha treballat amb els ens locals per elaborar mesures d’igualtat i s’ha format un grup de treball sobre bretxa salarial en el Consell de Relacions Laborals, entre d’altres.  

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Cada vegada diuen les mateixes mentides
Anònim, 15/02/2017 a les 14:18
+36
-2
Fals. Del tot fals.
Segons les dades, també a l'administració de la Generalitat hi ha una bretxa salarial similar... Però si a la l'administració pública està prohibit pagar ni més ni menys del què marca el conveni! i el conveni no distingueix per sexes!

D'on ve la diferència?
A) ara les dones treballen en proporcions semblants als homes, però amb la gent de més de 50 anys hi ha molt més home que dona treballant. I tothom sap que a aquestes edats cobren més que els acabats d'entrar al món laboral, per raó d'antiguitat.
B) La gent va ascendint a mesura que es fa de més edat. Per la mateixa raó els de més de 50 anys (molts més homes) cobren més.
C) per molt que es vulgui negar, la dona te més necessitat de tenir custòdia dels fill (tan en parella com separada) i per tant, son elles les que voluntàriament fan jornada parcial. Hi ha moltes més dones que fan mitja jornada(i cobren mitja jornada) i aquests estudis no ho tenen en compte.
Per aquesta última raó, SEMPRE hi haurà diferència de salari entre homes i dones. I algunes sempre es faran les víctimes.
Però no volen tenir en compte que dins la parella això de la jornada parcial ho acorden per consens i que es socialitza el salari dels dos (les feministes, amb el seu odi a l'home volen creure que l'home sempre explota la dona i no ho volen reconèixer).
Fora de la parella ella te més ajudes, com per exemple la pensió de l'exmarit pels fills. El resultat global és que elles tenen exactament els mateixos ingressos que ells. Mireu-ho aquí:



La meva opinió és que hauria d'estar tipificat al codi penal com a delicte a qui publiqui un estudi fals o conscientment esbiaixat, ja que a partir de la manipulació es fan accions que afecten negativament a tota la societat, i això és molt greu.
ja n'hi ha prou
Jaume I, 15/02/2017 a les 14:31
+33
-1
aquesta fal·làcia de que les dones estan pitjor pagades ja fa molts anys que ha estat desacreditada.

Si us plau, informeu-vos abans de publicar informació incorrecte.

Des de fa dues generacions les dones accedeixen al mercat laboral en igualtat de condicions i si en global guanyen menys és per decisions d'estil de vida pròpies.

Hi ha menys dones a les feines arriscades, feines físicament dures i en general feines amb retribucions més altes tipus enginyeries, etc.

Ningú explica per altra banda que els homes moren 10 vegades més a la feina que les dones, i això a ningú no sembla importar-li gaire.

Si realment fent la mateixa feina les dones sortissin millor de preu ningú contractaria homes!
estudis esbiaixats
Anònim1714, 15/02/2017 a les 15:37
+24
-0
Completament d'acord amb l'anònim de les 14:48. En aquests estudis s'estan sumant peres amb pomes
Pel primer comentari.
Anònim, 15/02/2017 a les 16:26
+12
-1
Perdona però als convenis provincials de Catalunya l ' antiguitat fa molts anys que está abolida. O sigui que aquesta no es una raó. En la resta d ' acord amb tu. Una altre raó potser es perquè algunes dones ( les que tenen estudis i titulacions ) es lloguen fora conveni. Ara ningú les obliga a acceptar la feina si creuen que cobren menys.
Accidents de treball
Anònim, 15/02/2017 a les 16:30
+27
-0
Ara que posin una estadística d'accidents al treball/morts per accident de treball diferenciant homes i dones... la mortaldat/accidents greus en homes és moltíssim més elevada. Però com que els perjudicats en aquest cas són els homes, això no interessa, que descansin en pau.
Una mentida repetida mil vegades...
Anònim, 15/02/2017 a les 17:23
+19
-1
mai esdevé una veritat. Una mentida més, de l'allau de propaganda sectària que ens arriba dels nostres "il·lustres" inquil·lins de la Generalitat.

Cada dia em repugna més l'establishment català, que en comptes de fer front als problemes reals, n'inventa i fomenta de nous.

Quina mena de patuleïa ens governa, senyors?

Fals, fals,, fals
Anònim, 15/02/2017 a les 18:11
+24
-0
Si això fos cert, qui voldria contractar un home si una dona faria el mateix treball per menys sou? Tots els homes estaríem a l'atur.
joan
joanccbb, 15/02/2017 a les 18:16
+25
-0
Jo no conec cap dona que per la mateixa feina cobri menys que un home.
Els empleats públics clar que tenen antiguitat
Anònim, 15/02/2017 a les 18:44
+12
-0
Se'ls comptabilitza per triennis:


Aquest increment ara mateix afavoreix més el gènere que trenta anys enrere accedia majoritàriament al mercat laboral.
Tret d'això és evident que el sector públic es regeix per convenis que no permeten cap discriminació per sexe.
Igualtat de veritat
Jordida, 15/02/2017 a les 20:23
+21
-0
Completament normal, no fan la mateixa feina.

Volen igualtat? Per què el 90% dels presos són homes?

Per què les custòdies dels fills es donen a les dones?

Per què el 70% dels suïcidis són homes?

Per què el 95% dels accidents laborals mortals esdevenen a homes?

Per què el 60% dels universitaris són dones?

Que arreglin tot això. Va, els espero.
Van de progres i són neoliberals
XX, 15/02/2017 a les 21:32
+15
-0
Aconseguiran equiparar-nos el sou a la baixa. El discurset esquerranós té ànima neocon.
Ja cobren igual uns i altres
Anònim, 16/02/2017 a les 08:51
+14
-0
Al comentari de XX, de les 21:32:
dius: "Aconseguiran equiparar-nos el sou a la baixa". Entenc el què vols dir, però t'equivoques. Per equiparar sou d'homes i dones no han de baixar el sou dels homes perquè ja actualment cobrem igual a igual treball. D'altra manera seria il·legal fins i tot a l'empresa privada. La diferència de sous és perquè les dones fan, de mitjana, menys hores que els homes.
Una altra cosa que hi posa en els estudis, és que els homes fan 10 vegades més hores extres que les dones. Lògicament això repercuteix en el salari final.
Una altra cosa és que els homes han de fer més torns nocturns i de cap de setmana que les dones en un factor de vàries vegades.
Total, que els homes estan més putejats i va aquest estudi i gira la truita i fa a les dones víctimes.

Ara les dones a través d'organitzacions que no tenen miraments en trepitjar els drets dels que no son dones, estan llançades i estan fent lleis feixistes. No t'estranyi que obliguin a que els convenis la dona cobri més que l'home, per hora treballada, per compensar que ells treballen més hores que elles.
Que llavors no llogarien dones? cap problema, a la llei s'obligarà que com a mínim el 50% dels treballadors siguin dones.
A veure...
Anònim, 16/02/2017 a les 09:41
+8
-0
Estic amb l'Anònim, 15/02/2017 a les 14:18 són dades manipulades. Ara tampoc es pot negar que desgracia segueix havent masclisme a la feina, jo soc home hi ho puc veure, però no es el que mostra aquesta manipulació.
Es dona de bufetades amb allò que un pot comprovar
Anònim, 16/02/2017 a les 13:07
+20
-0
I un xurro!
En diverses empreses en les que he treballat, no una ni dues sinó unes quantes, invariablement les que guanyaven més eren les dones.
Ho he pogut comprovar un i altre cop.
Ja ho diuen els anglosaxons: hi ha mentides, grans mentides i estadístiques.
Les dones cobren menys que els homes que ja no cobren!
Anònim, 24/02/2017 a les 12:16
+3
-0
Haha, estem ben arreglats.
Al final no ens podrem fiar de cap informació
Anònim, 01/03/2017 a les 13:22
+10
-0
A igualtat de feina, hores, horari?
Sembla una enquesta molt tendenciosa i manegada.
L'experiència de molts és que les dones guanyen igual, o en molts casos més com diu un comentari, amb feines més fàcils, menys hores i horaris més flexibles.
Dissimuleu
Anònim, 09/03/2017 a les 22:49
+11
-0
Una pregunta a Nació digital. Aquesta "notícia" que quasi tothom considerem falsa, la teniu en portada des de fa setmanes i setmanes. Perquè?
Si fos així seria un avís a les dones
Anònim, 11/03/2017 a les 15:49
+4
-0
Si això fos veritat - cosa que és molt dubtós realment donat que sona a dades cuinades i interessadament esbiaixades - en tot cas les que haurien de reflexionar i replantejar-s'ho serien les dones.

Feines a mitja jornada, un terç o un quart; poques hores extres o gens; més baixes i més llargues; no disponibilitat d'horari; el tema dels embarassos i les maternitats amb l'absència de la feina; permisos per hores o dies lliures; feines més fàcils i més mal pagades tant per homes com per dones i uns quants factors més per l'estil en serien el motiu. Si fos real, que sembla que no. Cal tenir en compte que aquest tema tothom el viu personalment i és difícil enganyar contradint les pròpies experiències, més quan parlant es posen en comú i coincideixen.

Ara mateix unes altres feministes de Madrid publiquen que a Madrid, la comunitat autònoma segons elles amb més diferència, amb molt, de totes les espanyoles entre els ingressos de dones i homes, la diferència és molt menor que les xifres que dona la Generalitat per a Catalunya. Això desacredita, perquè amb exageracions, amb falta de claretat i de transparència i amb esbiaixaments partidistes no es convenç ni es suscita complicitats i adhesions. El que genera és desconfiança i crítica.
Enlloc arribarem...
Anònim, 08/11/2017 a les 16:15
+0
-0
Enlloc arribarem en la lluita contra el sexisme amb dades manipulades com les d'aquesta notícia...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Puigdemont, a Brussel·les | EP
01/01/1970
El fiscal demana l'execució parcial de l'ordre de detenció i descarta el delicte de corrupció | L'advocat de Puigdemont assegura que el fiscal vol analitzar si el delicte de rebel·lió pot ser equivalent al "delicte de coalició de funcionaris"
Una sessió del cicle de cinema per a infants El Meu Primer Festival | El Meu Primer Festival
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira del Pa i de la Xocolata, el Meu Primer Festival de Cinema, el Temporada Alta, el Dau 2017, i el festival Som Cultura a Girona
Pep Palau | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
Del 19 al 21 de novembre, Girona torna a convertir-se en un gran referent de la cuina amb la celebració del Fòrum Gastronòmic | "El restaurant del futur serà sostenible o no serà", afirma el director del certamen
Pep Palau | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
Del 19 al 21 de novembre, Girona torna a convertir-se en un gran referent de la cuina amb la celebració del Fòrum Gastronòmic | "El restaurant del futur serà sostenible o no serà", afirma el director del certamen
Jofre Font i Júlia Bertran, a | TV3
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«No pot ser que un programa de cultura sigui cancel·lat una, dues, tres i les vegades que calgui per posar al seu lloc una tertúlia política. Què hi ha més important que la cultura? Res. Ni presons, ni manifestacions, ni Bèlgica, ni res»
La pobresa, un fenomen també femení | Jordi Jon Pardo
Guillem Genovès | 1 comentari
01/01/1970
Tant a Catalunya com a la resta del món, les dones tenen majors dificultats per tenir una feina digna | La nova estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat a Barcelona pretén acabar amb la pobresa femenina i aconseguir una equitat real entre homes i dones
Imatge del consell nacional del PDECat | PDECat
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El consell nacional atorga plens poders al president català per bastir una candidatura amb fitxatges de la societat civil i poca presència orgànica | Mas demana "generositat" en una reunió on no hi ha hagut intervencions en contra de la fórmula per anar a les eleccions del 21-D