eleccions Parlament 2017

Confederalisme i referèndum sense condicions: l'aposta nacional dels «comuns» al programa del 21-D

El programa de la llista de Domènech passa també per una agenda social que busca revertir les retallades en els serveis públics

Garantir un 15% d'habitatge social, fixar el salari mínim en 1.000 euros i apuntalar la renda garantida de ciutadania, apostes dels "comuns"

Podem i els «comuns» recorreran el 155 al Tribunal Constitucional

| 01/12/2017 a les 09:15h
Arxivat a: Política, programa electoral, Ada Colau, Xavier Domènech, comuns, eleccions 21-D, eleccions Parlament 2017
Ada Colau i Xavier Domènech, en una assemblea dels comuns | Catalunya en Comú
Un programa que els permeti quallar entre dos blocs que arriben al 21-D més enfrontats que mai. Aquest és el gran repte de la carta de navegació de Catalunya en Comú Podem, que a partir d'un procés assembleari contrarrellotge té ja teixit el seu contracte electoral a l'espera que sigui ratificat diumenge en una convenció que comptarà amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, com a mestre de cerimònies.

"Aquestes són unes eleccions anòmales". És l'afirmació amb la qual arrenca el document del programa de 165 pàgines pendent de ser tancat com a definitiu al qual ha tingut accés NacióDigital. Els "comuns", però, es plantegen "revertir" la situació amb una aposta que permeti obrir a Catalunya una nova etapa que vagi més enllà "d'una de les dues meitats" en les quals consideren que s'ha volgut dividir el país. Repte difícil tenint en compte que aquestes són, sens dubte, les eleccions més polaritzades.

Domènech, però, està disposat a desafiar les enquestes que els auguren dificultats per igualar els 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot. La seva particular "remuntada" la planteja amb un full de ruta que pivota en una nova relació "bilateral" amb l'Estat que inclogui un referèndum que pot anar més enllà del sí o el no a la independència i una agenda social que reverteixi les retalles en els serveis públics i doni la volta al model econòmic.

Llibertat pels presos polítics, defensa de l'autogovern i renúncia a la via unilateral

"Estem en contra de l’aplicació del 155 recolzada per PP, C’s i PSOE; però també estem en contra de la declaració unilateral d’independència (DUI) que es va fer el passat 27 d’octubre". Aquesta frase l'han repetit els "comuns" com un mantra en les darreres setmanes. La recull també el programa, que planteja de partida tres punts bàsics que han ofert a l'independentisme incloure també als seus respectius fulls de ruta: llibertat pels presos polítics; defensa de l'autogovern i, per tant, derogació del 155; i renúncia a la via unilateral, una de les exigències que els de Domènech fan als independentistes. 

L'aposta per una relació confederal en un referèndum acordat

No és nou: des dels seus inicis, els "comuns" han apostat per un referèndum acordat per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. Així torna a quedar reflectit en el seu programa electoral. Si bé, però, l'aposta inicial de Domènech era per un referèndum sobre la independència amb resposta binària, el fet que partits com el PSC -i encara més C's i PP- segueixin negant-se a acceptar el dret a decidir fa que ara els "comuns" obren la porta a un format que vagi més enllà del sí i el no a la independència.

En l'exposició del seu projecte nacional el passat dilluns, Xavier Domènech ja va avançar que calia un nou acord d'àmplies majories a Catalunya per definir com s'hauria d'exercir el dret a l'autodeterminació per tal que bona part de la societat catalana s'hi sentís interpel·lada. Ja aleshores va deixar entreveure que les respostes a la pregunta d'aquest referèndum no tindrien per què cenyir-se únicament al sí o al no a la independència. El programa dels "comuns" deixa clar que la seva aposta és per una relació de tipus "confederal" amb l'estat espanyol. "Un nou estatus a través del qual Catalunya mantindria una relació fraterna amb la resta de pobles d'Espanya en el marc d’un estat plurinacional", argumenten.

Els "comuns" plantegen dos vies per aconseguir el referèndum pactat. La primera, una llei de la claredat que es derivi d'un acord català inicial. Aquesta llei establiria "qüestions com el moment a partir del qual Catalunya podria celebrar un referèndum, el procediment i les condicions per dur-lo a terme, la interpretació del resultat o el termini per repetir-lo si el resultat fos negatiu". Per a la seva aprovació seria necessària la majoria absoluta del Congrés, per a la qual Catalunya en Comú considera clau la implicació del PSOE. Que el PSC s'impliqués en l'acord català previ, seria, segons els "comuns", el primer pas per esquerdar el bloc de PP-PSOE-C's. L'altra via seria recórrer a la legislació vigent sobre referèndums, que també requereix el suport d'una majoria absoluta del Congrés.
 

Els militants de Catalunya en Comú, votant en assemblea Foto: Catalunya en Comú


Nou marc constituent

El referèndum és un dels principals capítols del nou marc constituent que Xavier Domènech considera necessari per construir un nou model de país que estableixi "els fonaments de la nova agenda social" a Catalunya, que consideren que els governs independentistes han rel·legat a un segon pla. Un cop acordat per àmplia majoria entre tots els partits, hauria de quedat plasmat en el que els "comuns" anomenen un "text constituent" que superi el marc estatutari i que defineixi tant el model de país com el marc de relació bilateral entre Catalunya i una Espanya que els "comuns" voldrien que fos plurinacional. Aquest text havia de ser anomenat "Constitució catalana", però aquesta denominació es va descartar per l'oposició d'un sector de Barcelona en Comú i ICV.

El nou marc constituent hauria de pivotar, segons el programa, en els següents eixos: "La construcció d'una Catalunya oberta i inclusiva que posi les persones al centre de la política, el progrés social i econòmic de tothom per tal d’edificar un país socialment just, la radicalitat democràtica, la justícia ambiental, la justícia de gènere i el reconeixement de la sobirania de Catalunya".
 
Propostes per a una "nova agenda social"
- Apuntalar la renda garantida i ampliar-ne els beneficiaris

La gènesi dels "comuns" la trobem en el 15-M i en el moment en què decideixen, com ells diuen, fer el salt "de la protesta a la proposta". La retallades impulsades pels governs del PP i de CiU en plena crisi i l'augment de les desigualtats són el caldo del cultiu que ha acabat derivant en una confluència entre l'esquerra tradicional que representen ICV i EUiA i les noves formacions sorgides dels moviments socials, com Podem i Barcelona en Comú.

En la seva proposta d'agenda social, els "comuns" inclouen que es garanteixi la renda garantida de ciutadania que es va aprovar a finals de juliol al Parlament. Demanen, però, que s'incrementi la quantia de l'Indicador de Rendes de Suficiència de Catalunya, que està congelat des del 2010 i que és la xifra que manca el llindar econòmic per accedir a la renda garantida. També que la quantia per cada fill augmenti dins als 200 euros mensuals a finals de la legislatura per eradicar el 25% de pobresa d'infants i adolescents.

- Gravar les rendes més altes

En el seu programa, els de Domènech reivindiquen una fiscalitat "més justa i solidària". Com? Plantegen eliminar els beneficis fiscals dels sectors més privilegiats per poder tenir més recursos per finançar l'estat del benestar, augmentar la contribució dels patrimonis més alts modificant l'impost de successions, donacions i el de patrimoni i modificar l'IRPF perquè es gravin més les rendes més altes. Entre altres mesures, proposen crear un impost per a les entitats financeres que tinguin habitatges que no s'hagin venut o llogat en sis mesos a preus socials (fins a 500 euros al mes) o per les plusvàlues obtingudes amb les ventes d'habitatge. També aplicar l'IVA superreduït als productes de primera necessitat.

- Un 15% d'habitatge social i canals per denunciar els especuladors

Els "comuns" plantegen que els serveis socials estiguin al mateix nivell que la sanitat, l'educació, les pensions o l'habitatge. Sobre aquesta darrera qüestió, defensen que el parc d'habitatge social ha d'arribar al 15% del total l'any 2030 a tot el territori i que es creï un mecanisme de denúncia d'especuladors pel que fa als habitatges de lloguer. Aposten per acabar amb els lloguers abusius i fixar topalls en les zones d'alta demanda, així com sancionar als propietaris dels pisos que portin més de dos anys buits.

- 6% del PIB en educació i supressió dels concerts dels centres privats

Consolidar el model d'immersió, derogar la LOMCE i fer una nova llei d'educació consta també en el programa de Catalunya en Comú, que planteja "revertir la infradotació" del sistema educatiu i apropar-se a la despesa pública del 6% del PIB. El programa recull també disminuir progressivament els concerts en els centres privats, començant per aquells que segreguen per sexe o origen cultural i econòmic i aprovar una llei per afavorir que els centres concertats puguin passar a ser públics.

- Revertir la retallada de 1.500 milions en sanitat

Durant la legislatura, Catalunya en Comú vol que res recuperin els 1.500 milions d'euros retallats en l'àmbit sanitari, incrementar progressivament el pressupost de l'atenció primària del 16% actual fins al 25% i revertir els concerts de la gestió pública amb empreses privades en la mesura del possible. També aposten per garantir el dret a l'avortament gratuït a tota Catalunya i implicar el sistema de salut en la lluita contra la violència masclista.

- Retorn d'empreses i banca pública

Pel que fa al model econòmic i productiu, els de Domènech consideren necessari fomentar el retorn de les empreses que han marxat de Catalunya. Entre altres propostes, aposten per arribar a una inversió d'un 3% del PIB en innovació l'any 2020 i la creació d'una banca pública que perneti sortejar les “pressions dels mercats financers privats”. Un paquet de mesures per lluitar contra el frau fiscal és també una de les actuacions que consideren estratègiques creant, per exemple, censos de béns i drets tant a Catalunya com a Europa i prioritzar les entitats i empreses que no operin amb paradisos fiscals. 

- Salari mínim de 1.000 euros i reducció de la jornada laboral

En l'àmbit del treball i els drets laborals, Catalunya en Comú defensa un increment del salari mínim interprofessional fins als 1.000 euros, així com derogar les dues reformes laborals impulsades pel PSOE i pel PP. També aposten per una reducció de la jornada sense que això impliqui una baixada salarial i actuacions específiques sobre col·lectius que els costa accedir al mercat laboral, com els joves i les persones de més de 45 anys, així com per garantir la igualtat de la dona en l'àmbit del treball tant pel que a les oportunitats com els salaris.

- "Desgovernamentar" TV3 i llei electoral catalana

"Desgovernamentar" TV3 i dels mitjans de la CCMA per garantir-ne la "independència", afrontar la gran assignatura pendent de tenir una llei electoral catalana que garanteixi el vot de persones estrangeres que resideixin a Catalunya, apostar per la gestió pública de l'aigua o crear un observatori contra la corrupció són altres propostes que els "comuns" posen sobre la taula.


 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I que més
Sóc jo, 01/12/2017 a les 09:40
+24
-0
I dos huevos fritos, uno que sea de oca. Ja, ja, ja, ja.
Per fer volar coloms que quedi.
esta al mig no es bo
octavi, 01/12/2017 a les 10:20
+21
-2
sra Colau sr Domenech , perque insistiu tant amb el referemdum pactat , es un miracle que no a arribat, per el que veu aquest miracle no el veurem , perque no deixeu de marejar la perdiu de una vegade , ni vosaltres mateixos creieu amb aquesta proposte , amb el pas del temps sembla que navegeu aprofitan la confusio existent , les aigues revoltades us convenen, us trobeu com peixos al aigua , aquestes eleccions son del bloc del si o del no ,
vosaltres esteu actualment en tierra de nadie , perque ja hagut abans la oportunitat de negociar , dien clarament sector unionista que tururu, personalment les vostres propostes les veig de buscar un autonomisme arreglad , perdoneu pero es tirar un pas enrera , no es cap proposte de futur
Ja n'estem farts
de color groc, 01/12/2017 a les 10:35
+29
-1
Prou, no els voteu, no reconeixen que ja som República, per tant fan igual que la resta del bloc unionista
I LA REPÚBLICA ESPANYOLA?
Anònim?, 01/12/2017 a les 10:49
+22
-1
On està la REPÚBLICA? No pots defensar un canvi real sense aquesta. Apostar per un confederalisme monàrquic és apostar per una mentira.
Que es comenci a governar
Antoni Ferret, 01/12/2017 a les 11:18
+2
-16
És a dir: que es comenci a governar, després de tants anys de no fer-ho. Que es recuperin els pressupostos socials de l'any 2010, no durant la legislatura, sinó immediatament, i tot seguit que s'augmentin. Que els rics paguin impostos, no com ara. La banca pública i la lluita contra el frau dels "clients". El 15 per 100 de l'habitatge públic, per tal que tothom pugui viure en una casa en condicions.
Per a moltes d'aquestes mesures necessitarem l'ajuda de la CUP, si aquests es desentenen de la independència.
Que Catalunya sigui un país normal, on la gent normal pugui viure de manera normal, o sigui, bé.
Me parece estupendo, pero...
Anònim, 01/12/2017 a les 13:20
+23
-0
¿Tendrían los "comunes" la bondad de explicar cómo harán todo eso formando parte de un Estado que, en cualquier momento, puede cargarse el autogobierno?

Por curiosidad,
Mercedes Vidal dimisión
Mª Antonia, 01/12/2017 a les 13:51
+20
-0
No a la privatizacion de TMB a empresas amiguitas de los Comuns

Comuns es la NOVA DRETA CATALANA
Aburres
Jonathan marc, 01/12/2017 a les 19:32
+5
-0
Ada me aburres tanto que hasta me entra sueño cuando veo tu cara.

Menys demagogia I mes Catalunya Lliure
Per mi que no quedi
Albert Vila, 01/12/2017 a les 20:05
+2
-0
Salari mínim de 1000€? Sí, és clar! Renda mínima garantida? Ja ho crec! 15% d'habitatge social? Per descomptat! Només una pregunta - no res, pura rutina -: tot això, qui ho paga? Si la resposta és "que paguin els rics", és tant com no dir res, cal concretar una mica més, i analitzar si la petita i mitjana empresa podrà fer-se càrrec dels costos directes i indirectes d'això que dieu.

D'altra banda, sisplau, no jugueu amb les paraules. De confederació, avui, no n'hi ha ni una al món, o sigui que això és un camí sense sortida. Si el que voleu dir és la suposada Espanya federal del PSOE, anomeneu-la per un nom més homologable, i sigueu conscients que el més calent és a l'aigüera. I a més, per a Catalunya: massa tard, massa poc.
il·lusos
Anònim, 01/12/2017 a les 20:33
+4
-0
siiii, i un cafetet per a tothom!!!!
En quin món viviu?, tenim davant una tirania d'Estat i vosaltres culpeu els empresonats i feu brindis al sol amb propostes que sabeu impossibles. Deixeu d'enganyar la gent, aquestes eleccions són per decidir si continuar dins aquest Estat tirà o fer una República lliure des del poble i per al poble: no entenc com aquesta idea no us engresca, potser és que no sou tan revolucionaris com preteneu aparentar o potser és que tot el que feu és des de la pura lògica partidista per treure rèdits electorals.
A més si tan demòcrates sou, perquè voleu canviar la mentalitat de la majoria social a Espanya?, si es troben a gust amb les lleis i la seva Constitució amb la seva corrupció, doncs que s'ho quedin!!. En el dret privat, quan en un matrimoni hi ha maltractaments el millor és el divorci; quan en un grup d'empreses la més gran està en fallida i les més petites sanejades, el millor és la dissolució del grup, perquè les sanejades se salvin i no es vegin arrossegades per la fallida de l'altra. Quan un Estat actua amb la tirania amb que ho fa l'estat espanyol, la nació que rep l'agressió i la seva gent, no només té el dret de fer-hi front sinó l'obligació moral de combatre-la per alliberar-ne el poble. Si vosaltres haguéssiu fet un gest amenaçador de votar a favor de la república independent en cas que hi hagués repressió com la que hi ha hagut, no només haguéssiu estat coherents sinó que guanyaríeu credibilitat i potser l'Estat no s'hagués vist amb cor de fer tot el que ha fet, per tant també en teniu part de la culpa del que està passant. Vosaltres us sentiu més bé entre els de Podemos que defensant la llibertat de la vostra gent. És així de trist
¡El amo es bueno; y si no, ya cambiará, sediciosos!
qvic, 01/12/2017 a les 22:22
+6
-0
Són els "tontos útils" dels feixistes del 155. Cada vegada estic més convençut que són un «artefacte» creat pels poders fàctics de l’estat espanyol per lluitar contra la independència. Saben perfectament que RES del que diuen es pot portar a terme en un estat filofranquista com l’espanyol, que recorrerà tot allò que no li agradi i kaput via TC, com estem veient cada dia. Amb aquestes falses promeses, pretenen captar vot d’esquerra sobiranista i afeblir vot independentista, i si cola, poltrona i a viure dins la gàbia rossegant les engrunes, amb permís de l’amo, clar.
Re-re-referèndum
Anònim, 01/12/2017 a les 23:37
+0
-0
El 21 de desembre ja és un re-referèndum.
Aquesta mena de mareja-perdius que proposen només els pot deixar als "llims" és a dir "neutres". Els vots que s'hauran de contraposar seran entre cobertura a "la Bèstia 155" (aixafament i violència contra els drets i la identitat de Catalunya) o bé donar camí i forma a la República Catalana encetada.
Y dos huevos duros !!!
Joan C., 02/12/2017 a les 02:40
+0
-0
Y dos huevos duros !!!
esclafats
Anònim, 02/12/2017 a les 07:30
+0
-0
Si per una via de tren direccio Madriz viatja un tren a 90 Km hora i per la mateixa via circula un altre tren direccio Barcelona a 120 km hora es millor no estar en mig de la via volen parar els trens amb llaçets de color de rosa. Sou al mig i sabeu que el que proposeu no es possible al estat espanyol. El que voleu es anar passant el temps i mantenir. vos a la poltrona. Res de nou sota el sol Encara que em queda in dubte. O sou uns ingenuus o sou uns carotes
No deixeu que facin de jutges
Singapore, 02/12/2017 a les 10:36
+0
-0
Si aquest Han de fer de jutges sempre recolçaran al costat 155. Que reconeguin ma republica primer!
Empanada
B. Runner, 02/12/2017 a les 10:57
+1
-0
L'Hada (te la) Colau té una empanada mental que ja no sap ni el que és, tot per la poltrona...i esgarrapar uns quants vots de despistat ingenus.
Cada vegada se li veu més el llautó...i fa pena.
Menys mal del Pisarrello...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Pablo Casado, amb Xavier Garcia Albiol, candidat del PPC al 21-D | Flickr PP
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
Joan B. Culla i Manuel Milián Mestre analitzen per a NacióDigital la situació del partit davant del 21-D
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 12:48 La portaveu de Democracia Nacional llegeix un manifest en què afirma que està en contra de la il·legalització de la CUP perquè és "una fàbrica de patriotes".
 12:48 L'ANC ven 45.000 de les 55.000 entrades per al concert per la llibertat dels presos polítics. Els beneficis de la venda es destinaran a la Caixa de Solidaritat.
 12:41 Els ultres no arriben a la cinquantena i els simpatitzants de la CUP els canten "Sois cuatro gatos, fascistas sois cuatro gatos". Per ara no hi ha tensió, més enllà dels càntics dels independentistes i un equip de música que porten els ultres.
 12:29 Unes poques desenes d'ultres s'acosten on hi ha la concentració davant de la seu de la CUP. Els seus simpatitzants criden "No passaran!" i "Els carrers seran sempre nostres!".
 12:29 Els manifestants a la seu de la CUP estan encarats cap al carrer per on s'esperen els ultres, protegits per un cordó amb tanques i nombrosos agents dels Mossos.
 12:20 Marta Pascal planteja les eleccions del 21-D com un «plebiscit» entre Rajoy i Puigdemont. La coordinadora general del PDECat afirma que només els val guanyar els comicis i exigeix que es posin en llibertat els presos per «competir en igualtat de condicions».
 12:18 Una mica més tard de les 12h, l'hora de la convocatòria ultra, encara no han arribat els espanyolistes davant de la seu de la CUP, protegida per alguns centenars de militants.
 11:47 Tota la vorera de la seu de la CUP ja està plena de gent, amb tanques protectores i agents dels Mossos protegint. Informa Roger Tugas.
 11:45 En marxa el consell polític de la CUP amb centenars de persones davant la seu per protegir-la d'una concentració de l'extrema dreta. Albano-Dante Fachín és una dels que s'ha deixat veure en la mobilització contra aquesta manifestació.
 11:32 El Banc d'ADN veu com un «atac a la democràcia» aplicar el 155 a les polítiques de memòria. Roger Heredia defensa poder "tornar l'esperança" als familiars de desapareguts mentre que l'eurodiputat Josep Maria Terricabras troba "lamentable" que el 155 "talli" els recursos.
 10:31 Els CDR Alt Ter es desvinculen dels ninots penjats a la C-17 i condemnen l'acció. Consideren que es tracta d'uns fets que s'allunyen de la línia d'accions proposades pels comitès.
 09:55 El PP català, un partit amb l'autonomia intervinguda. Joan B. Culla i Manuel Milián Mestre analitzen per a NacióDigital la situació del partit davant del 21-D. Informa Pep Martí.
 09:54 Música i festa en un nou clam del sobiranisme per la llibertat dels presos polítics. L’Estadi Olímpic de Montjuïc acull una nova concentració per mantenir encesa la flama de la revolució ciutadana i pacífica enfront de la repressió d'Espanya. Per Sergi Ambudio.
 22:29 VÍDEO Reclamen la llibertat dels presos polítics des de les portes de la presó de Tarragona. Una cinquantena de persones s'han concentrat davant el centre penitenciari lluint espelmes i pancartes per donar escalf als consellers i als Jordis que segueixen empresonats després d'haver declarat aquest divendres davant el jutge Llarena.
 21:05 REPORTATGE Els «altres» represaliats del referèndum; per Isaac Meler. Diverses investigacions de la policia espanyola i la Fiscalia avancen contra ciutadans i càrrecs electes que van donar suport a l'1-O o van protestar contra la brutalitat policial. Agents dels Mossos d'Esquadra també afronten denúncies i processos interns contra la suposada passivitat del cos.
 20:52 La CUP obre campanya a un col·legi icònic de la violència policial de l'1-O. Els anticapitalistes faran el primer acte electoral dilluns a la nit a l'escola Ramon Llull de Barcelona.
 20:45 TV3 formalitza la demanda contra «El País» per no rectificar un reportatge injuriós. El periodista Íñigo Martínez acusava la cadena de manipulació reiterada en l'article "Una semana en la burbuja de TV3".
 20:44 EXCLUSIVA El PP pretén «modular» la llibertat d'expressió en una nova denúncia contra Terribas.  Els populars sol·liciten a l'organisme electoral que sancioni la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals pel discurs de la presentadora de Catalunya Ràdio. Informa Sergi Ambudio.
 18:12 La CUP crida a fer un cordó contra la concentració ultra de dissabte a la seva seu. Els anticapitalistes denuncien "indefensió" provocada pel TSJC i la Junta Electoral perquè no han prohibit la convocatòria de l'extrema dreta.
 17:53 El representant del Berguedà a la llista de Junts per Catalunya, Lluís Vall, explica com són les persones que conformen aquesta candidatura: «La llista del president és la llista dels agraïts».
 17:21 GRÀFICS TV3 «adoctrina» sobre el procés i les televisions espanyoles «informen»: les dades que ho desmenteixen; per Sergi Ambudio. 
 17:16 El ple de Reus aprova una proposta del PSC per demanar la llibertat dels consellers. També s'ha rebutjat la moció de Ciutadans per la retirada d'elements o símbols polítics als espais públics. 
 16:11 Els advocats de Nuet recorren la prohibició de Llarena d'assistir a les declaracions dels consellers. Recorden que se'ls va citar degudament i que la causa no està secreta i demanen que els paguin les despeses de desplaçament des de Barcelona.
 16:03 Sis militants de la CUP, sancionats fer campanya per l'1-O a Torredembarra. Els denunciats per la Policia Local s'enfronten a multes que oscil·len entre els 600 i els 1.200 euros. Els anticapitalistes afirmen que hi ha un sector dels agents que els persegueix de manera arbitrària i demanen que s'expulsi el PSC del govern municipal. Informa Jonathan Oca.
 15:57 Turull, Rull i Sànchez accepten el 155 i diuen que actuaran dins del «marge constitucional». L'advocat dels consellers del PDECat i del president de l'ANC diu que se'ls ha d'alliberar perquè el 21-D hi hagi "igualtat de condicions" pels candidats i els electors.
 15:41 Millo demana a ERC que aclareixi si qüestiona el "rigor" dels funcionaris que "garantiran la transparència" del 21-D. El delegat del govern espanyol a Catalunya diu que és una "irresponsabilitat tremenda" que els republicans posin en dubte la "neteja" de la jornada electoral.
 15:36 Domènech demana l'alliberament dels consellers: "Qualsevol dia de més que estiguin empresonats és injustificat”. El candidat de Catalunya en Comú-Podem reclama la sortida de presó "per tenir una campanya electoral amb mínims estàndards".
 15:03 El govern de Rajoy avisa Podem que portar el 155 al TC és actuar «d'apèndix» dels independentistes. El portaveu del govern espanyol considera que no hi ha "consistència jurídica" per recórrer la inconstitucionalitat de la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Méndez de Vigo celebra que el 155 hagi "recuperat la normalitat" a Catalunya.
 14:55 La Fiscalia demana al Suprem que els consellers i els «Jordis» segueixin empresonats. El ministeri públic considera que persisteixen els riscos de fugida i reiteració delictiva.
 14:39 Els Avis i Àvies per la llibertat omplen el saló de plens de l'Ajuntament de Reus. El col·lectiu ha volgut mostrar d'aquesta manera que el seu desacord amb la decisió de la Junta Electoral que els prohibeix reunir-se amb elements grocs a la plaça del Mercadal a partir del 5 de desembre en defensa dels presos polítics.
 14:30 Pablo Casado veu Pinotxo com «la mascota de l'independentisme». Considera que la proposta d'Iceta seria un premi "a la deslleialtat que ha malbaratat en durant el procés”.
 14:09 Uns 800 treballadors de la Generalitat fan una cadena humana contra el 155 a la via Laietana de Barcelona.
 13:51 Acaben les compareixences dels consellers i els "Jordis" al Tribunal Suprem. El magistrat Pablo Llarena no decidirà fins dilluns si els deixa sortir de la presó.
 13:47 Una diputada d'En Comú Podem considera «indigne» que Domènech culpi ERC i el PDECat del 155. Marta Sibina, que va estripar el carnet de Podem per la intervenció de Pablo Iglesias, no comparteix que es veti els independentistes per presentar el recurs al TC.
 13:41 JxCat diu que negocia tres punts programàtics amb ERC i CUP sobre els presos, legitimar l'1-O i el procés constituent. Artadi respon a Rovira que només hi pot haver un sol Govern amb Puigdemont al capdavant i Junqueras com a vicepresident.
 13:40 Arrimadas sobre els presos: «Respecto les decisions judicials, però si tornen a governar, faran el mateix». La candidata de Ciutadans critica que ERC recluti 14.000 apoderats per fer "un recompte paral·lel" i diu que "les tupinades les van fer ells l'1-0 i el 9-N".
 13:24 Jordi Sànchez ja declara al Tribunal Suprem. És l'últim en comparèixer davant del magistrat instructor Pablo Llarena.
 13:13 El jutge del Suprem no decidirà fins dilluns si excarcera els consellers i els «Jordis». Els membres del Govern han declarat que accepten el 155 i es comprometen a actuar dins del marc constitucional.
 13:14 Madrid acomiada els funcionaris de les delegacions de la Generalitat a l'exterior. El Departament d'Exteriors va "explorar" la possibilitat de traslladar-los a altres organismes però la majoria perdran la feina tot i tenir contractes indefinits.
 13:12 Oriol Junqueras i Raül Romeva no han respost les preguntes de la Fiscalia davant del Tribunal Suprem.
 13:06 Només queden per declarar al Tribunal Suprem els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 
 12:47 Arrimadas sobre la sortida dels presos: “Respectem les decisions judicials, però si tornen a governar faran el mateix”. La candidata de Ciutadans, per altra banda, creu que ERC prepara un recompte paral·lel per al 21-D perquè “considera que tothom actua com ells”.
 12:26 Josep Rull també ha acabat ja la seva declaració al Tribunal Suprem.
 12:16 ENTREVISTA Antoni Abad: «Aspiro a presidir Foment per canviar-lo i fer-lo més compromès amb la societat». El president de la Cecot afirma, en una conversa amb Pep Martí: "El que sí que és inconstitucional és el relat d'alguns sobre el trasllat de les seus d'empreses". L'empresari creu que a la patronal que presideix Gay de Montellà falta diàleg i un altre estil de lideratge.
 11:55 El PP demana als consellers que siguin «demòcrates» per «convicció» i no per «covardia» al Tribunal Suprem. Els populars apostaran per "sortir de l'embolic" i abordar els "autèntics problemes" dels catalans en la campanya del 21-D.
 11:53 El govern municipal de Manresa restituirà la bandera espanyola a la teulada de l'Ajuntament durant els propers dies, acatant així la instrucció que va arribar el passat 24 de novembre de la subdelegació del govern espanyol a Catalunya.
 11:48 El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, considera «bàsic» que els empresonats catalans siguin alliberats aquest divendres, informa Albert Hernández.
 11:47 La Junta Electoral ordena retirar les pancartes de «Llibertat» i «Democràcia» d'Economia. "No entenem en què distorsiona la campanya electoral del 21-D", ha assenyalat el secretari d'Economia, Pere Aragonès.
 11:26 El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena podria no fer pública la decisió sobre els consellers i els "Jordis" fins dilluns que ve, just el dia abans de l'inici de la campanya del 21-D.
 11:26 Joaquim Forn ja ha declarat al Tribunal Suprem. És el torn de Meritxell Borràs.
Entrades anteriors »
Ninots penjants en un pont de la C-17 | ACN
01/01/1970
Consideren que es tracta d'uns fets que s'allunyen de la línia d'accions proposades pels comitès
Miquel Iceta a l'acte de Portes Obertes del Catalanisme | Flikr PSC
01/01/1970
El líder del PSC planta cara als dirigents del PSOE que han criticat les seves propostes econòmiques: "Serem lleials amb Espanya però serem exigents en la defensa dels interessos de Catalunya" | L'aliança amb els exidirgents d'Unió obre portes a Iceta per erigir-se en el referent del catalanisme moderat
El manresà Kuno Meyer en una de les cel·les de la plaça Major de Vic | Albert Alemany
01/01/1970
El manresà Kuno Meyer és la persona que ha passat més hores tancat a les cel·les de la plaça Major
Placa commemorativa dels 40 anys de l'atemptat a la redacció d'«El Papus» | Adrià Costa
01/01/1970
«'El Jueves' se’n fot de tothom i el millor de tot és que potser a vegades ni ho notes. El sentit de l’humor i la intel·ligència són patrimoni de les persones amb sentit de l’humor i amb intel·ligència. Heus aquí perquè hi ha tantes persones que ni tant sols ho ensumen»
La pancarta que demana la llibertat dels presos polítics a la façana de l'Ajuntament de Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
PP, PSOE, Cs i Units Podem van pactar els membres no judicials de la Junta Electoral Central | Els jutges integrants de les juntes de les demarcacions catalanes van ser designats d'urgència pel Consell General del Poder Judicial
01/01/1970
El distintiu ambiental de la DGT és voluntari, però es recomana dur-lo visible per l'activació de les restriccions de trànsit a Barcelona en cas de pol·lució elevada