eleccions Parlament 2017

Els «comuns» pregunten a JxCat i ERC si replicaran el seu full de ruta

El líder de Catalunya en Comú-Podem acusa l'independentisme de no tenir un projecte clar perquè ha passat de "la unilateralitat, a la bilateralitat i el govern simbòlic"

| 09/12/2017 a les 14:29h
Especial: 21 de desembre: eleccions Parlament 2017
Arxivat a: Política, Pablo Echenique, Podem, Catalunya en Comú, comuns, Xavier Domènech, eleccions 21-D, eleccions Parlament 2017
Xavier Domènech, amb Pablo Echenique, Marta Ribas i Marina Albiol a Terrassa | Catalunya en Comú
Què volen fer els independentistes després del 21-D? Aquesta és la pregunta que el candidat de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, demana a Junts Per Catalunya i ERC. Des de Terrassa, els ha instat a respondre si replicaran el govern que van fer i el seu full de ruta ara que Carles Puigdemont centra la seva campanya en erigir-se com el president legítim que els independentistes han d'investir enfront de la intervenció de l'autonomia.

La pregunta l'ha llançat en un acte en el qual hi han participat el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique; l'eurodiputada d'IU, Marina Albiol; el secretari d'organització de Catalunya en Comú, Xavier Matilla; i la número quatre de la llista dels "comuns", Marta Ribas.

Domènech creu que la llista de Puigdemont és una coalició del PDeCAT i l'extinta CDC, i augura que ERC li donarà suport: "Sembla que ERC mai es vol fer gran, que no volen deixar d'estar subordinats a la dreta catalana, i aquest bloc vol seguir en els fulls de ruta que no han portat enlloc, només a la confrontació entre nosaltres".

De la unilateralitat, a la bilateralitat i "el govern simbòlic"

"Vull preguntar als partits independentistes que heu governat fins ara: què proposeu per al 22 de desembre? S'ha acabat el full de ruta i vam viure un cap de setmana on no va passar res i després el desastre de l'autogovern intervingut pel PP", ha lamentat. El líder dels "comuns" ha criticat que els defensors del full de ruta des de la Generalitat proposessin "primer unilateralitat, després bilateralitat i després govern simbòlic", i creu que després de les eleccions pactaran de nou per fer el mateix.

Des de la Nova Jazz Cava de Terrassa i davant d'unes 200 persones, ha recordat la dimissió del ja exalcalde egarenc Jordi Ballart (PSC), a qui assegura que "els seus li van posar pals a les rodes" en el seu intent de municipalització de l'aigua i després que els socialistes donessin suport a la intervenció de l'autogovern de Catalunya.

El PSC "de Duran" i C's d'Aznar

"El PSC ha apostat més per Duran que pels seus alcaldes", ha dit en referència al fet que la llista del candidat socialista, Miquel Iceta, inclogui en el número tres a l'exdirigent d'Unió Ramon Espadaler (Units per Avancar, on també hi milita Josep Antoni Duran).

Domènech a reiterat que el candidat de l'expresident José María Aznar no és el del PP, Xavier García Albiol, sinó la de Cs, Inés Arrimadas, i que el líder de la formació taronja, Albert Rivera, "dóna per fet que Miquel Iceta donarà suport a Cs ".

També ha dit que els defensors d'aplicar l'article 155 de la Constitució "viuen de la confrontació, alimentant-se del revers de l'independentisme", per aconseguir vots a favor d'Arrimadas. Domènech ha advertit, a més, que l'altre front vol que governi el candidat Carles Puigdemont, i ha conclòs: "En els dos blocs tenim a la dreta. Acabi com acabi tenim a la dreta".

"Nosaltres ho tenim molt clar. Proposem que Catalunya avanci i no retrocedeixi. Proposem revertir totes les retallades davant els partits que es diuen progressistes però que avancen cap a Cs o CDC", ha conclòs.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Hola "COMUNS"
Anònim, 09/12/2017 a les 18:00
+1
-0
I vosaltres quin projecte teniu per catalunya?????
Nomes us sento dir mal del vei......i el poble ??????

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Xavier Domènech | Adrià Costa
01/01/1970
El cap de llista de Catalunya en Comú considera que el Govern "va participar d'un autoengany o va enganyar" els ciutadans amb la proclamació de la independència | Reivindica que els "comuns" no són "equidistants" perquè "s'han posicionat com ningú" i han estat "sempre coherents" | Domènech afirma que Puigdemont no pot tornar a ser president perquè se seguiria "sacrificant" l'agenda social
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 12:43 Antoni Castellà, número 15 d'ERC, s'adreça als "companys de la CUP" i els assegura que, si després de les eleccions l'Estat espanyol es nega a dialogar i "no accepta la negociació",  els republicans recuperaran la via unilateral.
 12:38 Rull assegura que "no és normal" que no es pugui expressar amb normalitat en campanya electoral. Assenyala que ara pertoca que Puigdemont torni a Palau i recuperar la "dignitat" institucional del país.
 12:42 
 12:33 El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Llorenç Planagumà, demana el vot de "la Girona insubmisa i rebel" per entrar al Parlament 
 

Xavier Domènech, amb Elisenda Alamany i Llorenç Planagumà, a Girona Foto: Catalunya en Comú

 12:36 Inés Arrimadas diu que «els qui estan a les cues d'espera no poden anar a Brussel·les a veure l'òpera». Albert Rivera insisteix a demanar el vot de tots els electors constitucionalistes en un míting de Ciutadans a Tarragona. Informa Pep Martí.
 12:28 "Hi ha una marea que sap que guanyarem les eleccions. Moltes gràcies per haver entès de què van aquestes eleccions. Per fer-nos costat. Això anirà molt bé perquè és el que ens mereixem. Aquest poble diu prou, i és per això que guanyarem", assenyala Eduard Pujol des de Mollerussa.
 12:31 Elisenda Alamany, número dos de Catalunya en Comú_Podem, des de Girona: "No podem deixar que un full de ruta fracassat sigui la condemna de tot un país i condemni a la frustració tota la nostra gent" 
 

Elisenda Alamany, número dos de Catalunya en Comú, al míting de Girona Foto: Catalunya en Comú

 12:20 Pedro Sánchez tanca aquest diumenge el seu primer cap de setmana de la campanya del PSC al 21-D en un míting a Lleida amb el cap de llista dels socialistes, Miquel Iceta. 
 12:15 Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya i número vuit per Barcelona, destaca des de Mollerussa que cal fer tornar Puigdemont "allà d'on nou hauria d'haver marxat mai", en referència al Palau de la Generalitat.
 12:14 ERC comença el míting de Badalona amb un llaç groc a primera fila, que ocupa el lloc on hauria de seure Oriol Junqueras, però també Quim Forn, els Jordis o el president a l'exili, Carles Puigdemont, segons afirmen.
 12:14 
 12:02 Marta Rovira i Carme Forcadell arriben al míting d'ERC de Badalona. La presidenta del Parlament capta l'atenció de públic i mitjans de comunicació, en el seu primer acte de campanya.
 11:53 El cap de llista del PP, Xavier García Albiol, assegura que la "pitjor notícia que podria tenir Puigdemont a Bèlgica és que el PP tingués un gran resultat". 
 11:51 Inés Arrimadas diu que tot el procés ha estat una mentida i que això acabarà el 21-D. La candidata de Ciutadans anima a tothom a anar a votar amb la "papereta taronja". Des de Tarragona, ho expliquen Pep Martí Jonathan Oca.
 11:48 Arrimadas diu a Tarragona que "els qui han perdut vendes o estan a les cues d'espera no es poden permetre pagar el viatge a Brussel·les a veure l'òpera". Informen Pep Martí i Jonathan Oca.
 11:42 Arrenca el míting matinal de Junts per Catalunya a Mollerussa. "Em presento a aquestes eleccions en defensa pròpia", assenyala Marc Solsona, alcalde de la ciutat i número dos per Lleida. "Em fa vergonya que el PSC es faci selfies amb la gent del 155", ha recalcat Solsona, que ha demanat als votants socialistes que optin per la seva candidatura.
 11:44 
 11:29 
 11:28 
 11:14 Romeva: "Si guanya ERC, el president serà el nostre candidat". El conseller d'Afers Exteriors i candidat d'ERC assegura que va prendre la decisió de quedar-se perquè "tenia una responsabilitat" que l'obligava a fer-ho i per solidaritat amb Oriol Junqueras, i avisa que aquesta campanya electoral "no permet frivolitats". 
 11:06 Carles Puigdemont, cap de llista de Junts per Catalunya, podria arrabassar la segona plaça a Ciutadans, segons una enquesta d'«El Nacional». L'independentisme mantindria la majoria absoluta i obtindria un percentatge de vots superior al del 27-S.
 10:53 
 10:12 La CUP reitera que només donarà suport a un Govern disposat a construir la República. La cap de llista per Girona al 21-D, Natàlia Sànchez, alerta que no es posicionaran al costat de "cap aliança ni partit" que "vulgui tornar a la casella de sortida"
 09:51 Romeva, sobre la decisió de no marxar a Bèlgica: "Tenia una responsabilitat que m'obligava a quedar-me". El conseller d'Afers Exteriors i candidat d'ERC assegura que va prendre la decisió de quedar-se per solidaritat amb Oriol Junqueras i avisa que aquesta campanya electoral "no permet frivolitats”.
 09:38 VÍDEO El discurs unionista de la por, al descobert en un espot alternatiu de Ciutadans. Un usuari de Twitter ha versionat l'anunci electoral de la candidatura encapçadala per Inés Arrimades deixant en evidència moltes de les afirmacions de la formació taronja.
 09:09 Agredeixen un militant de la CUP mentre penjava cartells electorals. El grup municipal cupaire de Salt denuncia que un grup d'individus va insultar-lo i increpar-lo amb crits de "Viva España".
 08:25 Puigdemont demana "ser militants de Catalunya més que de cada partit". El president i cap de llista de Junts per Catalunya defensa en una entrevista al diari Ara que la tercera via "es una fantasia": "L'Espanya que veuen ara és la que durarà molts anys".
 08:24 RADIOGRAFIA Així és el votant d'ERC: polititzat, nascut a Catalunya i ja desconnectat; per Roger Tugas. 
 08:22 LA CARAVANA Trucades d'exili: «President, vas fer el que havies de fer», crònica d'Oriol March sobre la campanya de Junts per Catalunya. 
 08:21 ENTREVISTA Xavier Domènech, cap de llista de Catalunya en Comú Podem: «El referèndum acordat no es pot calendaritzar, ja n'hi ha prou de terminis»; per Joan Serra Carné i Sara González. 
 22:32 PÒQUER DE CAMPANYA 9 de desembre: Borràs torna, la dignitat de la CUP, els límits de Cospedal i Sánchez vintage, per Irene Ramentol.
 21:30 Domènech fa una crida a evitar «el desastre» d'un pacte de PSC i Cs com el de Ros a Lleida. Els "comuns" retreuen als socialistes el suport al 155 que ha propiciat el retorn de les obres de Sixena. Per Sara González des de Lleida.
 21:19 Puigdemont es compromet a tornar a Palau amb tot el Govern si guanya el 21-D. Junts per Catalunya sosté que cal votar-li si se'l vol fer tornar a la Generalitat "amb la dignitat intacta”. El president creu que una victòria de la seva llista provocarà "mal d'estómac" a la Moncloa i crida a no assumir la "normalitat" del bloc del 155. Crònica d'Oriol March.
 21:04 Xavier Domènech fa una crida a evitar «el desastre» d'un pacte del PSC i Ciutadans com el d'Àngel Ros a Lleida. Ho ha dit en un míting des de Lleida, on ha retret als socialistes el suport al 155 que ha afavorit el retorn de les obres de Sixena.
 

Xavier Domènech, amb Jaume Barberà, Sara Vilà i Mar García, a Lleida Foto: Catalunya en Comú

 20:58 La CUP se suma a una convocatòria per «fer un cafè» dilluns al matí davant del Museu de Lleida. El cartell anima a quedar a les 7.30 hores del matí.
 20:56 Puigdemont recalca que una victòria de Junts per Catalunya farà "mal d'estómac" a Catalunya i que serà observada a Europa. Assenyala que la Moncloa té tres candidats: Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol.
 20:56 
 20:52 Junts per Catalunya intensifica el discurs presidencialista després de les friccions amb ERC: "Els vots del 21-D han de servir perquè Puigdemont enntri al Palau de la Generalitat amb la dignitat intacta", diu Josep Rull.
 20:47 LA CARAVANA dels «comuns», per Sara González: Les dones prenen el comandament dels «comuns». Catalunya en Comú-Podem es presenten a aquestes eleccions amb 71 candidates i 64 candidats.
 20:30 Rull, en el míting a Igualada, desitja que Puigdemont pugui ser president de la Generalitat des de Catalunya i no des de Brussel·les.
 20:44 Sánchez acusa Rivera d'haver faltat al «respecte» a tots els votants. El socialista retreu al seu homòleg de Ciutadans que hagi considerat que un vot al PSC és llençar-lo a les escombraries. Per Jordi Bes.
 20:28 "Som la veu de l'esperança", assegura Eduard Pujol, número vuit per Barcelona de Junts per Barcelona. "Això va d'article 155, de presó i d'exili contra dignitat, democràcia i llibertat", ha destacat Pujol.
 20:14 Laura Borràs, número cinc per Barcelona de Junts per Catalunya, s'ha referit a les obres de Sixena com a exemple de "l'ofensiva involucionista sense precedents". "No podem permetre que es manipulin les nostres aspiracions", ha recalcat Borràs, que ha recordat que el dèficit fiscal calculat per la Generalitat intervinguda supera els 16.000 milions d'euros anuals, "dues vegades el pressupost de Salut".
 20:07 Marc Castells, alcalde d'Igualada, reclama que, si es vol que Puigdemont sigui president, "cal votar-lo". La diputada Maria Senserrich, també igualadina, demana "ser generosos a l'hora de prendre decisions". Junts per Catalunya omple aquest vespre l'Ateneu d'Igualada en el primer cap de setmana de campanya.
 20:06 Pedro Sánchez insisteix a cridar pel vot socialista: "Si vosaltres no hi aneu, ells continuen amb el seu full de ruta secessionista".
 20:04 
 19:57 
 19:56 El cinquè per Tarragona i consolidar Nou Barris: dos punts cardinals per a Ciutadans. Es tracta de dues places fortes que els d'Albert Rivera consideren emblemàtiques i que els poden dur a flirtejar amb la victòria. Per Pep Martí.
 19:56 
 19:34 Arrimadas presenta Ciutadans com el partit hereu de la Transició. "Us animo a no equivocar-vos el 21 de desembre", ha dit la candidata unionista a un grup de joves. Per Pep Martí.
Entrades anteriors »
01/01/1970
L'independentisme mantindria la majoria absoluta i obtindria un percentatge de vots superior al del 27-S
L'exposició «Disseny gràfic. D’ofici a professió». | Mariona Batll
Toni Vall
01/01/1970
«El Museu del Disseny de la Plaça de les Glòries és el millor museu de Barcelona. Les quatre exposicions permanents que té són d’un nivell impressionant»
La Fira de Santa Llúcia, un clàssic de Nadal | Mariona Batllés
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de Santa Llúcia, la Fira de la Puríssima de Gironella, la Fira del Caganer de l'Argentera, Fira del Tió de Solsona, i la Fira d'artistes de Tàrrega
Toni Comín, diumenge passat a Lovaina | Delmi Álvarez
Ferran Casas | 6 comentaris
01/01/1970
El conseller de Salut a l'exili afirma que el 21-D toca guanyar i després encarar el "debat estratègic" i que cal fer-ho des del "rigor i el realisme" | El número 7 d'ERC per Barcelona insta els "comuns" a fer-se dignes del PSUC: "Si ells van liderar la lluita contra el franquisme, els seus hereus haurien d'estar liderant la lluita contra el neofranquisme" | Exigeix a Miquel Iceta que expliqui tot el que va acordar amb Sáenz de Santamaría i demana a l'actual PSC "que renuncii a les seves sigles"
Miquel Iceta l'han rebut a Rubí aquest dimecres amb la insígnia de Cs | ACN
Jordi Bes | 4 comentaris
01/01/1970
Els socialistes esperen recuperar el 21-D suports entre els votants que s'havien passat a la formació taronja, als "comuns" i fins i tot d'alguns que havien confiat en Artur Mas