M'hi poso per...

​Victòria Camps: sense raons per abjurar del socialisme

La filòsofa concorre en un lloc simbòlic de la llista d'Iceta i sempre ha estat socialista, però sense carnet: "Des que vaig deixar de ser catòlica no he volgut ser militant de cap altra cosa"

| 15/12/2017 a les 08:30h
Especial: 21 de desembre: eleccions Parlament 2017
Arxivat a: Política, Miquel Iceta, PSC, m'hi poso per, Per què m'hi poso?, Victòria Camps, independents, eleccions Parlament 2017
La filòsofa Victòria Camps, en una imatge d'arxiu | ACN
La filòsofa Victòria Camps va néixer el 1941 a Barcelona, als inicis de la dictadura franquista, i fins ben entrada la democràcia mai es va imaginar que es posaria en política. A la darrera legislatura de Felipe González va ser senadora i ara va en el número 84 de la llista de Miquel Iceta al 21-D per Barcelona, el penúltim, un lloc simbòlic per mostrar-li el seu suport. No va tenir "cap dubte" quan el PSC li ho va proposar, i de fet ja tenia el vot decidit. "He estat socialista sempre", assegura, i agrega: "No he trobat mai raons per deixar de ser-ho".

Això no significa que sigui militant del partit. De fet, no ho ha estat mai, ni del PSC ni de cap. "Vaig ser catòlica i des que ho vaig deixar de ser no ha volgut ser militant de cap altra cosa", assevera. O sigui que des que van aixecar-se les imposicions del franquisme ha procurat sempre no casar-se amb cap carnet. Camps és catedràtica de filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'experiència al Senat no li va quallar del tot, i per això no va repetir com a senadora tot i que el partit li ho va proposar.

Era la legislatura 1993-96, que, com la d'ara, estava plagada d'obstacles. Era l'època dels casos de corrupció que torpedinaven el PSOE de Felipe González, que va acabar perdent el govern espanyol. Tocava fer política "reactiva", rememora Camps, que la recorda com una legislatura molt difícil. "No és que em quedés mal gust de boca, va ser tot un privilegi", ressalta, però creu que ella té un tarannà "més reflexiu" que pot ser més útil des de la política no institucional.

Camps ha estat molt activa en altres àmbits, com el Comitè de Bioètica. Ella ressalta que ara és la presidenta del comitè català de l'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR), i que havia estat vicepresidenta –i ara vocal d'honor- de Federalistes d'Esquerres. "També és fer política. Això sí que m'interessa i m'hi trobo còmoda", admet. Considera que Iceta és la persona "més preparada" per fer política que actuï "a favor de la gent que ho passa pitjor". Opina que ara cal aplicar "els ideals socialdemòcrates de sempre" i deixar enrere el procés independentista.

Participació discreta en campanya

Té un paper més aviat discret en la campanya d'Iceta. Ha participat en algun acte a Sant Cugat (Vallès Occidental) i algun de precampanya, però res més enllà. "Tampoc m'ho demanen", sosté. Del candidat socialista en destaca l'experiència política i que "sap què vol" i quines són les possibilitats d'actuació política. "Toca de peus a terra", subratlla. Li agrada també que s'erigeixi com el presidenciable de la reconciliació, i la seva aposta per la cultura. "Si hi hagués més cultura, hi hauria més democràcia", sosté.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Cada persona té dret a la seva ideologia
Anònim, 15/12/2017 a les 09:54
+2
-0
Ser catòlica i deixar de ser-ho com ho exposa.
Ser socialista de tota la vida com queda reflectit.
Ja que té les idees clares, se sent republicana o monàrquica?
En que es va traduir el seu federalisme mentre era senadora del PSOE amb majoria al Congreso?
Té documentada alguna proposta seva davant la Camara, sobre aquest federalisme de veu insonora durant els anys en que el PSOE podia canviar el rumb de les nacionalitats històriques?
NEGAR L´EVIDENCIA
Anònim, 15/12/2017 a les 11:25
+0
-0
Sra Camps, estic d´acord en que no té per que deixar de ser socialista el que NO ENTENC és com pot recolçar al PSC i PSOE després de ser els valadors politics del PP i Cs i principals culpables de l´aplicació del 155 a Catalunya. De debó que identifica les BASES FONAMENTALS DEL SOCIALISME en l´actuació d´aquests partits??

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Miquel Iceta a l'esmorzar informatiu a Barcelona | ACN
01/01/1970
El candidat del PSC afirma que prefereix equivocar-se "per trobar la reconciliació" que "encertar tenint ferides obertes" | Diu que si és president oferirà a Rajoy la Generalitat per celebrar la propera Conferència de Presidents
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 11:38 Més d'un centenar de persones de diversos departaments del Govern canten contra el 155 i per l'alliberament dels presos a la plaça del Rei de Barcelona. Cantaran les nadales "El 25 de desembre" i "El noi de la mare", i acabaran amb "Els Segadors". Abans de començar hi haurà un minut de silenci.
 11:34 VÍDEO Gabilondo: «S'hauran de repetir les eleccions catalanes?». El periodista reflexiona sobre els resultats del 21-D.
 
 11:25 ÚLTIMA HORA Méndez de Vigo demana ara que les obres de Sixena retornin a Lleida. El ministre de Cultura dona llum verd al recurs presentat per la Generalitat.
 11:06 Jordi Basté, a l'expectativa de poder parlar amb Junqueras en directe des de la presó. El vicepresident del Govern havia de ser entrevistat a El món a RAC1 juntament amb Marta Rovira.
 10:51 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, recula sobre la seva proposta dels indults: "Sens dubte és una proposta prematura". En un esmorzar informatiu, Iceta afirma que prefereix equivocar-se "per trobar la reconciliació" que "encertar tenint ferides obertes".
 10:22 Marta Rovira, a El món a RAC1: «Estic preparada per ser presidenta de la Generalitat». La candidata d'ERC tanca la porta a un pacte amb el PSC i assegura que una candidatura independentista unitària no hagués estat la millor opció.
 10:19 ÚLTIMA HORA El Museu de Lleida localitza la pintura perduda de Sixena. L'equipament lleidatà ha enviat un escrit al jutjat d'Osca comunicant la troballa i espera ara que la policia judicial passi a recollir l'obra.
 10:13 Marta Rovira tanca la porta a un pacte amb el PSC i assegura que la unitat de les forces independentistes no era la millor opció per aquestes eleccions.
 10:01 Els bombers belgues feliciten l'ANC pel «civisme» dels manifestants catalans. La concentració a Brussel·les de la setmana passada va reunir 45.000 persones.
 09:52 Marta Rovira, a RAC1: "Junqueras pot ser president de la Generalitat legalment. Si ERC guanya les eleccions el podrem treure de la presó".
 09:40 Pablo Iglesias: "Sense una democratització d'Espanya no serà possible un referèndum a Catalunya".
 09:19 Pablo Iglesias, a RAC1: "Cal facilitar els camins per tal que el poble de Catalunya pugui decidir"
 08:45 M'HI POSO PER...​ Victòria Camps: sense raons per abjurar del socialisme. La filòsofa concorre en un lloc simbòlic de la llista d'Iceta i sempre ha estat socialista, però sense carnet: "Des que vaig deixar de ser catòlica no he volgut ser militant de cap altra cosa", explica a la secció dels independents dels partits per al 21-D, per Jordi Bes
 08:22 El desplegament de Cs impedeix fer la cantada de Nadal de l'Esclat al pati del Kursaal de Manresa, informa Pere Fontanals. La pantalla gegant al passeig, les furgonetes i el muntatge de seguretat van impossibilitar que els nens i nenes cantessin on tenien programat des de feia temps.
 07:49 PORTADES La premsa espanyola celebra la possible victòria d'Arrimadas. Recull de les portades dels diaris catalans i espanyols de paper.
 07:09 El president Carles Puigdemont, mitjançant un missatge enregistrat des de Bèlgica, ha fet una crida a evitar que “ningú des de Madrid converteixi Catalunya en la província que porta somiant des de fa anys”, segons informa Aleix Ramírez. En un míting a Sitges, Puigdemont ha tornat a demanar al “tripartit del 155” – en referència a Ciutadans, PP i PSC- “si respectaran els resultat del 21 de desembre”.
 06:35 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Recta final polaritzada. "Esprint de campanya amb mítings finals i, segons les enquestes, l'independentisme lluitant per mantenir la majoria absoluta i ERC i Cs per la primera posició", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Junqueras, Puigdemont, el vot socialista, la Marató, el trànsit de Jové a Jover, Bosman i Josep Maria Castellet.
 00:42 La majoria absoluta independentista perilla, segons dues enquestes d'«El Mundo» i l'«ABC». Els dos diaris apunten a una victòria de Ciutadans en vots o en vots i escons mentre que les formacions unionistes retallarien distàncies amb l'independentisme.
 22:27 PÒQUER DE CAMPANYA 14 de desembre: Sànchez tancat, Domènech universitari, Fachin «unchained» i estelada a la brossa; per Arnau Urgell.
 21:33 VÍDEO L’emotiu homenatge de Josep Rull als familiars dels dirigents empresonats i exiliats: «gràcies per la vostra dignitat i patriotisme». El conseller ha pujat a l'escenari visiblement emocionat en el míting de Junts per Catalunya a Terrassa, la seva ciutat natal.
 21:21 
 21:21 
 21:09 La número dos de Podem, Irene Montero, reclama el vot per a Xavier Domènech perquè «ni mentirà ni robarà». El cap de llista dels "comuns" acusa Inés Arrimadas de ser "la candidata d'Aznar" i promet no fer-la presidenta. Ho explica Sara González des del Prat de Llobregat
 

Xavier Domènech i Irene Montero, al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 21:03 Iceta s'alinea amb Cs i PP i retreu a l'independentisme que adoctrini els nens. "Els nens no han d'anar a fer gruix a les manifestacions, no se'ls ha de posar asseguts en una carretera per tallar-la", afirma el candidat del PSC. Iceta exigeix, però, a les forces unionistes que "treguin les mans" de l'escola catalana. Informa Jordi Bes.
 20:53 
 20:50 ENTREVISTA Òscar Peris (ERC): «M'imagino un resultat sobiranista aclaparador perquè o guanyem o ens arrasen». El cap de llista dels republicans per Tarragona està convençut que l'Estat manté empresonat Junqueras perquè "és líder més ben preparat per fer front al repte que té el país" i destaca que es presenten a les eleccions perquè no podien deixar Catalunya en mans del bloc del 155. Per Jonathan Oca. 
 20:49 Rovira s'envolta d'ex del PSC i acusa Iceta de supeditar Catalunya «als interessos del PSOE». La dirigent d'ERC rebutja acords amb el PSC, com vol Domènech: "Amb aquells socialistes amb què volíem pactar hem decidit fer una llista conjunta i concórrer conjuntament". Per Roger Tugas.
 20:46 La Guàrdia Civil deixa en llibertat el director general d'Unipost. El cos de seguretat continua registrant la seu de l'empresa de l'Hospitalet de Llobregat, que ha començat cap a les vuit del matí.
 20:34 El bloc unionista estalona en escons l'independentisme, segons El País. Els partits independentistes quedarien a cinc escons de la majoria absoluta, segons el sondeig.
 20:29 Albiol desinfla l'acusació d'espionatge contra els Mossos: «No em consta que sigui cert». El candidat popular demana que el 21-D es confirmi "el pas que va donar Rajoy" amb el 155.
 20:22 Puigdemont alerta del 155 «irreversible» que s'aplicarà a Catalunya si governa C's. El president de la Generalitat, en un míting a Terrassa, eleva el to contra els d'Inés Arrimadas i reclama votar "pensant en les futures generacions. Informa Oriol March des de Terrassa. 
 20:21 Xavier Domènech, a José María Aznar: "Ho sentim, la seva candidata, Inés Arrimadas, no serà presidenta de Catalunya. No donarem el govern a la precarietat, a l'Ibex 35 i a Aznar" 
 20:20 LA CARAVANA. Elsa Artadi i la gestió d'una remuntada. Crònica de la visita de la directora de campanya de Junts per Catallunya a l'autobús dels periodistes que segueixen la candidatura de Carles Puigdemont. Per Oriol March.
 20:19 Xavier Domènech reivindica que els "comuns" han aconseguit posar l'agenda social en el centre de la campanya electoral perquè la resta dels partits també en parlen
 
 
 
 20:13 VÍDEO Comín: «El PSC hauria de renunciar a les sigles i dir-se Partit Unionista Sobretot (PUS)». Exdirigents i exmilitants dels socialistes intervenen en un acte a Sant Andreu de la Barca per ratificar el seu suport a ERC com a pal de paller del socialisme sobiranista i carreguen contra el partit de Miquel Iceta. Ho explica Roger Tugas.
 20:06 
 20:05 Miquel Iceta reclama "treure les mans de la política" de l'escola. "Els nens no han d'anar a engruixir les manifestacions", defensa.
 20:00 Irene Montero, número dos de Podem: "Xavier Domènech és l'únic candidat que pot governar sense mentir i sense robar".
 19:52 Margallo exigeix suport als Bàltics en el cas català com a «contrapartida» als favors d'Espanya. L'exministre d'Afers exteriors revela que va demanar col·laboració a canvi dels "esforços" de l'executiu espanyol davant la crisi a l'est d'Europa amb Rússia. L'excap de la diplomàcia espanyola confessa que va voler combatre les simpaties de certs sectors bàltics amb el moviment independentista.
 19:46 La número dos de Podem, Irene Montero, acusa el PSOE i el PSC de ser capaç d'aliar-se amb "el partit més corrupte d'Europa", el PP, "per no reconèixer que els catalans tenen sobirania per decidir" 
 

Irene Montero, número dos de Podem, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú



 
 19:41 
 19:48 La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, demana als "catalans que van votar Mariano Rajoy que tornin a votar el projecte del PP". "Gràcies a Rajoy hem aconseguit que no hi hagi independència", insisteix. 
 19:38 Marta Ribas, número quatre de Catalunya en Comú-Podem, des del Prat de Llobregat: "Què ha fet aquest govern per garantir els nostres drets? Retallar, retallar, retallar, mantenir les retallades d'Artur Mas i incomplir amb la ciutadania la garantia dels seus drets" 
 

Marta Ribas, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:40 Ramon Espadaler, número 3 de la llista de Miquel Iceta, demana votar la llista del PSC a aquells que han vist que el suport a Junts pel Sí s'ha saldat amb ballar "el mambo pervers" de la CUP.
 19:34 L'economista Vicenç Navarro acusa el PP i Convergència de ser "partits clientelars, corruptes fins a la medul·la i neoliberals". També ha assegurat que durant la dictadura "Artur Mas estava estudiant oposicions, com José María Aznar"
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:28 
 19:24 
 19:17 Indra reconeix a NacióDigital l'atac d'Anonymous; ho explica Mercè Molist. Segons la multinacional espanyola dedicada a la difusió dels resultats provisionals, "no hi ha constància que els sistemes hagin estat afectats, ni que cap dada sensible hagi estat compromesa". Els hackers van assaltar una màquina virtual que estava desconnectada de les plataformes corporatives.
 19:00 El govern espanyol controlarà les xarxes socials per evitar «fake news». La Moncloa assegura que ja està actuant davant la "preocupació" d'alguns partits espanyols per diverses campanyes de "desprestigi" contra ells amb el 21-D a l'horitzó.
 18:53 Comença el míting d'ERC a Sant Andreu de la Barca amb representants provinents del PSC que han fet el salt a l'independentisme, com Ernest Maragall, Fabian Mohedano, Carme Labòria, Jose Rodríguez "Trinitro" o Maite Arqué i en que participarà Toni Comín a través d'un vídeo. Presenta l'acte Josep Maria Mainat.
 
Entrades anteriors »
La versió en català d'«Art», de Yasmina Reza | David Ruano
Teresa Ferré
01/01/1970
"El llarg dinar de Nadal" fa quarta temporada després de convèncer públic i crítica a través del petit format, d'un autor pràcticament desconegut, i d'un text clàssic del 1931
Els concursants d'«OT» | TVE
Toni Vall
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»
Horacio Seguí, a casa seva | Mariona Batllés
Esteve Plantada
01/01/1970
El llibre "La meva vida en un 'clic'", amb textos de Toni Vall, repassa la trajectòria d'una de les figures més impressionants del fotoperiodisme català | L'obra es presenta aquest dijous a les 18:30h a la Sala Berlín del Camp Nou
Publicitat electoral del 21-D al metro de Barcelona. | Adrià Costa
Sergi Ambudio
01/01/1970
Es tracta d'un llistat de 25 preguntes per descobrir quines coincidències té cada votant amb les candidatures que es presenten a les eleccions
Lorena Roldán en un míting de C's a Tarragona diumenge passat | Ciutadans
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
La número dos per Tarragona és una de les figures en alça a Ciutadans i molts la consideren "una Arrimadas en potència"