OPINIÓ

21D: Si jo fos

«Com es llegirà que el partit que ha aplicat el 155 quedi últim per sota de la CUP? 'Catalonia is different?'»

| 20/12/2017 a les 22:04h
Què em preguntaria jo si fos votant d’Esquerra Republicana? Em plantejaria si, més enllà de les evidents disputes amb el món convergent i la relació personal Junqueras-Puigdemont, no hauria estat millor que avui haguéssim anat junts a les eleccions. Aquesta falta d’entesa farà absolutament irrepetible la imatge del 27S, on el color blau de JxSí va arrasar la geografia del país, com a força més votada a totes les comarques i al 96’1% dels ajuntaments. Aquesta nit veurem un mosaic multicolor, que servirà d’argamassa per reforçar la idea com de dividida està Catalunya. La decisió es va prendre a més, quan ERC no patia gens per la victòria. Veurem si avui mateix, amb Ciutadans rebent dopatge mediàtico-econòmic-aznarític ens trobem que la primera força del país és qui aixeca la bandera de l’esmena a la totalitat al que s’ha construït en 40 anys: escola, llengua, cultura. També em preguntaria què es vol fer del meu vot: seguir amb la unilateralitat, encetar la bilateralitat o esperar una dècada i mitja per tornar a intentar-ho?

Si jo fos votant de Junts per Catalunya em preguntaria si no és arriscat basar la campanya en promeses impossibles de complir. No, no hi ha cap garantia que si guanya Puigdemont el president torni de Brussel•les com a president. I si ho fa, evidentment, serà empresonat. Cosa que està molt bé si l’objectiu és l’escàndol i buscar tres o quatre declaracions de suport d’ex-líders europeus. Però hem vist que la Unió Europea en general no pensa moure ni un dit i l’Estat és absolutament impermeable a aquesta pressió de baixa intensitat. Efectivament, el vot de la ràbia i de la dignitat tenen tot el sentit, però cal veure què pot fer JxC amb aquest patrimoni. És més: s’avindrà el partit de Puigdemont a investir un president d’ERC contradient tot el que han dit en campanya?

Si jo fos votant de Ciutadans em preguntaria si el partit, novell a l’hora de governar, incapaç de trenar un discurs poderós en un àmbit que no sigui el del monotema, és la millor opció. Això, és clar, si no només vull el vot de càstig a l’independentisme. En aquest cas, també em preguntaria què es farà amb el meu vot. Servirà per donar el poder al Socialisme o al PP, les forces que representen l’antic règim, la corrupció i el descrèdit, i que de ben segur quedaran per sota? I en el cas que el meu vot sigui senzillament anti-independentista em preguntaria si no és millor reforçar al PP, que en definitiva són els qui han arriscat més en defensa de la Unitat d’Espanya en els últims mesos. En aquest sentit, com es llegirà que el partit que ha aplicat el 155 quedi últim per sota de la CUP? Catalonia is different?

Si jo fos socialista no m’hi cabrien les preguntes. Perquè ens hem aliat amb la dreta d’Unió? Què farà el diputat Espadaler amb el meu vot quan arribin temes socials sensibles com les escoles d’elit, els drets LGTBI, els dels treballadors, la sanitat o els interessos de les grans empreses? També em preguntaria si el meu partit defensa que Catalunya és una nació i com s’ha d’administrar aquest fet. Em plantejaria com convencerem el PP, Cs i els nostres companys del PSOE andalús, extremeny o aragonès per fer una reforma federal de la Constitució, sobretot si a casa meva acabo pactant amb la radicalitat nacional de PP i Cs. Em preguntaria què n’hem tret del recolzament al 155. I què en farà el pròxim govern anti-independentista (on participarem) de tot el patrimoni que hem co-creat: la immersió, TV3, o els Mossos.

Si portés a les mans la papereta del PP sobretot em preguntaria perquè el meu propi partit a Espanya ens ha abandonat. Una cosa és que vingui Rajoy o Soraya a fer campanya. L’altra és que descaradament s’hagi fet servir tot l’engranatge mediàtico-econòmic per donar suport a Cs i no a nosaltres, que som els que ho passem pitjor a Catalunya ençà del 155. Em plantejaria perquè ens ha traït Aznar en el moment més sensible. I reflexionaria sobre si el meu partit ha de sortir a jugar amb el cartell de derrotat, oferint-se per una simple vicepresidència amb Ciutadans o el PSC. Un discurs que és el preludi perquè ens destrossin a les pròximes eleccions a Espanya.

Finalment, si fos votant de la CUP, em preguntaria què hi faig amb una papereta a la mà d’unes eleccions il•legals i il•legítimes, on un candidat és a la presó i l’altre a l’exili, on la gestió de la Junta Electoral ha estat més que discutible i on hi ha un 155 en aplicació que segons bona part dels catedràtics constitucionalistes no s’ajusta a dret. I un cop acceptés que tot plegat és un peatge per no cedir les institucions, em preguntaria de què servirà el meu vot. I si d’aquí 3 setmanes ens trobarem de nou, en el millor dels casos amb un Pressing CUP per investir un president que plantejarà en petit comitè, congelar la independència fins d’aquí una o dues dècades.  

Ha estat la pitjor campanya electoral que recordo. Ha estat la més estranya, bruta, desagradable. I alhora també, la més imprevisible. Conec molt poca gent que aquest matí es llevin sabent segur què votaran. 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

si jo no fos
Anònim, 20/12/2017 a les 22:38
+0
-0
Jo visc a l'extranger, jo ja no sóc, no he pogut votar.
Mals coneguts tens
Anònim, 21/12/2017 a les 05:15
+0
-0
si aquest mati es llevaran sense saber què votaran!
Totohom que conec sap que votarà
Anònim, 21/12/2017 a les 07:56
+0
-0
Com ja t'han dit, deus tenir amics ignorants i indocumentats, no son
els meus preferits, però, com és que no dius res de Catalunya en Comú,
que no existeixen ?
Si jo fos
Anònim, 21/12/2017 a les 11:07
+0
-0
Si jo fos d'ERC ja hauria après les instruccions perquè el recompte de vots sigui favorable a ERC i en contra de la resta... això és democracia!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Xavi Bundó
Xavi Bundó (Sabadell, 1984). Periodista, llicenciat en Comunicació Audiovisual a la UAB i amant desmesurat de la ràdio. A RAC1 des de l'any 2007. Abans, a Catalunya Ràdio. Dirigeix el programa Via Lliure cada dissabte i diumenge. A Twitter: @xbundo.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les eleccions del 21 de desembre
 13:00 Fred, vots i poc groc: així voten els «barris» de Sabadell; la crònica d'Albert Segura des de la cocapital vallesana. La jornada electoral més excepcional discorre entre mercats setmanals, escoles obertes sense nens i bon ambient entre apoderats independentistes i unionistes.
 12:49 L'estratègia de l'Ajuntament de Viladrau per driblar la Junta Electoral: llaços blaus i verds.
 

La façana de l'Ajuntament de Viladrau, amb llaços de color blau i verd. Foto: J.M. Montaner

 12:46 Els consellers Bassa, Turull, Romeva, Mundó i Rull ja han votat. Ho han fet a Torroella de Montgrí, Parets del Vallès, Sant Cugat Gurb i Terrassa, respectivament.
 12:43 Inés Arrimadas ja ha votat a Barcelona després de quasi mitja hora de cua. Ha rebut xiulets, crits de "fora, fora" i també de "presidenta".
 12:38 Xavier Domènech crida a la "participació massiva" per "superar una situació difícil”. El cap de files dels comuns assegura que la ciutadania "té la clau" aquest 21-D.
 12:36 ÚLTIMA HORA Interior desmenteix que ja hagi sancionat Junqueras per l'entrevista a RAC-1. L'emissora ha informat que la direcció de la presó havia sancionat el líder d'ERC amb cinc dies de confinament a la cel·la.
 12:28 
 12:20 VÍDEOS Carme Forcadell torna a l'escola Nostra Llar de Sabadell: «A diferència de l'1-O, avui s'ha pogut votar amb llibertat i dignitat»; informa Albert Segura.
 12:09 
 12:05 
 11:52 
 11:31 Rovira: "Esperem que avui la democràcia pugui tornar a guanyar, com va guanyar l'1-O". La número dos d'ERC diu que voten "per Oriol Junqueras, que és qui s'ha vist més privat dels drets democràtics".

 11:42 La sanció a Junqueras pels missatges gravats: cinc dies sense poder sortir de la cel·la. El govern espanyol va obrir dos expedients al cap de llista d'ERC per haver estat entrevistat telefònicament i enregistrat un missatge de veu.
 11:30 Carme Forcadell, presidenta del Parlament, ja ha votat a Sabadell.
 11:29 CS obliga a tapar uns quadres de polítics catalans en un col·legi de Balaguer, informa Àlvar Llobet.
 

Els quadres, tapats. Foto: Àlvar Llobet

 11:13 
 10:52 La participació en la primera hora a Terrassa dobla la dels comicis del 2015
 10:57 A les 10.30 hores ja estaven constituïdes les 8.247 meses (el 100%) distribuïdes en els 2.680 locals electorals habilitats.
 10:52 L'ex-secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ja ha votat. "O nosaltres o el rei Adeu Borbons. Visca la República", ha escrit.
 10:52 
 10:46 
 10:37 Malentès per la cinta groga de l'acreditació d'ERC en un col·legi electoral a Tarragona. El president d'una mesa electoral no volia deiXar entrar als apoderats ni interventors pel color de la cinta, ja que la Junta Electoral prohibeix els elements grocs. Per Jonathan Oca
 10:29 Els membres del Govern destituït que es troben a Bèlgica faran aquest dijous un seguiment paral·lel de la jornada electoral a l'Square-Brussels Meeting Center de Brussel·les. Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret seguiran des d'allà la jornada electoral a partir de les 17:30 hores.
 10:28 
 10:27 
 10:26 
 10:25 Cs vol impugnar una mesa a Balaguer on hi ha quadres de polítics catalans, informa Àlvar Llobet. La Junta Electoral ja va alertat en dues ocasions la creadora de les pintures, que es va negar a treure les peces.
 10:07 
 10:05 
 10:03 Jordi Sànchez envia un esperançador missatge des de Soto del Real. L'expresident de l'ANC i número 2 de Junts per Catalunya fa una emotiva piulada.
 09:48 Cues generalitzades a molts col·legis electorals, que han obert a les 9. 
 

Un col·legi a Vic. Foto: Sergi Càmara

 09:45 
 09:35 
 09:04 
 09:03 Obren els col·legis amb normalitat, en unes eleccions excepcionals. Hi ha 5,5 milions de catalans cridats a les urnes: creix el vot estranger i baixa per correu.
 08:50 
 08:47 
 08:39 «Visca Catalunya!»: el clam de The National a la seva portada. El diari escocès desitja sort a les formacions independentistes per aquest 21-D.
 08:24 El nombre de votants des de l'estranger ha pujat fins a arribar a les 39.521 persones, un 85,5% més que el 2015, mentre que ha baixat el nombre de ciutadans que han optat per votar per correu: 78.876 persones, un 26,5 menys.
 08:23 
 08:06 Podeu comprovar tots els resultats del 21-D, a NacióDigital. El diari oferirà en temps real els resultats globals, per demarcacions i municipis.
 08:05 Es comencen a constituir les meses electorals. Els col·legis obriran a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre.
 07:53 DIARI DE CAMPANYA DEL 36: 16 de febrer, les esquerres s'imposen a Catalunya i a Espanya. Es considera imminent que el president de la República encarregui a Azaña la formació d'un nou govern que decreti una amnistia i reinstauri la Generalitat. Última entrega de la crònica històrica de les eleccions del 36, en blanc i negre, per Pep Martí.
 07:47 PORTADES «Votar por fin en libertad», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:22 UN SENYOR DE BARCELONA Baixar al carrer, caminar, arribar al col·legi, agafar la papereta i votar. "Avui són les eleccions. Durant quinze dies els carrers han estat empaperats de cares somrients, per norma general d’una alegria poc creïble", la crònica barcelonina de Toni Vall.
 06:36 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Va servir d'alguna cosa l'1-O? "La República no es va implementar però l'Estat va respondre amb venjança i repressió. Toca tornar-s'hi democràticament i triar entre tirar endavant el procés o avalar el bloc del 155", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia la participació, els sondejos i els nervis abans que comenci el recompte, Loquillo i el .cat.
 06:36 Un total de 5.554.394 catalans estan cridats a votar aquest dijous a les eleccions. Es tracta d'un 0,79% més de votants que en les darreres eleccions del 2015. Del total del cens, 5.328.013 persones són residents a Catalunya i 226.381 ho fan a l'estranger.
 06:34 Bon dia. A les nou del matí obriran els col·legis dels comicis que Rajoy va convocar aplicant l'article 155 de la Constitució espanyola. Seran, sens dubte, uns dels més importants dels últims anys a Catalunya i que marcaran el futur del procés sobiranista. Des de NacióDigital seguirem la jornada en directe, a través d'aquest minut a minut.
 23:42 Rufián recupera una carta de Junqueras als seus fills per cridar al vot «per la dignitat».
 23:41 Última entrega de l'enquesta prohibida del 21-D des d'Escòcia. El diari The National publica el sisè i últim tracking diari sobre els comicis.
Entrades anteriors »
Cues en un col·legi de Vic, a primera hora del matí | Sergi Cámara
Pere Pratdesaba | 6 comentaris
01/01/1970
Els col·legis dels comicis convocats amb el 155 i amb 17.000 policies mobilitzats obren sense incidents | A les 10.30 hores ja estaven constituïdes les 8.247 meses distribuïdes en els 2.680 locals | Hi ha 5,5 milions de catalans cridats a les urnes: creix el vot estranger i baixa per correu
Laura Sancho, votant per Carles Puigdemont | Junts per Catalunya
01/01/1970
El president de la Generalitat encomana el seu vot a una noia de 18 anys que no tenia pensat anar a votar
Roger Tugas | 1 comentari
01/01/1970
El pla de ciutadania aprovat el setembre incloïa una quinzena de mesures per evitar l'auge de l'extremisme violent que no s'han pogut aplicar pel cessament del Govern | Entre les actuacions hi havia un estudi per analitzar els factors de risc per a la radicalització o un programa per liderar mesures per detectar i afrontar possibles casos
Viatgers del metro al costat de cartells electorals | Adrià Costa
Roger Tugas | 21 comentaris
01/01/1970
Els simpatitzants de les forces polítiques comparteixen elements ideològics, culturals, socials i econòmics que permeten fer radiografies sobre les afinitats electorals de cadascú
Un cartell electoral d'ERC en un autobús urbà, davant de la carpa de Ciutadans al centre de Barcelona | Adrià Costa
Joan Serra Carné | 6 comentaris
01/01/1970
ERC s'encomana a Junqueras per batre Ciutadans en unes eleccions de desenllaç incert mentre Puigdemont fa una crida a "reforçar" amb el vot la presidència de la Generalitat | Els partits tanquen una campanya anòmala marcada pel duel entre blocs, l'acció dels tribunals i les apel·lacions a l'emotivitat
Pau Vall Prat | 2 comentaris
01/01/1970
Els estudis i comparatives amb altres països indiquen que l'afluència a les urnes es veu afectada per la polarització i no pel dia triat malgrat que feia anys que no es veien eleccions en dia laborable | Les empreses sí que hauran d'assumir el cost dels permisos retribuïts de les persones implicades en la jornada i la baixa productivitat