Eleccions parlament 2017: anàlisi

Més participació el 21-D... i majoria unionista?

Encara que tres de cada quatre nous electors votessin unionista caldria arribar a un inaudit 90% de participació per capgirar la situació

Si l'independentisme és capaç de retenir els votants de l'1 d'octubre en tindrà prou per un bon resultat fins i tot amb participació rècord

| 20/12/2017 a les 20:20h
Especial: 21 de desembre: eleccions Parlament 2017
Arxivat a: Política, participació, anàlisi, eleccions Parlament 2017, 21-D
L'unionisme sospira amb la victòria amb un augment rècord de la participació | Adrià Costa
Les forces polítiques d’obediència estrictament catalana sempre han fet millors resultats a les eleccions al Parlament que a les del Congrés. Hi havia, durant molt de temps, la idea que això es devia, en part, a l’anomenada "abstenció diferencial": el segment de votants que s’abstenien a les eleccions catalanes perquè no se sentien interpel·lats i, en canvi, participaven a les d’àmbit espanyol. Com que l’abstenció diferencial era més pronunciada a les zones metropolitanes, es presumia que el dia que les eleccions al Parlament fossin molt participades, la majoria electoral i parlamentària dels partits del nacionalisme català s’esvairia. No era una hipòtesi forassenyada. Efectivament, el perfil sociològic d’aquests abstencionistes diferencials era, segons tota l’evidència disponible, més proper al dels votants dels partits d’àmbit estatal que no pas al dels partits d’obediència catalana.

Ara bé, el cicle electoral de 2015, on va votar gairebé el 75% del cens, ens va obligar a redimensionar aquesta hipòtesi. La participació a les eleccions al Parlament del 27S fou molt elevada, molt més que la que s’havia registrat mai en cap elecció d’àmbit català (al 2010 havia estat del 58% i el 2012 del 67%) i, per primer cop, superior a la de les eleccions generals subsegüents. En canvi, això no va comportar el terratrèmol per la configuració de majories sobiranistes que esperaven alguns. De fet, l’independentisme va aconseguir un gran resultat precisament en aquestes eleccions amb tanta participació i un programa explícit.

El 27-S de 2015 la participació va ser rècord i 17 punts més alta que el 2010, les darreres eleccions no excepcionals, i l'independentisme va obtenir una còmoda majoria

Ara, aquella vella hipòtesi torna a estar sobre la taula. Els símptomes de forta mobilització per les eleccions del 21-D que apunten les enquestes fan pensar a alguns que les expectatives dels partits d’àmbit espanyol són molt millors. De nou, és una hipòtesi raonable: el perfil sociològic i d’opinió dels abstencionistes de les eleccions al Parlament és més semblant al dels partits contraris a la independència que no pas al dels partidaris. Per tant, podem esperar que cada punt percentual addicional de participació, beneficiï desproporcionadament al bloc constitucionalista.
 
PARTICIPACIÓ EN LES ELECCIONS AL PARLAMENT EN % SOBRE EL CENS

 
Ara bé, el que és més discutible és la magnitud d’aquest avantatge. M’explico: és difícil pensar –i les dades no ho diuen- que, en cas de creixement significatiu de la participació, absolutament tos els votants addicionals siguin per partits unionistes. N’hi haurà que aniran a Catalunya en Comú, i d’altres també que poden anar a parar a formacions independentistes (singularment, la CUP sembla que té un cert marge, petit però real, per mobilitzar nou votant). Això vol dir que per generar un canvi significatiu –i que, per exemple, els partits del 155 passin per davant dels independentistes-, caldria afegir molts punts addicionals de participació.

Si, per fer una hipòtesi més o menys raonable, tres de cada quatre nous votants anessin a parar al bloc espanyolista (PSC, Cs i PP), i l’altre se’l repartissin entre els "comuns" i els tres partits independentistes a parts iguals, caldria arribar al 90% de participació perquè el bloc espanyolista superés els partits independentistes. I un nivell així de participació no s’ha vist mai. No vol dir que no sigui possible, simplement que no s’ha vist mai.

Els "comuns" i la CUP també tenen una forta capacitat d'atracció sobre l'elector que habitualment opta per abstenir-se

En tot cas, el que cal concloure és que, si bé sembla cert que a priori un increment de la participació pot beneficiar els contraris a la independència, l’abast d’aquesta amenaça pel sobiranisme és limitat, sobretot perquè el 2015 ja es va registrar una gran participació i la majoria independentista al Parlament va aguantar còmodament, amb els 72 escons que van sumar Junts pel Sí i la CUP.

Si l’independentisme aconsegueix fidelitzar els votants de l’1 d’octubre en tindrà prou per fer un bon resultat fins i tot amb una participació rècord. El que hauria de preocupar, prioritàriament, és això: aconseguir retenir els votants de l’1 d’octubre no estrictament independentistes –fins i tot alguns dels que van votar contra la independència llavors però que rebutgen la forta repressió. En la mesura que s’aconsegueixi això, l’independentisme podrà respirar tranquil.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Raticulín
Anònim, 20/12/2017 a les 21:26
+14
-23
..."Si l'independentisme és capaç de retenir els votants de l'1 d'octubre..."
Potser el que caldra és buscar-los, ja que mai han existit,

Que les dades de la votació es facin i puguin controlar taula a taula em sembla molt bé. una demostració més d´una votació amb GARANTIES i no el montatge de l´1-O

Majoria no catalana, NO
Antoni Ferret, 20/12/2017 a les 21:57
+6
-6
Segons un gabinet demoscòpic de Madrid, l'única cosa que és segura és que el bloc PSC+C's+PP està a uns 10 diputats de distància de la majoria. Bé, això es va dir deu fer uns 10 dies, i pot haver canviat, però tant com 10 diputats, no.
Per la resta, tot balla.
El perill més important és que les persones treballadores i sobretot les més necessitades haguessin d'esperar 4 anys més a poder "viure". Aquesta és la desgràcia que pot passar. El risc més gran d'aquestes eleccions.
Tengo una duda
Anònim, 20/12/2017 a les 22:11
+9
-15
Y los secesionistas que ya han tenido o prevean un impacto económico negativo en su familia, como consecuencia del procés ¿qué votarán?
es lo que hay.
Anònim, 20/12/2017 a les 23:40
+3
-13
si mañana ganan los separatistas no deberia reconocerse el resultado por parte del estado , ellos son expertos en pucherazos , ya lo pranticaron el 9.N y el 1-O.

pobres desgraciados
Anònim, 20/12/2017 a les 23:41
+1
-12
en las mesas electorales la mayoria seran representantes separatistas y los que no lo sean no tendran webos a pronunciarse ante algun voto a revisar.

si ya nos llaman judios , poned las barbas a remojar.

la culpa la tiene RAJOY por poner a los pies de los caballos con este plebiscito, a la gente normal.
Al dudoso
Anònim, 20/12/2017 a les 23:47
+3
-8
Los secesionistas lo son por sentimiento y obsesión, así que su cabecita justificará cualquier cosa que salga mal: Que es un precio que hay que pagar, que todas las revoluciones tienen sus inconvenientes, etc.
Ciutadans
Anònim, 21/12/2017 a les 00:09
+5
-12
Jo votaré a ciutadans VISCA ESPANYA I VISCA CATALUNYA
Jo votaré PSC, el partit més sincer i preparat per formar govern
Anònim, 21/12/2017 a les 08:42
+0
-5
Demà , veurem com el PSC comença a preparar la formació de govern. Anims, i a votar.
No cal
Anònim, 21/12/2017 a les 08:51
+1
-5
No cal que els unionistes guanyin les eleccions (cosa poc probable degut a la imfame llei electoral), simplement que els partits independentistes sumin menys vots que les darreres eleccions ja seria una clara derrota de l'independentisme.
En cas que els unionistes sumin més vots que independentistes (encara que no escons) seria l'esfondrament del procés.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Cues en un col·legi de Vic, a primera hora del matí | Sergi Cámara
01/01/1970
Els col·legis dels comicis convocats amb el 155 i amb 17.000 policies mobilitzats obren sense incidents | A les 10.30 hores ja estaven constituïdes les 8.247 meses distribuïdes en els 2.680 locals electorals habilitats | Hi ha 5,5 milions de catalans cridats a les urnes: creix el vot estranger i baixa per correu
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les eleccions del 21 de desembre
 10:57 A les 10.30 hores ja estaven constituïdes les 8.247 meses (el 100%) distribuïdes en els 2.680 locals electorals habilitats.
 10:52 L'ex-secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ja ha votat. "O nosaltres o el rei Adeu Borbons. Visca la República", ha escrit.
 10:52 
 10:46 
 10:37 Malentès per la cinta groga de l'acreditació d'ERC en un col·legi electoral a Tarragona. El president d'una mesa electoral no volia deiXar entrar als apoderats ni interventors pel color de la cinta, ja que la Junta Electoral prohibeix els elements grocs. Per Jonathan Oca
 10:29 Els membres del Govern destituït que es troben a Bèlgica faran aquest dijous un seguiment paral·lel de la jornada electoral a l'Square-Brussels Meeting Center de Brussel·les. Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret seguiran des d'allà la jornada electoral a partir de les 17:30 hores.
 10:28 
 10:27 
 10:26 
 10:25 Cs vol impugnar una mesa a Balaguer on hi ha quadres de polítics catalans, informa Àlvar Llobet. La Junta Electoral ja va alertat en dues ocasions la creadora de les pintures, que es va negar a treure les peces.
 10:07 
 10:05 
 10:03 Jordi Sànchez envia un esperançador missatge des de Soto del Real. L'expresident de l'ANC i número 2 de Junts per Catalunya fa una emotiva piulada.
 09:48 Cues generalitzades a molts col·legis electorals, que han obert a les 9. 
 

Un col·legi a Vic. Foto: Sergi Càmara

 09:45 
 09:35 
 09:04 
 09:03 Obren els col·legis amb normalitat, en unes eleccions excepcionals. Hi ha 5,5 milions de catalans cridats a les urnes: creix el vot estranger i baixa per correu.
 08:50 
 08:47 
 08:39 «Visca Catalunya!»: el clam de The National a la seva portada. El diari escocès desitja sort a les formacions independentistes per aquest 21-D.
 08:24 El nombre de votants des de l'estranger ha pujat fins a arribar a les 39.521 persones, un 85,5% més que el 2015, mentre que ha baixat el nombre de ciutadans que han optat per votar per correu: 78.876 persones, un 26,5 menys.
 08:23 
 08:06 Podeu comprovar tots els resultats del 21-D, a NacióDigital. El diari oferirà en temps real els resultats globals, per demarcacions i municipis.
 08:05 Es comencen a constituir les meses electorals. Els col·legis obriran a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre.
 07:53 DIARI DE CAMPANYA DEL 36: 16 de febrer, les esquerres s'imposen a Catalunya i a Espanya. Es considera imminent que el president de la República encarregui a Azaña la formació d'un nou govern que decreti una amnistia i reinstauri la Generalitat. Última entrega de la crònica històrica de les eleccions del 36, en blanc i negre, per Pep Martí.
 07:47 PORTADES «Votar por fin en libertad», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:22 UN SENYOR DE BARCELONA Baixar al carrer, caminar, arribar al col·legi, agafar la papereta i votar. "Avui són les eleccions. Durant quinze dies els carrers han estat empaperats de cares somrients, per norma general d’una alegria poc creïble", la crònica barcelonina de Toni Vall.
 06:36 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Va servir d'alguna cosa l'1-O? "La República no es va implementar però l'Estat va respondre amb venjança i repressió. Toca tornar-s'hi democràticament i triar entre tirar endavant el procés o avalar el bloc del 155", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia la participació, els sondejos i els nervis abans que comenci el recompte, Loquillo i el .cat.
 06:36 Un total de 5.554.394 catalans estan cridats a votar aquest dijous a les eleccions. Es tracta d'un 0,79% més de votants que en les darreres eleccions del 2015. Del total del cens, 5.328.013 persones són residents a Catalunya i 226.381 ho fan a l'estranger.
 06:34 Bon dia. A les nou del matí obriran els col·legis dels comicis que Rajoy va convocar aplicant l'article 155 de la Constitució espanyola. Seran, sens dubte, uns dels més importants dels últims anys a Catalunya i que marcaran el futur del procés sobiranista. Des de NacióDigital seguirem la jornada en directe, a través d'aquest minut a minut.
 23:42 Rufián recupera una carta de Junqueras als seus fills per cridar al vot «per la dignitat».
 23:41 Última entrega de l'enquesta prohibida del 21-D des d'Escòcia. El diari The National publica el sisè i últim tracking diari sobre els comicis.
 23:40 David Fernàndez resumeix la campanya electoral en vuit frases. L'exdiputat de la CUP recupera frases de dirigents unionistes que han criminalitzat o atacat l'independentisme.
 21:56 Advertència de Rajoy durant la jornada de reflexió: «Ara ja sabem què és el 155». El president del govern espanyol alerta el proper Govern i diu que ara "ja saben què poden i què no poden fer".
 20:42 Més participació el 21-D... i majoria unionista?; l'anàlisi de Jordi Muñoz. Encara que tres de cada quatre nous electors votessin unionista caldria arribar a un inaudit 90% de participació per capgirar la situació. Si l'independentisme és capaç de retenir els votants de l'1 d'octubre en tindrà prou per un bon resultat fins i tot amb participació rècord.
 20:41 Gerard Piqué, sobre el 21-D: «El futur està a les nostres mans». El central del Barça ha publicat un contundent missatge a les xarxes socials sobre les eleccions d'aquest dijous i demana respectar el resultat, sigui qui sigui, perquè serà "la voluntat del poble de Catalunya".
 20:20 TRIBUNA OBERTA Persones empresonades pel pensament polític; l'article de Mònica Tarradellas.
 19:31 Els «comuns»: la paradoxa de tenir la clau amb un resultat modest. Anàlisi de les fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces de la candidatura de Xavier Domènech i Catalunya en Comú-Podem, per Sara González 
 19:24 El PSC: entre la llosa de la «lleialtat» a Rajoy i l'aspiració de tornar al Govern. Anàlisi de les fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces de la candidatura de Miquel Iceta, per Jordi Bes
 19:18 PP: la ratificació del 155, a la corda fluixa; una anàlisi de les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats de la formació de Xavier García Albiol. Per Isaac Meler.
 19:16 Ciutadans: entre l'impuls del vot útil i el sostre unionista, una anàlisi de les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats de la formació d'Inés Arrimadas, per Pep Martí.
 18:56 El 21-D passa pels tribunals: els jutjats eclipsen els mítings. La cursa electoral va començar amb les decisions del Suprem de mantenir Junqueras a la presó i retirar l'euroordre de detenció contra Puigdemont. Queden per després dels comicis la sentència del cas Palau i el recurs de Podem contra el 155. Ho explica Isaac Meler.
 18:55 CUP: República i unilateralitat per bandera. Anàlisi de les fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces del partit de l'esquerra independentista, per Aida Morales.
 18:55 Amenaces, denúncies i agressions pels llaços grocs a Cambrils. La mare d'una menor denuncia que va ser amenaçada amb un cúter i ella està denunciada per "amenaça d'atropellament". Els fets van passar diumenge al vespre, en una acció on hi van participar regidors del PP i de Cs. Informa Jonathan Oca.
 18:43 ERC: pugna per la victòria sense líder actiu. Anàlisi de les fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces de la candidatura d'Oriol Junqueras. Per Roger Tugas.
 18:29 Junts per Catalunya: totes les fitxes a la restitució de Puigdemont. Anàlisi de les fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces de la candidatura del president de la Generalitat. Per Oriol March.
 18:14 Del «¡a por ellos!» a l'intrusisme de Zoido: de la A la Z, el diccionari de la campanya més anòmala; per Joan Serra Carné i Pep Martí. 
 18:13 Anonymous juga a posar nerviós el govern espanyol abans del 21-D; informa Mercè Molist.
 18:09 VÍDEO «Ens ho juguem tot»: Òmnium engresca el sobiranisme per guanyar el 21-D. L'entitat ha publicat un vídeo que anima la ciutadania ha defensar els valors d'una Catalunya que "ha decidit decidir".
Entrades anteriors »
Jonathan Oca
01/01/1970
El president d'una mesa electoral no volia deiXar entrar als apoderats ni interventors pel color de la cinta, ja que la Junta Electoral prohibeix els elements grocs
Roger Tugas | 1 comentari
01/01/1970
El pla de ciutadania aprovat el setembre incloïa una quinzena de mesures per evitar l'auge de l'extremisme violent que no s'han pogut aplicar pel cessament del Govern | Entre les actuacions hi havia un estudi per analitzar els factors de risc per a la radicalització o un programa per liderar mesures per detectar i afrontar possibles casos
Roger Tugas | 21 comentaris
01/01/1970
Els simpatitzants de les forces polítiques comparteixen elements ideològics, culturals, socials i econòmics que permeten fer radiografies sobre les afinitats electorals de cadascú
Un cartell electoral d'ERC en un autobús urbà, davant de la carpa de Ciutadans al centre de Barcelona | Adrià Costa
Joan Serra Carné | 6 comentaris
01/01/1970
ERC s'encomana a Junqueras per batre Ciutadans en unes eleccions de desenllaç incert mentre Puigdemont fa una crida a "reforçar" amb el vot la presidència de la Generalitat | Els partits tanquen una campanya anòmala marcada pel duel entre blocs, l'acció dels tribunals i les apel·lacions a l'emotivitat
Pau Vall Prat | 2 comentaris
01/01/1970
Els estudis i comparatives amb altres països indiquen que l'afluència a les urnes es veu afectada per la polarització i no pel dia triat malgrat que feia anys que no es veien eleccions en dia laborable | Les empreses sí que hauran d'assumir el cost dels permisos retribuïts de les persones implicades en la jornada i la baixa productivitat