Eleccions Parlament 2017: crònica

El triomf de Ciutadans no enterra el procés: l'independentisme salva la majoria absoluta

Arrimadas s'imposa en vots i escons, però el sobiranisme conserva el control del Parlament en unes eleccions que ratifiquen els blocs

Puigdemont supera ERC en diputats i haurà de decidir si se sotmet a la investidura, com va prometre en campanya

Rajoy, autor intel·lectual dels comicis del 155, converteix el PP en un partit irrellevant

| 21/12/2017 a les 23:44h
Especial: 21 de desembre: eleccions Parlament 2017
Arxivat a: Política, Carles Puigdemont, Ciutadans, Junts per Catalunya, ERC, CUP, Inés Arrimadas, Mariano Rajoy, PP, Eleccions Parlament 2017, Oriol Junqueras, Catalunya en Comú, PSC
L'equip de Junts per Catalunya, amb Elsa Artadi i els consellers Rull i Turull, al capdavant | Adrià Costa

L'equip de Junts per Catalunya, amb Elsa Artadi i els consellers Rull i Turull, al capdavant Foto: Adrià Costa


Catalunya ha viscut amb estrès el darrer trimestre del 2017. Des del referèndum de l'1 d'octubre -alterat per la repressió de la policia espanyola, uns incidents que sempre més quedaran gravats a la retina dels catalans-, el país ha hagut de digerir fets de gran transcendència a una velocitat vertiginosa. Ha assistit a la declaració de la República i també a l'aplicació de l'article 155, amb la posterior intervenció de l'autonomia en paral·lel a l'empresonament i l'exili del Govern. Els catalans han tancat l'episodi d'estrès col·lectiu amb una presència massiva a les urnes aquest dijous (un 81% del cens, un altre rècord des de la restauració de la democràcia). El resultat, un triomf de Ciutadans en vots i escons (37), victòria que no enterra el procés. L'independentisme pot brandar una majoria absoluta de 70 diputats i més del 47% dels sufragis. Aquest és la resposta (complexa) dels catalans a la convocatòria electoral de Mariano Rajoy.  

Amb una participació disparada -a les ciutats més poblades ha augmentat considerablement, feu més propici per a les forces constitucionalistes-, Ciutadans ha passat el rasclet. Inés Arrimadas aconsegueix ser primera força a les capitals de Barcelona, Tarragona i Lleida. L'increment de vots a l'anomenat cinturó roig i a la zona metropolitana de Tarragona ha afavorit especialment el partit taronja, per davant del PSC i els "comuns". ERC no ha mantingut el pols amb Ciutadans que pronosticaven les enquestes. Limitada pel lideratge "escapçat" d'Oriol Junqueras, no ha superat Arrimadas en vots, tampoc en escons (32), tot i fer forat en ciutats metropolitanes. Conscient de la majoria sobiranista -encapçalada per Junts per Catalunya-, Marta Rovira ha recalcat que ha arribat el moment que la Moncloa s'assegui a negociar. No sembla un horitzó factible.

Diputats a escollir:135
Cens total:5.328.270
Escrutat99,89%
Vots comptabilitzats:4.360.84381,94%
Abstencions:961.42618,06%
Vots nuls:16.0270,37%
Vots en blanc:19.3770,44%
PartitVots%Diputats
C's1.102.09925,37%37
JUNTSxCAT940.60221,65%34
ERC-CatSí929.40721,39%32
PSC602.96913,88%17
CatComú-Podem323.6957,45%8
CUP193.3524,45%4
PP184.1084,24%3
PACMA38.5200,89%0
RECORTES CERO-GRUPO VERDE10.1140,23%0
PU M+J5730,01%0


 

Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, compareixent des de Brussel·les Foto: Adrià Costa


Puigdemont: "Rectificació, reparació i restitució"

Els republicans han cedit el podi independentista a Carles Puigdemont, que s'ha imposat en escons (34) tot i dibuixar un empat tècnic en vots amb ERC. El president a l'exili ha sembrat el triomf en més de 600 municipis, i a les demarcacions de Girona i Lleida. El resultat de Junts per Catalunya, amb el president com principal -i únic- argument electoral, només permet un somriure incòmode a l'independentisme, el de la majoria. Puigdemont i ERC en tindrien prou amb una abstenció de la CUP per a la investidura. Els anticapitalistes es queden amb 4 diputats. Una sagnia evident a Tarragona i Lleida, on perden representació. Des de Brussel·les, Puigdemont ha brandat el suport recollit per la República i ha cridat el Govern legítim a tornar a Palau: "És un resultat que ningú pot discutir. La República catalana ha guanyat la monarquia del 155". "La recepta de Rajoy no ha funcionat", ha afegit en la seva compareixença.

La majoria independentista suma, però com cristal·litzarà un acord per formar Govern i quina vida tindrà la legislatura? La CUP ha demanat desplegar la República i no atendrà una via autonomista, per molt que hagi perdut múscul. L'estratègia sobiranista es redifinirà -la CUP tindrà menys força per exigir-, però el primer que hauran de decidir els partits que van declarar la República el 27 d'octubre és com avancen. "Rectificació, reparació i restitució", ha demanat Puigdemont a l'estat espanyol com a pas inicial. La responsabilitat d'assumir la presidència correspon al president exiliat, que va prometre el seu retorn en campanya. Si torna, però, probablement serà detingut i empresonat. Al seu torn, l'unionisme ho tindrà clar: Arrimadas serà el nom propi més repetit els pròxims dies, sobretot a Madrid. "Presidenta, presidenta", li han cantat aquest dijous. Un lema difícil de complir. El perill d'un possible bloqueig no s'ha esvaït.
 

Albert Rivera i Inés Arrimadas celebren el resultat electoral Foto: ACN


Constatada l'opa al PP -insignificant ja a Catalunya amb 3 escons, i sense representació a Tarragona, Girona i Lleida-, Ciutadans guanya els comicis, però el bloc anti-155 suma 78 escons davant dels 57 de l'unionisme. Arrimadas no disposa d'una majoria alternativa que li permeti pilotar el Parlament. Això sí, l'auge de la formació taronja frena el viratge a l'esquerra que havia dibuixat la política catalana en les últimes eleccions, de les municipals a les espanyoles.  

Puigdemont i la relació amb ERC

Puigdemont, des de l'exili de Brussel·les, va transmetre setmanes enrere a Artur Mas i Marta Pascal que només una llista sense les sigles del PDECat i amb ell al capdavant podia frenar la sagnia del partit i retenir l'esperança de l'independentisme. La segona posició d'aquest 21-D equival a una derrota i una victòria: la desfeta del duel general amb Ciutadans i el triomf -de regust agredolç- davant d'ERC. No seria estrany que, en els pròxims dies, l'entorn del president formuli crítiques a l'estratègia d'ERC. En qualsevol cas, les dues forces hauran de negociar.  

Amb la majoria absoluta salvada, però el retorn de Puigdemont convertit en un gran interrogant, també s'endevinen reflexions al partit. El PDECat ha fet un pas al costat en aquestes eleccions i voldrà recuperar protagonisme. Les lluites intestines que havien quedat en somort per l'excepcionalitat del moment emergiran en els propers mesos. Està en joc el timó de la formació. ERC haurà d'entomar un futur immediat més que complicat: les veus del sobiranisme que li exigien una genoflexió a Puigdemont afloraran i els haurà d'entomar amb el líder empresonat. Més enllà de les anàlisis immediates, el camí de les llistes separades d'ERC ha eixamplat el global de vots independentistes, una lliçó del que va ser i podria haver estat el 27-S.
 

Marta Rovira, a la seu electoral d'ERC Foto: Josep Maria Montaner


Rajoy, derrotat; Iceta, molt soroll i poc rèdit

El resultat de Ciutadans no només modifica el mapa del Parlament, també té ressonància a Espanya. L'ascens de la formació d'Arrimadas, acompanyat de la patacada del PP, és un seriós avís per a Rajoy, autor intel·lectual de les eleccions i perdedor de la nit. Ni capitanejant la campanya d'Albiol, el PP ha aturat la seva davallada. Amb una majoria feble al Congrés, el líder popular notarà l'alè a partir d'ara del partit d'Albert Rivera, que encetarà la pugna pel vot de centre-dreta a Espanya, una batalla gens menor per a la futura governabilitat de l'Estat. Rivera podrà brandar els resultats a Catalunya per projectar-se com a alternativa, una fortalesa que no podran exhibir ni Pedro Sánchez ni Pablo Iglesias, hipotecats per la decepció de Miquel Iceta (17 escons) i el resultat raquític de Xavier Domènech (8 diputats).

El viratge d'Iceta cap a posicions conservadores -la inclusió de les restes d'Unió a la llista i l'aval al 155- no li ha servit al líder socialista per tenir un paper protagonista a les urnes. El PSC -quarta força a Barcelona ciutat- només aconsegueix millorar tímidament els 16 escons del 2015. Després d'alimentar el perfil presidencialista, el vot útil contra el projecte independentista l'ha afeblit. Iceta és un dels perdedors de la nit. Domènech, també, perquè el seu tripartit amb ERC i el PSC és una quimera.

Els "comuns" tenen un debat pendent després del segon resultat fallit en unes eleccions catalanes. Aquesta vegada amb un candidat de l'agrat d'Ada Colau i la participació del partit de l'alcaldessa, l'esquerra alternativa no ha complert expectatives, incòmode com ha estat per a Catalunya en Comú la polarització dels comicis. Amb pitjor resultat que Catalunya Sí que es Pot (11 escons el 2015), coalició liderada per ICV, els "comuns" hauran de fer autocrítica. No han estat capaços de retenir els resultats aclaparadors de les eleccions espanyoles i han quedat cinquens a la ciutat de Barcelona. Les cares de l'equip de Domènech eren de tristesa. Més que mai, la joia de la corona de la confluència és l'alcaldia de Barcelona, i les municipals, estadi que marcarà si es consolida un espai polític avui eclipsat i amenaçat per la musculatura metropolitana de Ciutadans.  
 

Un elector vota aquest dijous amb la bandera espanyola davant d'un altre ciutadà amb llaç groc Foto: Sergi Cámara


Resultat anòmal per a una campanya anòmala

Els catalans s’han pronunciat després de conèixer l'últim informe de la Guàrdia Civil -que ja considera delictes de rebel·lió les manifestacions de la Diada- i d'escoltar l’última advertència de Mariano Rajoy, formulada en plena jornada de reflexió. En un sopar-míting a Madrid amb la plana major del PP, el president espanyol va avisar l’independentisme -sense citar-lo- que tothom ja sap “què és el 155”. La formulació de l’argument, amb categoria d’amenaça, és simple: la intervenció de l’autonomia de Catalunya és una lliçó “que ha quedat per al futur i per sempre”. La dreta espanyola ha desistit de buscar una solució política al plet català. Ha conclòs que l'única recepta és aplicar la força de l'Estat en tota la seva expressió. La Moncloa, amb l’aval del Senat, ja va segar l’autonomia i està disposat a tornar-ho a fer. Les paraules de Rajoy demostren l’anormalitat de l’escenari català.

En realitat, l’única estampa de normalitat de les últimes tres setmanes s’ha viscut aquest 21 de desembre. Després d’una campanya anòmala, en què han arribat més notícies dels tribunals que dels mítings -estrany com és que els dos principals candidats independentistes no hagin pogut trepitjar Catalunya: Junqueras continua a la presó i Puigdemont s’ha exiliat a Brussel·les-, l’única imatge de quotidianitat de les últimes dates s’ha viscut als col·legis electorals. S’ha votat amb calma, fent cua, però amb calma. A diferència de l’1 d’octubre, quan la policia espanyola va utilitzar la violència per estomacar electors i requisar urnes, la ciutadania s’ha pogut expressar sense cops de porra ni temor. Aquest és el drama de la Catalunya que apira a ser sobirana. Que ha hagut d’assumir com a normal el que és extraordinari.

Aquest 22 de desembre comença una nova etapa, plena d'incògnites. Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart continuaran a la presó. Però arriba el moment de les aliances per formar el Govern, combinacions limitades per com de marcats són els blocs i per l'excepcionalitat de la judicialització de la política. El calendari ja el coneixem: el 23 de gener és la data límit per a la sessió constitutiva del Parlament i el 6 de febrer per al debat d’investidura. El calendari judicial se solaparà: l'11 de gener tornen a declarar Sànchez, Cuixart i Forn al Suprem.

La legislatura que s’enceta s’endevina tant o més transcendent que l’anterior, veurem si també és tant o més convulsa. L’independentisme ha de recalcular la ruta mentre Ciutadans acumularà altaveus per repetir compulsivament el seu resultat victoriós. És probable que el nou executiu, ara una incògnita, avanci a un ritme més reposat. El país entra en terreny desconegut. Ciutadans somriu, però no ha enterrat el procés.
 

Urnes plenes al col·legi Pompeu Fabra de Manlleu Foto: Adrià Costa

 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

REPÚBLICA CATALANA
J.M.Pol, 21/12/2017 a les 23:53
+26
-13
🎗 VIVA LA REPÚBLICA CATALANA
#Llibertatpresospolitics

NI UN PAS ENRERE
L'inpendentisme segueix sent minoria.
Quin pais!, 22/12/2017 a les 00:09
+24
-21
47,5% del vot emès, amb una abstenció del 18 %. Ben lluny de ser majoria social.

Som al mateix escenari que el 27S, els indepndentistes minoria de vots però majoria d'escons. Nomes que ara els indepes ja saben quin pa s'hi dona per violar la llei.
Malgrat tot
De Vila-real, 22/12/2017 a les 00:13
+23
-15
A pesar del gobierno y del aparato fascista (jueces, fuerzas armadas, oligarquía económica y medios de manipulación) i tot i no fer candidatura única i de país, ha tornat a guanyar la República Catalana.
Respecteu-ho!
Felicitats catalans i endavant Catalunya!!!!
No podem seguir així
Anònim, 22/12/2017 a les 00:24
+6
-12
Seria tan greu deixar anar el llast dels municipis i districtes on té majoria absoluta l’espanyolisme? Per uns quants punts al PIB, i uns foradets al mapa, no crec que la viabilitat de l’Estat Català quedés compromesa. Forçaria els espanyols a pactar amb Catalunya si no volen haver d’enviar-los menjar amb paracaigudes. I nosaltres no hauríem de patir perquè ens governin des del gueto.
Te amo Cataluña
Jonathan marc, 22/12/2017 a les 00:34
+27
-14
Después de todo lo vivido seguimos vivos más que nunca

Viva Cataluña independiente
Han manipulat les xifres, i d'aquí 2-4 anys per art de màgia ja no hi haurà majoria de res. Tots dividits per regnar l'imperi colonial.
Anònim, 22/12/2017 a les 00:37
+8
-8
Ni collaboracionisme ni colonialisme

Independència.

El problema es que "independència" no figura en el programa electoral dels partits "catalanistes".

Diran que es per por que els invalidin la junta electoral.

Us han vist el cul i us prenen per idiotes.
I els petulants corromputs de Cyudad de Anos, el maquillatge taronja del colonialisme, encara més.
I ARA: QUÈ?
Anònim, 22/12/2017 a les 00:41
+8
-3
Tornem a l'estatut d'autonomia?
Restituïm tal com era abans i anem fent 2-4 anys més fins "salvar" la majoritadeta de les poltrones?

O fem la independència? Com? Amb els programes electorals que ni tan sols l'esmentaven seriosament?

Torneu a ser minoria
Anònim, 22/12/2017 a les 01:28
+19
-16
Espero que deixeu de parlar del poble de Catalunya quan només sou el 47%.
Torneu a ser minoria social, torneu a perdre els arguments per fer el que volgueu.
Només teniu majoria en escons degut a una llei injusta que els propis indepes no teniu interés en canviar fins que no beneficiï als que no us agrada.
Es molt divertit que el vot d'un ignorant d'un poble perdut de l'interior conti x3 en comparació a un votant de ciutat.
Però això a vosaltres us va molt bé, fins que un dia beneficiï al contrari, llavors sereu els primers en criticar-la.
2.062.000 Vots indepes
2.296.000 Vots no indepes
Seguiu somiant truites.
No l'enterra pero s'ha de cambiar d'estratègia.
Anònim, 22/12/2017 a les 02:42
+12
-5
Hem salvat la cara per pels pero a partir d'ara s'ha de jugar amb molta inteligència. Queda clar que la base independentista te el màxim en dos milions de vots i això es insuficient. Compte amb cometre errors que Cs estara preparat per aprofitarse'n. Si guanyés Cs ja ens podem preparar per cantar allò de "yo soy español, español, español". Per ells el "proyecto de todos los catalanes" es que perdem la nostra personalitat i asumim la d'ells, així "no hay supremacismos". Compte que aquets paios son molt astuts amb el llenguatge i ho tenen tot molt estudiat.
hi hagut TUPINADA i forta
Anònim, 22/12/2017 a les 08:08
+8
-11
no em crec gens aquests resultats.
els del 1-O eren clarament uns altres i tenint en compte que ha va haver més de 800 mil paperetes que no les vam poder compta, perquè se les van endur. però fent una regla de tres, no costa gaire de saber que eren vots pel SÍ.
el partit que ha guanyat, el del "ansar", ciudadanus, a fet una campanya molt bruta i ha tingut un pressupost ilimitat
els votants del exterior, no han pogut votar tots
ahir es van contabilizar mostres de frau com sobres ja em paperetes a dins, justament de ciudadanus
no descarto una ajuda per part de indra, que va ser qui va recompta els vots.
i la gent del cinturo "roig" de l'area metropolitana de Barcelona, que sempre havien cregut que eren socialistes, el que són és "anticatalans"....han demostrat que poden canviar el vot, però sempre al més dolent, per Catalunya, però amb la seva ignorància, no veuen que van en contra d'ells mateixos...han votat extrema-dreta com si res....inaudit!...potser ni s'han adonat? o tant el fa anar contra ells mateixos, l'important és anar contra els catalans?
els seus familiars van emigrar a Catalunya, per què allà no podien ni menjar, literalment es morien de gana, estaven sota la bota dels "señoritos" de torn i els tenien a la misèria...ara encara aquests "señoritos" els tenen ben dominats.
fa falta molta feina, molta pedagogia per part nostra sí volem fer la República
ho sento, tothom està molt content, però jo no ho veig així...no hem guanyat res, hem resistit això sí....ara falta veure com es tradueix això per part dels nostres polítics, lluitaràn per anara endavant o només per els seus llocs i continuar uns quants anys més ?
Dos preguntes
Mireia Vila, 22/12/2017 a les 08:15
+2
-3
Tornarà Puidemont a donar la cara?
I amb qui pactarà Puigdemont?
només
Anònim, 22/12/2017 a les 08:40
+14
-3
només el sistema pervertit d'hont, ha permés tenir majoria pelada al independentisme.

els no independentistes, tenen quasi 250 000 vots més... mare meva.

1 de cada 4 catalans, ha votat ciutadans, mare meva, es brutal
Surrealisme
Masias , 22/12/2017 a les 08:46
+5
-5
Una de les conseqüencies mes surrealistes d´aquest pruses saturnia sera veure a l´Albiol i la Eulalia Reguant perreando el Saturday Night Fever al Grup Mixt.

I tot aixo mentre el fugit segueix vivint a la seva Republica de Bob Esponja a Brussel.les.

Pasarem mes gana que el gos d´un iogui pero a riure no ens guanyara ningu.
Hortalizo
Angel Cs, 22/12/2017 a les 08:47
+13
-11
Viva España!!! Gran triunfo de Cs, para dejar atras la moda pasajera del independentismo
"Prefiero una España monàrquica-neofranquista que rota" diuen els espanyols.
Josep el rebel17, 22/12/2017 a les 09:15
+5
-6
El triomf de Cs em recorda quan els feixistes deien " Prefiero una España roja que rota " ara aquestos " liberals demòcrates " espanyols de Cs diuen : "Prefiero España monàrquica -neofranquista que rota "
La CUP?
Antoni Ferret, 22/12/2017 a les 09:33
+0
-3
Derrota de les forces catalanes humanistes. Però... gran incertitud.

Els partits independentistes tenen, en principi, 70 diputats. Ara bé: els companys i companyes de la CUP, un dia, van decidir fer costat a una majoria de dretes, de manera totalment provisional, perquè tenien la il•lusió d'assolir la independència, que per a ells/es era (i és) la il•lusió de la seva vida.

Ara, si no tenen aquesta independència a l'abast (perquè els altres dos partits ja han vist que, ara com ara, no pot ser), és molt i molt probable que pensin que no val pas la pena de continuar-se comprometent amb un partit de dretes. Que ja ho han fet prou i massa, i els ha costat 6 diputats.

I lo bo del cas és que, segons el seu tarannà, la cosa l'hagi de decidir una assemblea (quasi segur). I per fer una assemblea nacional, pot ser que abans n'hagin de fer de comarcals (tot i que no és estrictament necessari). De manera que la cosa pot trigar.

Doncs bé: si els companys i companyes decidissin que ja n'hi ha prou, JxCat i ERC es quedarien amb 66... És clar que la CUP també podria abstenir-se, i la cosa passaria pels pèls.

Però és que també podria passar... que ERC cregués convenient una altra via...

No n'hi ha gaires possibilitats, excepte que... es pensés que hi ha una solució dolenta... però no tan dolenta com... una altra.

Doncs primer esperar què diu la CUP.
Referendum?
Anònim, 22/12/2017 a les 09:50
+1
-3
Pedimos un referéndum bien organizado y controlado?
Trenqueu, companys
Antoni Ferret, 22/12/2017 a les 10:24
+1
-3
L’esperança de la CUP
Més enllà de les consideracions de partit, d’ideologies, d’independències, etc., pensant en termes de les persones, que és lo que hauria de ser, retinguem dues dades bàsiques: Uns 900.000 votants han donat suport a aquells que havien maltractat les persones, sobretot les més perjudicades (sense feina, sense subsidi..., deixant-les abandonades a la seva sort). Aquest és el llast veritable de Catalunya, lo que no deixa avançar el país per una via humanista.

Enfront, les dues opcions que posem les persones per davant de tot, tenim cap a mig milió de persones votants. Moltes menys. És clar que, aquesta vegada, molta gent ha votat per la seva salvació com a espanyols . O sigui que aquest mig milió podria ser bastant més. Però ara no ho sabem.
Avui, la clau principal és veure què faran els companys/es de la CUP, si continuaran donat suport a la Màfia catalana o hi trencaran d’una puta vegada. Aquest és, avui, el gran repte de Catalunya: amb la Màfia o contra la Màfia.

Expresso tres desitjos: 1) Que els companys i companyes trenquin amb aquesta gent que ha fet tant de mal a les persones. / 2) Que aquesta mala gent no se’n surtin. / 3) Que, a partir d’ara, relativitzat el gran mur que ens dividia, Comuns i CUP confluïm cada vegada més en un esforç comú, en una via humanista.
Millor posaria com a titol
Anònim, 22/12/2017 a les 11:07
+5
-4
"El triomf de ciutadans no els hi serveix per a res" perquè, malgrat tota la propaganda les mentides, manipulacions de dades i d'economia, els empresonaments, prohibicions de campanya, la mega campanya de ciutadanos que ens hauran d'explicar qui els hi ha pagat i un tant etcetera l'independentisme queda com estava i millor dit reforçat.
Per: Torneu a ser minoria 01:28
Anònim, 22/12/2017 a les 11:31
+5
-4
""Es molt divertit que el vot d'un ignorant d'un poble perdut de l'interior conti x3 en comparació a un votant de ciutat.""

Vaya, vaya... ¡En Cs hay supremacistas...! eso si que es divertido. ¿Pero que no estaba claro que el supremacismo era todo indepe?

Veieu lo que us dic mes amunt? Aquets paios son molt astuts amb el llenguatge, lo que pasa es que aquet ha caigut dins de la seva propia trampa.

Ah, y la ley catalana es la misma que la española. Supongo que como estais muy-muy preocupados por la igualdad entre españoles eso os parecerá bien.... ¿o no?
Al Surrealisme Masias , 22/12/2017 a les 08:46
Anònim, 22/12/2017 a les 12:11
+1
-0
El problema és que l'Eulàlia Reguant ja no és diputada, ni tan sols es presentava. Informa't una miqueta abans d'escriure.

No sé
Carn d'olla i escudella per esmorzar, 22/12/2017 a les 12:21
+2
-1
ens esperen 4 anys de processisme i dilacions i poca concreció a no ser que pensem en un nou referendum per a quan? tres, quatre, cinc anys? (per perdre'l) o una reforma constitucional (una pèrdua de temps) . No crec que Europa posi massa de la seva part. I si no estem disposats a defensar la unilateralitat (som com som)....es el que hi ha, perquè si hem d'esperar que vulguin pactar o negociar res aquests espanyols, ja podem esperar asseguts asseure. Que em temo es el que farem. Això sí, si ens fem la il·lusió de ser ja una república...cadascú es conforma amb el que pot. Hem d'admetre que aquests anys no s'ha fet la feina que s'havia de fer i tard o d'hora caldrà passar comptes als dirigents un cop no hi hagi presos polítics.
Per a tots...
Anònim, 22/12/2017 a les 13:08
+6
-4
Es molt trist que un partit purament creat per els mes rics obtingui aquets resultats. Tan sols els motiva l odi a tot el catala. Hi ha molta gent que aixo es el que els ha mogut a anar a votar. Gaudiu d aquesta euforia I tant de bo no os hagueu d arrepentir mes endevant. Els independentiste tan sols demanem un pais millor per tots , pero principalment per elsnostres fills I nets. Salut I Republica.
Suerte
Anònim, 22/12/2017 a les 14:46
+1
-1
Teneis un marrón muy grande en Cataluña. Espero que lo solucioneis bien.
El referèndum ja s´ha fet.....
Anònim, 22/12/2017 a les 20:10
+0
-0
Parleu de que ha guanyat la República, d´afiançament de l´independentisme.....

La realitat és que ahir es va celebrar un referèndum per l´indepèndencia (tant per participació com per mentalització), i el SI va obtindre un 47% i el NO un 53%.

Heu d´assumir que mitja Catalunya com a mínim no vol l´independència i que a les àreas metropolitanes de Barcelona i Tarragona és senzillament minoritari.
Colonoscòpia fina
Apòzema Vasques ( M0ntbrió ), 22/12/2017 a les 20:37
+0
-0
Els analistes electorals taronges l'han ben encertada .
S'han menjat al PPC i al PSOE també.
Enhorabona als experts.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Acte central de la CUP a Barcelona, amb la plana major del partit. | Adrià Costa
Aida Morales
01/01/1970
Els cupaires lamenten que se’ls exigeixi però se'ls exclogui de reunions clau per no ser al Govern i apunten que el distanciament els ha passat factura | Pateixen el primer càstig de seva curta història: esperaven tenir més vot "estructural" per aguantar l'opa d'ERC i Junts per Catalunya
01/01/1970
Totes les notícies relacionades amb les eleccions del 21 de desembre
 09:54 ANÀLISI Albiol intentarà gestionar el rol residual del PP al Parlament. La gestió de l'1-O i l'aplicació del 155 passa factura al partit de govern a l'Estat i el situa prop de la desaparició. Ho explica Isaac Meler.
 09:53 ANÀLISI La CUP fa autocrítica: es recepta més implicació al «pinyol» del procés després de la patacada. Els cupaires lamenten que se’ls exigeixi però se'ls exclogui de reunions clau per no ser al Govern i apunten que el distanciament els ha passat factura. Ho explica Aida Morales.
 22:27 ANÀLISI Així han afectat les enquestes als resultats del 21-D. Per Marc Guinjoan.
 22:07 Alemanya reconeix la victòria independentista i reitera la necessitat de diàleg entre Catalunya i Espanya. El govern d'Angela Merkel insta Mariano Rajoy a explorar totes les possibilitats de diàleg per rebaixar la tensió.
 21:43 ANÀLISI Puigdemont marca el ritme al PDECat; per Oriol March. 
 21:07 ANÀLISI: El 21-D muscula Ciutadans: Albert Rivera aprofita els bons resultats del seu partit per desestabilitzar Mariano Rajoy, per Pep Martí.
 21:04 El Suprem interfereix en el nou Parlament: a qui afecta l'ampliació de la causa contra el procés?. El magistrat Pablo Llarena fa créixer el llistat de polítics investigats per rebel·lió, una vintena dels quals són diputats electes després del 21-D. Informa Sergi Ambudio.
 19:22 ANÀLISI Els 10 mapes per entendre el 21-D; resum de les eleccions en deu mapes interactius.
 18:45 Les exportacions catalanes a l'octubre registren les millors xifres del segle. Les vendes a l'exterior des de Catalunya representen la quarta part de les exportacions de tot l'Estat. Informa Sergi Ambudio.
 18:44 Pep Guardiola es mulla per primera vegada despres del 21-D: «Parlar, parlar i parlar». L'entrenador català valora el resultat de les eleccions i fa una crida al diàleg de cara a la nova legislatura.
 17:58 L'endemà de les eleccions... llaços grocs a Tarragona per l'alliberament dels presos polítics. Tarragona ha tornat a despertar amb aquests elements reivindicatius en alguns indrets emblemàtics de la ciutat.
 17:43 MAPA INTERACTIU Cinc claus per entendre la victòria dels independentistes; per Xaquín G.V.
 16:44 LA BRÚIXOLA de Joan Serra Carné: El problema de Rajoy (i la resta de claus de la setmana del 21-D).
 15:36 Multa de 7.200 euros per a Santiago Espot per la xiulada a l'himne espanyol a la final de Copa. L'Audiència Nacional considera "innecessari menysprear la figura del Rei" per reivindicar la independència.
 15:34 Barcelona impulsarà accions legals per mantenir els frescos de Sixena al MNAC. El ple municipal també denuncia "l'espoli" que es va produir amb el trasllat de les obres del Museu de Lleida.
 14:39 Pedro Sánchez ja es presenta com la solució: "El PP no pot ser un partit gran si és una anècdota a Catalunya". El líder del PSOE retreu a Mariano Rajoy que ha mirat durant 10 anys "cap a un altre costat" i l'acusa d'haver governat sense alternativa a l'independentisme. A més, reclama a Puigdemont que cal governar pel 100% i no pel 47%: "Si alguna cosa funciona a Espanya és la Constitució, l'Estatut i la democràcia, no la unilateralitat"; per Jordi Bes.
 14:24 Mariano Rajoy: "No vaig posar en marxa l'article 155 per tenir un vot més o menys".
 14:23 Mariano Rajoy, sobre l'enfonsament del PP el 21-D: "Assumeixo tot el que li passa al partit".
 14:18 Rajoy descarta un avançament electoral a l'Estat: "Les legislatures són de quatre anys, perquè a la gent no se la pot estar obligant constantment a anar a les urnes".
 14:20 La Taula per la Democràcia exigeix la retirada del 155 i la restitució del govern català. La plataforma fa una crida al diàleg i demana la fi de la "judicialització" de la política.
 14:13 Mariano Rajoy rebutja l'oferta de Carles Puigdemont i diu que s'asseuria a negociar "amb qui ha guanyat les eleccions", referint-se a Ciutadans. 
 14:13 Poble Lliure reconeix que la CUP ha de fer «autocrítica» però en un govern d'unitat. L'organització política que dona suport a la CUP felicita el bloc republicà "per haver guanyar clarament".
 14:10 Rajoy espera que "no hi hagi decisions unilaterals" que es situïn "fora de la llei" a Catalunya. Defensa que cal "superar la fractura entre ciutadans".
 14:07 Mariano Rajoy mostra "voluntat de diàleg constructiu i realista" amb el "Govern que es constitueixi a Catalunya". Aposta per "generar un marc de certesa per seguir creant ocupació i benestar".
 14:04 Mariano Rajoy: "Ningú pot parlar en nom de Catalunya sense contemplar tota Catalunya". "Catalunya no és monolítica, és plural". El president espanyol explica que ha felicitat la candidata de Cs, Inés Arrimadas, però admet la derrota de l'unionisme.
 14:04 Marta Rovira reclama a Rajoy que negociï i aposta per intentar restituir "el Govern legítim". ERC assumeix que la ciutadania va votar a favor de mantenir l'executiu cessat i, per això, insta el president espanyol a negociar amb Puigdemont i Junqueras per fer-ho possible. Informa Roger Tugas.
 14:03 El PDECat es reivindica com a «espai polític guanyador» i exigeix la tornada de Puigdemont. La coordinadora general del partit, Marta Pascal, assegura que la formació tornarà a fer servir la marca de Junts per Catalunya "en altres circumstàncies" perquè s'ha convertit en una bona eina. Informa Oriol March.
 14:03 
 14:01 Compareixença de Mariano Rajoy des de La Moncloa per valorar els resultats del 21-D. El president del govern espanyol destaca que han estat eleccions "dins la llei" i amb "totes les garanties".
 14:03 
 13:58 
 13:39 L'Ajuntament de Sabadell restitueix la pancarta dels presos polítics de la façana. L'havien girat davant del silenci de la Junta Electoral des de la jornada de reflexió. Informa Albert Segura.
 13:28 Marta Rovira exigeix a Rajoy que accepti el mandat i acabi amb la intervenció financera i el 155, que alliberi els presos i negociï amb Puigdemont i Junqueras, i reclama configurar un Govern ràpid que treballi per revertir el 155 i avançar cap a la República. Informa Roger Tugas.
 13:02 Albiol admet que dimitir seria el més «fàcil» però deixaria el PP en una situació «delicada». El candidat popular acusa Cs de voler "enfonsar el PP" en lloc d'afavorir que el bloc constitucionalista guanyi en vots.
 12:55 Moragas, la mà dreta de Rajoy, marxa del PP i se'n va a l'ONU. El cap de gabinet del president espanyol vol recuperar la seva carrera diplomàtica.
 12:44 Els «comuns» eviten l'autocrítica i ratifiquen que no faran president Puigdemont. Ho explica Sara González 
 

Xavier Domènech, flanquejat per Ada Colau i Elisenda Alamany en l'arrencada de la campanya del 21-D Foto: Sara González

 12:41 Albert Rivera mostra múscul després del 21-D i diu que Mariano Rajoy "no té un projecte per a Espanya", informa Pep Martí.
 12:33 Puigdemont reclama a Rajoy celebrar una reunió «sense condicions». El president de la Generalitat, en roda de premsa des de Brussel·les, exigeix al seu homòleg espanyol que "repatriï" els policies desplegats a Catalunya i aturar la intervenció de l'autonomia. Informa Oriol March
 12:32 Ramon Espadaler insisteix en la tercera via: "Ni la unilateralitat ni el 155 porten enlloc". El líder d'Units per Avançar, el partit format per exdirigents d'Unió, admet que la seva aliança amb el PSC ha implicat un resultat "insuficient"; informa Jordi Bes.
 12:25 La Fiscalia demana al Suprem que també investigui Trapero per rebel·lió. El magistrat Pablo Llarena fixa per al 4 de gener la decisió sobre l'excarceració de Junqueras i amplia la causa a personatges com Mas, Pascal, Gabriel i Rovira.
 12:22 
 12:17 
 12:03 Carles Puigdemont demana una reunió "sense condicions prèvies" amb Mariano Rajoy a Brussel·les o a qualsevol altre país europeu que no sigui l'estat espanyol.
 12:01 Òmnium exigeix la suspensió del 155, la llibertat dels presos i la restitució de les institucions catalanes. En un comunicat, l'entitat catalanista celebra "la majoria independentista i sobiranista i que se segueixi avançant en els anhels de llibertat".
 12:01 ÚLTIMA HORA El Suprem cita la defensa de Junqueras el 4 de gener per decidir si el manté a presó. La sala penal celebrarà la vista per atendre els recursos d'apel·lació del líder republicà.
 11:51 Ramon Espadaler diu que l'ampliació de la causa per rebel·lió contra Mas, Rovira Boya i Gabriel "no és una bona notícia", perquè "s'ha d'afrontar el problema des de la política".
 11:50 Puigdemont ha dit als seus companys de candidatura que "Espanya té un pollastre de collons". Segons ha avançat La Sexta, el president ha pronunciat avui aquestes paraules en una videotrucada amb els membres de Junts Per Catalunya que són a Catalunya. Puigdemont també parla d'"un cadàver polític" que es passeja per les cancelleries europees, en referència a Mariano Rajoy.
 11:50 Ramon Espadaler, d'Units per Catalunya (el partit format per exdirigents d'Unió que s'ha presentat al 21-D amb el PSC), considera que "ni la unilateralitat ni el 155 porten enlloc", i defensa que el camí ara és la "bilateralitat" entre els governs català i espanyol. Admet que la llista amb els socialistes "ha crescut de manera insuficient", però confia que podran fer de pont: "Hi ha marge per a la política".
 11:49 Mariano Rajoy compareixerà a les 14h de forma extraordinària per valorar els resultats electorals.
 11:33 VÍDEO El dard de Fachin a Rajoy l'endemà del 21-D: «Quan Mariano va despertar, els dos milions d'independentistes seguien allí». L'exlíder de Podem a Catalunya recupera una de les seves aplaudides intervencions al Parlament en què anticipava què passaria si el govern espanyol aplicava el 155.
Entrades anteriors »
Sergi Ambudio
01/01/1970
El magistrat Pablo Llarena fa créixer el llistat de polítics investigats per rebel·lió, una vintena dels quals són diputats electes després del 21-D
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
El paper de frontissa en un 21-D tan polaritzat pot passar factura a Xavier Domènech, que ha fet una campanya amb les seves pròpies coordenades a costa de perdre focus mediàtic | Catalunya en Comú-Podem se la juga a ser decisiva si cap dels blocs aconsegueix tenir majoria absoluta
Un cartell d'Iceta entre estelades i una pancarta de suport als presos polítics | Adrià Costa
Jordi Bes
01/01/1970
El candidat del PSC veu possibilitats de recuperar per primera vegada des de 1999 espai parlamentari | L'aliança amb PP i Cs per afrontar el conflicte català pot ser un escull per entrar en el joc d'aliances d'esquerres
Banderoles de Ciutadans al costat d'una estelada. | Adrià Costa
Pep Martí | 1 comentari
01/01/1970
Les enquestes han catapultat les opcions d'Arrimadas, però la dificultat per trobar aliats i sumar una majoria alternativa al sobiranisme obre interrogants sobre el seu marge d'actuació després del 21-D
Els dirigents del PP en el tancament de campanya a Barcelona | PP
Isaac Meler
01/01/1970
Els populars arriben al 21-D en últim lloc a les enquestes i es juguen a les urnes l'aval popular a la intervenció de l'autogovern