la veu de nació

L'honradesa dels «terceristes»

«Si Arrimadas o Iceta estiguessin preparant la investidura, els sectors en teoria neutres cridarien amb vehemència a desterrar la República del debat. Verem si pressionen ara per obrir un necessari diàleg sense topalls»

| 25/12/2017 a les 22:00h
Les eleccions del passat dijous no han servit per resoldre l'empat etern en el qual ens hem instal·lat des de fa uns anys els catalans a l'hora d'aclarir el nostre futur polític. Ni l'Estat i els seus "partits alfa", els que formen el bloc monàrquic o del 155, han estat prou forts per desactivar i humiliar l'independentisme, ni el bloc republicà català que formen Junts per Catalunya, ERC i la CUP té, malgrat les múltiples cares de la repressió -o potser per això, que mai n'aclarirem els efectes electorals- prou contundència per assegurar un trencament unilateral i, alhora, no traumàtic.

Els condicionants i les pegues que hi havia el 28 d'octubre per no fer efectiva la República continuen sent-hi avui i per això tots plegats s'emplacen a un gran diàleg nacional, en forma de procés constituent per ampliar majories, sobre què fer a partir d'ara amb el vot de confiança que, gairebé a cegues, els han fet més de dos milions de catalans. No serà senzill i n'haurem de parlar molt. Com a pas previ subscric el que deia en Germà Capdevila al seu darrer article sobre les necessàries explicacions i la necessitat d'actuar des del realisme i el rigor.

Aquest cop, però, a l'independentisme no se'l podrà acusar d'haver guanyat gràcies a un relat màgic i que obviava les dificultats. Ho hem sentit els dos darrers anys i ha servit perquè partits i mitjans exigissin (buscant l'autolesió electoral de l'independentisme) grans rectificacions i assumpcions de responsabilitats de les quals mai es veuen al seu bàndol, on s'imposa la laxitud i els fracassos són sempre culpa de tercers o de l'esperit sant. L'independentisme ha votat sabent que hi ha empreses que canvien de seu per evitar que tot canviï, que l'Estat reprimeix per la força ja sigui amb cops de porra o aplicant el 155 de forma arbitrària, i que les institucions europees o Angela Merkel estan lluny de reconvenir Espanya perquè negociï un referèndum com el que vol la majoria dels catalans. Caldrà tenir-ho molt present quan es fixin estratègies.

En les hores prèvies a la declaració d'independència al Parlament i a la supressió de l'autonomia van alçar la veu els que clamaven “ni DUI ni 155” i van sovintejar-se les promeses de diàleg i mediació i l'apel·lació a solucions que arraconessin la via unilateral. Van estar a punt de sortir-se'n, però la pressió sobre Puigdemont perquè no convoqués eleccions sense les necessàries garanties que es frenava el 155 va tenir més efecte i la República es va acabar proclamant encara que el pas del temps l'hagi convertida en simbòlica o l'hagi hivernat. En aquelles hores es va fabular fins i tot amb què els "pingüins" (era així com es coneixien els ciutadans de l'antiga Iugoslàvia que se sentien més iugoslaus que no pas serbis, croats o eslovens i ho feien constar als seus passaports) poguessin ser majoria davant el desencís i el cansament que generava l'empat perpetu.

No ha passat i el PSC i els “comuns” han fracassat. Els socialistes i l'espai polític d'Ada Colau van intentar capitalitzar també el moviment Parlem -que es va manifestar de blanc amb cert èxit i que pràcticament ha desaparegut més enllà de posar en marxa una app perquè persones amb idees contraposades dialoguin de forma anònima entre elles- però no s'ha traduït en vots. A les zones urbanes, Ciutadans per una banda i ERC per l'altra, els han dessagnat.

Fa dos mesos l'Estat va aplicar la mesura extraordinària, que va incorporar també una querella per rebel·lió que va provocar que el president marxés a l'exili i el vicepresident estigui encara empresonat, i no hi ha penediment. Al contrari. S'aferren a què l'aplicació de l'article 155 ha estat ben acollida pels votants del bloc unionista per amenaçar de tornar-hi ara que ja l'han desvirgat. Diumenge, la portada de El Mundo era ben eloqüent i explicava que PP, PSOE i Ciutadans avalaven que no hi hagués cap mena de negociació amb el nou Govern i que s'apliqués de nou el 155, si cal amb més força, si no hi ha una renúncia explícita a la República. Les editorials d'El País tampoc són equívoques.

I el mateix va expressar al seu discurs nadalenc Felip VI. Els refractaris al canvi hi van voler veure moderació o una petició de reconciliació. És cert que el to va ser més suau que el del 3 d'octubre (allò va ser pràcticament una declaració de guerra als catalans que no pensen com ell) però diumenge les amenaces no van esvair-se: va afirmar que si no hi ha reconciliació és per culpa dels que intentin "imposar" el seu projecte polític i que s'hauran d'atenir a les conseqüències.

Si algú està disposat a "imposar" per la força (no hi van renunciar malgrat les apel·lacions constants en campanya) el seu projecte polític són Felip VI i els partits del bloc monàrquic. La no acceptació de la condició de Catalunya com a nació -amb el que se n'hauria de derivar- fa que no estiguin en condicions d'escoltar i atendre la voluntat dels catalans.

En els propers dies haurem d'estar molt atents als moviments que facin els partidaris de les terceres vies (els terceristes), tant als mitjans com al Parlament i al món sindical i patronal. Demanaven unes eleccions amb alta participació que servissin per aclarir la situació i obrir un diàleg que havia de ser sincer i sense topalls. L'espanyolisme no s'ha mogut i, inflexible, segueix brandant una Constitució (la reforma a fons és cada cop més lluny i l'aixecada de camisa als socialistes és total) que cada cop envelleix pitjor i genera menys consens a Catalunya.

L'aposta per la negociació bilateral de Puigdemont i Junqueras no va pel camí de ser atesa i demana d'una forta pressió per no morir abans que ens acabem els torrons. L'independentisme ha guanyat sense arribar al 50%, però el que ha passat els darrers mesos i el 21-D li ha atorgat un plus de legitimitat que caldria que, si més no a Catalunya, s'acceptés si es pretén una solució que passi per respectar la voluntat popular. Si Inés Arrimadas o Miquel Iceta estiguessin preparant la seva investidura gràcies a una victòria del bloc del 155 o a la pèrdua de la majoria independentista aquests sectors, en teoria neutres, cridarien amb vehemència a desterrar la República del debat polític. Veurem què fan un cop els catalans han decidit que no surti d'escena.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I perque no " tercera via catalana"...?
Jcm, 26/12/2017 a les 09:25
+0
-0
Com be dius Ferran hi ha una majoria en escons independentistes , pero no en vots , amb persones .
Entre els dos partits majoritaris independentistes sembla que sera dificil trobar acord perque el President sigui de un o del altre partit .
Sense oblidar que els mecanismes judicials espanyols poden acabar de posar cullarada perque cap dels liders naturals de aquests partits hi puguin arribar
Dons , nois posem- nos a treballar ja i busquem una figura catalanista de consens , republica prudent , que pas a pas , navegant per els temps turbulens que vindran en forma de judicis politics enmascarats , vagi tirant endevant el barco .
Si som gent de seny i consens i treballem de veritat per Catalunya no hauria de ser tan dificil !!
O es que en aquest nostre pais nomes tenim als Srs Puidgdemont i Junqueres per guiarnos ?
Si aixi fos , amics potser ho tenim malament ...
Ara mes que mai necessitem tenir un " bon any nou " ..,,
Santa inocència ¡¡¡¡¡
Anònim, 26/12/2017 a les 09:41
+0
-0
El independentisme no ha guanyat. Es més ha perdut una part de vots, tot i la gran participació, de manera que no li toca cap altre remei que replantejar-se el guió que tenia. Ja no poden recórrer a la via unilateral i entren en batalla directe uns contra altres. NO ens equivoquem però la remor de greus enfrontaments internes se sent cada vegada amb més força. HO veurem ben aviat, c omençant per veure si torna Puigdemont o no. La meva aposta és que no torna.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Ferran Casas
Subdirector de NacióDigital.
Ha treballat a Barcelona i Madrid i per als diaris Avui, Público i Ara i col·labora en mitjans audiovisuals. Co-autor dels llibres 'Començar de nou' i 'I tot això com es paga?' A Twitter: @Ferrancm.
Alumnes a l'entrada d'una escola | Europa Press
01/01/1970
La Guàrdia Civil prendrà declaració a professors de Sant Andreu de la Barca els dies 4, 5, 8 i 10 de gener i els podria denunciar arran de denúncies d'agents pels comentaris als seus fills | Al novembre, vuit professors de la Seu d'Urgell van declarar pel mateix delicte pel tractament del referèndum i les càrregues
01/01/1970
Totes les notícies relacionades amb les eleccions del 21 de desembre
 12:49 ÚLTIMA HORA Citats a declarar a 13 professors de Sant Andreu de la Barca per comentaris sobre la violència policial de l'1-O. La Guàrdia Civil els prendrà declaració els dies 4, 5, 8 i 10 de gener i la Fiscalia els podria denunciar per un suposat "delicte d'odi".
 11:57 ÚLTIMA HORA Zoido ordena investigar el polèmic menú de Nadal dels policies espanyols desplaçats a Catalunya. 
 10:53 El sistema electoral perjudica Cs i la majoria silenciosa és unionista: les dades per parar els peus al teu cunyat durant el dinar de Sant Esteve. 
 09:15 El referèndum de l'1-O, protagonista del recull de fotos de l'any del «Financial Times». Refugiats, acords internacionals, catàstrofes... I la satisfacció d'una dona després d'haver pogut votar en el referèndum d'autodeterminació.
 08:21 Identificats a Palma per cantar nadales a favor de la llibertat dels presos polítics. La policia espanyola ha demanat el DNI als dos organitzadors de l'acte titllant-los de cabecillas.
 08:20 PORTADES «Junqueras acatarà la llei al Suprem per ser president», a la portada de «La Razón»
 21:39 «La imatge que ens han volgut ficar al cap sobre Catalunya és falsa i tendenciosa». Beatriz Talegón, exsecretaria general de la Unió Internacional de les Juventuts Socialistes, surt en defensa de la ciutadania catalana i planteja, com a propòsit per Nadal, no informar-se sobre el procés a través dels mitjans de sempre.
 20:13 ANÀLISI La CUP i el cost de mantenir l'essència: quan el relleu de candidats condiciona els resultats. L'esquerra independentista defensa l'ADN d'un partit minoritari, que s'allunya de la verticalitat i pren les decisions en assemblea. Ho explica Aida Morales.
 19:52 El PP aplaudeix el paper d'un «gran rei per a un gran país» davant el «xantatge» independentista. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, lamenta que en la nit de Nadal a Catalunya es parlés "massa" de política i de fractura.
 19:18 
 18:26 OPINIÓ «Resposta a Felip VI», la carta de rèplica de Gabriel Rufián al rei d'Espanya després del discurs de Nadal, en un article a NacióDigital.
 16:36 «Hi ha quatre famílies fracturades»: el fulminant missatge de Jordi Sànchez des de la presó.  L'expresident de l'ANC i número dos de Junts per Catalunya s'expressa des de Soto del Real i envia "una abraçada i un petó molt fort" per Nadal a la seva família i amics. 
 15:37 El procés català i la brutalitat policial de l'1-O, en el recull fotogràfic del 2017 de «Bloomberg». La prestigiosa agència de notícies recupera "les 100 millors fotos" de l'any fetes pels seus fotògrafs.
 13:48 El PSOE lloa el discurs de Felip VI i aposta per «la concòrdia i la lleialtat». El secretari d'organització del partit, José Luís Ábalos, afirma que Catalunya "es mereix" un Govern "preocupat i ocupat pels problemes dels catalans".
 13:22 El «vergonyós» menú dels policies espanyols desplaçats a Catalunya. Centenars d'agents de la Guàrdia Civil i Policia Nacional passen les festes de Nadal en els vaixells.
 12:17 Puigdemont denuncia que Catalunya viu un «estat de persecució d'idees democràtiques».  Les forces sobiranistes lamenten que els presos polítics i exiliats no puguin passar el Nadal a casa, critiquen el discurs de Felip VI i reclamen la fi de la repressió estatal. La crònica de l'homenatge a Francesc Macià, en el 84è aniversari de la seva mort, per Roger Tugas.
 11:35 Tardà, implacable amb Borrell: «Ha quedat retrat per sempre més». El diputat d'ERC al Congrés carrega amb força contra Borrell per un article en què l'exdirigent socialista demana "evitar la divisió" a Catalunya.
 11:07 El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, recorda que Catalunya és un "país que porta segles lluitant" i, pel que fa al discurs de Felip VI, reconeix que no el va escoltar, però que, pel que ha llegit, "no sembla que auguri una sortida negociada i neta del procés".
 10:59 Marta Pascal (PDECat) assegura que "el somni" d'una Catalunya lliure és "a tocar" i, després del resultat electoral de dijous, encara "més a prop", i s'ha fet seu el desig d'una Catalunya "políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa". Informa Roger Tugas.
 10:40 El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, destaca que Macià va aconseguir "acostar el catalanisme a totes les classes populars" del país i reclama a l'Estat l'alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i "reprendre la normalitat democràtica". Ho explica, des del cementiri de Montjuïc, Roger Tugas.
 10:39 El primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, demana a Rajoy que "rectifiqui i obri una etapa de diàleg" i lamenta que Felip VI no virés el fons del discurs del 3-O: "Cada cop que l'escolto, penso més que la manera moderna de govern i a l'alçada del moment és la república".
 10:39 Albert Rivera: "El discurs del rei ens representa: orgullosos de la nostra democràcia". El president de Ciutadans ha afirmat estar orgullós de la democràcia a l'Estat, d'allò que s'ha fet de manera conjunta i del que uneix, però amb la mirada posada a "l'ambició d'un futur millor" per a una Espanya "moderna, diversa i unida".
 10:27 Gabriel Rufián, per carta a Oriol Junqueras: «Mirarem sense por als ulls a aquells que t'han deixat sense els teus fills aquests dies». El diputat d'ERC al Congrés ha escrit unes línies plenes de records per al vicepresident de la Generalitat, empresonat a Estremera.
 10:05 Carme Forcadell recorda que Macià va defensar que "les repressions són el millor estimulant per a la llibertat" de Catalunya i afirma que respecta les opinions de Felip VI igual que espera que ell "respecti les expressades el 21-D". Tot i això, evita valorar si voldria seguir presidint el Parlament en la nova legislatura, com pretendria JxCat.
 10:03 Els consellers Jordi Turull i Josep Rull fan una ofrena a Macià en nom de Carles Puigdemont i llegeixen una carta del president exiliat en què recorda el "coratge, honestedat i fidelitat" del president català de la Segona República, ha reclamat l'alliberament dels presos i que freni l"'estat de persecució d'idees legítimes, democràtiques i no violentes". Informa Roger Tugas.
 10:02 Alfred Bosch (ERC) reclama a l'Estat que "renunciï a la unilateralitat de la violència, de les porres, de suspendre governs legítims i de posar gent a la presó per les seves idees" i que respecti "el mandat de les urnes".
 09:50 Antoni Castellà (Demòcrates) ha defensat, després de l'ofrena a Macià, que "la restitució del Govern ha de ser immediata", però ha rebutjat per ara parlar d'alternatives a un retorn de Puigdemont com a president. A diferència de Ponsatí, però, ha asseverat que el referèndum de l'1-O ja va atorgar el mandat de la independència i que la composició del nou Parlament l'ha ratificat. Ho explica Roger Tugas.
 09:45 Junts per Catalunya ha estat la primera força a fer una ofrena a la tomba de Francesc Macià, en el 84è aniversari de la seva mort, i ho ha fet per separat del PDCat. El portaveu de la candidatura de Carles Puigdemont, Eduard Pujol, ha criticat el missatge de Felip VI, a qui ha definit com "el rei del 155". Infoma Roger Tugas.
 09:34 PERFIL Carles Puigdemont, el president salvat per la campanya; per Oriol March. El cap de cartell de Junts per Catalunya, amb només un mes i mig de campanya, ha aconseguit superar ERC en la pugna per l'hegemonia independentista al Parlament. Es disposa a passar el Nadal fora de Catalunya a l'espera de si pot abordar la investidura amb garanties.
 07:44 VÍDEO La versió alternativa del discurs de Felip VI: «Ho superarem, però sense Catalunya». Violència policial, accions de l'extrema dreta i música patriòtica en un vídeo que ha revolucionat la xarxa.
 21:09 Felip VI demana a l'independentisme renunciar a la República per preservar la convivència. Obvia el resultat del 21-D, no afluixa ni rectifica i sosté que reprendre el procés generarà "discòrdia, incertesa, desànim i empobriment" primer "deteriorant" i després fent "inviable" el clima social. En un discurs complaent evita avalar reformes de fons i marca límits a idees que no es poden "imposar" unilateralment enfront "els drets dels altres”. Per Ferran Casas.
 20:08 L'independentisme suma un 54,15% del vot exterior. La participació s'enfila fins a l'11,94%, un 4,4% més que en les eleccions al Parlament del 2015.
 18:40 Oriol Junqueras reivindica l'aportació d'ERC al vot de l'àrea metropolitana. El vicepresident empresonat a Estremera envia una carta a El Periódico per felicitar el Nadal amb un fort record per a la seva família.
 16:17 ANC i Òmnium eviten entrar en la polèmica sobre la investidura. Reclamen la fi del 155 i la llibertat dels presos. Creuen que el resultat del 21-D és una "esmena a la totalitat" a l'actuació del govern espanyol.
 14:47 ÚLTIMA HORA El PP pren un escó de Ciutadans a Tarragona gràcies al vot exterior. La formació d'Arrimadas passarà de tenir 37 a 36 escons i la d'Albiol, de 3 a 4.
 13:33 Boya creu que Cs ha guanyat en alguns barris perquè els «comuns» estaven preocupats per «frenar la república». L'exdiputada de la CUP creu que la candidatura de Domènech hauria d'haver construït "aliances socials republicanes des de baix" i insta a esmenar-ho.
 10:35 Jordi Cuixart demana «actuar amb més generositat i sentit d'estat que mai». El president d'Òmnium apunta en una carta des de la presó "no defallir en els grans consensos de país" després del 21-D.
 10:23 Eduard Pujol crida a revocar «l'aberració del 155» abans del retorn de Puigdemont. El portaveu de Junts per Catalunya considera que el 21-D era "o Puigdemont o Rajoy" i el resultat ha estat "34 a 3”.
 09:57 ANÀLISI Independentisme immune a la participació; per Pau Vall. «Sembla que l’increment de la participació ha beneficiat clarament Cs en detriment de PSC i PP i no ha tingut un efecte clar sobre cap dels partits del sobiranisme», apunta l'expert.
 09:57 ANÀLISI Per què Arrimadas no té raó quan es queixa del sistema electoral català. Cs va obtenir els escons més "barats" a Barcelona, Girona i Tarragona i amb circumscripció única o proporcionalitat total en perdria dos. Els perjudicats ho són per quedar fora en dues o tres demarcacions i no pels programes o la implantació: el PP, la CUP i els "comuns”. Per Marc Guinjoan.
 08:30 LA VEU DE NACIÓ «El mite caigut», l'article de Karma Peiró sobre la participació del 21-D i la majoria independentista.
 20:44 EXCLUSIVA ERC plantejarà que Junqueras sigui president si Puigdemont no pot tornar. Els republicans i la llista del president negociaran a partir de Sant Esteve la restitució "equilibrada" del govern legítim. Junts per Catalunya insisteix que no té pla B, tot i que sectors de la candidatura promouen Jordi Sànchez si Puigdemont es queda a Bèlgica. Ho expliquen Oriol March i Roger Tugas.
 18:40 Puigdemont diu que és a Brussel·les per defensar el mandat de les urnes. El cap de llista de JxCat afirma que des de la presó no podria fer-ho. Des de la capital de Bèlgica destaca que diu Felip VI té l'oportunitat de rectificar en el seu missatge de Nadal.
 18:38 La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha visitat Oriol Junqueras a la presó d'Estremera aquest dissabte. En la trobada han avaluat els resultats del 21-D i també han parlat de les negociacions per a la investidura, que començarien a partir del 27 de desembre.
 18:38 ANÀLISI El revés del 21-D també erosiona Colau: els perills de la desfeta dels «comuns» a Barcelona. La coalició Catalunya en Comú-Podem queda cinquena a Barcelona, i no aconsegueix rendibilitzar l'expulsió dels socialistes del govern municipal pel 155. Ciutadans s'imposa en set dels deu districtes i la meitat dels 73 barris, mentre que ERC i Junts per Catalunya es reparteixen la victòria a la resta. Per Jordi Bes.
 15:29 L'advocat de Puigdemont descarta que pugui ser investit des de Brussel·les. Alerta que si el president de la Generalitat torna a Catalunya pot ser detingut i apunta que cal valorar si "paga la pena" acabar a la presó.
 12:50 El PP denuncia l'ABC per la portada d'Arrimadas durant el dia de reflexió. Els populars han presentat l'escrit davant la Junta Electoral i ha remès una acusació a la Fiscalia "per si pogués ser constitutiva de delicte".
 11:54 Artadi descarta ser presidenta de la Generalitat: «les opcions passen per Puigdemont». Des de Brussel·les ha afirmat que no hi ha hagut cap contacte amb la Moncloa després del 21-D.
 09:54 ANÀLISI Albiol intentarà gestionar el rol residual del PP al Parlament. La gestió de l'1-O i l'aplicació del 155 passa factura al partit de govern a l'Estat i el situa prop de la desaparició. Ho explica Isaac Meler.
 09:53 ANÀLISI La CUP fa autocrítica: es recepta més implicació al «pinyol» del procés després de la patacada. Els cupaires lamenten que se’ls exigeixi però se'ls exclogui de reunions clau per no ser al Govern i apunten que el distanciament els ha passat factura. Ho explica Aida Morales.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Juan Arza ha anunciat a Twitter que va presentar la seva dimissió divendres, un dia després dels comicis, i reclama la necessitat d'una renovació
01/01/1970
El paper de frontissa en un 21-D tan polaritzat pot passar factura a Xavier Domènech, que ha fet una campanya amb les seves pròpies coordenades a costa de perdre focus mediàtic | Catalunya en Comú-Podem se la juga a ser decisiva si cap dels blocs aconsegueix tenir majoria absoluta
Un cartell d'Iceta entre estelades i una pancarta de suport als presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat del PSC veu possibilitats de recuperar per primera vegada des de 1999 espai parlamentari | L'aliança amb PP i Cs per afrontar el conflicte català pot ser un escull per entrar en el joc d'aliances d'esquerres
Banderoles de Ciutadans al costat d'una estelada. | Adrià Costa
01/01/1970
Les enquestes han catapultat les opcions d'Arrimadas, però la dificultat per trobar aliats i sumar una majoria alternativa al sobiranisme obre interrogants sobre el seu marge d'actuació després del 21-D