Desallotgen les acampades dels sensesostre i dels independentistes de plaça Catalunya

|

Desalojo catalunya


Agents de la Guàrdia Urbana i del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb) han iniciat aquest dimecres al matí la retirada de les acampades situades a la plaça Catalunya.


El dispositiu, en el qual també participen equips de neteja i del districte, pretén dur a terme tasques de neteja, salubritat i retirada de totes les instal·lacions situades a la plaça, que des de fa setmanes alberga dos campaments: un d'independentistes i un altre de persones sense llar.


El desallotjament es produeix després que el consistori ja avisés els acampats que procediria a netejar l'espai en vista a les activitats que es preveuen a la plaça en els propers dies i en els quals hi haurà una gran afluència de persones -el dilluns és Sant Jordi-, i ha ofert a les protestes punts informatius per visualitzar les seves demandes.


Desalojo catalunya acampada independentista


Els sensesostre han desallotjat a poc a poc i de forma pacífica, i han reivindicat davant els agents i els vianants el dret a un habitatge digne, ja que alguns curiosos observaven l'escena a causa del visible dispositiu policial.


Els independentistes acampats han començat a recollir les seves pertinences. Quant als sense sostre, equips municipals han estat en contacte amb els acampats, especialment amb les persones més vulnerables, dues vegades al dia i alguns d'ells han acceptat els recursos que l'Ajuntament els ha ofert, suficients per atendre a la totalitat dels acampats.


Un portaveu dels sense sostre, Danciu Lagarder, ha criticat que l'arrel del problema d'aquest col·lectiu és que "els Serveis Socials són un servei en mans de les empreses privades, moltes fundacions i l'Església Catòlica", i ha demanat remunicipalitzar-los a Barcelona i en la resta d'Espanya.


En declaracions als mitjans des de l'acampada, ha assegurat que en l'últim mes han mort 67 persones sense llar a Barcelona, i ha assenyalat a l'anterior Govern municipal, de CiU: "Han fet molt dany. Ells han privatitzat els Serveis Socials".


SÍNDICA DE BARCELONA


La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha demanat aquest dimecres a les administracions "un esforç" per donar resposta a la situació de les persones sense llar de la ciutat.


En declaracions als mitjans des de la plaça Catalunya, on es desenvolupa un dispositiu per desallotjar el campament de persones sense sostre i netejar l'espai, ha considerat "evident que se'ls ha de buscar una solució no solament als quals estan aquí, sinó a les gairebé 1.000 persones que estan dormint al carrer".


Vilà ha assenyalat que Barcelona té un problema des de fa temps, "que continua i que més aviat augmenta" amb les persones que no tenen llar, i ha apuntat a la creació d'habitatge públic com a possible solució.


"Hi ha gent al carrer que està treballant, que té una ocupació, però que no els dóna per pagar un lloguer", ha lamentat, per la qual cosa ha demanat una resposta a l'Ajuntament i a la resta d'institucions.


Sobre el desallotjament d'aquest dimecres de l'acampada de persones sense llar i també de la qual un grup d'independentistes va aixecar a la zona nord de la plaça, ha indicat que "la situació s'estava posant difícil per raons de salubritat i seguretat" després de diversos mesos de protesta.


"DESALLOTJAR NOMÉS TRASLLADA EL PROBLEMA"


Des d'Arrels Fundació han explicat que persones que dormen al carrer  han hagut de canviar el lloc on dormien a petició de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Altres comenten que, sovint, les desperten a primera hora del matí perquè s’aixequin. 


Arrels demana a l’Ajuntament actuar des de la perspectiva de drets i recorda que l’Ordenança de Civisme no es pot aplicar de la mateixa manera per a tothom perquè les persones sense llar no tenen alternativa, segons explica en un comunicat.


Una actuació de la Guàrdia Urbana al passeig Picasso va significar que, la setmana passada, les persones sense llar que dormien sota els porxos haguessin de marxar i buscar un lloc nou on poder passar la nit. A les persones que hi dormien, destaca Arrels, l’acció els ha provocat un sentiment de malestar i impotència; han de buscar un lloc nou on instal·lar-se i tornar a començar.


Al parc de la Ciutadella s’ha viscut també un fet similar. Fa unes nits, les persones que hi dormien van haver de sortir i algunes, amb les presses, van haver de deixar algunes de les seves pertinences. Era una nit que plovia molt.


Arrels destaca que desplaçar les persones que dormen al carrer no és la solució perquè el problema no desapareix, únicament es trasllada. 


En aquest sentit, afegeix que la setmana passada, va succeir al passeig Picasso i al parc de la Ciutadella. "Passa cada matí a primera hora quan la policia convida les persones que dormen al carrer a aixecar-se i recollir les seves coses; és el que es coneix com a Operació Diana. I està passant aquests dies a l’acampada de persones sense llar que hi ha a la plaça Catalunya de Barcelona, on en diverses ocasions han fet desmuntar algunes de les tendes i avui mateix han desallotjat les persones que dormien a la plaça", remarca la fundació.


ACCEPTEN ALLOTJAMENTS


Un total de 12 persones sense llar de l'acampada de la plaça Catalunya han acceptat allotjaments oferts pels serveis socials de l'Ajuntament, deu en centres de primer acolliment i dos en pensions.


Ho ha explicat el gerent del Institut Municipal de Serveis Socials, Jordi Sánchez, en declaracions als mitjans al costat del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, després que s'hagi desallotjat la plaça.


Pisarello ha destacat que la intervenció ha tingut com a objectiu "evitar que hi hagi problemes de salubritat" a la plaça i garantir un ús raonable de l'espai públic, tenint en compte esdeveniments que preveuen una gran concentració de persones en l'entorn, sobretot Sant Jordi.


DATA LÍMIT


Les persones sense llar que des de fa setmanes acampen a la cèntrica plaça Catalunya de Barcelona van ser informades anteriorment que havien d'abandonar aquesta acció reivindicativa abans de la Diada de Sant Jordi, el dilluns 23 d'abril.


Plaza catalunya desalojada 2


"Ja saben que Sant Jordi és la data límit", afirmen des del consistori barceloní, a causa que durant el Dia del Llibre al centre de la ciutat es converteix en un gran passeig ocupat per expositors i milers de visitants.


QUEIXES DE L'OPOSICIÓ


Durant aquestes setmanes, els grups de l'oposició ja han mostrat el seu rebuig a l'acampada ia com ho ha gestionat l'Ajuntament. Des del PDeCAT han demanat al Govern d'Ada Colau "una resposta social immediata, empatia i atenció" per a les persones sense llar que han instal·lat una acampada a la plaça Catalunya.


El portaveu del grup municipal, Jaume Ciurana , ha criticat que Colau ha abandonat la ciutat, en la qual no hi ha ordre ni criteri: "Ha confós la ciutat de tots per la ciutat de ningú".


El president del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha demanat a l'alcaldessa que desallotgi immediatament l'"acampada cutre" que hi ha a plaça Catalunya per "la insalubritat que genera i la imatge deplorable que mostra de Barcelona".


Plaza catalunya desalojada

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH