Darrers articles

Recomanacions per a l’estudi citogenètic prenatal. Detall de cada parell cromosòmic

Volum: Vol. 19 Any: 2018

El grup de treball de citogenètica prenatal i postnatal, Secció de Genètica Molecular, ACCLC (antic Grup Català de Citogenètica), és un grup obert format per citogenetistes de Catalunya que des dels anys 80 ens reunim periòdicament per discutir i intercanviar experiències del camp de la citogenètica, especialment de l’àrea prenatal.
Ja els anys 90 es varen realitzar unes primeres guies d’ús intern que no varen arribar mai a publicar-se. Amb el mer objectiu de posar sobre paper la nostra experiència, el document que us presentem és, doncs, una actualització de les guies que vam elaborar antigament, i recull l’experiència de més d’una vintena de professionals del camp de la citogenètica prenatal que provenim tant de centres públics com privats. Aquest document està centrat principalment en la interpretació dels resultats obtinguts amb la citogenètica convencional. De totes maneres, la informació continguda en aquesta guia és útil en la detecció prenatal de qualsevol trisomia cromosòmica, independentment del fet que el procediment de detecció utilitzat sigui la citogenètica convencional, FISH, matrius (arrays en anglès), estudis de cribratge no invasiu (NIPT) i altres procediments basats en la seqüenciació massiva.

Autors: A. Cisneros Sala, A. Plaja Rustein, A. Soler Casas, B. Méndez Busto, D. Carbonell Soley, E. Cuatrecases Capdevila, E. Lloveras Caballé, E. Triviño Palomares, I. Plensa Nebot, M. A. Rigola Tor, M. Guitart Feliubadalo, M. Jimenez Navajas, M. P. Pérez Iribarne, M. R. Martorell Riera, N. Baena Díez, N. Castells Sarret, N. Pujol Escobar, R. A. de la Chica Díaz, R. López Ortega, R. Santamaria Merino, S. Andreu Cortés, S. Cigarrán Valea


DNA lliure circulant: un nou concepte de marcador tumoral

Volum: Vol. 19 Any: 2018

El terme DNA lliure de cèl•lules, DNA extracel•lular o DNA circulant (a partir d’ara cfDNA) agrupa tant el DNA d’origen nuclear com el mitocondrial. Com indica el seu nom, es troba en el medi extracel•lular: sang, saliva, líquid cefaloraquidi, bilis, orina, llet i altres.

Autors: C. Colomé Mallolas, J. Trapé Pujol, JM. Augé Fradera, L. Foj Capell, M. Carbonell Prat, M. de Ramon Amat, ML. Granada Ybern, S. Miró Cañís, X. Filella Pla


El llenguatge i la selecció natural

Volum: Vol. 19 Any: 2018

A “The language instinct”, Steven Pinker tracta diversos aspectes relacionats amb la facultat del llenguatge, com la sintaxi, la relació amb el pensament o la producció i la percepció de la parla. Aquest article se centra en un dels fils conductors de l’obra, l’origen del llenguatge.

Autors: J. Nicolau Costa


Anticoagulants directes. Visió general i maneig al laboratori

Volum: Vol. 19 Any: 2018

El 21 de març del 2018 va tenir lloc, a la seu del Col•legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, la cinquena sessió del VI Curs d’actualització en ciències de Laboratori Clínic: “Anticoagulants directes: Visió general i maneig al laboratori”, impartida per Noèlia Vilalta, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona.

Autors: N. Vilalta


Informe del IX Simpòsium Europeu sobre El laboratori clínic i la indústria del diagnòstic in vitro: “Les anàlisis urgents als laboratoris clínics”

Volum: Vol. 19 Any: 2018

Els dies 17 i 18 del passat mes de maig del 2017 es va celebrar, a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona, el IX Simpòsium Europeu sobre El laboratori clínic i la indústria del diagnòstic in vitro. Enguany, el simpòsium es va centrar en les anàlisis urgents al laboratori clínic i va estar organitzat conjuntament per l’Associació Catalana de Ciències de Laboratori Clínic (ACCLC) i la Societat Catalana de Biologia (SCB) sota els auspicis de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), la Federació Internacional de Química Clínica i Ciències de Laboratori Clínic (IFCC) i la Federació Europea de Química Clínica i Ciències de Laboratori Clínic (EFLM).

Autors: A. Arbiol Roca, D. Dot Bach