Ajuntament Alcover

El Municipi

El Municipi

Alcover és una població de 5.131 habitants i amb un terme municipal de 46,28 Km². El terme municipal d'Alcover està situat en la zona de contacte entre les Muntanyes de Prades i el Camp de Tarragona, al sector de ponent de la comarca de l'Alt Camp i al límit amb les comarques del Baix Camp i el Tarragonès.

La vila d'Alcover és un poble de llarga tradició agrària, que gaudeix d'un important teixit industrial, comercial i turístic. La mida de la població i l'extensió del seu terme, fan d'Alcover un lloc ideal per al desenvolupament d'una comunitat humana equilibrada.

El seu clima és benigne, clarament mediterrani, on un semicercle de muntanyes, la serralada prelitoral, fan de pantalla protectora d'un clima continental provinent de les terres de Ponent o de Lleida. Aquestes muntanyes protegeixen la població de les baixes temperatures. La mitjana de la temperatura anual és de 15,5 graus.
 
Dades bàsiques
  • Gentilici: Alcoverenc/a
  • Població (2014): 5.131 habitants
  • Densitat(2014): 110,87 habitants / km²
  • Superfície: 46 km²
  • Altitud: 243 m
  • Longitud:  1,172103°
  • Latitud: 41,263725°
  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Àmbit territorial: Camp de Tarragona

El Nom d'Alcover

Encara que existeixen algunes teories que fan derivar el nom d’Alcover d’un mot prerromà, el més probable és que es tracti d’un nom d’origen àrab, format amb l’article al-. El significat que obté més consens entre els especialistes és “el gran”.

La primera documentació on s’esmenta el nom del poble, amb tot, ho fa com a Sta. Maria d’Alcover, el 1059. A partir del moment en què Ramon Berenguer IV va donar el poble a l’església de Tarragona, ja sempre s’ha anomenat Alcover, llevat d’un breu parèntesi, després de la guerra civil del segle XV, en què l’arquebisbe de Tarragona, senyor de la vila, com a càstig pel partit que Alcover havia pres, va llevar-li el nom i va substituir-lo pel de Vilanova del Camp.

 

L'escut heràldic de la vila

Des del segle XIV l’escut d’Alcover està documentat com un mig vol abaixat, la popular ala.

Algun historiador bastant romàntic va fer derivar d’aquesta ala el nom del poble, ja que es tractaria d’una ala de falcó, d’on provindria l’afirmació “falcó ver”.

Altres historiadors fan derivar l’ala del blasó que tenia la família Alemany.

El 1984 l’escut va ser normalitzat, d’acord amb les recomanacions de l’Institut d’Estudis Catalans. Des de llavors és definit com un escut caironat, d'atzur, amb un mig vol abaixat d'or i, per timbre, una corona mural de vila.
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button