Opinió

  • Podem aprendre alguna cosa del 17A? | Natàlia Sánchez

    Dissabte passat es van complir dos anys d’aquell 17 d’agost de 2017. Les nostres quotidianitats van quedar tocades, de Barcelona a Cambrils, passant per Ripoll, Vilafranca i Rubí. Vam sortir a dir que no tenim por, que no estem disposades a sotmetre’ns a la doctrina del xoc de les guerres globals i el feixisme. I malgrat la commoció i la confusió de les primeres hores, dels primers dies gràcies als moviments socials vam anar una mica més enllà del no tenim por, vam recuperar el vell crit que malauradament perviu “les seves guerres, els nostres morts”.

  • Per què diem «no» a la Llei Aragonès? | Maria Rovira

    Aquest dies, estem vivint una nova ofensiva per la privatització dels serveis públics de la mà del govern de la Generalitat amb el que s’ha anomenat la Llei Aragonès. Aquesta Llei pretén apuntalar la privatització de la gestió de serveis de titularitat pública de tal manera que siguin empreses privades que els gestionin.

  • Construir municipis feministes no és opcional, és un deure | Laia Santis

    Construir uns municipis feministes no és opcional. És un deure quan el sistema ens colpeja contínuament pel sol fet de ser dones.

    Militar en el feminisme és la nostra forma de viure. Per això, construir uns municipis feministes és i serà l’aposta política de la CUP.

  • Un any després d’una proclamació buida | Laia Estrada

    Un any després de la proclamació de la República, som moltes les qui contemplem amb desencís això que podem qualificar de reculada històrica, després de la tardor passada en què aquest tros dels Països Catalans va protagonitzar una autèntica revolució democràtica que va arribar a sacsejar els fonaments de l’herència franquista del 78.

  • Berga: quan no acatar esdevé via per a l'autodeterminació

    Darrerament, de forma perversa, hi ha qui ha provat de tapar l'espectacle pèssim al Parlament de Catalunya equiparant-lo amb el cas de l'alcaldessa de la CUP a Berga, Montse Venturós. La intencionalitat política dels comentaris ha estat evident i pensem que és bo explicar per què si bé ambdues situacions se situen dins el debat estratègic sobre què i com desobeïm l'Estat, no poden ser en cap cas posades al mateix nivell.

  • Carta oberta a les esquerres | Mireia Vehí

    L’Estat espanyol ha derivat cap a postures autoritàries al llarg de l’últim any i crec que, per fer-hi front, cal una unitat al carrer de totes les esquerres. M’explico. Fa dies que les declaracions dels portaveus de Ciutadans i del Partit Popular centren la seva atenció a la política catalana. Pablo Casado i Albert Rivera llancen globus sonda sobre la il·legalització de la CUP-CC i estiren la corda del relat de la violència al Principat.

  • És al carrer on hem fet República | Lluc Salellas

    Les últimes setmanes hem sentit a parlar molt del “fer República” com a marc on situar l’acció del govern de JxCAT i ERC. El concepte combina allò tan català d’estar en marxa (el verb fer) i el referèndum de l’octubre passat. És legítim que els protagonistes facin anar aquesta expressió a tort i a dret però es fa d’allò més estrany sentir-ho quan en els últims mesos malgrat que la CUP ha plantejat seure a parlar sobre com efectuar la ruptura amb el règim del 78 el més aviat possible, la preocupació ha sigut més aviat de càrrecs. De cadires, a banda i banda.

  • Doncs eixamplem! | Laia Estrada i Eulàlia Reguant

    Som en un moment en què sembla que allò que se cerca és una taula de negociació amb l’estat espanyol i no pas la consecució del dret d’autodeterminació del nostre poble. Fins i tot ens podríem preguntar si no era això la cosa que cercaven realment els partits de govern –i que, evidentment, no van trobar– amb el primer d’octubre.

  • Processisme versió 2.0 | Laia Estrada

    La setmana passada el President Torra assegurava, en relació a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, que la CUP som els seus socis preferents, en el sentit que confia en el nostre suport per aconseguir tirar-los endavant. És cert que, tal com deia a continuació el President, la CUP mai no hem format part del problema sinó de la solució, malgrat les nostres postures no sempre agradin, però en cap cas ens poden considerar els seus socis en aquesta nova etapa que podríem qualificar de processisme 2.0.

  • El camí de la desobediència | Joan Coma

    És el moment d’explicar i reivindicar els efectes positius d’aquell setembre i primers d’octubre desobedients. És el moment, també, d’assumir que el conflicte polític entre aquest tros de país i l’estat espanyol no es resoldrà des d’una lògica obedient. I no serà demà. Ni sense més sofriment. El camí de la desobediència institucional i civil-popular és un camí llarg, però guanyador.

Pàgines