Van iniciar les seves activitats l’any 1966 per continuar la feina feta per la Secció Folklòrica de l’Agrupació Excursionista Talaia, que havia estat fundada l’any 1959.

 

Fou una evolució lògica per poder disposar de més autonomia, encara que mai s’han deslligat de l’entitat mare de la qual formen part com a secció autònoma. Des d’un primer moment l’objectiu de l’entitat ha estat i continua sent de promoció de la sardana en tots els àmbits. Organitzar ballades de sardanes de manera periòdica fou un dels primers reptes que es van proposar i ràpidament van aconseguir un gruix de socis que va permetre que les sardanes tornessin a la plaça de la Vila de forma força regular.

 

En la seva ja dilatada vida ha estat present en tots els esdeveniments sardanistes de Vilanova i ha organitzat nombrosos actes culturals, concerts, exposicions, conferències, homenatges, etc., que s’han anat succeint al llarg dels 50 anys d’història.

 

Ressaltem per la seva importància els actes en relació al centenari Pau Casals on iniciaren una colla de concerts memorables a l’església de Santa Maria de la Geltrú. Altres homenatjats han estat Conrad Saló i Manel Saderra i Puigferrer.

 

Durant molts anys es va publicar un butlletí mensual que va contribuir a la difusió de la cultura sardanista i que va sobrepassar l’interès local convertint-se en referent de la història dels instrumentistes de cobla.

 

Des de l’any 1974 i durant una desena d’anys, diverses colles sardanistes van formar-se a l’entitat, la més recordada fou la colla sardanista Volerany, que meresqué que els mestre Manel Saderra i Puigferrer li dediqués una de les seves últimes i més destacades sardanes.

 

Per una colla d’anys l’entitat es va fer càrrec d’un programa de sardanes a l’emissora de Ràdio Penedès amb el nom de “Juntes les mans”.

 

Durant diversos anys es van organitzar juntament amb altres entitats sardanistes de Vilanova els aplecs de la sardana de Vilanova, que van deixar de fer-se per motius estrictament econòmics.

 

Amics de la Sardana organitza cada any, des de 1981, la Nit de la Sardana, durant els calorosos estius vilanovins a la fresca de la marinada a la platja de Vilanova i ja en són 36 edicions.

 

Juntament amb altres sardanistes vilanovins forma part de la Coordinadora Sardanista de Vilanova que organitza, amb alternança anual, els actes sardanistes subvencionats per l’ajuntament de la ciutat, com són l’audició de Sant Jordi, la diada Universal de la Sardana, i especialment el concert de començaments de desembre, dedicat a la figura del mestre Eduard Toldrà.

Calendari d’activitats

Fotos