testimoni

«És molt dur veure com mor un pacient que fa dues setmanes que està sol»

Una sanitària de Terrassa explica quina és la situació actual en un dels centres sanitaris de la ciutat

per Anna Mira , Terrassa , 27 de març de 2020 a les 14:58 |
Hospital de Terrassa. | Georgina Albreda
L'Hotel Terrassa Park està a punt d'obrir les seves portes com hospital de campanya a la ciutat. L'objectiu és descongestionar els centres hospitalaris de Terrassa i poder tractar els malalts de coronavirus però també la resta d'urgències o pacients d'altres patologies. La Mariona, que ha volgut mantenir-se en l'anonimat, és una sanitària que treballa a l'Hospital de Terrassa (Centre Sociosanitari de Terrassa) i en declaracions a NacióDigital explica que actualment a l'hospital "han desaparegut totes les unitats". Només es manté obert pediatria, maternitat i pal·liatius, afirma. "La resta, són malalts de Covid-19".


La Mariona, com la resta de personal de l'hospital, treballa torns de 12 hores amb molt d'estrès i amb una situació que mai abans havien viscut. "És molt dur veure com mor un pacient que fa dues setmanes que està sol". Explica que és complicada la situació de no poder fer vetlla ni acompanyar un familiar en els seus últims moments. "Tot el contacte es fa per telèfon, però no és el mateix".

Assegura que actualment a l'hospital ja no hi ha habitacions individuals sinó que s'han de compartir amb dos o tres malalts. Igualment explica que les UCI estan plenes. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, explicava aquest dimecres que el CST ja tenia el 95% de les Unitats de Cures Intensives dedicades a pacients amb coronavirus. Fins i tot a urgències "hi ha gent compartint box i altres al passadís".


Una de les situacions més extremes que s'estan donant als hospitals és el triatge entre pacients per decidir a qui se li posa un respirador i a qui no. La Mariona explica que es fa seguint criteris mèdics en funció de "qui es pot recuperar millor i tenir més qualitat de vida".

Explica que amb la situació actual "ens hem de posar la mascareta quan comencem el torn i no ens la traiem fins que sortim", perquè hi ha molts malalts de coronavirus. Falta material "ha millorat respecte de la setmana passada però encara és just". Les mascaretes les fem servir durant 24 hores. "Ens en posem una sota de l'altre i a les persones que porten ulleres se'ls està començant a fer ferides".


La presa de consciència ha arribat tard

Ella va haver-se de quedar en quarantena quan tot just va començar el brot de coronavirus a casa nostra. "Havia mantingut contacte amb fins a sis persones que després van donar positiu". "De sobte diverses persones tenien insuficiència respiratòria i no se sabia l'origen", explica.


La Mariona ronda la trentena i explica que "quan em van dir que era un possible cas de coronavirus, em va canviar la perspectiva de la malaltia". "De seguida vaig avisar a totes les amistats amb qui m'havia vist durant aquells dies perquè es quedessin a casa" i assegura que fins aleshores, "entre els meus coneguts -joves-, no havien pres consciència de la situació".

La Mariona assegura que mèdicament encara els queden moltes setmanes amb una situació com l'actual als hospitals "ben bé fins a principis de juny". "Els pacients estan una mitjana de 15 dies ingressats perquè costa molt de recuperar". "És angoixant no saber si aguantarem aquest ritme".

Agraïment més enllà del personal sanitari

La Mariona critica que les mostres de suport s'hagin focalitzat "massa" amb el seu col·lectiu. "Hi ha moltes persones que fan possible que nosaltres puguem treballar", assegura "però no se'ls ha donat visibilitat. "Sense cuiners, sense transportistes, sense pagesos, sense fabricants químics, sense distribuïdors, etc, no podríem fer la nostra feina". "Els aplaudiments i les mostres de suport han de ser per a tots ells també", puntualitza.








 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació