Coronavirus

La contaminació de l'aire de Barcelona baixa un 50% durant el confinament

Si s'extrapolen els nivells de PM10 i NO2 de les últimes tres setmanes a la mitjana anual, es compliria el nivell de referència de l'OMS i el valor límit anual de la UE

per NacióDigital , 13 d'abril de 2020 a les 12:13 |
La contaminació sobre la ciutat de Barcelona | Europa Press
Els nivells de contaminació a la ciutat de Barcelona han disminuït considerablement des de la declaració de l'estat d'alarma, el 14 de març. En concret, les partícules de pols PM10 i el gas irritant NO2 s'han reduït a la meitat en el darrer mes. L'Eixample i Gràcia-Sant Gervasi han estat els barris amb un major descens.

Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) , si s'extrapolen els nivells de les últimes tres setmanes a la mitjana anual, es compliria el nivell de referència de l'OMS i el valor límit anual de la UE (40 mg/m³). A més, cal comptar que aquests dies hi ha l'estabilitat meteorològica, un fet que dificulta la dispersió dels contaminants que es generen.


Les reduccions

El NO2 és un gas irritant que no es pot percebre a simple vista i que procedeix de la combustió dels vehicles a motor, les calefaccions i del transport marítim. A Barcelona, segons l'ASPB, un 60% d'aquest prové del trànsit.


Des de l'inici de les mesures de restricció de la mobilitat, la mitjana agregada de NO2 a les estacions de trànsit ha estat de 19 mg/m³ i en les de fons urbà de 14 mg/m³, el que suposa la meitat dels valors habituals.

D'altra banda, el PM10 són partícules de pols de menys de 10 micres. Es calcula que un 20% d'aquestes es generen pels motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles, mentre que la resta procedeix principalment de la pols de les obres i dels núvols de pols sahariana.


Durant el confinament, la mitjana agregada de les estacions de trànsit ha estat de 19 mg/m³ i en les de fons urbà de 17 mg/m³ i suposa la reducció del 40%.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació