El despertador: 7 de maig

Fem-ho amb calma

No es qüestiona que no es poden desconfinar igual totes les regions sanitàries. Veurem què en diu Sánchez. Avui també són notícia els fitxatges "progres" de Foment, la fi de la Segona Guerra Mundial i Lluís Llach

per Ferran Casas , 7 de maig de 2020 a les 06:00 |

Rep El Despertador cada matí al teu correu

La setmana que ve farà dos mesos que estem confinats i en estat d'alarma. La pandèmia s'ha anat controlant. Al País Valencià ahir ja no van ingressar ningú a les UCI i a Catalunya vam tenir les xifres de defuncions més baixes des que tot això va començar (46, que no deixen de ser una barbaritat). Però el balanç global, que lògicament no es pot obviar, és de gairebé 11.000 morts a Catalunya, d'una frenada econòmica radical i sobtada sense precedents i deixa unes seqüeles que, en totes les franges d'edat i àmbits, trigaran anys quedar enrere.

Per això, ara que el mal ja està fet i no ho volem empitjorar encara més, és necessari no precipitar-se en el desconfinament. Els epidemiòlegs avisen que el risc de rebot hi és, per bé que pot ser baix i el sistema de salut està ara més preparat. I en la dicotomia entre salut i economia -que és la que demana fer-ho ràpid- a Catalunya ha generat un consens més ampli la primera. Cal, doncs, ser coherents i esperar que les decisions polítiques acompanyin.

En aquesta lògica s'emmarca la petició que fa el govern català a l'espanyol de passar de fase zero a fase 1 en només tres de les set regions i que representen poc més del 10% de la població del país. Són les que Salut considera que tenen un risc més baix de rebrot. Barcelona i la seva àrea metropolitana faran, amb sectors com la restauració com a ariets, pressió per ser desconfinades amb més velocitat i això pot generar debat. El que no es va qüestionar ahir des de cap àmbit és que no es poden desconfinar per igual unes regions sanitàries que les altres. Als entorns rurals, amb nuclis de població més separats i més quietud, el virus s'ha estès menys.

Ara faltarà que ho entengui el govern espanyol, que s'hauria de pronunciar en les pròximes hores, però la conselleria que dirigeix Alba Vergés donava per fet que a partir de dilluns serà així. Veurem. El debat d'ahir al Congrés, marcat pels equilibris de Sánchez i el desconcert d'ERC i Podem-comuns, no va donar massa pistes més enllà de constatar el gust de Pedro Sánchez pel risc i les sortides low cost. 
 

Avui no et perdis

» La irrupció d'Arrimadas posa en alerta Podem i ERC; per Sara González.

» L'estat d'alarma continua però els aliats envien Sánchez «al racó de pensar»; per Oriol March i Sara González.

» Opinió: «Més enllà del no»; per Joan Ignasi Elena.

» Opinió: «Un exercici de mútua confiança»; per Montserrat Nebrera.

»
Què canvia per a les regions sanitàries que passin a la fase 1 del desconfinament?; per Bernat Surroca, Roger Tugas i Marc Solé.

» Així classifica el Govern les regions sanitàries en funció del risc de rebrot; per Andreu Merino.

» Piscines i platges: quin és el risc real de contagi a través de l'aigua?; per Àlvar Llobet.

»
El PP ja no li riu les gràcies a Bou; per Pep Martí.

» Faus s'apropia de la reunió del Cercle d'Economia amb Felip VI i agita l'entitat; per Pep Martí.

I també bones notícies...

» FORTALESA: Combatre una metàstasi en plena pandèmia; per Marc Solé.

» MOBILITAT: ​Vic inicia la transformació per limitar la velocitat a 30 km/h a gairebé tota la ciutat; per Carles Fiter.

» ÈXIT: Les UCI del País Valencià no registren cap nou ingrés en les últimes 24 hores.

» VEÏNS: Una dibuixant de Valldoreix reparteix més de 300 targetes solidàries personalitzades durant el confinament.
 

 El passadís

L'Institut d'Estudis Estratègics (IEE) de Foment del Treball està fent una tasca d'atracció de personalitats de diversa sensibilitat i fa de laboratori d'idees de la patronal. Dirigit per l'economista Jordi Alberich, persona de la confiança de Josep Sánchez Llibre, ha fet d'avantguarda ideològica de l'empresariat, apostant per posicionaments que un sector més conservador de la patronal no veu sempre amb simpatia. Així va ser quan l'IEE es va mostrar favorable a obrir el debat sobre una renda mínima, o quan ha defensat una major responsabilitat social de les elits.

Ara, està a punt de portar als seu espai figures situades en una òrbita progressista, com el catedràtic Antón Costas i el filòsof Josep Ramoneda, que col·laboraran en activitats del think tank de la patronal pròximament. Tant Ramoneda com Costas havien estat membres de la junta del Cercle d'Economia i ara Foment els vol fer seus. El temps dirà si estoven una mica la línia de la gran patronal catalana.

Vist i llegit

En aquesta secció tenen cada cop més protagonisme els podcasts. Avui us en porto un de nou. Va de política en confinament. El fan els politòlegs d'El Pati Descobert, amb els que els nostres lectors ja esteu familiaritzats. Toni Rodon, Marc Sanjaume i Marc Guinjoan tracten assumptes de la ciència política i donen arguments per al debat. És el que fan, per exemple, al darrer sobre la despesa sanitària on van tenir de convidada la professora d'Economia de la UB Judit Vall. Podeu escoltar-lo aquí.

 L'efemèride

Tal dia com avui de fa 75 anys s'acabava a Europa, on va començar, la Segona Guerra Mundial, que va enfrontar els feixistes liderats per Alemanya, a una coalició aliada on els Estats Units i l'URSS van tenir un pes militar clau. Itàlia, Àustria, la república Txeca i Alemanya van ser els darrers territoris en rendir-se la primavera de 1945. A mitjans d'abril els aliats, liderats en aquest cas pels soviètics, van atacar Berlín i la van rendir el 2 de maig. Alemanya capitularia finalment el 7 de maig davant russos, americans i francesos i les hostilitats cessarien del tot l'endemà, amb la signatura a Reims. La guerra duraria uns mesos més al Pacífic contra els japonesos. Aquí es recorda des del punt de vista americà. Aquests dies també hem recordat el suïcidi de Hitler i l'alliberament del camp de Mauthausen.

 L'aniversari

El 7 de maig de l'any 1948, avui fa 72 anys, va néixer a Girona, malgrat que la seva família és de Verges, el cantautor i escriptor Lluís Llach. És un dels referents del moviment de la Nova Cançó i els seus temes, bells i plens de compromís, han posat música a centenars de causes. La darrera, la de la independència de Catalunya. Retirat ja dels escenaris, Llach viu entre el nostre país i el Senegal i darrerament ha fet de diputat de Junts pel Sí i d'impulsor del debat per al procés constituent. Aquí podeu saber més de la seva trajectòria i escoltar algunes de les seves cançons més emblemàtiques, en aquest reportatge de Roger Tugas sabreu com feia política i en aquest programa d'El convidat de TV3 la seva vida i tasca solidària al Senegal.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
El despertador
Participació