coronavirus

La Moncloa aspira a aconseguir el suport de Cs i d'ERC per prorrogar l'estat d'alarma

El govern espanyol assegura que manté un diàleg "constant i fluid" amb tots els grups que van facilitar la investidura, els republicans entre ells

per Sara González / Bernat Surroca , 12 de maig de 2020 a les 14:38 |
El consell de ministres, reunit aquest dimarts | Govern espanyol
La Moncloa no renuncia a aconseguir que ERC torni a defensar una abstenció a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma que amb tota probabilitat es votarà la setmana que ve. Encara que els republicans hagin amenaçat de no facilitar-ne cap més, el govern espanyol ha assegurat que manté un diàleg "constant i fluid" amb els grups que van facilitar la investidura -entre els quals es troba ERC- i que "compta" amb ells. 


Tot i això, la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha dit que el govern té vocació d'anar més enllà i "ampliar" la seva majoria sumant el suport de Ciutadans per prolongar l'estat d'alarma. De fet, aquest mateix dimarts el president Pedro Sánchez s'ha reunit amb Inés Arrimadas en compliment de l'acord que van segellar la setmana passada per salvar la quarta pròrroga. 

"Des del primer moment, la vocació d'aquest govern és ampliar els seus suports parlamentaris", ha dit Montero, i ha afegit que aconseguir-ho seria el reflex d'una oposició que "deixa al marge els seus interessos partidistes". Montero ha reiterat que l'estat d'alarma serà necessari durant tota la desescalada per garantir que aquesta es fa de forma "progressiva i ordenada". 


De fet, sobre que el PP hagi anunciat que votarà en contra de la pròxima pròrroga, Montero ha replicat que Pablo Casado "o considera que podem sortir ja tots sense control o bé entén que ha de ser el govern i no el Congrés qui decideixi". I és que, segons la portaveu, el mecanisme de l'estat d'alarma, que ha de ser prorrogat per la cambra baixa, és "garantista" i permet que tot l'arc parlamentari participi de la presa de decisions. Si caigués aquest instrument, ha advertit, seria el govern qui hauria de decidir via decret llei.

ERC també va anunciar aquest dilluns que podria no donar suport a cap altra pròrroga de l'estat d'alarma si el govern espanyol no compleix amb tres requisits: retorn de competències a les autonomies, un permís retribuït per als pares que han de cuidar els fills i que els ajuntaments puguin disposar del seu superàvit per fer front a la crisi.


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha subratllat que manté una relació "molt fluïda" amb la consellera de Salut, Alba Vergés, amb qui parla quasi diàriament. Ha insistit en la "cogovernança" a la qual està disposada el govern espanyol tenint present que són els territoris els que tenen els recursos assistencials per atendre des de la proximitat. "El marc de cogovernança política ens aboca permanentment a la mà estesa", ha dit. 









 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació