Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Aquella primera ERC independentista

Diumenge, 22 de març de 2015

1 / 34
Àngel Colom i Colom, acabat d'elegir secretari general d'ERC, el 1989 a Lleida.
Esquerra Republicana es va convertir en un partit independentista entre 1991 i 1992, durant el mandat d'Àngel Colom com a secretari general del partit. Fins llavors, des de la seva fundació el 1931, els republicans propugnaven un marc federal per a l'Estat espanyol, sempre i quan es respectés el dret a l'autodeterminació que el diputat Heribert Barrera va defensar amb intransigència durant l'elaboració de la Constitució de 1978. Aquesta galeria de fotos recull moments i personatges d'aquells primers anys de la dècada dels noranta, quan l'independentisme català va passar a comptar amb una força parlamentaria apreciable -una dotzena de diputats- per primera vegada des de la restauració de la Generalitat.

Les imatges procedeixen de l'arxiu històric del setmanari La Marxa de Catalunya, publicat a Vic de 1989 a 2008.
Aquella primera ERC independentista Àngel Colom i Colom, acabat d'elegir secretari general d'ERC, el 1989 a Lleida.
Aquella primera ERC independentista Pere Bascompte va passar de Terra Lliure a ERC i després va abandonar el partit. La foto és d'un judici a Montpeller per la seva extradició, el 1990.
Aquella primera ERC independentista Jaume Rodri, de Cardedeu, elegit diputat per ERC el 1992.
Aquella primera ERC independentista Joan Puigcercós, secretari general de les JERC i diputat al Parlament, a l'època Colom. La foto és al carrer dels Argenters, de Vic, el 1989.
Aquella primera ERC independentista Carles Carrera (al mig) membre de l'equip més proper a Colom, en un dinar amb premsa, al restaurant Can Soteras, de Barcelona, el 1991.
Aquella primera ERC independentista Catalunya Lliure s'integra a ERC. Roda de premsa a Barcelona. David Ricart, Xavier Vendrell, Jordi Vera, Àngel Colom,  Carod-Rovira, Marc-Aureli Vila, Josep Aixalà, Joan Ridao i Xavier Bosch (1991).
Aquella primera ERC independentista Crida de Núria, el 7 de juliol de 1991, en l'aniversari de l'Estatut de 1931, amb la presència de Josep Huguet, Heribert Barrera, Miquel Pueyo, Carod-Rovira, Colom, Rodri i d'altres dirigents republicans.
Aquella primera ERC independentista Acte electoral municipal amb Heribert Barrera, a Sant Julià de Vilatorta (Osona).
Aquella primera ERC independentista Carles Bonet va arribar a ERC procedent de la Convenció per la Independència Nacional. Discurs en un Sopar de la República, al santuari de Puiglagulla, de Vilalleons.
Aquella primera ERC independentista Campanya electoral al Parlament de Catalunya de 1992. Va cridar l'atenció que per primera vegada es reivindiqués la independència amb un líder encorbatat: Àngel Colom.
Aquella primera ERC independentista Campanya electoral al Parlament de Catalunya de 1992. Cartells i banderoles a Calldetenes.
Aquella primera ERC independentista Campanya electoral al Parlament de Catalunya de 1992.  L'helicòpter llogat per ERC per traslladar Colom va causar sensació.
Aquella primera ERC independentista Colom, amb un grup de joves a l'antic Seminari de Vic, després d'una conferència, a la campanya de 1992.
Aquella primera ERC independentista Roda de premsa la nit electoral del 15 març de 1992 a la seu nacional d'ERC.
Aquella primera ERC independentista Nit electoral de 1992 al despatx de Colom, valorant l'arribada dels resultats que farien pujar el partit fins als 12 escons.
Aquella primera ERC independentista Nit electoral 1992: Colom saluda Marc Aureli Vila, membre fundador d'ERC el 1931.
Aquella primera ERC independentista Nit electoral 1992:  Heribert Barrera, amb Colom.
Aquella primera ERC independentista Nit electoral 1992: Marc Aureli Vila amb el diputat electe Jordi Portabella.
Aquella primera ERC independentista Albert Bertrana va arribar a ERC des del moviment pel Comitè Olímpic Català. Candidat al Senat per Girona el 1993.
Aquella primera ERC independentista Pere Prat, vicepresident de la Diputació de Barcelona (2011-2015), i Josep M. Freixanet, diputat ponent per ERC a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), de 2009, en una foto de 1993.
Aquella primera ERC independentista Conferència d'Àngel Colom a Vic, en companyia de Josep M. Freixanet, el diputat elegit el 1992 Salvador Morera, i el també diputat Xavier Bosch.
Aquella primera ERC independentista Colom, en una roda de premsa amb Carod-Rovira, el 1992.
Aquella primera ERC independentista Concert i miting pel concert econòmic i contra l'espoli fiscal, convocats per ERC al parc de la Ciutadella el 1993.
Aquella primera ERC independentista Concert i miting pel concert econòmic i contra l'espoli fiscal, convocats per ERC al parc de la Ciutadella el 1993.
Aquella primera ERC independentista Concert i miting pel concert econòmic i contra l'espoli fiscal, convocats per ERC al parc de la Ciutadella el 1993.
Aquella primera ERC independentista Pilar Rahola, incorporada a ERC el 1993, en un miting a Vic de la campanya de les eleccions generals del mateix any.
Aquella primera ERC independentista Pilar Rahola, incorporada a ERC el 1993, en un miting a Vic de la campanya de les eleccions generals del mateix any.
Aquella primera ERC independentista Àngel Colom i PIlar Rahola, en roda de premsa.
Aquella primera ERC independentista Militants d'ERC i les JERC celebren l'elecció de Pilar Rahola com a diputada al Congrés espanyol el 1993.
Aquella primera ERC independentista Àngel Colom, Pere Prat i Pilar Rahola, de campanya, a Manlleu.
Aquella primera ERC independentista Àngel Colom, de visita a la seu central de Caixa Manlleu, parlant amb el seu president, Martí Oller.
Aquella primera ERC independentista Pilar Rahola i Àngel Colom, manifestant-se en una Diada nacional de Catalunya.
Aquella primera ERC independentista Àngel Colom, en un sopar de militants al barri del Raval de Barcelona.
Aquella primera ERC independentista Joan Puigcercós, amb l'alcaldable i regidor d'ERC de Vic, Josep Maria Font i Purtí, en un acte electoral al Casino de Vic.
També us pot interessar veure fotos de:
Esquerra Republicana de Catalunya, Esquerra, ERC, Àngel Colom, Pilar Rahola, Josep-Lluis Carod Rovira

Recerca feta gràcies a