Coronavirus

ERC manté el «no» i acusa Sánchez de lesionar la majoria de la investidura

Els republicans acusen el govern espanyol d'aliar-se amb la dreta de Ciutadans i reclamen a Podem que reaccioni

per Oriol March / Sara González , 20 de maig de 2020 a les 11:41 |
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés | Congrés dels Diputats
La majoria que va facilitar la investidura de Pedro Sánchez va de camí del pedregar. Aquesta és l'advertència que ha llançat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, avui que el govern espanyol torna a segellar una aliança amb Ciutadans per prorrogar l'estat d'alarma també de la mà del PNB i perd encara més suports entre els aliats d'esquerres. Els republicans han anunciat que mantenen el vot en contra i han emplaçat Podem a reaccionar davant del que consideren un canvi de rumb del PSOE.

"Hem fracassat. Tots. Els que ho saben i els que encara no ho saben. Els uns per no saber negociar i els altres per no saber-ho explicar", ha diagnosticat Rufián. I ha advertit de com això suposa "apenar" i "enrabiar" les persones que van confiar en la majoria plurinacional que van facilitar la investidura. "Estem literalment emportant-nos per davant, potser de forma irremeiable, l'esperit de la investidura", ha alertat el dirigent republicà, que ha recordat que està caient en l'oblit que aquesta entesa és "el dic de contenció del feixisme".


Rufián ha insistit que s'està donant "butlletes a l'extrema dreta i a la dreta extrema" i ha advertit que, per molt que Ciutadans es vesteixi de "dreta moderada una estona", Inés Arrimadas no és "ni Merkel ni Cospedal" i governa amb el suport de Vox en comunitats com Andalusia o Madrid. El portaveu republicà ha instat Podem a reaccionar i els ha recordat que si el govern espanyol aprova reials decrets amb mesures socials amb ERC i la pròrroga de l'estat d'alarma amb Ciutadans és perquè aquesta és "innecessàriament reaccionària i recentralitzadora".

En aquest sentit, ha burxat en la paradoxa discursiva de Sánchez, que ha defensat que les autonomies mantenen les competències i, al mateix temps, ha anunciat que aniran "recuperant capacitat de decisió". També ha recordat que el president va dir que "tot cauria" sense l'estat d'alarma i que, en canvi, ara promou la reforma de la llei de Salut o desvincula els ERTO de l'estat d'alarma. 


Segons Rufián, ha quedat "constatat que el govern no vol negociar res amb ERC". Ni tan sols mesures de conciliació per a les famílies o més marge de despesa per als ajuntaments. I ha aprofundit en l'advertència a Pablo Iglesias: "El PSOE avui sacrifica ERC a canvi dels vots de Ciutadans. Si callen, demà pot ser l'ingrés mínim vital, la reducció de l'IVA sociosanitari o la moratòria d'hipoteques". Qüestions futures com els pressupostos generals de l'Estat o la taula de negociació amb Catalunya, poden anar, ha advertit, al fracàs.  

En el torn de rèplica, Sánchez s'hi ha tornat tot defensant que aquest és un acord només per l'estat d'alarma i recordant a ERC que a Catalunya governa amb Junts per Catalunya: "Amb qui governen vostès? Amb un partit progressista? Nosaltres no arribem a tant". A més, ha assegurat que manté "els compromisos" de la investidura i que valora el diàleg que té amb ERC a qui també ha recordat que queden 4 anys de legislatura.


"Tan debò sigui de quatre anys, voldrà dir que ens hem entès", ha respost Rufián, que ha insistit que la legislatura només pot anar de dues coses: amb Ciutadans o amb ERC. En aquest sentit, ha recordat que Joan Baldoví, de Compromís, que aquest dimecres vota en contra, no és "sospitós de ser dogmàtic o intransigent radical independentista".

També ha replicat que els socialistes governen amb Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona. "Això que és? Un grup excursionista?", ha etzibat. I ha afegit que amb aquesta "dreta catalana" han aprovat un impost a la banca i a les nuclears i també la renda garantida. "Tan debò una dreta espanyola així", ha etzibat. De fet, ha posat com a exemple Jordi Turull, amb qui manté diferències però defensa com a "demòcrata", i que està a la presó "mentre Miquel Iceta es feia selfies amb l'extrema dreta".











 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació