país valencià

La National Gallery de Londres adquireix per primer cop una obra de Joaquim Sorolla

'El borratxo de Zarautz' és la pintura escollida de l'autor valencià pel prestigiós museu britànic

per NacióDigital , 9 de juny de 2020 a les 15:45 |
L'obra de Jaume Sorolla de 1910 | Europa Press
La National Gallery de Londres ha adquirit la seva primera obra de l'artista valencià Joaquim Sorolla (1863-1923). Es tracta d'El borratxo, Zarauz, una peça datada el 1910 que va visitar per primera vegada la capital anglesa l'any passat, amb motiu de la gran exposició Sorolla: Spanish Master of Light.

Més de 167.000 persones van visitar aquesta mostra -la primera gran selecció dedicada a l'autor al Regne Unit en un segle-, que va presentar més de seixanta obres del creador. El director de la galeria, Gabriele Finaldi, declara: "Les noves obres ajuden a ampliar la nostra comprensió de la tradició de la pintura europea i enriqueixen la història que explica la National Gallery, de manera que estem encantats que aquesta peça extraordinària ara pertanyi a tots, incloses les generacions futures".


El borratxo, Zarauz va ser comprat per 325.000 lliures amb el suport d'un "generós llegat" de David Leslie Medd. La pintura és un esbós a gran escala, executat ràpidament in situ mentre Sorolla recorria les tavernes de Zarautz al País Basc, on ell i la seva família van passar l'estiu de 1910, explica la pinacoteca en un comunicat.

Sorolla, descriu la National Gallery, "representa el drama humà dels efectes devastadors de l'alcoholisme: cinc homes en diversos estats d'embriaguesa es reuneixen en el fosc interior d'una taverna. "Un d'ells, més borratxo que els altres, mira directament a l'artista amb ulls plorosos mentre un altre empeny un got de sidra cap a ell, burlant-se del seu estat d'embriaguesa".


Nascut a València el 1863, Joaquim Sorolla va aconseguir convertir-se en un dels pintors més famosos del món en vida "gràcies a una tècnica única que va mostrar una profunda lleialtat a la tradició de la pintura espanyola mentre capturava l'enlluernador joc de la llum solar", conclouen des de la pinacoteca.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació