Litigi

El Suprem revisarà la sentència que va acabar amb el trasllat de les obres de Sixena

Els recursos els van presentar la Generalitat i els dos equipaments on es conservaven les peces:

per Redacció , 10 de juny de 2020 a les 11:52 |
Un operari, protegit per la Guàrdia Civil, carrega obres traslladades a Sixena | ACN
El Tribunal Suprem ha acceptat revisar la sentència que va derivar en el trasllat a l'Aragó del centenar d'obres d'art del monestir de Sixena que eren a Catalunya.

La sala ha pres aquesta decisió després d'estudiar i admetre a tràmit els recursos presentats per la Generalitat i els dos equipaments on es conservaven les peces, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el consorci del Museu de Lleida.


Les obres de Sixena van sortir del Museu de Lleida l'11 de desembre del 2017 després que el govern espanyol apliqués l'article 155, que va retirar les competències al Departament de Cultura, que s'oposava a l'entrega de les peces. 

Amb aquests recursos es pretén recuperar les 97 obres que ara es troben al Monestir de Vilanova de Sixena, 43 de les quals van ser lliurades després de l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida. Les altres 53 estaven al MNAC i van ser lliurades pel conseller Santi Vila. Segons l'auto ara hi ha un termini de 20 dies per recórrer aquesta admissió a tràmit.


Segons l'advocat que ha representat l'Ajuntament de Vilanova de Sixena en aquesta causa, Jorge Español, ha explicat que es tracta d'una "simple admissió a tràmit" i s'ha mostrat sorprès pel fet que si bé és cert que hi ha un gran percentatge de recursos que el Suprem no admet, aquests "xoquen" per la seva extensió, ja que tenen prop de 70 pàgines i normalment el tribunal inadmet els que passen de 25.

Español ha assegurat que al·legaran aquesta admissió a tràmit perquè l'extensió del recurs és "desmesurada i no s'haurien d'admetre".


En qualsevol cas, el lletrat ha dit que si s'admeten definitivament, estan "molt tranquils" perquè les sentències que anul·len la venda de les obres "són brillants i molt ben treballades" i "coincideixen plenament amb la jurisprudència del Suprem".

S'ha referit així al raonament que ha defensat aquesta part quan indica que un monument nacional no es pot dividir per parts i que per tant no se'n pot vendre una part com són les obres ja que aleshores "desestructura la seva catalogació".
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació