Minut a minut

EN DIRECTE L'última hora sobre el coronavirus

Informació en directe sobre la pandèmia a Catalunya, l'Estat i la resta del món

per NacióDigital , 10 de juny de 2020 a les 06:49 |
 11:30 
Sánchez acusa Casado d'aliar-se amb Vox per intentar «derrocar» el govern. El president espanyol insta el PP a tornar al "camí de la unitat" en un altre intercanvi de retrets al Congrés.

 11:23 
Berga sense Patum

«Segur que s'escaparà alguna llàgrima, però aquest any fer la Patum era impossible». Tothom sap que en les pròximes hores Berga no s'omplirà amb milers de persones com cada Corpus, però la remor de Patum persisteix als seus carrers.

 11:14 
La síndrome de Kawasaki relacionada amb la Covid-19 en nens és en realitat una nova malaltia. És molt poc freqüent però potencialment greu si no es tracta a temps.

 11:07 
L'OCDE preveu que l'economia espanyola s'enfonsi fins al 14,4% si hi ha rebrots. L'organització calcula que si hi ha noves onades del virus l'atur serà superior al 20% aquest 2020 i fregarà el 22% el 2021.

 10:55 
Mobilitat amb altres zones de l'Estat

CCOO demana que navarresos i aragonesos puguen baixar ja cap a les Terres de l'Ebre. Recorda que les tres regions estan en fase 3 de desescalada i molts ja tenen segones residències a la costa ebrenca.

 10:38 
El tuit que Oriol Mitjà va haver d'esborrar contra el programa de rastreig del Govern: «Conxorxa de ximples». L'investigador assegura que el programa és una "decepció" per quatre motius.

 10:24 
Quant temps sobreviu el coronavirus expulsat per la boca d'un infectat? Un estudi demostra que les condicions climatològiques afecten directament al temps de vida del virus en superfícies.

 09:54 
El curiós gest per ajudar un bar

Un home paga a un bar de Granollers les cerveses que s'hi hauria pres si no hagués tancat pel coronavirus. Els propietaris agraeixen el gest de voler ajudar el petit comerç. Ho explica Jaume Ventura.

 09:03 
Nova línia a fàbrica, 50% menys de vendes al sud d'Europa i confiança en països del nord: Rieju intenta capejar el virus

Un mes i mig amb la fàbrica aturada, ERTO per a 72 treballadors i sense rebre peces dels proveïdors. La pandèmia ha afectat de ple sectors com l'automoció, i empreses com la figuerenca Rieju intenten capejar-ne els efectes. El fabricant de motos ja ha reprès producció, habilitant això sí una segona línia de muntatge per garantir distàncies de seguretat entre la plantilla.
Aquest 2020 havia de ser l'any en què es veiessin els esforços d'inversió, però el conseller delegat, Jordi Riera, ja es conforma si pot arribar a tancar-lo com l'anterior. Rieju preveu que les seves vendes al sud d'Europa arribin a caure fins a un 50% per la crisi, i confia en què la demanda als mercats del nord i els nous projectes que va engegar ajudin a compensar-ho.

 08:16 
L'enoturisme al Penedès es reinventa amb activitats entre les vinyes i tastos a mida per superar la crisi de la covid-19

Els cellers del Penedès reactiven aquests dies les seves activitats turístiques després de l'aturada brusca per la pandèmia de la Covid-19. Han hagut de refer les seves propostes per ajustar-les a una nova realitat marcada per la seguretat sanitària i la caiguda del turisme estranger.
Ara passen a segon pla les visites a l'interior dels cellers i creixen les propostes entre vinyes, per explotar els recursos a l'aire lliure i reduir el risc de contagi del coronavirus. També van a més les sinergies entre cellers i allotjaments, amb tastos traslladats al lloc d'estada del visitant.
Tot i la "incertesa" amb què s'afronta la davallada del turisme internacional, el sector veu una "oportunitat" en l'acostament als visitants més propers.

 07:52 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «La Covid-19 ja hauria estat a Wuhan des de l'agost», destaca l'«Ara».

 07:10 
El despertador de Ferran Casas, subdirector de NacióDigital

 21:07 
Familiars i docents recullen signatures per un retorn a l'escola completament presencial. Demanen a l'administració un equilibri "raonable" entre la salut i les "necessitats" educatives de l'alumnat.

 20:31 
La jutgessa del cas 8-M rebutja arxivar la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid. Carmen Rodríguez-Medel desestima els recursos de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

 19:55 
Les comunitats autònomes seran les encarregades de fixar l'aforament en esdeveniments culturals

El Consell de Ministres ha aprovat avui dimarts 9 de juny que siguin les comunitats autònomes qui reguli l'aforament màxim en esdeveniments culturals. El Ministeri de Cultura ha demanat, però, que s'han de complir tres premises: obligatorietat de dur mascareta, distanciament d'un metre i mig entre els assistents i evitar aglomeracions.
 

 18:57 
La indústria de l'espectacle demana mesures "concretes i valentes" per fer front a la crisi de la Covid-19

L'Apac ha anunciat que el dilluns vinent les empreses del sector audiovisual de Catalunya sortiran pels carrers de Barcelona en format de marxa lenta de vehicles per denunciar la situació del sector sota el lema 'Fem visible la indústria invisible'. Entre les principals reivindicacions s’hi poden trobar la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de juny, flexibilitat en la reincorporació esglaonada dels treballadors, exoneració del 100% de les cotitzacions pels treballadors en ERTO o ajornaments en pagament d’impostos, entre d’altres. 

 

 17:38 
Sanitat notifica 84 positius en les últimes 24 hores i no actualitza la xifra total de morts. El ministeri registra en 50 la xifra de defuncions en l'última setmana.

 17:31 
MAPES Un de cada quatre municipis tenen el 40% de treballadors en un ERTO. Consulta totes les dades sobre persones afectades per expedients temporals d'ocupació, a nivell local i comarcal, en mapes i taules interactives. Per Roger Tugas.

 17:25 
Desenvolupen una nova tecnologia que detecta qui no porta mascareta. El sistema d'intel·ligència artificial, creat per la Universitat de Barcelona, també permet controlar els aforaments.

 17:18 
Barcelona confia a Telefónica el control de l'aforament a les platges. L'Ajuntament ha contractat el sistema dissenyat per la companyia tecnològica, segons explica "El Confidencial".

 17:04 
Aragonès prioritza la modificació dels pressupostos del 2020 i refreda els de l'any vinent. El vicepresident assegura que no hi haurà retallades perquè la ciutadania "no s'ho mereix" i encetarà aquesta setmana una ronda de contactes amb l'oposició. Ho explica Oriol March.

 16:51 
Patum confinada

L'Ajuntament de Berga apel·la a la responsabilitat col·lectiva en les celebracions espontànies de Patum que puguin sorgir els dies de Corpus a la ciutat.

 16:33 
La Generalitat estudia com revertir el contracte amb Ferrovial pel rastreig del coronavirus. El vicepresident Aragonès no quantifica quina seria la indemnització per a l'empresa en cas de rescissió: "Dependrà de les figures jurídiques". Per Oriol March.

 16:22 
Salut reporta cinc morts més per coronavirus al còmput global. Són tres defuncions menys i dos casos menys que els notificats en el balanç d'ahir.

 16:02 
La «nova normalitat» serà vigent fins que hi hagi un tractament efectiu contra el coronavirus. El govern espanyol, que obté el suport de Cs i el PNB al decret, elimina la clàusula que permetia recentralitzar les competències en salut en cas d'urgència. Per Bernat Surroca.

 15:55 
Els futbolistes podran abraçar-se per celebrar els gols i escopir a terra. El nou futbol conservarà algunes accions que es veien constantment abans de la pandèmia.

 15:38 
Torra ordena elaborar plans de contingència per prevenir rebrots. En la primera reunió presencial del Govern, l'executiu demana gestionar l'ingrés mínim vital i més recursos a l'Estat per resoldre la crisi econòmica. Informa Oriol March.

 15:15 
El 99% dels infants passen la Covid-19 de forma asimptomàtica o lleu. Sant Joan de Déu estudiarà la capacitat transmissora dels nens, que continua sent una incògnita, en casals d'estiu.

 14:49 
ENTREVISTA

«Aprens a treballar en un context de guerra i al final les bombes ja no et fan tanta por». Entrevista a la Dra. Itziar Larrañaga, cirurgiana endocrina de l'Hospital MútuaTerrassa que davant el tancament de quiròfans, durant la pandèmia ha assumit tasques en àrees com Urgències o atenent pacients a planta. Per Marc Solé.

 14:31 
El govern espanyol posa data al retorn dels aficionats als camps de futbol. Seguint el pla de l'Estat, la Lliga es podrà acabar amb públic als estadis.

 14:07 
ENTREVISTA

Assumpta Arasa: «hem après que haurem de viure en la incertesa». La psicòloga i artista d'arrels planeres presenta el llibre 'Cases de paper'.

 13:54 
L'alcalde i el futur alcalde de Manresa, en quarantena després de visitar el papa. També s'hi troba la resta de la delegació manresana que va viatjar a Roma.


 

 13:35 
Més de la meitat de temporers que estaven aïllats en un alberg donen positiu per coronavirus. Seran traslladats a una casa de colònies, mentre els altres sis que han donat negatiu, a l'Hotel Rambla de Lleida.

 13:12 
El Grec s'allargarà tot l'any però concentrarà el gruix d'espectacles entre finals de juny i el juliol. Baró d'Evel inaugurarà el festival en una edició amb noms com Omara Portuondo, Manel, Carme Portaceli i Peeping Tom.

 12:48 
Accessos a centres educatius

El col·lectiu Camí Escolar Sabadell demana la pacificació dels accessos als centres educatius i es prohibeixi el pas de vehicles abans i després de les entrades i sortides dels estudiants.

 12:20 
Ajudes a les empreses tortosines

Tortosa aprova subvencions de 400 euros a autònoms i empreses locals per fer front a la crisi de la Covid-19.

 11:36 
Mascareta, gel hidroalcohòlic i prohibició d'accés amb símptomes: les mesures sanitàries a les PAU. L'ocupació de les aules serà d'entre una cinquena i un sisena part de la seva capacitat.

 10:50 
El confinament ha evitat 450.000 morts a l'Estat. Un estudi calcula que a Europa la xifra de defuncions hauria superat els tres milions si no s'haguessin pres la mesura de restricció.

 09:53 
Adeu a les braves? Salut diu «no» a les tapes compartides

La nova normalitat podria arribar sense braves. Si més no, de moment, amb part de Catalunya en fase 3, Salut ordena a la ciutadania no compartir tapes per menjar en les reunions d'amics: "Oblida't de les begudes i tapes compartides".

Aquesta és una de les instruccions que el Departament ha publicat als seus canals de difusió: "Les braves a mitges hauran d'esperar", reiteren. Amb tot, també s'han recordat altres normes a seguir en aquests casos: "Queda amb els amics, però que corri l'aire!", demanen.

 09:30 
Salut busca un altre tipus de contracte més lligat al sistema públic però descarta contractació directa de professionals

Salut busca un altre tipus de contracte diferent per fer el rastreig de la covid-19, però descarta la contractació directa de professionals. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat a TV3 que s'estudia una alternativa "que pugui ser molt més comprensible de cara a la gent", un altre tipus de contractació "molt més lligada amb Salut Pública i amb l'Atenció Primària", ha dit. Ara bé, ha defensat que el contracte que es va fer al maig amb Ferrovial "era l'única opció" en aquell moment. Ara que el volum de casos ha baixat, ha continuat, es pot repensar. "Si genera inquietud en el sector i malentesos, a mi no em sap greu replantar-ho", ha apuntat. També ha negat que el president de la Generalitat li demanés revertir el contracte.

 09:00 
Trilla creu que Barcelona hauria d'esperar les dues setmanes per passar a la fase 3

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que "és millor esperar els 14 dies de termini" perquè la regió metropolitana de Barcelona passi a fase 3. "És prudent", ha dit a Catalunya Ràdio sobre la decisió de Salut de no plantejar de moment que l'àrea metropolitana avanci de fase.

Trilla ha afegit que una altra cosa és que els indicadors vagin millorant "i es pugui avançar uns dies aquest canvi de fase". En tot cas, ha constatat que el departament ha estat "molt prudent" en tota aquesta fase de desescalada. D'altra banda, ha celebrat que es "repensi" el model de rastreig de casos de Covid-19. "Tan de bo es posin d'acord ràpidament i puguem continuar reforçant el sistema", ha dit.

 21:32 
Sanitat detecta risc de rebrot a les residències catalanes i a una regió sanitària. Una informació de Roger Tugas.

 21:21 
Nits del Fòrum: el retorn de la música en directe a Barcelona. El Primavera Sound promou un cercle de concerts al Parc del Fòrum durant l'estiu per "revitalitzar la proposta cultural de la ciutat".

 21:06 
El poema que reivindica el 2020 tot i ser un any insòlit. Una dissenyadora de 23 anys aglutina centenars de milers de reaccions a Instagram.

 21:02 
Així ultima el Govern la paga extra al personal sanitari per premiar l'esforç pel coronavirus. Una informació de Joan Serra Carné.

 20:05 
Retorn als cinemes: aquestes seran les pel·lícules que projectarà Cinesa a tot Catalunya

Reobriran entre el 12 de juny i el 3 de juliol amb títols diferents, unificant les estrenes de la cartellera a partir de l'estiu

 19:47 
Una nena d'un any amb una patologia pulmonar greu supera el coronavirus. La Noa va estar ingressada dues setmanes a l'UCI pediàtrica de Vall d'Hebron després de ser derivada des del Joan XXIII.

 19:30 
Europa demana «cautela» a Espanya amb la derogació de la reforma laboral per no crear «incertesa»

 19:00 
Àrees blava i verda a Sant Cugat

Les àrees blava i verda de Sant Cugat tornaran a ser de pagament a partir d'aquest dilluns. La tarifa gratuïta Plis-Plas s’amplia fins a una hora per fer gestions de curta durada.

 18:59 
Reobren els centres d'art municipals de Sant Cugat

Els centres d’art municipals de Sant Cugat reobren les sales d’exposició el dimarts 9 de juny. S’han adaptat les diferents ofertes expositives i activitats a la nova situació. 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació