Minut a minut

EN DIRECTE L'última hora sobre el coronavirus

Informació en directe sobre la pandèmia a Catalunya, l'Estat i la resta del món

per NacióDigital , 17 de juny de 2020 a les 06:49 |
 14:13 
Set de cada deu treballadors del sector esportiu ha partit un ERTO

El 70% de treballadors del sector esportiu s'han vist afectats per un ERTO per la crisi del coronavirus. A més, l'esport català federat deixarà d'aportar aquest any a l'economia catalana 303 milions d'euros dels 1.189 que aporta de forma directa, per l'impacte de la crisi en només tres mesos. Són dues de les conclusions d'us estudis impulsats per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

 14:08 
L'escalada de contagis a Llatinoamèrica posa en risc que hi hagi roses per Sant Jordi. La producció local només representa el 5% i aquest any serà de menys qualitat que a l'abril per la calor.

 13:37 
Món Sant Benet, MónNatura Delta i Pirineus i el congost de Mont-rebei reobriran el 17 de juliol. Els equipaments aplicaran totes les mesures de seguretat més enllà del que marca la normativa.

 13:21 
Les Planes d'Hostoles limita l'accés als gorgs amb el pagament de 3 euros per persona. Per gaudir d'algun dels quatre espais del riu Brugent o la riera de Cogolls, limitats a 200 persones per dia, caldrà fer la reserva prèvia en línia.

 13:04 
El nou protocol fixarà que es facin proves PCR als contactes estrets dels contagiats de Covid. El Ministeri de Sanitat acorda amb les autonomies que aquest test es faci tant a persones amb símptomes com sense.

 12:25 
Foment del Treball preveu un increment de l'atur fins al 20,8% aquest any. L'Informe de Conjuntura elaborat per la patronal alerta contra "l'estat d'hivernació" de l'economia. Informa Pep Martí.

 12:02 
Catalunya frega els 70.000 contagis des de l'inici de la pandèmia. Salut afegeix 11 víctimes mortals més i 159 nous positius al còmput global, mentre segueixen baixant els greus.

 11:54 
La primera vacuna contra el coronavirus podria comercialitzar-se a finals d'any. El catedràtic de la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, afirma que ja s'està produint per poder-la distribuir immediatament quan es demostri que és efectiva.

 10:59 
Aragonès reivindica Catalunya i Barcelona com destinacions turístiques «segures». El vicepresident ha defensat la capacitat del sistema sanitari català per donar resposta a situacions de "molta complexitat".

 10:44 
Bargalló evita concretar la xifra de mestres que es contractaran per al curs vinent. Torra va defensar que s'havien de fitxar milers de docents per triplicar la capacitat de les aules; el conseller insisteix que l'escola serà un "espai segur". Per Oriol March.

 10:17 
Menys despesa i més apartaments i cases rurals: així seran els turistes després del coronavirus. Els experts avisen que a Barcelona "costarà recuperar el turisme" per la dependència dels visitants estrangers i les aglomeracions.

 09:58 
Contra l'autocinema a Sabadell

Una quinzena d'entitats manifesten el seu rebuig a la programació d'un autocinema a l'aparcament de l'OAR Gràcia de Sabadell. Consideren l'activitat "excloent" i contradictòria contra la política municipal de lluita contra l'emergència climàtica.

 09:17 
Norwegian tornarà a operar des de Barcelona a partir de l'1 de juliol

Ho farà amb tres vols a Oslo, Copenhaguen i Estocolm.

 09:15 
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'Estat homenatjarà totes les víctimes que han mort durant la pandèmia en un acte presidit pel rei el 16 de juliol, data en què també es reconeixerà la tasca de tots els treballadors públics que han estat en la primera línia combatent el coronavirus. 

 08:50 
Aquest dimecres es determinarà si Barcelona i Lleida poden passar demà a la fase 3 de la desescalada, una etapa que duraria només tres dies perquè a partir de diumenge s'aixeca l'estat d'alarma i s'entra ja a la "nova normalitat". El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho veu amb bons ulls.

 08:12 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Alerta amb el rebrot», destaca «El Periódico».

 07:37 
Eurocontrol anticipa que només operaran el 30% dels vols habituals a inicis de juliol malgrat la reobertura de fronteres

Les aerolínies admeten la “incertesa” sobre “la disponibilitat de vols” mentre augmenten les queixes per cancel·lacions.

 23:03 
Vueling avança les connexions de Barcelona amb Milà, Amsterdam, Roma i Copenhaguen. L'empresa preveu tenir actives pel juliol 34 rutes amb sortida o destinació a la capital catalana.

 19:41 
La mobilitat ja equival al 75% d'abans del confinament i varia poc amb els canvis de fase. L'anàlisi de les dades de Roger Tugas.

 19:39 
ÚLTIMA HORA | El govern de Pequín ordena als ciutadans que no surtin de la ciutat arran del rebrot de coronavirus a la capital xinesa. La ciutat ha tancat les escoles un altre cop i ja acumula 107 contagis en pocs dies.

 16:44 
Troben el primer medicament contra el coronavirus que podria salvar milers de vides. La Universitat d'Oxford publica un assaig clínic sobre els beneficis de la dexametasona, un esteroide barat i disponible arreu del món.

 15:08 
La Generalitat preveu implantar aquesta setmana la «nova normalitat» a Catalunya. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, assegura que la fase 3 durarà com a molt un dia i apunta que el Govern ja té preparada la regulació de la nova etapa. Ho explica Oriol March.

 15:02 
Optimisme pel turisme berguedà

Cases rurals, hotels i càmpings del Berguedà esperen amb optimisme l'obertura de la mobilitat a Barcelona. Amb la fase 3 les zones comunes i les piscines ja són obertes al 50% de la capacitat.

 14:54 
Concert a l'antiga estació d'Olot

Relat i Kozama oferiran divendres un concert a l'antiga estació d'Olot reconvertida en autocine. L'espectacle en viu de les dues bandes de la Garrotxa s'emetrà a través d'una freqüència que caldrà sintonitzar a la ràdio de cada vehicle.

 14:43 
La Moncloa defensa l'obertura de fronteres abans del juliol per aplicar «dinamisme» al sector turístic. El govern espanyol es congratula de "reactivar un dels motors" de l'economia i referma que l'arribada de turistes de països de l'espai Schengen es farà a partir de dilluns.

 14:23 
L'Estat destinarà més de la meitat dels 16.000 milions del fons Covid-19 a la despesa sanitària. Els recursos transferits a les comunitats autònomes, que van provocar un xoc entre la Moncloa i la Generalitat pels criteris de repartiment, es començaran a abonar aquest juliol.

 14:08 
Llum verda definitiva del Govern a la paga extra per al personal sanitari. L'executiu aprova el decret llei que permetrà una recompensa d'entre 350 i 1.350 euros per als professionals de la salut i de 900 per als de les residències. Per Oriol March.

 13:52 
Familiars d'usuaris demanen a Torra preparar les residències per a un possible rebrot. La Coordinadora 5+1 reclama més personal als geriàtrics i no ocupar les places que han quedat vacants.

 13:03 
Un 38% de les infermeres s'ha contagiat de coronavirus

Un 38% d'infermers i infermers han patit la Covid-19 a Catalunya, segons les dades d'una enquesta difosa pel sindicat SATSE. Aquest sondeig també conclou que aquests professionals posen una nota de 3,7 sobre 10 a la gestió del Departament de Salut a l'hora de solucionar els seus problemes durant la crisi sanitària. També suspenen, amb un 3 sobre 10, la quantitat i qualitat de material de protecció que han tingut a disposició, ja que han hagut de reutilitzar mascaretes FPP-2 o FPP-3 "vuit de cada deu" vegades per atendre els pacients. L'enquesta es va fer entre finals de maig i principis de juny a un total de 8.218 infermeres de tot l'Estat.

 12:10 
Dades positives

Continua caient la xifra d'ingressats a l'UCI per coronavirus a Catalunya: actualment en són 79, tres menys que ahir.


 11:35 
Les advertències d'Oriol Mitjà

L'investigador creu que s'estan fent les coses "prou bé" però que és necessari recordar les "lliçons apreses" i, en una entrevista a RAC1, detalla cinc advertències que cal tenir en compte sobre el coronavirus per evitar sorpreses catastròfiques.

 10:20 
La previsió dels economistes

El 77% dels economistes creu que l'economia trigarà més d'un any a recuperar-se. El Col·legi d'Economistes considera que el PIB es recuperarà al llarg del 2021 però no per compensar la caiguda del 2020.


 10:05 
Oriol Mitjà trenca el silenci

«La Generalitat no ha fet cas a les meves recomanacions». L'epidemiòleg assegura que tornaria acceptar la proposta del Govern perquè "el meu cor és a Catalunya i era la meva obligació com a científic".


 09:10 
Els pastissers catalans encaren una bona revetlla de Sant Joan i preveuen vendre més d'1,8 milions de coques artesanes per l'increment de celebracions domèstiques i familiars. El Gremi de Pastisseria de Barcelona celebra que la revetlla coincideixi amb el final de l'alerta sanitària per la Covid-19. Segons ells, això farà que se celebri una revetlla en un "clima optimista".

 08:50 
Trilla afirma que la situació de la pandèmia a Catalunya apunta a una estabilitat "bastant continuada"

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha valorat que la situació de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya apunta a una estabilitat "bastant continuada". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que l'aixecament de restriccions, especialment de mobilitat, pot generar nous contactes però ha afegit que tot apunta a que hi ha possibilitat de detectar i seguir els contactes.
L'augment de proves està permetent detectar que entre un 25 i un 50% dels casos són asimptomàtics i ha considerat que això és "el que ha passat des de l'inici de la infecció" però llavors no es feien tantes proves. Per últim, ha considerat que els rebrots e la Xina eren "previsibles" perquè el virus continua circulant.

 08:03 
Les hípiques de l'Alt Pirineu i Aran ja comencen a fer les primeres sortides

Les hípiques ja podien començar a treballar amb grups de deu persones a la fase 1 de la desescalada però la manca de clients va fer que totes seguissin tancades. Les de l'Alt Pirineu, ja a la fase 3 i veient més a prop la mobilitat entre les regions sanitàries han començat a obrir les portes i rebre els primers clients.
L'hípica Aventura Verda de Ribera de Cardós (Pallars Sobirà) ha reprès les sortides amb clients aquesta setmana. A les zones comunes l'ús de la mascareta i la neteja de les mans amb gel hidroalcohòlic són obligatoris. Oriol Poy, responsable de l'hípica, ha explicat que ell ha intensificat la neteja dels cascs i tot l'equipament dels cavalls.

 07:25 
La Fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 avis durant la pandèmia

La Fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 avis durant la pandèmia. L'associació de familiars de residents i usuaris del centre va decidir, en assemblea telemàtica el 30 de maig, posar en coneixement de la Fiscalia "una sèrie de fets que poden ser constitutius de delicte intencionat o no".
Segons ha pogut saber l'ACN, la Fiscalia ha obert diligències d'investigació per la possible comissió de delictes d'imprudència amb resultat de mort. La Fiscalia vol saber si es va cometre alguna negligència a l'hora de tractar els usuaris afectats per la Covid-19.
Els Departaments de Salut i Afers Socials han declinat fer declaracions però asseguren que col·laboraran aportant tota la documentació que se'l requereixi.

 22:16 
La pressió sindical i patronal endarrereix la pròrroga dels ERTO. La Moncloa no ha aconseguit tancar cap acord per allargar els expedients fins a finals de setembre, tot i que es compromet a continuar negociant.

 21:22 
El Consell per la República avalarà al juliol el full de ruta del nou embat amb l'Estat. L'organisme presidit per Puigdemont perfilarà, en la propera trobada presencial i en plena disputa electoral, l'estratègia derivada del lema "Preparem-nos" llançat a Perpinyà al febrer. Una informació d'Oriol March.

 20:45 
El CAP del Passeig de Sant Joan, un altre ambulatori en rebel·lia. Veïns i treballadors segueixen els passos de les reivindicacions dels centres del Gòtic i el Raval Nord a Barcelona. Ho explica Andreu Merino.

 19:40 
L'FMI avisa que la recessió el 2020 serà "més profunda i duradora" del que preveia a l'abril

"Fins i tot si l'economia europea es recupera, la producció estarà per sota dels nivells d'abans de la crisi l'any que ve", ha dit l'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinath, en una compareixença per videoconferència a la comissió d'Economia de l'Eurocambra. Segons Gopinath, l'atur es mantindrà alt i la productivitat baixa el 2021.

 19:03 
El sector cultural aixeca la veu: les discoteques sí i la cultura popular no? Artistes, companyies i agrupacions mostren el seu descontentament per ser els "grans oblidats" en temps de coronavirus.

 18:42 
El Camp Nou homenatjarà les víctimes del coronavirus amb «El cant dels ocells». La peça protagonitzada per nou violoncel·listes del Liceu s'emetrà abans del partit entre el Barça i el Leganés.

 17:58 
Últimes denúncies de l'estat d'alarma

La Policia Municipal de Sabadell interposa dues denúncies el penúltim cap de setmana d'estat d'alarma, per incomplir l'ordre de confinament. Informa: Albert Hernàndez.

 17:19 
El cardenal Cañizares assegura que la vacuna contra la Covid-19 es fa amb «fetus avortats». Durant la missa del diumenge va dir que es tracta d'una "obra del diable".

 16:23 
La gestió del coronavirus del govern espanyol és la que genera menys suport de tota la UE. Un 42% de ciutadans de l'Estat han vist reduïts els ingressos durant la pandèmia, segons una enquesta del Parlament Europeu, només per darrere dels hongaresos.

 15:49 
El pla de Sánchez per al sector de l'automòbil inclou 250 milions per renovar vehicles. La inversió industrial en el sector serà de 2.690 milions d'euros.

 15:12 
La Xina reimposa restriccions a Pequín per un rebrot de Covid-19 en un mercat. Les autoritats xineses han detectat desenes de casos nous en els últims dies, informa la premsa internacional.

 14:38 
Uns 300 vehicles es manifesten a Barcelona per reclamar mesures per a la indústria de l'espectacle. Empreses de so, "riggers", imatge o llum "perillen" per l'estacionalitat del sector i la vinculació amb el turisme.

 13:42 
Menys d'un 5% d'homes ha demanat reduir la jornada per cuidar de fills o familiars en la majoria d'empreses

Menys d'un 5% d'homes ha demanat reducció de jornada per poder cuidar de fills o familiars en un 81% de les empreses, un percentatge que es manté inferior al 25% quan s'apuja al 97% de les companyies. Aquesta és una de les xifres destacades de l'Observatori Adecco Igualtat, un estudi que ha enquestat més de 20.000 empreses d'arreu de l'Estat i que s'ha presentat aquest dilluns a Madrid. L'informe també constata que la presència de dones als òrgans de direcció continua sota mínims: per sota del 25% a la meitat de les companyies i –en el cas dels càrrecs intermedis-, inferior al 50% al 70% de les empreses. "La bretxa de gènere ha estat una altra víctima de la pandèmia de coronavirus", ha alertat Carmen Mancheño, coordinadora de CCOO Madrid.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació