​Ruta per les millors braves de Barcelona

Amb allioli a dojo, més eixutes, amb tècniques de cocció que requereixen hores, amb salses de rebost impossible.... Aquestes són algunes de les millors braves que podeu tastar a una de les ciutats més 'braveres' del món.

Els millors plats de pasta de Barcelona

| 08/07/2020 a les 07:07h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Gastronomia, patates braves de Barcelona, patates braves, patates braves de barcelona
Adictives com un pot de pega, les patates braves sempre ens recorden allò de "el bon cuiner mostra la seva solidesa en les receptes més senzilles". Però aquesta frase no és del tot certa. Unes bones braves tenen la seva tècnica per no caure en aquella aberració oliosa i estovada que algun cop ens hem intentat endur a casa amb pèssims resultats. En territori "braver" no tot està escrit, és més, la invenció s'agraeix sempre que no ens toquin els clàssics ni ens comprometin el plaer.

En aquesta prestesa llista de les millors braves de Barcelona, no hi seran totes, és clar, i segurament la llista quedarà noquejada per algun fan aferrissat d'algun local que no he inclòs i em retirarà la paraula... m'hi arriscaré. Ho podré suportar.

Informal
 

Marc Gascons ha fet que les seves braves a capes tinguin legió de fans. Les elabora amb patata de la varietat agria, laminant-les bastant fines; "col·loquem amb molta paciència dins d'una font fins a 16 làmines de patata, afegim oli, sal i continuem. Entre capes posem paper de forn. És per fer-les al vapor a 100 graus durant uns 25 minuts i que ens quedin meloses i suaus", detalla el cuiner. Després apliquen pes a sobre durant 24 hores a la nevera perquè torni a compactar. Les tallen i les fregeixen. Les acompanya amb un allioli suau amb alls escaldats i una salsa brava on incorpora alls, ceba, tomàquets, bitxo i un toc de "jalapeño" per ajudar-nos a suar de valent i buidar la cervesa coll avall amb alegria.
Carrer de la Plata, 4.
Tel.: 931 691 869
 
Bodega Quimet
 

Lloc vintage a morir del barri de Gràcia on anar a fer el vermut qualsevol diumenge. Els germans Montero el regenten des que els antics amos el van traspassar (va inaugurar-se el 1954) i, per sort les seves braves són immutables. Amb pell i en plateret de fang, una espessa salsa brava les ungeix com el sacerdot fa amb el cap d'un penedit. Segurament serveixen una de les millors anxoves del barri, el millor per les ressaques olímpiques. Tenen vins a granel que enamoren i uns musclos en escabetx als quals els escriuria -si sabés- un poema.
Carrer de Vic, 23.
Tel.: 932 184 189

Bodega Montferry
 

Les braves de la mítica bodega Montferry (va obrir el 1965) al barri de Sants s'elaboren amb la varietat agria, tallades a grills amb pell i coronades amb "chipotle" i romaní empolvorat per sobre. Acompanyades de vins del Priorat a granel ens han fet feliços molts diumenges. També, les salsitxes de pinxo amb cebeta o la truita de patates que són descomunals. Des de la seva "plataforma d'oci i disbauxa barística", com ell mateix pregona, el bloguer Alberto García (En ocasiones veo bares) ha mantingut l'interès en negocis com aquest. En aquest cas concret, fent de cordó umbilical entre els antics amos i els seus amics de tota la vida, en Marc i la Raquel que van quedar-se fa uns anys el negoci. "Per mi hi estic present de manera sentimental", assegura García. Tornareu per les braves, sí, però també per la seva simpatia.

Carrer de Violant d'Hongria Reina d'Aragó, 105.
Tel.: 931 629 636

Marimorena
 

Les braves "engofrades" que serveix l'Albert Mendiola al Marimorena (només en la seva sucursal de Barcelona) són del tot instagramejables. Entrarien en un top ten de braves de luxe si n'hi hagués algun. "Elaboro un parmentier de patata i vaig variant de varietat segons el que trobi al mercat: monalisa (o àgata), agria, chipre... la patata està confitada prèviament en oli d'oliva. Després la barrejo amb maizena, clares d'ou i rovells i passo la massa per la gofrera 5 minuts per marcar-li la forma. L'acabo al forn perquè quedi més cruixent". Per sobre un estampat de puntets de colors com una paleta picassiana, posa un color a cada cavitat: Allioli de brasa, de mostassa, d'all negre, també salsa BBQ, salsa de tomàquet picant... A més de boniques al plat, és que són molt bones. Un sabor diferent a cada mossegada representació de la cuina polièdrica farcida de matisos que regeix tota la carta d'aquest xef santboià -cuiner de l'any 2017-.
Loreto, 24-26.
Tel.: 931 190 947

Cañota
 

Les del Cañota (negoci dels germans Iglesias juntament amb Rías de Galicia i Espai Kru) són unes braves amb història. Van néixer d'unes patates bullides sobrants que va endur-se a Juan Carlos Iglesias a casa perquè havien sobrat de les racions de pop que servien al restaurant. No havien calculat bé quantes necessitaven, així que les va amanir amb un allioli i la salsa brava del seu col·lega, Albert Adrià. Són el "best seller" de la carta i, si fugiu de la "fritanga", us agradarà saber que no estan fregides. A tocar de l'estiu i el bikini això és un plus.
Lleida, 7.
Tel: 933 259 171

La Taverna del Clínic
 

Antonio Simoes ha dotat a les braves de casa seva d'una personalitat pròpia. Molts diuen que són una mica arolitzades -de Sergi Arola-. Pot ser. La patata cilíndrica perfecta s'aconsegueix amb la varietat agria, encunyades i buidades una a una. "Punxar-les per sota ajuda a què no es trenquin encara que les fregim amb oli de forma molt suau", explica Antonio Simoes amo juntament amb el seu germà d'aquest restaurant a tocar de l'hospital clínic. Per la salsa que emmagatzemen a dintre utilitzen all escalivat i ou a més d'afegir-hi nyora, pasta de curri vermell, sal, pebre, maionesa, salsa Perrins i conyac. "Acabem decorant-les amb llavors de sèsam negre i llavors de rosella, cibulet i pebre vermell dolç o picant que ja és un distintiu de les nostres braves".
Carrer del Rosselló, 155.
Tel.: 934 104 221

Tomàs de Sarrià
 

Amb tants defensors com detractors acèrrims, no podíem fer una llista sobre les millors braves de Barcelona sense pagar el peatge d'un dels mites en matèria. L'encant d'aquest temple del Sarrià "braver" és indiscutible i fa un homenatge just als bars de barri de tota la vida: braves desiguals (a vegades de dimensions complicades) que fregeixen gustosament en abundant oli i que sovint no queden escorregudes amb prou eficiència. Estan bones, però molt lluny de la brava contemporània. Si busqueu animar el vostre mur d'Instagram, no és la millor manera.
Major de Sarrià, 49.
Tel.: 932 031 077

Sucursal Aceitera
 
Recordeu les patates tipus Hasselback sueques? Preparades al forn, tallades aproximadament a la meitat en rodanxes fines i servides que semblen senceres però enganxades com un acordió. La bona notícia és que són fetes al forn i no bullides, així que ens estalviarem unes quantes calories sense renunciar al toc "crunchy" que sempre es demana en territori de braves. El seu allioli (també amb all confitat, una mica de pebre i all cru) és altament addictiu. I el toc especial i ple de matisos (guarden la recepta com la fórmula de la Coca-Cola) de l'oli vermell tirat per sobre uns arrencarà un somriure.
Comte Borrell, 36.
Tel.: 933 427 300

Elsa y Fred
 

Van obrir ja fa nou anys al Born i la popularitat de les serves braves es manté. Amorosides amb un allioli extra suau fet amb alls prèviament escalivats. Ah! En Ramon, propietari i xef li posa un toc de pebre negre a sobre: tan simples com necessàries. Com és un local modernet, a la seva carta podeu trobar sandvitxos i plats de temporada però on mai fallen és en els platillos per compartir. Sí, fan honor a aquell adjectiu que diu que això és un "gastrobar". Potser, com la pel·lícula que li dóna nom, degustar unes bones braves amb els amics mentre la cosa no millori és una de les últimes oportunitats per ser feliços.
Carrer del Rec Comtal, 11.
Te.: 935 016 611

Contingut relacionat

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.

COMENTARIS

Bravo!
Ernest Subirana, 08/07/2020 a les 12:42
+0
-0
Molt fan d'aquests reportatges magnífics, especialitzats, temàtics i super pràctics "els millors"/"les millors" a l'hora de triar quelcòm local per anar a fer una sortida a tir fix.
Aportes detalls de luxe i ens regales constructives crítiques que amb el teu, tant fiable i admirable, gastro-bagatge, donen molta frescura a la lectura, inciten a la gana i reafirmen el reconeixement i la solvència dels plats i locals que tries. Moltíssimes gràcies i enhorabona!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
La pròxima convocatòria del curs serà el proper octubre | Alguns exalumnes ens comenten l'experiència.
Imatge il·lustrativa
Lourdes López | 1 comentari
Amb allioli a dojo, més eixutes, amb tècniques de cocció que requereixen hores, amb salses de rebost impossible.... Aquestes són algunes de les millors braves que podeu tastar a una de les ciutats més 'braveres' del món.
Imatge il·lustrativa
El periodista lloa les bondats de l'Empordà, amb els seus paisatges, pobles medievals, gastronomia i vi.