En aquesta prestesa llista de les millors braves de Barcelona, no hi seran totes, és clar, i segurament la llista quedarà noquejada per algun fan aferrissat d'algun local que no he inclòs i em retirarà la paraula... m'hi arriscaré. Ho podré suportar.
Informal
Marc Gascons ha fet que les seves braves a capes tinguin legió de fans. Les elabora amb patata de la varietat agria, laminant-les bastant fines; "col·loquem amb molta paciència dins d'una font fins a 16 làmines de patata, afegim oli, sal i continuem. Entre capes posem paper de forn. És per fer-les al vapor a 100 graus durant uns 25 minuts i que ens quedin meloses i suaus", detalla el cuiner. Després apliquen pes a sobre durant 24 hores a la nevera perquè torni a compactar. Les tallen i les fregeixen. Les acompanya amb un allioli suau amb alls escaldats i una salsa brava on incorpora alls, ceba, tomàquets, bitxo i un toc de "jalapeño" per ajudar-nos a suar de valent i buidar la cervesa coll avall amb alegria.
Carrer de la Plata, 4.
Tel.: 931 691 869
Lloc vintage a morir del barri de Gràcia on anar a fer el vermut qualsevol diumenge. Els germans Montero el regenten des que els antics amos el van traspassar (va inaugurar-se el 1954) i, per sort les seves braves són immutables. Amb pell i en plateret de fang, una espessa salsa brava les ungeix com el sacerdot fa amb el cap d'un penedit. Segurament serveixen una de les millors anxoves del barri, el millor per les ressaques olímpiques. Tenen vins a granel que enamoren i uns musclos en escabetx als quals els escriuria -si sabés- un poema.
Carrer de Vic, 23.
Tel.: 932 184 189Bodega Montferry
Les braves de la mítica bodega Montferry (va obrir el 1965) al barri de Sants s'elaboren amb la varietat agria, tallades a grills amb pell i coronades amb "chipotle" i romaní empolvorat per sobre. Acompanyades de vins del Priorat a granel ens han fet feliços molts diumenges. També, les salsitxes de pinxo amb cebeta o la truita de patates que són descomunals. Des de la seva "plataforma d'oci i disbauxa barística", com ell mateix pregona, el bloguer Alberto García (En ocasiones veo bares) ha mantingut l'interès en negocis com aquest. En aquest cas concret, fent de cordó umbilical entre els antics amos i els seus amics de tota la vida, en Marc i la Raquel que van quedar-se fa uns anys el negoci. "Per mi hi estic present de manera sentimental", assegura García. Tornareu per les braves, sí, però també per la seva simpatia.
Carrer de Violant d'Hongria Reina d'Aragó, 105.
Tel.: 931 629 636
Marimorena
Les braves "engofrades" que serveix l'Albert Mendiola al Marimorena (només en la seva sucursal de Barcelona) són del tot instagramejables. Entrarien en un top ten de braves de luxe si n'hi hagués algun. "Elaboro un parmentier de patata i vaig variant de varietat segons el que trobi al mercat: monalisa (o àgata), agria, chipre... la patata està confitada prèviament en oli d'oliva. Després la barrejo amb maizena, clares d'ou i rovells i passo la massa per la gofrera 5 minuts per marcar-li la forma. L'acabo al forn perquè quedi més cruixent". Per sobre un estampat de puntets de colors com una paleta picassiana, posa un color a cada cavitat: Allioli de brasa, de mostassa, d'all negre, també salsa BBQ, salsa de tomàquet picant... A més de boniques al plat, és que són molt bones. Un sabor diferent a cada mossegada representació de la cuina polièdrica farcida de matisos que regeix tota la carta d'aquest xef santboià -cuiner de l'any 2017-.
Loreto, 24-26.
Tel.: 931 190 947
Cañota
Les del Cañota (negoci dels germans Iglesias juntament amb Rías de Galicia i Espai Kru) són unes braves amb història. Van néixer d'unes patates bullides sobrants que va endur-se a Juan Carlos Iglesias a casa perquè havien sobrat de les racions de pop que servien al restaurant. No havien calculat bé quantes necessitaven, així que les va amanir amb un allioli i la salsa brava del seu col·lega, Albert Adrià. Són el "best seller" de la carta i, si fugiu de la "fritanga", us agradarà saber que no estan fregides. A tocar de l'estiu i el bikini això és un plus.
Lleida, 7.
Tel: 933 259 171
La Taverna del Clínic
Antonio Simoes ha dotat a les braves de casa seva d'una personalitat pròpia. Molts diuen que són una mica arolitzades -de Sergi Arola-. Pot ser. La patata cilíndrica perfecta s'aconsegueix amb la varietat agria, encunyades i buidades una a una. "Punxar-les per sota ajuda a què no es trenquin encara que les fregim amb oli de forma molt suau", explica Antonio Simoes amo juntament amb el seu germà d'aquest restaurant a tocar de l'hospital clínic. Per la salsa que emmagatzemen a dintre utilitzen all escalivat i ou a més d'afegir-hi nyora, pasta de curri vermell, sal, pebre, maionesa, salsa Perrins i conyac. "Acabem decorant-les amb llavors de sèsam negre i llavors de rosella, cibulet i pebre vermell dolç o picant que ja és un distintiu de les nostres braves".
Carrer del Rosselló, 155.
Tel.: 934 104 221
Tomàs de Sarrià
Amb tants defensors com detractors acèrrims, no podíem fer una llista sobre les millors braves de Barcelona sense pagar el peatge d'un dels mites en matèria. L'encant d'aquest temple del Sarrià "braver" és indiscutible i fa un homenatge just als bars de barri de tota la vida: braves desiguals (a vegades de dimensions complicades) que fregeixen gustosament en abundant oli i que sovint no queden escorregudes amb prou eficiència. Estan bones, però molt lluny de la brava contemporània. Si busqueu animar el vostre mur d'Instagram, no és la millor manera.
Major de Sarrià, 49.
Tel.: 932 031 077
Sucursal Aceitera
Comte Borrell, 36.
Tel.: 933 427 300
Elsa y Fred
Van obrir ja fa nou anys al Born i la popularitat de les serves braves es manté. Amorosides amb un allioli extra suau fet amb alls prèviament escalivats. Ah! En Ramon, propietari i xef li posa un toc de pebre negre a sobre: tan simples com necessàries. Com és un local modernet, a la seva carta podeu trobar sandvitxos i plats de temporada però on mai fallen és en els platillos per compartir. Sí, fan honor a aquell adjectiu que diu que això és un "gastrobar". Potser, com la pel·lícula que li dóna nom, degustar unes bones braves amb els amics mentre la cosa no millori és una de les últimes oportunitats per ser feliços.
Carrer del Rec Comtal, 11.
Te.: 935 016 611