monarquia

Òmnium presenta una querella criminal contra el rei emèrit

L'entitat engega una campanya contra la monarquia amb el títol "Fem-la caure" i demana a Suïssa que bloquegi els comptes bancaris de Joan Carles de Borbó

per Pep Martí , 3 de juliol de 2020 a les 12:31 |
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, i la jurista Neus Torbisco, aquest divendres. | ACN
Òmnium Cultural ha anunciat aquest divendres que ha presentat una querella criminal contra el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, i que ha demanat a la justícia belga que li bloquegi els comptes. El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ho ha explicat en una compareixença al Col·legi de Periodistes.

Mauri ha presentat aquest divendres la nova campanya d'Òmnium Cultural contra els poders de l'Estat, conjuntament amb la doctora en Dret i experta en drets humans Neus Torbisco. La campanya porta per títol "Fem-la caure" i vol ser una denúncia contra la monarquia espanyola. 


La querella s'ha presentat com a acusació popular davant la sala penal del Tribunal Suprem per possibles delictes de frau a la hisenda pública, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. 

Mauri s'ha referit als motius que han dut a Òmnium a engegar aquesta campanya, manifestant "la fallida de l'Estat", que s'ha expressat en la seva política de "repressió" i "ofec de les llibertats", que també s'ha corroborat en el "blindatge de la Corona espanyola". La campanya vol ser un "desemmascarament" dels poders de l'Estat i ha dit que es desplegarà en diversos fronts. 

 
La denúncia internacional de la "corrupció de la monarquia espanyola" tindrà un paper essencial en la campanya. Mauri ha assegurat que la institució no és representativa de la societat, és "opaca", és "antidemocràtica" i "hereva de la dictadura de Franco".
Òmnium ha presentat davant l'estat suís la petició de bloqueig dels comptes bancaris del rei emèrit.

La jurista Neus Torbisco ha explicat que la petició és fruit de la investigació oberta per la fiscalia de Ginebra contra Joan Carles de Borbó per possible blanqueig de capitals. Una llei federal suïssa del 2016 autoritza el govern d ela confederació a bloquejar uns fons que poden ser sospitosos d'origen delictiu. 

La congelació d'aquests comptes seria important en el marc de la investigació engegada pel fiscal helvètic, ha explicat la jurista. S'ha referit a la preocupació que existeix a Suïssa per eliminar la imatge que encara té de ser un estat que pot actuar com a paradís fiscal. La llei federal esmentada va ser una norma aprovada amb aquesta voluntat.  

Querella criminal contra el rei emèrit by naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació